Zoeken
Zoeken
Rustige Nachten: Het Gebruik van Slaap Oordoppen bij Tinnitus
tinnitus en slaap oordoppen

Rustige Nachten: Het Gebruik van Slaap Oordoppen bij Tinnitus

Samenvatting

Het gebruik van slaap oordoppen kan een effectieve manier zijn om de impact van omgevingsgeluiden te verminderen en een rustige slaapomgeving te bevorderen voor mensen met tinnitus. Het dragen van oordopjes kan helpen bij het verminderen van geluiden die de slaap verstoren en bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Het is belangrijk om de juiste oordopjes te kiezen die comfortabel passen en effectief geluid dempen. Daarnaast zijn er alternatieve oplossingen zoals speciaal ontworpen kussens en ruisonderdrukkende oordopjes beschikbaar. Het is altijd verstandig om een medische professional te raadplegen voor advies en mogelijke behandelingsopties.

Het gebruik van slaap oordoppen als een hulpmiddel voor mensen met tinnitus, kan een effectieve manier zijn om de impact van omgevingsgeluiden te verminderen en een rustige slaapomgeving te bevorderen. Leven met tinnitus kan vaak leiden tot slapeloosheid, angst en stress, waardoor het moeilijk kan zijn om in slaap te vallen en een goede nachtrust te krijgen. Slaap oordopjes kunnen helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden en het creëren van een rustige omgeving om beter te kunnen ontspannen en in slaap te vallen.

In dit artikel verdiepen we ons in de verschillende soorten tinnitus geluiden, kijken we hoe het dragen van oordopjes tijdens de slaap voordelig kan zijn en bieden we alternatieve opties aan.

Tinnitus begrijpen

Tinnitus wordt meestal veroorzaakt door blootstelling aan harde geluiden of onderliggende gezondheidsproblemen zoals gehoorverlies of stress. Het wordt gekenmerkt door het gevoel van ruis in één of beide oren. Dit geluid kan verschillende vormen aannemen, zoals een helder gefluit, een suizend geluid of een zoemend geluid. Dagelijks leven met tinnitus kan een uitdaging zijn en voornamelijk ontzettend vervelend.

Verschillende soorten tinnitus geluiden

 • Tijdelijke tinnitus: dit kan worden veroorzaakt door blootstelling aan harde geluiden. In sommige gevallen kan tijdelijke tinnitus enkele uren tot enkele dagen aanhouden, maar het verdwijnt meestal volledig zonder verdere behandeling.
 • Chronische tinnitus: is langdurig aanwezig en blijft meestal aanhouden gedurende een periode van minstens 6 maanden of langer. Het kan continu aanwezig zijn of in periodes schommelen in intensiteit. Chronische tinnitus kan verschillende oorzaken hebben, waaronder gehoorverlies, blootstelling aan lawaai, oorinfecties, hoofd- of nekletsel, bepaalde medicijnen of onderliggende gezondheidsproblemen.
Soort tinnitusgeluidBeschrijving
Hoogfrequent geluidHoge, scherpe toon zoals een fluittoon of piep.
Laagfrequent geluidDiepe brom- of zoemtoon.
Pulsatiele tinnitusBonzend, kloppend of pulserend geluid dat synchroon is met de hartslag of bloedstroom.
SisklankenSissend of sputterend geluid, vergelijkbaar met stromend water.
Krakende of knetterende geluidenGeluiden geassocieerd met spiersamentrekkingen, vergelijkbaar met het geluid van een elektrische vonk.

Oorzaken en triggers voor het ontwikkelen van tinnitus

De meest voorkomende oorzaken zijn gehoorverlies door veroudering, oorinfecties, blootstelling aan harde geluiden zonder goede gehoorbescherming en bepaalde medicijnen. Raadpleeg je arts als je vermoedt dat bepaalde oorzaken bijdragen aan jouw symptomen.

Slapen met oordopjes en tinnitus

Voor mensen met tinnitus kan een goede nachtrust een uitdaging zijn. Het dragen van oordopjes kan de impact van extern lawaai verminderen en de slaapkwaliteit verbeteren. Sommige mensen met tinnitus kunnen echter aarzelen om oordopjes te dragen, uit angst dat het hun symptomen kan verergeren. Het dragen van oordopjes tijdens het slapen kan de tinnitus symptomen verergeren bij sommige mensen, terwijl het voor anderen juist verlichting kan bieden. Het effect kan variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden en voorkeuren.

Hier zijn enkele overwegingen met betrekking tot het gebruik van oordopjes bij tinnitus:

 • Kies de juiste oordopjes: het is belangrijk om oordopjes te kiezen die comfortabel in je oren passen en effectief omgevingsgeluiden dempen. Er zijn verschillende soorten oordopjes beschikbaar, zoals schuimrubberen oordopjes, siliconen oordopjes of op maat gemaakte oordopjes. Het kan handig zijn om verschillende soorten uit te proberen om te bepalen welke het beste werken voor jouw specifieke behoeften.
 • Geluidsvermindering: slaap oordopjes kunnen helpen om omgevingsgeluiden te verminderen, waaronder mogelijk ook de tinnitus geluiden. Door omgevingsgeluiden te dempen, kan het gemakkelijker worden om in slaap te vallen en een ononderbroken nachtrust te hebben.
 • Verbeterde ontspanning: het verminderen van storende geluiden kan bijdragen aan een gevoel van ontspanning en rust. Dit kan vooral belangrijk zijn voor mensen met tinnitus, omdat stress en angst de symptomen kunnen verergeren. Het gebruik van oordopjes kan helpen om de focus weg te halen van de tinnitus geluiden en een ontspannen slaapomgeving te creëren.
 • Wees bewust van veiligheid: zorg ervoor dat je oordopjes veilig en hygiënisch gebruikt. Reinig ze regelmatig volgens de instructies van de fabrikant en vervang ze indien nodig.
 • Raadpleeg een professional: het is altijd aan te raden om een medische professional te raadplegen, zoals een KNO-arts of audioloog, voordat je oordopjes gebruikt bij tinnitus. Ze kunnen jouw specifieke situatie evalueren, aanvullend advies geven en mogelijk andere behandelingsopties aanbevelen om tinnitusklachten te verminderen.

Voordelen van slapen met oordopjes

Slapen met oordopjes kan voordelig zijn voor mensen met tinnitus, wat leidt tot een betere slaapkwaliteit. Oordopjes helpen omgevingsgeluiden te blokkeren die deze cruciale fase van de slaap kunnen verstoren, waardoor een meer herstellende slaap mogelijk wordt.

Toename van melatonineproductie

Melatonine is een hormoon dat onze slaap-waakcyclus regelt, en hogere niveaus van melatonine worden in verband gebracht met een betere kwaliteit van de slaap, dus wanneer je een langere nacht maakt zonder verstoring van geluid produceer je meer melatonine.

Geluidsvermindering

Oordopjes kunnen helpen om omgevingsgeluiden te verminderen of te dempen, waardoor de impact van externe geluiden op tinnitus wordt verminderd. Dit is vooral gunstig voor mensen met tinnitus die gevoelig zijn voor omgevingsgeluiden en moeite hebben om in slaap te vallen of in slaap te blijven.

Bevorderen van ontspanning

Het gebruik van oordopjes kan een gevoel van rust en ontspanning bevorderen, omdat het helpt om afleidende geluiden te blokkeren. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en angst die vaak gepaard gaan met tinnitus.

Verbeterde slaapkwaliteit

Door omgevingsgeluiden te verminderen, kunnen oordopjes helpen de slaapkwaliteit te verbeteren. Een goede nachtrust is essentieel voor het algemeen welzijn en kan een positieve invloed hebben op de perceptie van tinnitus.

Gewoontevorming

Slapen met oordopjes kan een gewoonte worden die mensen met tinnitus helpt om beter om te gaan met hun symptomen. Het kan hen helpen een routine te ontwikkelen waarbij ze hun slaapomgeving optimaliseren om rust en stilte te bevorderen.

Soorten oordopjes die geschikt zijn voor mensen met tinnitus

Verschillende soorten oordopjes, met verschillende voor- en nadelen, zijn beschikbaar voor de behoeften van tinnituspatiënten.

 • Oordopjes van schuim zijn een goedkope manier om je gehoor te beschermen, terwijl oordopjes van was zich gemakkelijk laten aanpassen aan de grootte van je oor.
 • Siliconen oordopjes zijn herbruikbaar, comfortabel en flexibel en bieden waterdichte bescherming.
 • Voor een betere luchtcirculatie in de oren kan je het beste oordopjes met ventilatie gebruiken.
 • Als je op zoek bent naar een gepersonaliseerde oplossing die specifiek op jouw behoeften en voorkeuren is afgestemd, zijn op maat gemaakte oordopjes de beste optie voor jou.

Alternatieve oplossingen voor verlichting van tinnitus tijdens de slaap

Als oordopjes niet geschikt zijn of niet werken voor jou, zijn er andere alternatieven om tinnitus tijdens de slaap te verhelpen, zoals speciaal ontworpen kussens gevuld met zachte materialen, creëren een effectieve barrière tegen storende geluiden van buitenaf. Apparaten met witte ruis kunnen ook helpen om omgevingsgeluiden tijdens de slaap te verminderen en zorgen voor een rustgevend achtergrondgeluid dat de symptomen van tinnitus onderdrukt.

 • Ruisonderdrukkende oordopjes: producten zoals noise-canceling oordopjes bieden een andere optie voor het verminderen van externe geluiden en het bevorderen van een rustgevende slaap.
 • Slaapverhalen en rustgevende geluiden: apps zoals Calm of Headspace bieden hulpmiddelen voor het slapen gaan zoals slaapverhalen of ontspannende muziek die ontspanning bevorderen en de algehele slaapkwaliteit verbeteren.

Conclusie

In het algemeen kan slapen met oordopjes een nuttige oplossing zijn voor mensen die last hebben van tinnitus en moeite hebben om een goede slaap te krijgen door omgevingsstoringen en geluiden. Schuim, wax/silicone en op maat gemaakte oordopjes zijn allemaal bruikbare opties, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Het is echter belangrijk om ze verantwoord te gebruiken.

Als je een alternatieve oplossing zoekt, kunnen rustgevende geluiden of slaapverhalen ook ontspanning bevorderen en je slaapervaring verbeteren. Welke optie je ook kiest, geef prioriteit aan de rustgevende slaap die je lichaam nodig heeft.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu