Waarom Zou Je Een Rode Lamp Voor Je Spieren Gebruiken?
Rode-Lamp-Spieren

Waarom Zou Je Een Rode Lamp Voor Je Spieren Gebruiken?

Wanneer je last hebt van spierpijn, zeurende of zelfs trillende spieren is dat erg vervelend. Er zijn verschillende opties om deze ongemakkelijkheden tegen te gaan. Eén daarvan is het gebruiken van een rode lamp (infraroodlamp). Infraroodtherapie is een behandeling die kan helpen bij de genezing van ontstekingen, spierweefsel en andere delen van je lichaam. 

Een rode lamp is te gebruiken bij verschillende soorten pijn. Een infrarode lamp verlicht spierpijn en helpt de gewrichten te verbeteren. Ook voor mensen met langdurige of zelfs chronische pijn hebben baat bij een rode lamp. De lamp verlicht pijn en zorgt voor meer beweeglijkheid in pijnlijke spieren.

Hoe werkt infrarood licht en wat doet infrarood met je lichaam?

Een rode lamp maakt gebruik van infrarode lichtgolven. Deze worden door leds uitgezonden om levend diep weefsel te behandelen. NASA gebruikte zichtbaar rood en onzichtbaar infrarood licht voor het eerst in een klinische context in de jaren 90. Van daaruit leerden wetenschappers over de positieve effecten ervan op andere soorten levend weefsel.

Infrarode lichtgolven dringen ver onder de huid door tot in het diepe weefsel. Dit bevordert celregeneratie en dit verhoogt de doorbloeding. Hier wordt celdood, die weefselschade veroorzaakt, voorkomen. De resultaten van regelmatige behandelingen met infrarood lichttherapie zijn: minder spierpijn, minder spasmen en minder stijfheid.

Wat zegt de wetenschap over de invloed van een rode lamp op spieren?

Over het algemeen is infraroodtherapie een redelijk nieuw concept in de gezondheids- en welzijnswetenschappen. Hierdoor is er nog niet zoveel onderzoek naar gedaan als naar oude therapieën voor je spieren. Echter, naarmate de technologie van lichttherapie bekender wordt, groeit de belangstelling in de wetenschap. Hier zijn een paar van de veelbelovende onderzoeksresultaten van de wetenschappelijke gemeenschap over infrarood lichttherapie:

 • Rugpijnonderzoek: het tijdschrift Pain Research and Management publiceerde een studie over infraroodtherapie voor chronische lage rugpijn waarbij 40 patiënten gedurende zes jaar werden gevolgd1. De patiënten gebruikten draagbare apparaten die licht uitstraalden. Zij gaven aan een aanzienlijke vermindering van de pijn te ervaren zonder nadelige effecten.
 • Zenuwpijnonderzoek: in een artikel in het tijdschrift Photochemistry and Photobiology werd gekeken naar het vermogen van infrarood licht om zenuwen te stimuleren en wondgenezing te ondersteunen2. Die studie had als conclusie dat zenuwcellen bijzonder goed reageren op infraroodstraling.”
 • Overige onderzoeken: infrarood lichttherapie wordt bestudeerd als een manier om de bloedsomloop te verbeteren bij mensen met diabetes3. De medische gemeenschap bekijkt zelfs hoe het kan worden gebruikt bij neurochirurgie. Na dat er meer onderzoek wordt uitgevoerd, zal het gebruik van infrarood lichttherapie bij pijn waarschijnlijk nog worden verbeterd. In de tussentijd worden klinische apparaten voor thuisgebruik op grote schaal gebruikt om pijnklachten te behandelen.

Wat is een infraroodlamp?

Het zit al redelijk in de naam: een rode lamp is een infraroodlamp die ook wel warmte lamp wordt genoemd. Door middel van infrarood licht geeft de lamp warmte af die de huid opwarmt. Een infraroodlamp wordt op verschillende manieren gebruikt: voor het tegengaan of verbeteren van spierpijn, het genezen van ontstekingen of het verzachten van langdurige chronische klachten. De rode lampen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, soorten en opties. 

Welke soorten rode lamp voor spieren zijn er?

Er zijn verschillende soorten rode lampen te vinden. Als we het hebben over infraroodlampen, onderscheiden we de volgende drie soorten straling:

 • Infrarood-A-straling
 • Infrarood-B-straling
 • Infrarood-C-straling

Als je op zoek bent naar een rode lamp die je wil gebruiken voor je spieren, moet je op zoek gaan naar een infrarode lamp met Infrarood-A-straling. Bij deze straling gaat de warmte van de lamp het diepst je huid in. Hierdoor verlicht je spier- en chronische pijn.

De voordelen van een infrarode lamp

 • Betere cardiovasculaire gezondheid: een van de belangrijkste (gezondheids)voordelen van infraroodtherapie is de verbetering van de cardiovasculaire gezondheid (hart en bloedvaten). Rood licht verhoogt de productie van stikstofmonoxide en dit is belangrijk voor de gezondheid van de bloedvaten. Stikstofmonoxide helpt de slagaders te ontspannen en voorkomt dat het bloed in de bloedvaten gaat stollen en samenklonteren. Stikstofmonoxide is belangrijk voor de verbetering van de bloedcirculatie, meer zuurstof en voedingsstoffen aan beschadigde weefsels worden gegeven.
 • Bestrijden van pijn en ontsteking: infraroodtherapie is een effectieve en veilige manier van het bestrijden van pijn en ontsteking. Het licht van de lamp dringt diep door in de huidlagen, tot in de spieren en botten. Omdat een rode lamp de bloedsomloop in de huid en andere delen van het lichaam verbetert, brengt het zuurstof en voedingsstoffen naar de beschadigde weefsels. Dit stimuleert de genezing.
 • Helpt bij spierblessures: infraroodtherapie verbetert de werking van de mitochondriën in de cellen. Dit zijn de energiefabrieken van de cel. Hierdoor kan de groei en het herstel van nieuwe spiercellen en weefsels op gang worden gebracht. Met andere woorden, infrarood licht kan het herstelproces na een spierblessure versnellen.
 • Mooiere huid: als ons lichaam natuurlijke golflengtes van infrarood licht absorbeert, gaan de mitochondriën in onze cellen efficiënter energie produceren. Dankzij deze energie gaan je cellen meer collageen aanmaken, waardoor de huid er gezonder en jonger uitziet.

Hoe maak je gebruik van een infraroodlamp?

De meeste fabrikanten van rode lampen raden sessies van 10-15 minuten per keer aan. Dit mag je een paar keer per dag doen. 

Plaats de infrarood lamp op ongeveer 30-60 centimeter van je lichaam. Zorg er ook voor dat de huid op het gebied waar je de lamp op richt niet bedekt is, zodat de warmte gemakkelijker bij de huid kan komen.

Hoe vaak mag je een infraroodlamp gebruiken?

Om resultaten te zien, moet je ervoor zorgen dat je het de rode lamp minimaal 3-5 keer per week gebruikt. Sessies moeten over het algemeen tussen de 10-15 minuten lang zijn. Hoe vaker de sessies, hoe beter (elke dag is ideaal). Echter, het is niet aangetoond dat het langere sessies de effectiviteit verhogent.

Soorten spierpijn die een infraroodlamp behandelt

Infrarood lichttherapie kan op de meeste delen van het lichaam worden gebruikt (behalve op de ogen). De meest voorkomende klachten die worden behandeld met infrarood therapie zijn:

 • Nekpijn en -stijfheid
 • Pijn en stijfheid in de knie
 • Pijn in de schouders, bijvoorbeeld door het zitten achter een computer
 • Bovenrug, bijvoorbeeld na een training
 • Enkelpijn, ook van hardlopen
 • Polsklachten, zoals carpaal tunnel syndroom
 • Pijnlijke voeten door staan, artritis of andere oorzaken
 • Handen, als ze moe en pijnlijk zijn door artritis of andere problemen

Acute en chronische pijn in de onderrug is een van de meest voorkomende toepassingen van infrarood licht. Deskundigen schatten dat 80 procent van de mensen op een bepaald moment in hun leven last heeft van rugpijn. Het voordeel van een rode lamp is dat hij moeilijk bereikbare plekken toch kan behandelen.

Kan een infraroodlamp gevaarlijk zijn?

Infraroodtherapie wordt soms ook wel ‘bestralingstherapie’ genoemd. Hierdoor kun je denken dat zo;n lamp dezelfde risico’s met zich meebrengt als blootstelling aan bijvoorbeeld de zon. Hierdoor is het niet gek dat de vraag bij veel mensen ontstaat: “Maar is het dan ook gevaarlijk?” Dit is echter niet het geval. Straling verwijst gewoon naar elke energie die afkomstig is van een bron: van een gloeilamp tot een radio, of in dit geval, een ledlamp.

Rode en infrarode leds produceren niet-ioniserende vormen van straling. Dit betekent dat apparaten voor rood- en infraroodlichttherapie niet dezelfde risico’s opleveren als uv-licht of röntgenstraling. 

Gebruik de infraroodlamp nooit direct op je ogen. ​​De ooglens is uiterst gevoelig voor infraroodstraling. Langdurige infrarode straling kan je oog beschadigen. 

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het voor de (spier) pijn weg is?

Het zal afhangen van de mate van de pijn en je gezondheidstoestand. Sommige mensen zullen infrarood licht één keer gebruiken tegen pijn en direct resultaat voelen, terwijl andere de rode lamp 2 tot 3 keer achter elkaar moeten gebruiken voordat ze verlichting voelen.

Doet infraroodtherapie pijn?

Apparaten en sauna’s met een rode lamp voor je spieren doen geen pijn. Infrarood lichttherapie is zacht, pijnloos, veilig, niet-invasief en niet schurend. Er zijn geen bijwerkingen bekend.

Kan infrarood lichttherapie gecombineerd worden met andere lichttherapieën?

Je kunt infrarood therapie combineren met andere golflengtes. De meeste anti-aging apparaten voor thuisgebruik combineren rood lichttherapie met infrarood lichttherapie (dat dieper in de huid kan doordringen). 

Kan infrarood therapie huidkanker veroorzaken?

Rode led-lichttherapie kan geen kanker veroorzaken, omdat het niet de uv-golflengte die huidkanker kan veroorzaken, bevat. Het is veilig voor de huid, zolang het op de juiste manier wordt gebruikt en niet te veel wordt gebruikt. Je wordt er ook niet bruin van.

Bronnen

1 Infrared therapy for chronic low back pain: A randomized, controlled trial

2 Biological effects and medical applications of infrared radiation

3 MicroRNA-134 contributes to glucose-induced endothelial cell dysfunction and this effect can be reversed by far-infrared irradiation

Geschreven door
Marc van Dijk