Zoeken
Zoeken
9 Beste Planten Tegen Muggen & Waarom Het Werkt

9 Beste Planten Tegen Muggen & Waarom Het Werkt

Samenvatting

Het plaatsen van planten in huis en rondom je woning is een effectieve methode om muggen te bestrijden. Bepaalde planten, zoals lavendel en citroenplanten, verspreiden aroma’s die muggen in de war brengen en verjagen. Zo creëer je een omgeving waar muggen niet graag komen.

Muggen zijn vervelende insecten die veel irritatie veroorzaken, prikken en zelfs ziekten kunnen overbrengen. Ook onthouden ze je regelmatig van een goede nachtrust. Gelukkig zijn er veel manieren om muggen te bestrijden in de slaapkamer. Een daarvan is het plaatsen van muggen werende planten.

Muggen voelen zich aangetrokken tot bepaalde geuren, maar hebben ook een hekel aan bepaalde sterke geuren, zoals lavendel en citronella. Bepaalde planten verspreiden ook geuren waar muggen niet van houden.

Door dit soort planten in huis te plaatsen creëer je een omgeving die niet fijn is voor muggen. Dit in combinatie met nog meer preventieve bestrijdingsmogelijkheden zal ervoor zorgen dat muggen jouw huis overslaan.

Wat trekt muggen aan?

Om muggen effectief te bestrijden moet je weten wat muggen aantrekt en waar ze van houden.

  • Mensen en dieren: bepaalde muggensoorten voeden zich met bloed van mensen en dieren. Ze voelen zich aangetrokken tot warmbloedige wezens.
  • Kooldioxide en melkzuur: het belangrijkste dat muggen aantrekt is de kooldioxide die mensen uitademen. Wanneer we uitademen, werkt dat als een lokstof voor dit ongedierte. Ze komen af op bepaalde geuren, waaronder de geur van kooldioxide. Daarnaast worden ze aangetrokken door lichaamswarmte en zweet van mensen en dieren. Mensen die overmatig transpireren zijn dus extra interessant voor muggen.
  • Warmte: muggen leven graag in warme temperaturen. Koude temperaturen vinden ze niet fijn en wanneer het te koud is overleven ze niet. Daarom zie je bijna nooit muggen in de winter. Dit is ook de reden waarom muggen je vooral tijdens het slapen lastig vallen. Tijdens een warme zomernacht is het vaak erg warm en broeierig in de slaapkamer. Muggen houden ook van vochtige omgevingen.
  • Bloed: muggen voeden zich met bloed. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met bloedgroep O vaker worden geprikt door muggen.
  • Stilstaand water: stilstaand water is de perfecte broedplaats voor veel muggensoorten. Ze vinden het fijn om hier te leven. Probeer daarom stilstaand water rondom het huis weg te halen. Bijvoorbeeld in bloempotten, vogelbadjes, regentonnen of dakgoten.
  • Geuren: muggen worden ook aangetrokken door bepaalde geuren, parfums en planten. Andere geuren die deze vervelende insecten aantrekken zijn ammoniak uit urine, rottend fruit of vleesresten, bier- en wijndampen en zelfs rook van vuur.
  • Licht kan ook muggen aantrekken omdat sommige soorten fototactisch zijn, wat betekent dat ze ‘s nachts naar lichtbronnen toe bewegen. Op koelere momenten van de dag, zoals zonsopgang en zonsondergang, worden muggen actiever.
wat-muggen-aantrekt
Bron: IFL Science

De 9 beste planten tegen muggen

De onderstaande planten zijn een van de manieren om effectief muggen te bestrijden.

1. Citroengras of citroenplant

Een citroenplant is een van de populairste natuurlijke muggenwerende middelen. Het wordt vaak gebruikt in kaarsen (citronellakaars) of sprays. Het kweken van citronella gras rond het huis is ook een effectieve manier om muggen te weren. Verder plaatsen mensen ook vaak citroenplanten in huis.

Citroengras wordt al lang gebruikt als een natuurlijk middel tegen muggen vanwege de sterke citrusgeur. Dit kruid is afkomstig uit tropische gebieden zoals India en Sri Lanka, maar kan gemakkelijk binnen of buiten worden gekweekt.

Citroenplanten zijn een geweldig natuurlijk afschrikmiddel tegen muggen en hun sterke geur houdt ze zeker op afstand. Een mooie bijkomstigheid is dat de plant gemakkelijk te kweken is.

citronella-plant-tegen-muggen

2. Lavendel

Lavendel heeft ook krachtige eigenschappen om muggen te weren in je huis of tuin. Lavendel is erg populair. Ook omdat de plant er mooi uitziet. Lavendel wordt al eeuwenlang gebruikt om muggen af te weren en blijft een effectieve afschrikmethode.

Lavendelplanten kunnen worden geplant in de tuin of geplaatst bij ramen en deuren waar muggen waarschijnlijk je huis binnenkomen. Het is ook mogelijk om lavendelkaarsen en spray te kopen.

De sterke geur van lavendel maskeert andere geuren die muggen aantrekken, zoals koolstofdioxide uit menselijke adem en zweet. Het werkt ook als een fysieke barrière, omdat de bladeren van de plant verbindingen bevatten die de poten van volwassen vrouwelijke muggen irriteren, waardoor ze minder snel op je landen.

Verder heeft lavendel nog vele andere voordelen bij gebruik in huis. Het verspreidt een kalmerend aroma dat ontspanning bevordert en indirect zorgt voor en een betere slaapkwaliteit. Daarom is lavendel ook een goede plant in de slaapkamer.

lavendel-tegen-muggen

3. Basilicum plant

Basilicum planten zijn een andere geweldige optie om muggen weg te houden, omdat ze essentiële oliën bevatten die werken als een insectenwerend middel. Dit is een eenjarige plant die zowel binnen als buiten goed groeit. Het is ook makkelijk in onderhoud. Daarom is het een populaire keuze.

Basilicum bevat eugenol bevat, een stof die insecten op natuurlijke wijze op afstand houdt. Basilicum is afkomstig uit tropische gebieden en kan gemakkelijk thuis worden geweekt.

basilicum-plant-tegen-muggen

4. Kattenkruid

Kattenkruid is een uitstekend middel tegen muggen. Volgens recente onderzoeken zou het zelfs veel effectiever zijn dan anti-muggensprays met DEET. Kattenkruid is een plant dat verschillende vitamines, mineralen en oliën bevat. De plant is geliefd bij katten, maar niet bij muggen.

kattenkruid-effectief-tegen-muggen

5. Goudsbloem

De goudsbloem is een mooie eenjarige plant die effectief werkt tegen muggen. Het nadeel is dat een goudbloem maar een seizoen meegaat. Ook deze plant verspreidt aroma’s waar muggen niet van houden. Deze plant wordt al eeuwenlang gebruikt om verschillende redenen, onder andere zijn geneeskundige werking.

goudsbloem-effectief-middel-tegen-muggen

6. Latana plant

Lantana planten staan staan bekend om hun vermogen om malariamuggen af te schrikken. Deze bloem groeit het best in tropische gebieden, maar kan het ook goed doen in gematigde klimaten als ze voldoende zon en water krijgt. Het aroma van deze bloemen helpt deze vervelende insecten weg te houden van je huis, zonder dat je chemische afweermiddelen of andere agressieve behandelingen hoeft te gebruiken.

Een mooie bijkomstigheid is dat deze plant er prachtig uitziet.

latana-plant

7. Kruidnagel

Kruidnagel wordt van oudsher gebruikt voor zijn insectenwerende eigenschappen en is nu te vinden in veel muggenbestrijdingsproducten. Kruidnagel is verkrijgbaar als plant maar ook als olie. Het middel staat bekend als Syzygium aromaticum en bevat krachtige antimicrobiële eigenschappen, waardoor ze muggen goed afschrikken.

kruidnagel-tegen-muggen

8. Rozemarijn

Rozemarijn is ook effectief tegen muggen. Het verspreidt aroma dat muggen in de war brengt. Het voordeel van deze plant is dat het de winter overleeft. De plant is daarom geschikt voor in binnen en in de tuin. Daarnaast kun je de kruiden plukken om voedsel op smaak te brengen.

rozemarijn

9. Munt

Munt heeft een sterke geur waar muggen niet van houden. Deze plant wordt vaak in de keuken geplaatst en ook gebruikt in de thee. Het schijnt zelfs een van de beste planten tegen muggen te zijn. Niet alleen muggen, maar ook spinnen, fruitvliegjes en andere insecten hebben een hekel aan deze plant.

munt-tegen-muggen

Door natuurlijke oplossingen te kiezen om muggen te bestrijden heb je geen chemische middelen nodig. Wij zijn hier voorstander van. Chemische afweermiddelen zijn schadelijk voor mensen en dier en het is niet nodig om ze te gebruiken. Met een zorgvuldige selectie van de juiste plantensoort kun je je gemakkelijk vrijhouden van die vervelende bloedzuigers en tegelijkertijd wat kleur en leven toevoegen aan je huis.

Hoe effectief zijn planten om muggen af te weren?

Planten zijn zeer effectief in het verjagen van muggen. Van bepaalde planten zoals citronella, lavendel en goudsbloemen is bekend dat ze verbindingen bevatten die van nature insecten afweren. Toch is aangetoond dat het gebruik van deze planten gecombineerd moet worden met andere strategieën om een optimale muggenbestrijding te bereiken.

Bovendien is het aan te raden om verschillende plantensoorten te combineren. Zo zorg je voor een kleurrijk huis en ben je beter beschermt tegen muggen.

Conclusie

Kortom, planten tegen muggen kunnen een effectieve manier zijn om het aantal muggen in je huis te verminderen. Het is een preventieve maatregel om ervoor te zorgen dat muggen jouw huis overslaan.

Met een zorgvuldige selectie en plaatsing van citroen, lavendel of andere planten in en rondom je woning creëer je een barrière voor muggen. Als deze natuurlijke bestrijdingsmethode niet werkt, kun je altijd nog overstappen naar andere maatregelen zoals het plaatsen van horren op ramen en deuren, een muggenlamp of chemische bestrijdingsmiddelen.

Neem de controle terug door te investeren in planten die muggen op natuurlijke wijze weren en creëer een rustige slaapomgeving vrij van zoemend ongedierte.

Veelgestelde vragen

Zijn er planten die muggen op natuurlijke wijze kunnen weren?

Ja, bepaalde planten zoals lavendel, citroengras, en basilicum verspreiden aroma’s die muggen verjagen.

Hoe werkt citroengras tegen muggen?

Citroengras, ook bekend als citroenplant, verspreidt een sterke citrusgeur die muggen afstoot. Het wordt vaak gebruikt in citronellakaarsen en sprays.

Wat maakt lavendel een goede keuze tegen muggen?

Lavendel heeft een sterke geur die andere aantrekkelijke geuren voor muggen maskeert. Bovendien bevatten de bladeren van de plant verbindingen die muggen irriteren.

Zijn er andere voordelen van het hebben van lavendel in huis?

Ja, lavendel verspreidt een kalmerend aroma dat ontspanning bevordert en kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.

Hoe helpt basilicum bij het afweren van muggen?

Basilicum bevat eugenol, een stof die insecten op natuurlijke wijze op afstand houdt.

Welke andere planten zijn effectief tegen muggen?

Andere effectieve planten zijn kattenkruid, goudsbloem, lantana, kruidnagel, rozemarijn en munt.

Wat trekt muggen aan in huis?

Muggen worden aangetrokken door kooldioxide, melkzuur, warmte, bloed, stilstaand water, bepaalde geuren en licht.

Hoe effectief zijn planten in het afweren van muggen?

Hoewel planten effectief kunnen zijn in het verjagen van muggen, wordt aanbevolen ze te combineren met andere strategieën voor optimale muggenbestrijding.

Wat zijn andere manieren om muggen te bestrijden?

Naast planten kunnen horren op ramen en deuren, muggenlampen en chemische bestrijdingsmiddelen ook helpen bij het bestrijden van muggen.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu