Zoeken
Zoeken
Nachtelijk Zweten Tijdens De Overgang | Oorzaken & Oplossingen

Nachtelijk Zweten Tijdens De Overgang | Oorzaken & Oplossingen

Samenvatting

Nachtelijk zweten tijdens de overgang is een veelvoorkomend verschijnsel, dat wordt veroorzaakt door schommelingen in de hormoonspiegels. Behandelingen zoals slapen in een koele slaapkamer, luchtige kleding en beddengoed, alcohol en cafeïne vermijden, ontspanningsoefeningen doen en gezonde voeding eten, helpen.

Nachtelijk zweten tijdens de overgang kan voor veel vrouwen een storende ervaring zijn. Dit typische menopauzesymptoom wordt gekenmerkt door hevig transpireren, soms gepaard met opvliegers en komt vooral ’s nachts voor.

Inzicht in de onderliggende factoren die bijdragen aan deze ongemakkelijke periodes is essentieel om ze effectief te beheersen. In dit artikel lees je hoe de veranderende hormoonspiegels tijdens de menstruatiecyclus nachtelijk zweten en opvliegers veroorzaken en hoe je klachten kunt verminderen.

Symptomen die gepaard gaan met nachtelijk zweten tijdens de menopauze

 • Overmatig zweten: het meest voorkomende symptomen van nachtelijk zweten tijdens de menopauze is wakker worden doordrenkt met zweet. Soms zo erg dat het niet meer fijn is te slapen.
 • Opvliegers: opvliegers zijn plotselinge gevoelens van warmte die zich verspreiden over het bovenlichaam, gezicht en de nek. Ze duren meestal twee minuten tot een half uur en veroorzaken de hele dag of nacht ongemak.
 • Slaapproblemen: overmatig zweten tijdens het slapen kan slaapproblemen opleveren, omdat vrouwen het moeilijk vinden om weer in slaap te vallen of goed door te slapen.
 • Stemmingswisselingen: de combinatie van onderbroken slaap als gevolg van nachtelijk zweten kan ertoe leiden dat sommige vrouwen zich prikkelbaar of angstig voelen tijdens hun dagelijkse activiteiten.
Als je 's nachts regelmatig een combinatie van deze symptomen ervaart zonder duidelijke oorzaak zoals koorts of ziekte, kan dit erop wijzen dat je last hebt van nachtelijk zweten als gevolg van de menopauze.

Zeker weten dat de overgang de oorzaak is

Nachtelijk zweten kan een symptoom zijn van de menopauze, maar kan ook het gevolg zijn van andere factoren zoals stress, medicijnen of medische aandoeningen. Om te bepalen of jouw nachtelijk zweten verband houdt met de menopauze, kun je het volgende overwegen:

 1. Leeftijd: menopauze-gerelateerd nachtzweten begint meestal bij vrouwen tussen de 45 en 55 jaar.
 2. Hormoonniveaus: een daling van het oestrogeengehalte is een primaire oorzaak van symptomen zoals opvliegers en nachtelijk zweten. Je kunt je arts raadplegen voor een hormoontest om na te gaan of deze symptomen het gevolg zijn van hormonale veranderingen.
 3. Andere symptomen van de menopauze: als je naast nachtelijk zweten ook andere tekenen van de menopauze ervaart, zoals een onregelmatige menstruatie, vaginale droogheid, seksuele veranderingen of droge huid en ogen is het waarschijnlijker dat je nachtelijk zweten met deze levensfase te maken heeft.
symptomen-overgang-en-lichamelijke-veranderingen
Bron: Happy Leven

Oorzaken van nachtelijk zweten tijdens de menopauze

Nachtelijk zweten tijdens de menopauze wordt voornamelijk veroorzaakt door veranderende hormoonspiegels, met name een daling van de oestrogeenproductie. Deze hormonale onbalans kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder overmatig zweten en opvliegers. Dit zorgt ervoor dat vrouwen slecht slapen tijdens de overgang.

Hormonale veranderingen en onevenwichtigheden

Als vrouwen de menopauze naderen, wordt hun menstruatiecyclus onregelmatig door schommelende hormoonspiegels. De eierstokken produceren minder oestrogeen, dat verantwoordelijk is voor de regeling van de lichaamstemperatuur. Wanneer het oestrogeengehalte daalt, kunnen de hersenen de lichaamstemperatuur verkeerd inschatten en een vaatverwijding op gang brengen om de temperatuur te verlagen, met opvliegers en nachtelijk zweten tot gevolg.

Overactieve schildklier

Een overactieve schildklier of hyperthyreoïdie kan ook nachtelijk zweten tijdens de menopauze veroorzaken. Dat komt doordat het metabolisme toeneemt en de kerntemperatuur van het lichaam stijgt. Als je denkt dat een overactieve schildklier het nachtelijk zweten veroorzaakt, raadpleeg dan een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Levensstijlfactoren die nachtzweten verergeren

 • Cafeïne: het consumeren van cafeïne vlak voor het slapen gaan kan de hartslag verhogen en de zweetklieren stimuleren, wat leidt tot meer transpiratie ’s nachts.
 • Alcohol: alcoholgebruik verstoort slaappatronen waardoor versnipperde slaapcycli ontstaan die opvliegers kunnen verergeren of in de avonduren beter merkbaar maken.
 • Gekruid voedsel: het eten van gekruid voedsel kan de lichaamstemperatuur verhogen en opvliegers uitlokken, wat leidt tot nachtelijk zweten.
 • Stress: hoge stressniveaus kunnen de frequentie en intensiteit van opvliegers tijdens de menopauze verhogen, wat weer leidt tot heviger nachtelijk zweten.
 • Medicijnen: naast deze factoren kunnen ook bepaalde medicijnen of medische aandoeningen bijdragen tot nachtelijk zweten tijdens de menopauze. Als je je zorgen maakt over het overmatig zweten dan raden we aan om hulp in te schakelen.
Het begrijpen van de factoren die nachtelijk zweten tijdens de menopauze veroorzaken of verergeren is essentieel om er goed mee om te gaan. Gelukkig zijn er mogelijkheden om symptomen te verlichten en de slaapkwaliteit te verbeteren.

5 Tips om nachtzweten tijdens de menopauze voorkomen en klachten te verminderen

Het vermijden van triggers is de sleutel tot het verminderen of voorkomen van nachtelijk zweten tijdens de menopauze, en dus tot het verbeteren van je algemene welzijn en een meer rustgevende slaap.

Door de oorzaken van nachtelijk zweten te begrijpen en uw levensstijl aan te passen, kunt u uw algemeen welzijn verbeteren en genieten van een meer rustgevende nachtrust.

1) Triggers vermijden

Enkele veel voorkomende triggers van nachtelijk zweten zijn gekruid voedsel, cafeïne, alcohol en nicotine. Om het optreden van nachtelijk zweten tijdens de menopauze te minimaliseren, kun je proberen deze stoffen ’s avonds te vermijden of het gebruik ervan te verminderen.

2) Zorg voor een koele slaapkamer

Het koel houden van je slaapkamer (rond de 18 graden) kan helpen tegen opvliegers die leiden tot nachtelijk zweten. Het creëren van een optimale slaapomgeving in de slaapkamer kan ook bijdragen aan een betere slaapkwaliteit en het beheersen van de symptomen. Ook het juiste anti-transpiratie dekbed helpt hierbij.

3) Zorg voor een gezond dieet

Het eten van gezond en gevarieerd voedsel, zoals fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten ondersteunen niet alleen de algehele gezondheid, maar helpt ook de hormoonspiegels tijdens de menopauze te reguleren.

Ook voedsel zoals:

 • Sojabonen en sojaproducten (bv. tofu)
 • Linzen
 • Kikkererwten
 • Lijnzaad

4) Regelmatig bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging kan de symptomen van de menopauze, waaronder nachtelijk zweten, ook helpen verlichten. Lichaamsbeweging bevordert een betere slaapkwaliteit en helpt de hormoonspiegels te reguleren. Probeer voor optimale resultaten minimaal 150 minuten per week matig intensieve lichaamsbeweging te doen of 75 minuten intensieve lichaamsbeweging en twee of meer spier verstevigende trainingen.

5) Doe ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie kunnen allemaal helpen om het stressniveau tijdens de menopauze te beheersen en een betere slaapkwaliteit te bevorderen. Het opnemen van ontspanningsoefeningen in je dagelijkse routine kan helpen bij het verminderen van de frequentie en de ernst van nachtelijk zweten.

vrouwen-in-de-overgang-en-zweten

Behandelingen voor nachtelijk zweten tijdens de overgang

Het is belangrijk om te weten dat er ook behandelingen bestaan tegen nachtelijk zweten in de menopauze. Allereerst moedigen we aan om veranderingen aan te brengen in je levensstijl met bovenstaande tips. Mocht dit niet helpen kun je alternatieve behandelingen overwegen.

Medicijnen

In sommige gevallen kan medisch ingrijpen nodig zijn om ernstig nachtelijk zweten tijdens de menopauze effectief aan te pakken. Overleg met je huisarts over mogelijke behandelingen zoals:

 • Hormoonvervangingstherapie (HRT): deze behandeling omvat het gebruik van oestrogeen en/of progesteron om de hormoonspiegels in evenwicht te brengen en de symptomen van de menopauze, waaronder nachtelijk zweten, te verlichten.
 • Antidepressiva: lage doses van bepaalde antidepressiva, zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), kunnen opvliegers en nachtelijk zweten bij sommige vrouwen helpen verminderen.
 • Gabapentine: gabapentine is effectief bevonden in het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten tijdens de menopauze.

Alternatieve therapieën

Het opnemen van alternatieve behandelingen in je dagelijkse routine kan een aanzienlijk verschil maken bij het omgaan met ongemakkelijk nachtzweten tijdens de menopauze. Het is belangrijk in gedachten te houden dat de oplossing verschilt per persoon. Het is daarom belangrijk om mogelijke behandelingen eerst met je zorgverlener te bespreken.

Als je de voorkeur geeft aan een meer natuurlijke aanpak van je nachtelijk zweten tijdens de overgang, overweeg dan de volgende alternatieve therapieën:

 • 3: sommige kruiden zoals black cohosh, rode klaver of teunisbloemolie zijn veelbelovend gebleken bij het verlichten van menopauzesymptomen. Het is echter essentieel om een arts te raadplegen voordat je met een kruidensupplement begint.
 • Mind-body technieken: praktijken als yoga, tai chi of acupunctuur kunnen het algemene welzijn helpen verbeteren en mogelijk de ernst van nachtelijk zweten tijdens de menopauze verminderen.
De behandeling van nachtelijk zweten tijdens de menopauze kan de slaapkwaliteit verbeteren en het ongemak verminderen. Het begrijpen van de bron van deze symptomen is essentieel om het optimale behandelplan te bepalen. Is jouw nachtelijk zweten tijdens de menopauze normaal?

Conclusie

Inzicht in de oorzaken en behandelingen van nachtelijk zweten is de sleutel tot het verminderen of voorkomen ervan. Je bewust worden van de oorzaken en je levensstijl veranderen, zoals geen pikant voedsel eten, ’s nachts luchtige kleding aantrekken, de slaapkamer koel houden, overdag veel drinken, vaak bewegen en het stressniveau onder controle houden, kan helpen om de symptomen van nachtelijk zweten tijdens de menopauze te verminderen of te laten verdwijnen.

Veelgestelde vragen

Is het normaal om ’s nachts te zweten tijdens de menopauze

Nachtelijk zweten is een veel voorkomend symptoom bij vrouwen in de menopauze. Ongeveer 75% van de vrouwen heeft last van opvliegers en nachtelijk zweten tijdens de overgang. Dus als je ’s nachts last hebt van overmatig zweten tijdens de menopauze, kun je er zeker van zijn dat dit als een normaal onderdeel van het proces wordt beschouwd.

In welke fase van de menopauze treedt nachtelijk zweten op?

Nachtelijk zweten komt vaak voor tijdens de perimenopauze, de overgangsperiode naar de menopauze. Dit gebeurt meestal in de veertig, maar kan ook eerder of later beginnen. Nachtelijk zweten kan doorgaan tot na de menopauze als de hormoonspiegels stabiliseren.

Waarom treedt nachtelijk zweten op tijdens de menopauze?

De belangrijkste reden voor nachtelijk zweten en opvliegers tijdens de menopauze is de schommeling in de hormoonspiegels. In het bijzonder oestrogeen. Als je lichaam hormonale veranderingen ondergaat, kan het vermogen om de temperatuur te regelen worden aangetast. Dit leidt tot een verhoogde gevoeligheid voor warmte en kou, wat kan resulteren in een plotseling gevoel van warmte, gevolgd door overmatig zweten.

Wat maakt nachtelijk zweten in de menopauze erger?

Factoren die nachtelijk zweten in de menopauze verergeren zijn alcoholgebruik, cafeïnegebruik vlak voor het slapen gaan, roken, gekruid eten en stress. Als je deze factoren aanpakt, kan de intensiteit van nachtelijk zweten verminderen.

Wat zijn de voornaamste oorzaken van nachtelijk zweten tijdens de menopauze?

De voornaamste oorzaak is de verandering in hormoonspiegels, met name een daling van de oestrogeenproductie. Andere oorzaken kunnen een overactieve schildklier zijn en levensstijlfactoren zoals cafeïne, alcohol, gekruid voedsel en stress.

Hoe kan ik bepalen of mijn nachtelijk zweten verband houdt met de menopauze?

Overweeg factoren zoals leeftijd (meestal tussen 45 en 55 jaar), hormoonniveaus en andere symptomen van de menopauze zoals onregelmatige menstruatie en vaginale droogheid.

Hoe kan ik nachtelijk zweten tijdens de menopauze voorkomen of verminderen?

Vermijd triggers zoals gekruid voedsel, cafeïne en alcohol, zorg voor een koele slaapkamer, eet gezond, beweeg regelmatig en doe ontspanningsoefeningen.

Welke behandelingen zijn er beschikbaar voor nachtelijk zweten tijdens de overgang?

Behandelingen variëren van levensstijlveranderingen tot medicijnen zoals hormoonvervangingstherapie, antidepressiva en gabapentine. Er zijn ook alternatieve therapieën zoals kruidensupplementen en mind-body technieken.

Is het normaal om ’s nachts te zweten tijdens de menopauze?

Ja, ongeveer 75% van de vrouwen ervaart opvliegers en nachtelijk zweten tijdens de overgang.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu