Zoeken
Zoeken
Moeite Met Opstaan Overwinnen! 19 Belangrijke Tips
Litollo Luna 6

Moeite Met Opstaan Overwinnen! 19 Belangrijke Tips

Samenvatting

Moeite hebben met opstaan en niet uitgerust wakker worden kan een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Gelukkig is er vaak veel te doen om energiek en uitgerust wakker te worden, zodat je makkelijker uit bed stapt. Bijna alle tips zijn makkelijk uit te voeren.

Veel mensen hebben moeite om ’s morgens op te staan en hebben last van aanhoudende vermoeidheid na het wakker worden en moeheid overdag. Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Van slechte slaapgewoonten tot slaapstoornissen zoals slaapapneu en slapeloosheid.

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om energiek en fris wakker te worden. In deze blog bespreken we de oorzaken moeite hebben met opstaan en lees je de belangrijkste tips om het probleem op te lossen.

7 oorzaken van moeite hebben met opstaan

Opstaan is voor sommige mensen een behoorlijke uitdaging en kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak: consistent te weinig slapen. Mensen die niet voldoende rusten, kunnen moeite hebben om ’s morgens wakker te worden door vermoeidheid of gebrek aan energie.

Andere mogelijke oorzaken van moeite hebben met opstaan zijn stress, depressie, slechte voedingskeuzes of leefgewoonten zoals alcoholgebruik voor het slapen gaan.

Hieronder staan nog enkele veel voorkomende oorzaken die ervoor zorgen dat je moeilijk wakker wordt:

 1. Consistent te weinig slapen: slaap je iedere nacht te weinig, bijvoorbeeld doordat je te laat gaat slapen en vroeg wakker moet worden, dan gaat dat er uiteindelijk inhakken. Als iemand niet genoeg slaap krijgt wordt het uiteindelijk steeds moeilijker om ‘s morgens wakker te worden.
 2. Slapeloosheid: mensen met slapeloosheid kunnen moeite hebben om in slaap te vallen of te blijven gedurende de nacht. Als gevolg daarvan krijgen ze onvoldoende rustgevende slaap, waardoor ze vaak ‘s ochtends moeilijk wakker te worden, zelfs als ze ‘s nachts uiteindelijk toch in slaap weten te vallen.
 3. Een onregelmatig slaapschema: als je lichaam niet gewend is aan een vast slaappatroon, kan opstaan ’s ochtends moeilijk zijn. Ons lichaam heeft veel behoefte aan een regelmatig slaap- en waakritme.
 4. Te laat slapen: veel mensen gunnen zichzelf onvoldoende rust en gaat te laten slapen. Dit in combinatie met vroeg moeten opstaan gaat op den duur problemen opleveren.
 5. Een gebrek aan kwalitatieve slaap kan ook leiden tot moeite hebben met wakker worden, omdat je lichaam onvoldoende herstellende rust krijgt. Wat het wel nodig heeft. Dit zorgt ervoor dat je minder makkelijk wakker wordt.
 6. Medicijnen en slaapmiddelen: het gebruik van medicijnen en slaapmiddelen kunnen het ook moeilijker maken om energiek wakker te worden in de ochtend.
 7. Medische aandoeningen en slaapproblemen: sommige medische kwalen, zoals chronische pijn of slaapapneu, kunnen het ook moeilijker maken om ’s morgens op te staan. Dat komt doordat er bijvoorbeeld voor heeft gezorgd dat je regelmatig wakker wordt tijdens het slapen of extra energie hebt verbruikt, waardoor je niet uitgerust wakker wordt.
Wat is de oorzaak van jouw slaapprobleem? Voor sommige mensen is het verstandig om medisch advies in te winnen. Helemaal wanneer je het niet vertrouwd en jouw klachten ernstige problemen veroorzaken in het dagelijks leven. Je kunt ook contact opnemen met een slaapexpert om je slaap te verbeteren.

19 tips om makkelijker op te staan in de ochtend

Gemakkelijker wakker worden kan voor veel mensen een uitdaging zijn. Het is allereerst belangrijk om de oorzaken van jouw slaapproblemen vast te stellen. Vervolgens kun je denken aan oplossingen.

 1. Verminder ‘s avonds blootstelling aan blauw licht
 2. Ga op vaste tijden slapen en wordt iedere dag wakker op dezelfde tijd
 3. Vermijd cafeïne in de middag en avond
 4. Investeer in een comfortabel matras en kussen
 5. Plaats planten in je slaapkamer
 6. Drink kamille thee voor het slapen
 7. Eet een banaan voor het slapen
 8. Gebruik geen alcohol, drugs en roken ze verstoren je slaap.
 9. Zorg ervoor dat je iedere nacht voldoende slaap krijgt (8 uur per nacht gemiddeld)
 10. Doe ontspanningsoefeningen voordat je gaat slapen (yoga en meditatie)
 11. Doe ademhalingsoefeningen voor het slapen
 12. Snooze je wekker niet, maar sta direct op wanneer je wekker af gaat
 13. Zorg ervoor dat natuurlijk licht de slaapkamer binnen kan komen in de ochtend, dit is een signaal voor het lichaam om wakker te worden
 14. Leg je wekker niet naast je bed, maar op een plek waar je uit bed moet stappen om de wekker uit te zetten (ga vervolgens niet terug naar bed)
 15. Zit niet direct op je telefoon na het wakker worden (stap eerst uit bed naar een andere kamer)
 16. Gebruik een wake up light wekker
 17. Twijfel niet, sta direct op zodra de wekker gaat
 18. Geef jezelf een reden om wakker te worden
 19. Verbeter je algehele slaapkwaliteit zodat je uitgerust wakker wordt

Conclusie

Moeite hebben met opstaan kan een grote invloed hebben op hoe je je de hele dag voelt. Daarom is het belangrijk om stappen te ondernemen. Bijna alle bovenstaande tips kunnen door vrijwel iedereen worden toegepast. Probeer het eens uit en kijk wat het voor jou oplevert.

Het hoeft niet allemaal tegelijk, maar verbeter je slaaproutine stap voor stap zodat je steeds energieker en makkelijker wakker wordt.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu