Zoeken
Zoeken
De Beste Powernaps: 5 Do’s & 5 Don’ts

De Beste Powernaps: 5 Do’s & 5 Don’ts

Samenvatting

Bij het plannen van een rustmoment of powernap, vooral tijdens nachtdiensten, zijn er enkele belangrijke do’s en don’ts om in gedachten te houden. Kies een comfortabele en rustige plek zoals een verstelbare relaxstoel, en houd de temperatuur tussen 15-20°C. Gebruik indien mogelijk een oogmasker of oordopjes en zorg voor een donkere kamer met rustgevende geluidsachtergrond zoals kalmerende muziek of witte ruis. Vermijd daarentegen oncomfortabele of afleidende plekken, te hoge of te lage temperaturen, heldere verlichting, en harde geluiden die de diepe slaapcycli kunnen verstoren. Deze richtlijnen kunnen helpen om de optimale omstandigheden te creëren voor herstellende rust tijdens powernaps, wat essentieel kan zijn voor degenen die nachtdiensten werken.

Algemene voordelen van powernaps:
 • Verbeterde cognitieve prestaties
 • Verhoogde alertheid
 • Verbeterde stemming
 • Verminderde stressniveaus
Algemene nadelen van powernaps:
 • Kan nachtelijke slaapgewoonten verstoren bij mensen met slaapstoornissen
 • Langere powernaps kunnen leiden tot verminderde productiviteit later in de middag

Een powernap is een kort dutje overdag om uw energie en alertheid te vergroten. Een powernap is misschien niet zo lang of rustgevend als een nachtelijke slaap, maar het kan toch een aanzienlijke verbetering betekenen voor je algemene gezondheid en welzijn. In deze blogpost onderzoeken we hoe je de perfecte omgeving creëert voor een powernap, hoe lang een powernap moet duren, of elke dag een powernap nuttig is en meer. Dus laten we beginnen aan onze reis om alles over Powernaps te begrijpen.

Wat is een powernap?

Een powernap is een korte slaap die kan helpen de alertheid en het energieniveau te herstellen. Een powernap meestal tussen de 10 en 30 minuten, maar kan zo kort zijn als vijf minuten of tot een uur, afhankelijk van je eigen behoeftes. Mensen die ’s nachts moeite hebben met slapen of overdag langere perioden wakker zijn, kunnen baat hebben bij powernaps. Ze zijn ook nuttig voor mensen met een jetlag of andere reisgerelateerde vermoeidheid.

De voordelen van een powernap zijn onder meer verbeterde cognitieve prestaties, verhoogde alertheid, verbeterde stemming en verminderde stressniveaus. Terugkerende dutjes zijn in verband gebracht met een verbeterd algemeen welzijn, waaronder een beter geheugen en een verminderde kans op hartstilstand en beroerte. Bovendien suggereert onderzoek dat dutten zelfs het risico op vroegtijdig overlijden door alle oorzaken kan verminderen.

Ten slotte is er het “strategisch dutten“, waarbij u uw dagelijkse activiteiten plant rond specifieke tijdstippen waarop het voor u het beste is om een snelle pauze te nemen – zoals na de lunch of aan het eind van de middag – zodat u uw batterijen weer kunt opladen voordat u aan een andere taak begint. In Zuid-Europese landen wordt dit ook wel de siësta genoemd ;).

Wist je dat Salvador Dali, Margaret Thatcher, Eleanor Roosevelt, Winston Churchill, Leonardo Davinci, Alber Einstein, John F. Kennedy en Thomas Edison allemaal gebruik maakte van powernaps?

Een powernap is een kort, herstellend dutje dat de alertheid en productiviteit kan verbeteren. Met de juiste omgeving maximaliseer je de voordelen van een powernap.

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

De perfecte omgeving voor een powernap: 5 do’s en 5 don’ts

Do’s:

 1. Kies een comfortabele en rustige plek om te ontspannen, zoals een verstelbare relaxstoel.
 2. Gebruik indien mogelijk een oogmasker of oordopjes om licht en geluid te blokkeren.
 3. Houd de temperatuur tussen 15-20°C voor optimale ontspanning.
 4. Zorg voor een donkere kamer om afleiding door lichtbronnen te verminderen.
 5. Creëer een rustgevende geluidsachtergrond met kalmerende muziek op laag volume of witte ruis machines.

Don’ts:

 1. Vermijd oncomfortabele of afleidende plekken om te rusten.
 2. Laat licht en geluid uw slaap niet verstoren.
 3. Stel de temperatuur niet te hoog of te laag in, wat ontspanning tijdens het dutten bemoeilijkt.
 4. Vermijd heldere verlichting in de kamer die de slaapkwaliteit kan beïnvloeden.
 5. Laat harde geluiden de diepe slaapcycli niet verstoren, die nodig zijn voor herstellende rust tijdens powernaps.

Om een optimaal dutje te doen, moet u verschillende onderdelen beoordelen, zoals waar u kunt rusten, hoe comfortabel het is, de temperatuur en de helderheid in de ruimte, en het geluidsniveau.

Als het gaat om locatie en comfort, is het belangrijk om een plek te vinden die comfortabel genoeg is om te ontspannen zonder dat het te ongemakkelijk of afleidend is. Een verstelbare relaxstoel kan ideaal zijn, omdat u dan de hoogte en de hoek van uw hoofd kunt aanpassen en toch steun krijgt. Probeer indien mogelijk een oogmasker of oordopjes te gebruiken, zodat licht en geluid uw slaap niet verstoren.

Bij het creëren van de perfecte omgeving voor een powernap moet ook rekening worden gehouden met temperatuur en verlichting. Voor optimale ontspanning moet de temperatuur tussen 15-20°C worden gehouden. Te warm of te koud maakt het moeilijk voor uw lichaam om goed te ontspannen tijdens het dutten. Daarnaast draagt een donkere kamer bij tot een betere slaapkwaliteit door afleiding door externe bronnen, zoals zonlicht door de ramen of fel licht uit andere kamers in het huis, te verminderen.

Ten slotte speelt het geluidsniveau een belangrijke rol bij het inrichten van een ideale slaapruimte, omdat harde geluiden de diepe slaapcycli kunnen verstoren die nodig zijn voor een herstellende rust tijdens korte dutjes zoals powernaps. Om een rustgevende omgeving te creëren, kunt u proberen kalmerende muziek op een laag volume af te spelen of machines met witte ruis te gebruiken die op een laag niveau staan. Beide methoden helpen storende achtergrondgeluiden te overstemmen die anders het diep slapen tijdens powernaps zouden kunnen belemmeren.

Door de perfecte omgeving te creëren voor een powernap kun je de rustgevende slaap krijgen die je nodig hebt om je energiek en verfrist te voelen. Het is essentieel om de duur van een powernap te begrijpen voor optimale efficiëntie.

Hoe lang moet een powernap duren?

De duur van uw powernap kan een grote invloed hebben op hoe fris u zich daarna voelt! Afhankelijk van het soort dutje dat u doet en het soort herstellend effect dat u wilt bereiken, zijn er bepaalde aanbevolen lengtes die zorgen voor een bepaald voordeel. Hier zijn enkele factoren waarmee u rekening moet houden bij het bepalen van de duur van uw powernap.

Duur van de powernap Voordelen Nadelen
10-20 minuten (Powernap)
 • Verhoogde alertheid
 • Verbeterd energieniveau
 • Minder kans op sufheid na het ontwaken
 • Kan onvoldoende zijn voor diepe ontspanning
30-60 minuten (Opfrisdutje)
 • Verbeterde cognitieve prestaties
 • Diepere ontspanning
 • Kan leiden tot sufheid bij het ontwaken
 • Kan concentratievermogen aantasten tot enkele uren later
> 60 minuten (Herstellend dutje)
 • Langdurige fysieke en mentale voordelen
 • Slaperig gevoel bij het ontwaken
 • Kan nachtelijke slaapgewoonten verstoren

Voor een snelle oppepper is een powernap (10-20 minuten) ideaal; voor meer herstellende voordelen kunt u een opfrisdutje (30-60 minuten) proberen. Een powernap is ideaal om de alertheid en het energieniveau te verhogen zonder dat u zich daarna suf of gedesoriënteerd voelt. Een opfrisdutje helpt de cognitieve prestaties te herstellen, terwijl u toch genoeg tijd hebt om fris en niet moe wakker te worden. En ten slotte kan een herstellend dutje meer langdurige fysieke en mentale voordelen bieden als het voldoende tijd krijgt – hoewel dit ten koste kan gaan van een slaperiger gevoel bij het ontwaken als gevolg van het ingaan van diepere slaapfasen tijdens langere dutjes.

hoe lang powernap

Invloed van factoren op de powernap

Factor Invloed op powernap
Leeftijd
 • Jongere mensen hebben kortere dutjes nodig
 • Oudere volwassenen hebben vaak langere dutjes nodig
Stressniveau
 • Kan invloed hebben op de tijd die nodig is om te ontspannen
 • Kan leiden tot meer vermoeidheid in plaats van energie
Gezondheidstoestand
 • Gezondheidsproblemen kunnen invloed hebben op de duur en kwaliteit van powernaps
Activiteitenniveau gedurende de dag
 • Mensen die regelmatig sporten hebben kortere maar frequentere powernaps nodig
 • Mensen die niet aan lichaamsbeweging doen hebben mogelijk langere rustperiodes nodig

5 voordelen van een middagslaapje

Een kort middagdutje kan tal van voordelen bieden voor zowel je geestelijk als lichamelijk welzijn. In dit deel kijken we naar de voordelen van een dutje in je dagelijks leven.

voordelen-powernap
Bron: Casper Blog
 1. Verhoogt de cognitieve functie: het is wetenschappelijk aangetoond dat een middagdutje de cognitieve functies verbetert. Hiermee wordt bedoeld: je geheugen, focus, concentratie, oriëntatie, lerend vermogen en probleemoplossend vermogen.

  Een middagdutje maakt je als het ware scherper, wat vooral gunstig is voor mensen die een veeleisende baan hebben of de hele dag studeren.
 2. Beter humeur en minder stress: slapen in de middag kan helpen om je stemming te verbeteren door stresshormonen te verminderen, zoals cortisol. Een korte slaap kan ook het serotonineniveau helpen verhogen, wat essentieel is voor een goed humeur en een ontspannen gevoel. Ook helpt het tegen stemmingswisselingen.
 3. Verhoogde productiviteit: veel mensen hebben last van slaperigheid in de middag en lage energielevels. Als je een middagdutje doet, voel je je verfrist en ben je beter in staat om je werk op te pakken. Uiteindelijk komt een middagdutje je productiviteit op het werk of thuis ten goede. Het is bewezen dat een snel dutje de alertheid en je energielevels aanzienlijk verhoogt.
 4. Bevordert lichamelijk herstel: een powernap overdag laat je lichaam even rusten, waardoor spieren de tijd hebben om te herstellen van een lichamelijke inspanning. Dit is vooral belangrijk voor mensen die regelmatig sporten of fysiek werk hebben.
 5. Minder moe overdag: uiteraard zorgt een middagdutje ook voor minder vermoeidheid overdag. De meeste mensen werken hard en hebben of nemen weinig pauzes. Iets wat we allemaal nodig hebben, maar soms vergeten of nalaten.
Het is belangrijk om niet te overdrijven als het op dutten aankomt. Te lange middagdutjes kunnen leiden tot slaaptraagheid en je nachtelijke slaappatroon verstoren. De ideale duur van het dutje komt later aan bod.

Nadelen van een middagdutje

Hoewel een middagdutje nuttig is, kan het ook een negatief effect hebben op de nachtrust. Te veel dutten of dutten op verkeerde tijden kan negatieve gevolgen hebben voor de slaapkwaliteit en algehele gezondheid.

Mogelijke gevolgen voor de nachtrust

 • Moeilijk in slaap vallen in de avond: een te lang middagdutje of een dutje te kort voor het slapengaan in de avond kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt. Deze verstoring kan op lange termijn leiden tot slapeloosheid, met als gevolg een verminderde slaapkwaliteit en moeite hebben om de volgende dag energiek wakker te worden.
 • Slaaptraagheid: slaapinertie verwijst naar het slaperige gevoel dat je ervaart wanneer je uit een diepe slaapfase ontwaakt. Als je middagdutje doorloopt tot in diepere slaapstadia, loop je het risico om gedesoriënteerd en traag wakker worden in plaats van fris en energiek. Deze tijdelijke periode van verminderde cognitieve prestaties kan van invloed zijn op jee productiviteit.

Afhankelijkheid van een middagdutje

 • Een gewoonte ontwikkelen: te vaak middagdutjes doen kan ertoe leiden dat je er afhankelijk van wordt om overdag te functioneren. Het is cruciaal om niet alleen na te gaan of dutjes nuttig zijn, maar ook of ze echt nodig zijn om de dag door te komen. Probeer in te schatten of je daadwerkelijk een middagdutje nodig hebt.
 • Het maskeren van onderliggende problemen: wanneer je regelmatig een middagdutje nodig hebt kan dat wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld een slechte slaapkwaliteit of aandoeningen zoals slaapapneu. Als je merkt dat je iedere middag vermoeid bent dan is het verstandig om een contact op te nemen met je huisarts en het probleem te bespreken.

Moet u elke dag een powernap nemen?

Elke dag een powernap nemen heeft voor- en nadelen. Voor degenen die streven naar een betere slaap, kan een regelmatig dutje de extra rust bieden die nodig is om de dag door te komen. Omgekeerd kunnen in sommige gevallen andere manieren van ontspanning gunstiger zijn dan een dutje.

De voordelen van elke dag een powernap zijn een verbeterde alertheid, betere cognitieve prestaties, een beter humeur en een verbeterd algemeen welzijn. Korte dutjes (20-30 minuten) tijdens de middagdip kunnen u helpen de hele dag productief te blijven op uw werk of tijdens uw studie. Bovendien, als u zich overweldigd of gestrest voelt door gebeurtenissen in het leven, kan een snel dutje helpen om uw angst te verminderen en uw geest leeg te maken, zodat u daarna taken beter kunt aanpakken.

Voor mensen met slaapstoornissen zoals slapeloosheid of RLS kan het regelmatig doen van een dutje overdag schadelijk zijn voor hun nachtelijke slaapgewoonten, waardoor ze ’s avonds moeilijk kunnen inslapen omdat ze overdag waakzamer zijn. Bovendien kunnen lange middagslaapjes van meer dan 30 minuten leiden tot een verminderde productiviteit later in de middag, omdat zij bij het ontwaken sufheid kunnen veroorzaken die het concentratievermogen aantast tot enkele uren nadat men uit zijn dutje is ontwaakt. Daarom is het voor mensen met deze aandoeningen beter om niet elke dag een powernap te doen, maar te zoeken naar alternatieve ontspanningsmethoden.

Veelgestelde vragen over powernaps

Zijn powernaps echt effectief?

Powernaps kunnen gunstig zijn voor de alertheid en de arbeidsproductiviteit, maar het is belangrijk om de juiste duur in acht te nemen. Over het algemeen suggereert onderzoek dat 10-20 minuten slaap ideaal is voor een powernap, omdat deze hoeveelheid tijd het lichaam in staat stelt om de lichte slaapfase in te gaan zonder in een diepe slaap te geraken, waardoor men zich suf zou kunnen voelen bij het ontwaken. Bovendien, als u moeite heeft met slapen ’s nachts of lijdt aan slapeloosheid, zijn powernaps niet aan te raden omdat ze uw normale nachtelijke slaappatroon kunnen verstoren.

Wat zijn de voordelen van powernaps?

Powernaps hebben veel voordelen voor mensen die moeite hebben met slapen. Ze kunnen helpen de alertheid te verbeteren, vermoeidheid te verminderen en de productiviteit te verhogen. Powernaps bieden ook een verfrissende pauze gedurende de dag om het energieniveau en de focus te herstellen. Bovendien wordt powernapping in verband gebracht met een beter geheugen en meer creativiteit door een grotere mentale helderheid na het dutje. Tot slot kunnen regelmatige powernaps zelfs leiden tot een betere algemene gezondheid, omdat ze stresshormonen in het lichaam verminderen en ontspanning van lichaam en geest bevorderen.

Waarom is dutten eigenlijk een superkracht?

Slapen is een krachtig middel om de cognitieve prestaties en het algemene welzijn te verbeteren. Het helpt om de alertheid te herstellen, de reactietijd te verbeteren, de creativiteit te vergroten, het stressniveau te verlagen en zelfs het geheugen op te frissen. Dutjes bieden ook de mogelijkheid om de geest te laten rusten van de dagelijkse stress en om zichzelf te resetten alvorens nieuwe taken of uitdagingen aan te gaan. Regelmatige rustpauzes kunnen de productiviteit verhogen, het lichaam en de geest stimuleren en een kans bieden om te resetten alvorens nieuwe taken aan te pakken. Kortom, dutten is inderdaad een superkracht.

Hoe lang is een powernap en is het effectief?

Een powernap is een korte slaap van 15-20 minuten die de alertheid en de prestaties kan verbeteren. Uit onderzoek is gebleken dat een kort dutje van 15-20 minuten gunstige effecten kan hebben, zoals meer energie, mentale helderheid, focus en reactiesnelheid. Studies hebben ook uitgewezen dat powernaps de vermoeidheid kunnen verminderen die gepaard gaat met lange werk- of studietijden. Een kort dutje van vijftien tot twintig minuten kan dus een doeltreffende techniek zijn om uw energie en productiviteit gedurende de dag te verhogen.

Conclusie

Het nemen van een powernap kan een effectieve manier zijn om uw energieniveau op te laden en uw concentratie te verbeteren. Het is belangrijk om de perfecte omgeving te creëren voor een powernap, waaronder het vinden van een comfortabele en rustige plek, het instellen van een alarm zodat je niet te lang slaapt, en het kort houden (niet meer dan 30 minuten). Of je al dan niet dagelijks een powernap moet nemen hangt af van je individuele behoeften; maar als je het goed doet, kunnen ze positieve effecten hebben op je mentale alertheid zonder je nachtelijke slaappatroon te verstoren.

Geschreven door
Niels Zee

Menu