Overdreven Veel Slapen | Is Het Normaal Dat Ik Zo Veel Slaap?

Overdreven Veel Slapen | Is Het Normaal Dat Ik Zo Veel Slaap?

Slaapproblemen zoals niet kunnen slapen, niet diep genoeg slapen en vaak wakker worden kennen we allemaal. Over overdreven veel slapen wordt echter nauwelijks gesproken. Is het een probleem dat je veel slaapt? En wat is de oorzaak dat je overdreven veel slaapt en je mogelijk constant moe bent? Op deze pagina lees je alles over wanneer overdreven veel slapen wordt beschouwd als een probleem en de mogelijke gevolgen voor je gezondheid.

Hoeveel uur slaap heb je per dag nodig?

Laten we beginnen met hoeveel slaap je per dag nodig hebt. Je hebt vast weleens gehoord dat volwassenen gemiddeld ongeveer 8 uur slaap per dag nodig hebben. Dit kan een mooie richtlijn zijn, maar hoeft niet per se voor jou te gelden.

Dat slaap belangrijk is wordt door wetenschappelijk onderzoek ondersteunt. Slaap is belangrijk voor mensen van alle leeftijden, onder andere om het lichaam en de hersenen te herstellen van de dag. Over het algemeen geldt: hoe jonger we zijn, hoe meer slaap we nodig hebben. Zo hebben baby’s 16 tot 18 uur slaap nodig per dag, om zich goed te kunnen ontwikkelen. En slapen schoolgaande kinderen en tieners gemiddeld 9,5 uur per dag. Voor volwassenen is dit anders.

De totale hoeveelheid slaap die we nodig hebben verschilt per nacht en per persoon en is onder andere afhankelijk van je gezondheidsstatus en hoe je je voelt. Ook kan het bijvoorbeeld afhangen van hoe je de nacht ervoor hebt geslapen. Heb je de nacht ervoor slecht geslapen, dan heb je mogelijk de nacht erna meer slaap nodig. Daarbij verandert de slaapbehoefte en het slaappatroon naarmate we ouder worden. Al deze factoren samen zorgen ervoor dat je iedere dag andere slaapbehoeften hebt.

Om toch een antwoord te geven op de vraag ‘Hoeveel uur slaap heb je per dag nodig?’, dan hebben volwassenen volgens onderzoekers gemiddeld 7 tot 9 uur slaap nodig per nacht. Veel volwassenen halen dit gemiddelde echter niet door werk, amusement en andere omstandigheden. Oudere mensen slapen meestal korter en minder goed.

Hieronder zie je een afbeelding van de aanbevolen hoeveelheid slaap per leeftijdscategorie volgens de Amerikaanse National Sleep Foundation.

Aanbevolen-Slaap
Aanbevolen-Aantal-Uren-Slaap

Wanneer slaap je te veel?

Meer dan 9 uur slapen binnen 24 uur wordt beschouwd als ‘overslapen’ of ‘lang slapen’. Dit hoeft echter niet direct een probleem te zijn. Wanneer je na 9 uur slapen overdag nog steeds vermoeidheid ervaart is er misschien meer aan de hand. Hypersommie, narcolepsie of een andere slaapstoornis kan worden vastgesteld bij mensen die overmatig slaap nodig hebben.

Alles over mogelijke oorzaken en wat er aan de hand kan zijn lees je verder in dit artikel.

Is heel veel slapen ongezond?

We kennen allemaal de gevolgen van een nacht slecht slapen. Je hebt weinig energie, je bent vermoeid overdag en mogelijk ben je geprikkeld of slecht gehumeurd. Slaap je regelmatig slecht dan zijn de gevolgen groter en is de impact op het dagelijks leven ook groter. Zo kan ook heel veel slapen je dagelijks leven en gezondheid behoorlijk beïnvloeden.

Mogelijke gevolgen van overdreven veel slapen

  • Verergeren van ontstekingen in het lichaam
  • Verlaging van de werking van het immuunsysteem
  • Groter risico op het ontstaan van een chronische ziekte
  • Extra aankomen in gewicht
  • Mentale problemen
  • Coronaire hartziekten
  • Suikerziekte
  • Hartinfarct

Oorzaak veel slapen

Wat veroorzaakt ‘overslapen’ en de noodzaak van het lichaam om iedere keer lang te moeten slapen? De eerste mogelijke oorzaak is een constant slaaptekort, wat kan leiden tot de behoefte van het lichaam om veel te slapen (eigenlijk om slaap in te halen). Dit kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer je iedere nacht laat gaat slapen en je in de ochtend weer vroeg op moet om te werken. Wanneer je dit iedere dag doet dan gaat het lichaam tegenwerken en zul je waarschijnlijk langer moeten slapen dan normaal om je zogeheten ‘slaapschuld’ in te halen.

Wanneer jij echter niet iedere nacht laat gaat slapen en je geen korte nachten hebt dan zijn er ook andere mogelijke oorzaken.

Onderliggend gezondheidsprobleem

  • Slaapstoornissen (waaronder slaapapneu, insomnia en narcolepsie)
  • Depressie en angst
  • Obesitas
  • Hart- en vaatziekten
  • Suikerziekte
  • Chronische pijn
  • Hypothyreoïdie

Slaapstoornis

Een slaapstoornis kan ook de oorzaak zijn van overmatige slaperigheid. Hieronder staan enkele slaapstoornissen die mogelijk de oorzaak zijn van jouw overmatige slaperigheid:

  • Slaapapneu: dit is een slaapstoornis die ademhalingsproblemen geeft tijdens het slapen. Slaapapneu zorgt ervoor dat je tijdelijk stopt met ademhalen tijdens het slapen. Hierdoor ga je snurken en kan je je verslikken tijdens het slapen. Slaapapneu zorgt voor een slechte nachtrust, wat kan leiden tot vermoeidheid overdag. Alles over slaapapneu lees je in een ander artikel.
  • Narcolepsie: dit is een slaapstoornis waarbij je slaapaanvallen hebt in de vorm van een overweldigende behoefte om te slapen en overmatige slaperigheid overdag. Er zijn 3 soorten narcolepsie. Alle vormen van narcolepsie zorgen voor overmatige slaperigheid. Wil je meer lezen over narcolepsie klik dan op de link.
  • Hypersommie: in sommige gevallen kunnen dokters niet vaststellen wat de oorzaak van het slaapprobleem is. Wanneer dit het geval is dan wordt hypersommie gediagnosticeerd. Deze slaapstoornis wordt gekenmerkt door moeite hebben met wakker worden, overmatige slaperigheid overdag en vermoeidheid na het slapen. Met deze aandoening kun je wel 14 tot 18 uur per dag slapen.

Depressie en angst

Depressie en angst wordt vaak in verband gebracht met een slaapstoornis. Mensen met een depressie hebben vaak ook slaapproblemen. Onderzoekers hebben aangetoond dat langslapers een ernstige depressie hebben. Andere studies tonen aan dat mensen met angststoornissen ook meer kans hebben om langer te slapen. Oudere volwassenen met een depressie hebben de meeste kans op overmatige slaperigheid.

Sommige mensen hebben veel slaap nodig

Een andere oorzaak van overmatige slaap is het van nature meer slaap nodig hebben door genetische aanleg. Aan genetische aanleg om veel te slapen kun je verder weinig doen, wel kun je alle factoren die slaap beïnvloeden proberen te verbeteren.

Andere oorzaken

Naast de genoemde oorzaken kunnen ook andere oorzaken de veroorzaker zijn. Bijvoorbeeld: overmatig gebruik van alcohol, bijwerkingen van medicijnen of gebruik van (te) sterke slaapmedicatie.

Wat moet je doen wanneer je altijd moe bent?

Laten we vooropstellen dat niet iedereen die veel en lang slaapt direct een slaapstoornis of slaapprobleem heeft. Mocht je heel veel last van hebben van overmatige vermoeidheid en slaap en beïnvloedt het je dagelijks leven? Dan is het zeker aan te raden om contact op te nemen met je huisarts. Je arts zal samen met jou op zoek gaan naar de oorzaak van je slaapproblemen en zal je helpen om van je vermoeidheid af te komen.

Wanneer je nog niet naar de dokter wilt stappen kun je ook overwegen om een regelmatig slaapschema aan te houden: ga iedere dag op dezelfde tijd slapen en wordt ook iedere dag op dezelfde tijd wakker. Ons lichaam heeft het vermogen om aan dit ritme te wennen en zal op termijn niet meer slaap verwachten. Dit kan helpen om je slaap te verbeteren.

Een andere belangrijke tip is om alle mogelijke afleiding uit de slaapkamer te verwijderen en om anderhalf uur voor het slapen niet meer op je telefoon te zitten of televisie te kijken. Blauw licht van bijvoorbeeld een televisie is een veroorzaker van vele slaapproblemen.

Zo zijn er nog veel meer tips die je helpen om beter te slapen. Ons advies is om je te focussen op het verbeteren van de slaapkwaliteit zodat je hopelijk meer uitgerust wakker wordt en je minder vermoeid bent overdag.

Lees ook onze andere slaaptips, 17 tips om beter te slapen en ons artikel over extreme vermoeidheid.

Overdag slapen: slecht of gezond?

Overdreven veel slapen is niet normaal en een gezond mens moet normaal gesproken voldoende energie krijgen van een normale nacht slapen. Overdag slapen via bijvoorbeeld een powernap is daarom vooral een korte termijn oplossing om slaaptekort in te halen en is niet de oplossing voor het onderliggende probleem van terugkerende en overmatige slaperigheid.

Volgens onderzoekers kan een middagdutje in zijn algemeen nuttig zijn, maar kan het wel wijzen op een chronisch slaaptekort en slechte slaapkwaliteit. Ook heeft het zowel voor- als nadelen. Al verschilt dit wel per persoon.

Enkele voordelen van overdag slapen zijn dat een kort dutje ervoor zorgt dat je minder vermoeid wakker wordt in de ochtend, ook kan het zorgen voor een beter humeur en meer energie. Nadelen zijn een grotere kans op diabetes, hartaandoeningen en depressie. Ook kan een dutje overdag ervoor zorgen dat je s’ nachts minder snel in slaap valt, wat er weer voor zorgt dat je overdag slaap moet inhalen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

De regelmatige behoefte om overdag te slapen is dan ook vooral een signaal van het lichaam dat je mogelijk een slaaptekort of slaapstoornis hebt. Neem ook in dit geval contact op met je dokter.

Veelgestelde vragen

Wat wordt beschouwd als overdreven veel slapen?

Meer dan 9 uur slapen binnen 24 uur wordt beschouwd als ‘overslapen’ of ‘lang slapen’.

Hoeveel slaap hebben volwassenen gemiddeld per dag nodig?

Volwassenen hebben volgens onderzoekers gemiddeld 7 tot 9 uur slaap nodig per nacht.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van overdreven veel slapen?

Enkele gevolgen zijn verergering van ontstekingen in het lichaam, verlaging van het immuunsysteem, risico op chronische ziekten, gewichtstoename, mentale problemen, hartziekten, suikerziekte en hartinfarct.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van overdreven veel slapen?

Oorzaken kunnen variëren van slaapstoornissen zoals slaapapneu en narcolepsie, depressie, angst, obesitas, hart- en vaatziekten, suikerziekte, chronische pijn, hypothyreoïdie, genetische aanleg, en bijwerkingen van medicijnen.

Wat is hypersommie?

Hypersommie is een slaapstoornis gekenmerkt door moeite hebben met wakker worden, overmatige slaperigheid overdag en vermoeidheid na het slapen. Mensen met deze aandoening kunnen wel 14 tot 18 uur per dag slapen.

Is overdag slapen gezond?

Overdag slapen, zoals een powernap, kan nuttig zijn op korte termijn om slaaptekort in te halen, maar kan wijzen op een chronisch slaaptekort en slechte slaapkwaliteit. Het heeft zowel voor- als nadelen, afhankelijk van de persoon.

Wat zijn de voordelen van overdag slapen?

Voordelen zijn onder andere minder vermoeidheid in de ochtend, een beter humeur en meer energie.

Wat zijn de nadelen van overdag slapen?

Nadelen zijn een grotere kans op diabetes, hartaandoeningen, depressie en het kan ervoor zorgen dat je ’s nachts moeilijker in slaap valt.

Wat moet ik doen als ik altijd moe ben, ondanks veel slapen?

Het is aan te raden om contact op te nemen met je huisarts. Je arts zal samen met jou op zoek gaan naar de oorzaak van je slaapproblemen.

Bronnen

1 Physical side effects of oversleeping

2 Oversleeping

3 What you should know about oversleeping, plus 5 tips for better sleep

4 How much sleep do we really need?

5 Sleep: How much you need and its 4 stages

6 Selection for long and short sleep duration in Drosophila melanogaster reveals the complex genetic network underlying natural variation in sleep

7 Is your daily nap doing more harm than good?

8 Sleep duration and risk of fatal and nonfatal stroke

Menu