Zoeken
Zoeken
Muggen Bestrijden In De Slaapkamer? 6 Tips Voor Een Betere Nachtrust

Muggen Bestrijden In De Slaapkamer? 6 Tips Voor Een Betere Nachtrust

Samenvatting

Muggen zijn op verschillende manieren effectief te bestrijden. De beste manier is door preventieve maatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat muggen het huis niet binnenkomen. Plaats hiervoor horren bij ramen en deuren of gebruik sterke geurverspreiders en planten om muggen te weren. Mocht dit niet helpen is het ook mogelijk om muggen effectief te doden met een muggenlamp.

Muggen zijn een grote overlast en veroorzaken veel ergernis in elke woning. Ze zoemen rond in slaapkamers, woonkamers, keukens, badkamers, in de tuin en ga zo door. Overdag heb je er vaak weinig last van, maar wanneer je gaat slapen zijn ze opeens overal!

Vooral muggen in de slaapkamer is een grote ergernis. Het gezoem houd je wakker en je slaapt er slecht door. Daarnaast word je in het ergste geval wakker met verschillende muggenbulten op je lichaam. Heel vervelend!

Daarom lees je in deze blog wat muggen aantrekt en waar ze van houden, waar ze niet van houden en hoe je muggen het best kunt bestrijden, zowel preventief als door ze te doden.

Kennis vergaren over wat muggen aantrekt en hoe je voorkomt dat ze je woning binnenkomen is een essentieel onderdeel van de muggenbestrijding.

Wat trekt muggen aan?

Muggen worden vooral aangetrokken door warmte, licht (met name geel of ultraviolet) en vocht. Of een combinatie ervan. Denk bijvoorbeeld aan plaatsen rond water die die veel zon krijgen. Stilstaand water uit zwembaden is ook aantrekkelijk.

Of denk aan een warme slaapkamer in de zomer met een slechte luchtcirculatie. Het is er erg warm en vaak staat het licht ook aan. Een ideale combinatie voor muggen, helemaal wanneer ze mensen ruiken.

Als het gaat om voedselbronnen voor muggen, staan mensen bovenaan de lijst. Muggen komen af op geur en worden aangetrokken door CO2 uit onze adem en zweet. Ze voeden zich met bloed van mensen. Verder houden ze ook van zoet ruikende parfums en geuren op onze huid.

Nog een leuk weetje: donkere kleding trekt meer muggen aan dan lichtere kleuren, omdat donkere kleuren meer warmte-energie absorberen dan lichtere.

Zorg voor een schoon en opgeruimd huis

Een ander ding dat veel van deze vervelende insecten kan aantrekken is rommel rond je huis. Stapels bladeren of gemaaid gras vormen een ideale omgeving voor muggen, omdat ze goed vocht vasthouden en beschutting bieden tegen wind en regen.

Ook houden ze van gebieden met rottend organisch materiaal zoals composthopen of bladafval, waar ze eitjes kunnen leggen en zich voortplanten.

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Waar muggen niet van houden

Muggen worden door veel verschillende dingen afgestoten, dus als je weet waar ze niet van houden, kun je jezelf beter tegen ze beschermen. Dit geldt ook voor de slaapkamer. Als je weet waar ze niet van houden en hoe je ze moet bestrijden, zul je er veel minder last van hebben en rustiger slapen.

 • Muggen houden niet van wind: het belangrijkste om te onthouden is dat muggen de voorkeur geven aan rustige lucht. Elke vorm van beweging of wind biedt een kans om ze weg te jagen. Dit betekent dat je je slaapkamer goed moet ventileren. Open de ramen (bij voorkeur met een hor) en plaats een (stille) ventilator in de slaapkamer om de lucht te laten circuleren.
 • Bepaalde sterke geuren: muggen houden niet van sterke geuren. Daarom gebruiken mensen sterke geuren zoals lavendel of citronella olie als afschrikmiddel voor muggen. Citronella kaarsen werken ook goed.
 • Licht is een grote afleiding: muggen worden aangetrokken tot doordat we CO2 uitstoten. In een donkere kamer weten muggen je dan ook snel te vinden. Echter, wanneer het licht aanstaat raken muggen afgeleid. Bij blootstelling aan bepaalde kleuren licht, zoals blauw, raken hun CO2-sensoren in de war en hebben ze moeite om hun doelwit te vinden.

  Dus als je je extra wilt beschermen tegen deze vervelende beestjes, installeer dan LED-lampen in je slaapkamer die een koele blauwe tint afgeven. Of gebruik een muggenlamp.
 • Gebruik insectenspray: muggen hebben ook een hekel aan de sterke geur van insectenspray. Dit kun je ook inzetten om muggen te weren in de slaapkamer. Lees wel goed de veiligheidsvoorschriften bij het gebruik van deze middelen.

6 preventieve maatregelen tegen muggen

 1. Ramen dichthouden tijdens schemeruren: muggen zijn het meest actief wanneer het donker wordt. Indien mogelijk is het aan te raden om alle ramen dicht te houden. Bijvoorbeeld in de woonkamer tijdens het televisie kijken. Hiermee weer je de eerste muggenplaag.
 2. Verwijder stilstaand water rondom het huis: om het risico op het aantrekken van muggen te verminderen, moet je alle bronnen van stilstaand water rond je huis verwijderen. Denk aan plassen of emmers met regenwater en zorg ervoor dat de dakgoten van het huis geen verstoppingen hebben, zodat water goed wegloopt.
 3. Installeer raamhorren: het gebruik van horren op deuren en ramen is een van de beste methoden om een muggenplaag te voorkomen. Het grootste voordeel is dat je de ramen ook gewoon kunt openen zonder bang te zijn voor muggen. Controleer voor de zekerheid alle raamkozijnen op scheuren of kieren en dicht deze indien nodig om te voorkomen dat muggen alsnog binnenkomen. Gebruik bijvoorbeeld kit of ander afdichtingsmateriaal.
 4. Plaats geurverspreiders in huis: je hebt net gelezen dat muggen niet houden van sterke geuren. Mocht je geen horren in huis hebben, dan is het ook mogelijk om muggen te verjagen met sterke geurverspreiders. Plaats citronella kaarsen of gebruik insectensprays met DEET. Lavendelolie is ook effectief.

  Plaats de geurverspreiders bij voorkeur in de buurt van deuropeningen of vensterbanken, waar muggen binnen komen.
 5. Koop muggen werende planten: bepaalde planten, zoals goudsbloemen, werken als natuurlijke afweermiddelen tegen muggen. Muggen houden niet van de geur die bepaalde planten verspreiden.
 6. Plaats een muskietennet over je bed: als laatste redmiddel kun je een muskietennet over je bed plaatsen. Dit heeft dezelfde functie als raamhorren. Het zorgt ervoor dat muggen niet in de buurt van het bed komen.

Muggen doden in de slaapkamer

Mocht het te laat zijn om preventieve maatregelen te nemen, dan is het ook mogelijk om muggenpopulaties snel effectief te verminderen door ze te doden. Dit is niet diervriendelijk, maar wel effectief.

 1. Plaats muggenlampen: muggenlampen zijn de effectiefste methode om muggen te doden in huis of in de slaapkamer. Een muggenlamp lokt muggen door middel van licht en wanneer ze dichtbij zijn worden ze geëlektrocuteerd met een krachtige schok die muggen niet overleven. Op onze website vind je een uitgebreide review met de 7 beste muggenlampen.

  Belangrijke tip: plaats de muggenplamp in de buurt van een raamopening of andere plek waar muggen binnenkomen. Dit is de beste plek voor een muggenlamp.
 2. Gebruik insecticiden of sprays met chemicaliën: dit soort sprays bevatten chemicaliën die muggen kunnen doden wanneer ze er contact mee maken. Bij het gebruik van deze middelen is het essentieel om alle richtlijnen zorgvuldig door te nemen en de veiligheidsvoorschriften strikt na te leven.
 3. Plaats vallen in de slaapkamer: er zijn verschillende soorten muggenvallen verkrijgbaar. Deze zijn vergelijkbaar met muggenlampen en trekken muggen aan met licht of kooldioxide. Het is de bedoeling dat muggen dan val binnengaan en ze blijven kleven. Er zijn ook vallen die muggen opzuigen in een opvangzak, zodat ze niet meer kunnen ontsnappen.

Tenslotte, als niets anders werkt kan het nodig zijn om een verdelger te bellen die gespecialiseerd is in muggenbestrijding. Zij hebben toegang tot sterkere bestrijdingsmiddelen die niet vrij verkrijgbaar zijn.

Ons advies voor muggenbestrijding

 1. Preventieve maatregelen: wij hebben de voorkeur voor preventieve maatregelen. Preventieve maatregelen zijn ook het effectiefst. Het is namelijk makkelijker om muggen te weren dan ze te doden. Indien mogelijk raden we aan om horren te plaatsen bij deuren en ramen om er voor te zorgen dat muggen niet binnen kunnen komen. Maak ook gebruik van de overige tips en koop bijvoorbeeld planten tegen muggen.
 2. Plaats een muggenlamp of gebruik een muskietennet: mochten de preventieve maatregelen niet hebben geholpen, dan raden we aan om een muggenlamp te kopen. Een muskietennet om je bed is ook effectief.

Muggenbeten behandelen

Muggenbeten kunnen flinks irriteren en soms zelfs allergische reacties geven. De bult wordt groter en gaat nog meer irriteren. Om dit te voorkomen is het aan te raden om muggenbeten te behandelen. Doe dit alsvolgt:

 1. Was de beet met water en zeep.
 2. Breng vervolgens een anti-jeuk crème aan zoals calamine lotion of hydrocortison crème. Een middel met menthol, aloë vera of calendula helpt vaak ook tegen jeuk. Heb je dit allemaal niet in huis, gebruik dan azijn of citroen om de irritatie te stoppen.
 3. Als de beet na twee dagen niet weg is en nog steeds irriteert, wees dan waakzaam en houdt de beet goed in de gaten. Mocht je het niet vertrouwen, neem dan even contact op met de huisarts.

Belangrijk: probeer de beet met rust te laten en zit er niet aan met je vingers. Dit maakt de jeuk en irritatie alleen maar erger. Probeer de beet ook goed schoon te houden.

Conclusie

Muggen in de slaapkamer zijn vervelend en houden je wakker. Gelukkig zijn er veel effectieve methoden om muggen te bestrijden. Onze voorkeur gaat uit naar preventieve maatregelen, maar mochten muggen toch het huis zijn binnengeslopen dan is een muggenlamp zeer effectief om ze te doden.

Veelgestelde vragen

Wat trekt muggen voornamelijk aan?

Muggen worden vooral aangetrokken door warmte, licht (vooral geel of ultraviolet), vocht, CO2 uit onze adem, zweet, zoet ruikende parfums en donkere kleding.

Hoe kan ik muggen preventief uit mijn huis houden?

Je kunt horren plaatsen bij ramen en deuren, stilstaand water rondom het huis verwijderen, sterke geurverspreiders zoals citronella of lavendelolie gebruiken en muggenwerende planten zoals goudsbloemen in huis halen.

Wat vinden muggen niet prettig?

Muggen houden niet van wind, sterke geuren zoals lavendel en citronella, bepaalde kleuren licht zoals blauw, en insectensprays.

Hoe kan ik muggen effectief doden als ze al in huis zijn?

Je kunt muggenlampen plaatsen die muggen aantrekken en elektrocuteren, insecticiden of sprays met chemicaliën gebruiken, of specifieke muggenvallen inzetten.

Wat is de beste plek om een muggenlamp te plaatsen?

Het is aan te raden om de muggenlamp in de buurt van een raamopening of andere plek waar muggen binnenkomen te plaatsen.

Hoe behandel ik muggenbeten om irritatie te verminderen?

Was de beet met water en zeep, breng een anti-jeuk crème aan zoals calamine lotion, hydrocortison crème, of middelen met menthol, aloë vera of calendula. Azijn of citroen kan ook helpen tegen de irritatie.

Wat moet ik doen als een muggenbeet na twee dagen nog steeds irriteert?

Als de beet na twee dagen niet verdwijnt en nog steeds irriteert, is het raadzaam om waakzaam te zijn en de beet goed in de gaten te houden. Neem bij twijfel contact op met de huisarts.

Wat is het belang van een schoon en opgeruimd huis in relatie tot muggen?

Rommel rond je huis, zoals stapels bladeren of gemaaid gras, kan muggen aantrekken omdat ze vocht vasthouden en beschutting bieden. Ook gebieden met rottend organisch materiaal zijn aantrekkelijk voor muggen om eitjes te leggen.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu