Zoeken
Zoeken
Waarom Zou Je Een Rode Lamp Voor Je Spieren Gebruiken?

Waarom Zou Je Een Rode Lamp Voor Je Spieren Gebruiken?

Samenvatting

Infraroodlampen worden steeds populairder vanwege hun potentieel om spierpijn te verlichten en de algemene gezondheid te bevorderen. Ze zenden infraroodstraling uit die diep in het lichaamsweefsel doordringt en hebben positieve effecten op spieren en gewrichten, zoals pijnverlichting en verbeterde bloedcirculatie. Het gebruik van een infraroodlamp voor spierontspanning vereist het voorbereiden van het behandelgebied, het positioneren van de lamp correct en het bepalen van de duur en frequentie van de behandeling. Het is een effectieve en veilige manier om spierspanning te verminderen en een goede nachtrust te bevorderen.

Een rode lamp (infraroodlamp) verhelpt spierpijn, zeurende en trillende spieren. Infraroodtherapie is een behandeling die kan helpen bij de genezing van ontstekingen, spierweefsel en andere delen van je lichaam. 

Een rode lamp is te gebruiken bij verschillende soorten pijn. Een infrarode lamp verlicht spierpijn en helpt de gewrichten te verbeteren. Ook voor mensen met langdurige of zelfs chronische pijn hebben baat bij een rode lamp. De lamp verlicht pijn en zorgt voor meer beweeglijkheid in pijnlijke spieren.

Hoe werkt infrarood licht en wat doet infrarood met je lichaam?

Een rode lamp maakt gebruik van infrarode lichtgolven. Deze worden door leds uitgezonden om levend diep weefsel te behandelen. NASA gebruikte zichtbaar rood en onzichtbaar infrarood licht voor het eerst in een klinische context in de jaren 90. Van daaruit leerden wetenschappers over de positieve effecten ervan op andere soorten levend weefsel.

Infrarode lichtgolven dringen ver onder de huid door tot in het diepe weefsel. Dit bevordert celregeneratie en dit verhoogt de doorbloeding. Hier wordt celdood, die weefselschade veroorzaakt, voorkomen. De resultaten van regelmatige behandelingen met infrarood lichttherapie zijn: minder spierpijn, minder spasmen en minder stijfheid.

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Wat zegt de wetenschap over de invloed van een rode lamp op spieren?

Over het algemeen is infraroodtherapie een redelijk nieuw concept in de gezondheids- en welzijnswetenschappen. Hierdoor is er nog niet zoveel onderzoek naar gedaan als naar oude therapieën voor je spieren. Echter, naarmate de technologie van lichttherapie bekender wordt, groeit de belangstelling in de wetenschap. Hier zijn een paar van de veelbelovende onderzoeksresultaten van de wetenschappelijke gemeenschap over infrarood lichttherapie:

 • Rugpijnonderzoek: het tijdschrift Pain Research and Management publiceerde een studie over infraroodtherapie voor chronische lage rugpijn waarbij 40 patiënten gedurende zes jaar werden gevolgd1. De patiënten gebruikten draagbare apparaten die licht uitstraalden. Zij gaven aan een aanzienlijke vermindering van de pijn te ervaren zonder nadelige effecten.
 • Zenuwpijnonderzoek: in een artikel in het tijdschrift Photochemistry and Photobiology werd gekeken naar het vermogen van infrarood licht om zenuwen te stimuleren en wondgenezing te ondersteunen2. Die studie had als conclusie dat zenuwcellen bijzonder goed reageren op infraroodstraling.”
 • Overige onderzoeken: infrarood lichttherapie wordt bestudeerd als een manier om de bloedsomloop te verbeteren bij mensen met diabetes3. De medische gemeenschap bekijkt zelfs hoe het kan worden gebruikt bij neurochirurgie. Na dat er meer onderzoek wordt uitgevoerd, zal het gebruik van infrarood lichttherapie bij pijn waarschijnlijk nog worden verbeterd. In de tussentijd worden klinische apparaten voor thuisgebruik op grote schaal gebruikt om pijnklachten te behandelen.

Wat is een infraroodlamp?

Het zit al redelijk in de naam: een rode lamp is een infraroodlamp die ook wel warmte lamp wordt genoemd. Door middel van infrarood licht geeft de lamp warmte af die de huid opwarmt. Een infraroodlamp wordt op verschillende manieren gebruikt: voor het tegengaan of verbeteren van spierpijn, het genezen van ontstekingen of het verzachten van langdurige chronische klachten. De rode lampen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, soorten en opties. 

Welke soorten rode lamp voor spieren zijn er?

Er zijn verschillende soorten rode lampen te vinden. Als we het hebben over infraroodlampen, onderscheiden we de volgende drie soorten straling:

 • Nabij-infraroodlampen: deze lampen zenden IR-A met een korte golflengte (700 nm – 1400 nm) uit, die dieper in de weefsels doordringt en zorgt voor effectieve verwarming bij lagere temperaturen dan andere types.
 • Midden-infraroodlampen: midden-infraroodlampen met een IR-B golflengte in het middenbereik (1400 nm – 3000 nm) bieden een gemiddelde penetratiediepte met een evenwichtige temperatuuroutput die geschikt is voor algemene therapeutische toepassingen.
 • Ver-infraroodlampen: ver-infraroodlampen produceren IR-C met lange golflengte (3000 nm -10000 nm) die een zacht verwarmingseffect genereren, ideaal voor langdurig gebruik tijdens slaap- of ontspanningssessies zonder problemen met oververhitting te veroorzaken.

Als je op zoek bent naar een rode lamp die je wil gebruiken voor je spieren, moet je op zoek gaan naar een infrarode lamp met Infrarood-A-straling (IR-A). Bij deze straling gaat de warmte van de lamp het diepst je huid in. Hierdoor verlicht je spier- en chronische pijn.

De voordelen van een infrarode lamp

 • Betere cardiovasculaire gezondheid: een van de belangrijkste (gezondheids)voordelen van infraroodtherapie is de verbetering van de cardiovasculaire gezondheid (hart en bloedvaten). Rood licht verhoogt de productie van stikstofmonoxide en dit is belangrijk voor de gezondheid van de bloedvaten. Stikstofmonoxide helpt de slagaders te ontspannen en voorkomt dat het bloed in de bloedvaten gaat stollen en samenklonteren. Stikstofmonoxide is belangrijk voor de verbetering van de bloedcirculatie, meer zuurstof en voedingsstoffen aan beschadigde weefsels worden gegeven.
 • Bestrijden van pijn en ontsteking: infraroodtherapie is een effectieve en veilige manier van het bestrijden van pijn en ontsteking. Het licht van de lamp dringt diep door in de huidlagen, tot in de spieren en botten. Omdat een rode lamp de bloedsomloop in de huid en andere delen van het lichaam verbetert, brengt het zuurstof en voedingsstoffen naar de beschadigde weefsels. Dit stimuleert de genezing.
 • Helpt bij spierblessures: infraroodtherapie verbetert de werking van de mitochondriën in de cellen. Dit zijn de energiefabrieken van de cel. Hierdoor kan de groei en het herstel van nieuwe spiercellen en weefsels op gang worden gebracht. Met andere woorden, infrarood licht kan het herstelproces na een spierblessure versnellen.
 • Mooiere huid: als ons lichaam natuurlijke golflengtes van infrarood licht absorbeert, gaan de mitochondriën in onze cellen efficiënter energie produceren. Dankzij deze energie gaan je cellen meer collageen aanmaken, waardoor de huid er gezonder en jonger uitziet.
 • Verhoogde ontspanning: de warmte van de infrarood lamp kan helpen om je spieren te ontspannen, waardoor het gevoel van spanning en stress worden verminderd.
 • Verbeterde wondgenezing: de warmte van de infrarood lamp kan helpen bij het genezen van wonden, omdat het de bloedcirculatie verhoogt en de weefsels helpt te herstellen.
 • Minder ontstekingen en pijn bij reumapatiënten: de warmte van de infrarood lamp kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en afvalstoffen af te voeren, waardoor de ontstekingen verminderen en de pijn wordt verlicht.
 • Verlichting van stijfheid en spierspanning: De warmte van de lamp kan helpen bij het ontspannen van je spieren.
 • Verlichting van artritis en gewrichtspijn: Infraroodstraling kan helpen bij het verlichten van pijnlijke gewrichten.
 • Verbetering van het immuunsysteem: De warmte van de lamp kan helpen bij het stimuleren van het immuunsysteem.
 • Verhoogde stofwisseling: De warmte van de lamp kan helpen bij het stimuleren van de stofwisseling.

Hoe maak je gebruik van een infraroodlamp?

1. Het gebied voorbereiden op de behandeling

Voordat je jouw infraroodlamp gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je een comfortabele ruimte heeft ingericht waar je je kunt ontspannen tijdens de sessie. Je wilt een schoon oppervlak om op te zitten of liggen – idealiter met wat opvulling zoals een yogamat of handdoek – en toegang tot een stopcontact in de buurt. Het is ook van cruciaal belang dat er geen brandbare materialen in de buurt zijn, aangezien deze lampen warmte produceren.

2. De lamp goed positioneren voor maximale effectiviteit

Voor optimale resultaten van jouw infraroodtherapie sessies is een goede positionering essentieel. Volg deze stappen:

 1. Bepaal het doelgebied: bepaal welke spieren of gewrichten aandacht nodig hebben, zodat je de lamp op die specifieke gebieden kunt richten.
 2. Bepaal de afstand: plaats jezelf op ten minste 12-24 inches afstand van de huid (30-60 cm). De exacte afstand kan variëren afhankelijk van het individuele gevoeligheidsniveau; raadpleeg de instructies bij jouw specifieke model als je het niet zeker weet.
 3. Richt nauwkeurig: richt het licht rechtstreeks op de getroffen gebieden en vermijd contact met de ogen of het gezicht. Sommige modellen zijn uitgerust met verstelbare statieven of draaibare koppen, waardoor de stralen nauwkeuriger op de doelgebieden kunnen worden gericht. Je hebt ook infrarood dekens voor je hele lichaam. Infrarood dekens hebben verschillende overeenkomde voordelen.

3. Duur en frequentie van de behandeling

Voor de meeste mensen wordt aanbevolen om te beginnen met 10-15 minuten per sessie en deze naar behoefte te verlengen tot 30 minuten; het is echter belangrijk om niet te overdrijven – één of twee keer per dag de lampen gebruiken is voldoende; overmatige blootstelling kan leiden tot huidirritatie of brandwonden.

Hoe vaak mag je een infraroodlamp gebruiken?

Om resultaten te zien, moet je ervoor zorgen dat je het de rode lamp minimaal 3-5 keer per week gebruikt. Sessies moeten over het algemeen tussen de 10-15 minuten lang zijn. Hoe vaker de sessies, hoe beter (elke dag is ideaal). Echter, het is niet aangetoond dat het langere sessies de effectiviteit verhogent.

Soorten spierpijn die een infraroodlamp behandelt

Infrarood lichttherapie kan op de meeste delen van het lichaam worden gebruikt (behalve op de ogen). De meest voorkomende klachten die worden behandeld met infrarood therapie zijn:

 • Nekpijn en -stijfheid
 • Pijn en stijfheid in de knie
 • Pijn in de schouders, bijvoorbeeld door het zitten achter een computer
 • Bovenrug, bijvoorbeeld na een training
 • Enkelpijn, ook van hardlopen
 • Polsklachten, zoals carpaal tunnel syndroom
 • Pijnlijke voeten door staan, artritis of andere oorzaken
 • Handen, als ze moe en pijnlijk zijn door artritis of andere problemen

Acute en chronische pijn in de onderrug is een van de meest voorkomende toepassingen van infrarood licht. Deskundigen schatten dat 80 procent van de mensen op een bepaald moment in hun leven last heeft van rugpijn. Het voordeel van een rode lamp is dat hij moeilijk bereikbare plekken toch kan behandelen.

Andere voordelen van infrarood lampen

Naast spierpijn kan infraroodtherapie ook helpen bij:

 • Een verbeterde gezichtshuid: Infrarood licht heeft het vermogen om diep in de huid te dringen en de bloedcirculatie te stimuleren. Dit bevordert de zuurstoftoevoer naar cellen, wat kan leiden tot een verbeterde productie van collageen en elastine. Hierdoor wordt de huid elastischer en steviger. Bovendien staan infraroodlampen bekend om hun ontstekingsremmende werking en vermindering van acne, wat bijdraagt ​​aan een gezondere en stralende huid.
 • Verhelpen van rugpijn: Infrarood lichttherapie is een niet-invasieve en natuurlijke methode om rugpijn te verlichten. Het verbetert de bloedsomloop en vermindert ontstekingen en spierspanning. Wanneer infrarood licht op de rug wordt toegepast, absorbeert het lichaam de lichtgolven, die omgezet worden in warmte. Dit verbreedt de bloedvaten in de huid en spieren en zorgt voor een betere doorbloeding. Het vermindert ontstekingen en ontspant de spieren, wat kan leiden tot verlichting van rugpijn. Daarnaast stimuleert infrarood lichttherapie de productie van endorfines in het lichaam, die fungeren als natuurlijke pijnstillers.

Kan een infraroodlamp gevaarlijk zijn?

Infraroodtherapie wordt soms ook wel ‘bestralingstherapie’ genoemd. Hierdoor kun je denken dat zo;n lamp dezelfde risico’s met zich meebrengt als blootstelling aan bijvoorbeeld de zon. Hierdoor is het niet gek dat de vraag bij veel mensen ontstaat: “Maar is het dan ook gevaarlijk?” Dit is echter niet het geval. Straling verwijst gewoon naar elke energie die afkomstig is van een bron: van een gloeilamp tot een radio, of in dit geval, een ledlamp.

Rode en infrarode leds produceren niet-ioniserende vormen van straling. Dit betekent dat apparaten voor rood- en infraroodlichttherapie niet dezelfde risico’s opleveren als uv-licht of röntgenstraling. 

Gebruik de infraroodlamp nooit direct op je ogen. ​​De ooglens is uiterst gevoelig voor infraroodstraling. Langdurige infrarode straling kan je oog beschadigen. 

Personen die het gebruik moeten vermijden of beperken

Mensen met bepaalde (medische) aandoeningen moeten voorzichtig zijn met het gebruik van een infraroodlamp. Het wordt in sommige gevallen zelfs worden afgeraden. Dit geldt met name voor mensen met:

 1. Koorts: als je koorts hebt, kan infraroodstraling de lichaamstemperatuur verhogen, waardoor je koorts kan verergeren. Daarom wordt het afgeraden om een infraroodlamp te gebruiken als je koorts hebt.
 2. Zwangerschap: infraroodstraling kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus, vooral in het eerste trimester van de zwangerschap. Daarom wordt het afgeraden voor zwangere vrouwen om infraroodlampen te gebruiken.
 3. Bloedcirculatieproblemen: mensen met bloedcirculatieproblemen, zoals arteriële ziekten of perifere neuropathie, moeten voorzichtig zijn met infraroodlampen, omdat ze de bloedtoevoer naar de huid kunnen verhogen, wat leidt tot een verhoogd risico op huidbeschadiging.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het voor de (spier) pijn weg is?

Het zal afhangen van de mate van de pijn en je gezondheidstoestand. Sommige mensen zullen infrarood licht één keer gebruiken tegen pijn en direct resultaat voelen, terwijl andere de rode lamp 2 tot 3 keer achter elkaar moeten gebruiken voordat ze verlichting voelen.

Doet infraroodtherapie pijn?

Apparaten en sauna’s met een rode lamp voor je spieren doen geen pijn. Infrarood lichttherapie is zacht, pijnloos, veilig, niet-invasief en niet schurend. Er zijn geen bijwerkingen bekend.

Kan infrarood lichttherapie gecombineerd worden met andere lichttherapieën?

Je kunt infrarood therapie combineren met andere golflengtes. De meeste anti-aging apparaten voor thuisgebruik combineren rood lichttherapie met infrarood lichttherapie (dat dieper in de huid kan doordringen). 

Kan infrarood therapie huidkanker veroorzaken?

Rode led-lichttherapie kan geen kanker veroorzaken, omdat het niet de uv-golflengte die huidkanker kan veroorzaken, bevat. Het is veilig voor de huid, zolang het op de juiste manier wordt gebruikt en niet te veel wordt gebruikt. Je wordt er ook niet bruin van.

Ontspant infrarood warmte de spieren?

Infraroodwarmte helpt de spieren te ontspannen door diep in de weefsels door te dringen en hun temperatuur te verhogen, waardoor de bloedstroom toeneemt. Deze verbeterde circulatie levert meer zuurstof en voedingsstoffen aan het getroffen gebied en verwijdert ook afvalproducten zoals melkzuur die bijdragen aan spierpijn of stijfheid.

Wat is het belangrijkste doel van het gebruik van een infraroodlamp voorafgaand aan een lichaamsmassagebehandeling?

Het primaire doel van het gebruik van een infraroodlamp vóór een lichaamsmassagebehandeling is om de beoogde gebieden effectief op te warmen zonder direct contact met de huid; dit bevordert de ontspanning van gespannen of gespannen spieren waardoor ze ontvankelijker worden tijdens massagesessies en de algemene resultaten verbeteren.

Welk effect heeft infrarood op weefsel?

Infraroodstraling beïnvloedt weefsels door het verhogen van de lokale temperaturen, wat leidt tot een betere bloedcirculatie in de behandelde gebieden, waardoor de levering van essentiële voedingsstoffen verder verbetert en toxines worden geëlimineerd, waardoor genezingsprocessen worden bevorderd, met name voor ontstoken gewrichten, ligamenten, pezen enzovoort, naast de algemene voordelen van pijnverlichting in verband met diverse spier- en skeletaandoeningen.

Bronnen

1 Infrared therapy for chronic low back pain: A randomized, controlled trial

2 Biological effects and medical applications of infrared radiation

3 MicroRNA-134 contributes to glucose-induced endothelial cell dysfunction and this effect can be reversed by far-infrared irradiation

Geschreven door
Marc van Dijk

Menu