Zoeken
Zoeken
Rustige Nachten: Het Gebruik van Slaap Oordoppen bij Tinnitus

Rustige Nachten: Het Gebruik van Slaap Oordoppen bij Tinnitus

Samenvatting

Voor iedereen met tinnitus kan het gebruik van slaap oordoppen een effectieve manier zijn om de impact van omgevingsgeluiden te verminderen en een rustige slaapomgeving. Het dragen van oordopjes kan helpen bij het verminderen van geluiden die de slaap verstoren en bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Het is belangrijk om de juiste oordopjes te kiezen die comfortabel passen en effectief geluid dempen. Daarnaast zijn er alternatieve oplossingen zoals speciaal ontworpen kussens en ruisonderdrukkende oordopjes beschikbaar. Het is altijd verstandig om een medische professional te raadplegen voor advies en mogelijke behandelingsopties.

Het gebruik van slaap oordoppen als een hulpmiddel voor mensen met tinnitus, kan een effectieve manier zijn om de impact van omgevingsgeluiden te verminderen en een rustige slaapomgeving te bevorderen. Leven met tinnitus kan vaak leiden tot slapeloosheid, angst en stress, waardoor het moeilijk kan zijn om in slaap te vallen en een goede nachtrust te krijgen. Slaap oordopjes kunnen helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden en het creëren van een rustige omgeving om beter te kunnen ontspannen en in slaap te vallen.

Voor sommige mensen met tinnitus kan het dragen van oordopjes tijdens het slapen helpen om omgevingsgeluiden te verminderen, wat leidt tot een betere slaapkwaliteit. Maar, voor andere mensen kan het dragen van oordopjes de perceptie van hun tinnitus geluiden versterken, omdat externe geluiden die de tinnitus geluiden kunnen maskeren, worden verminderd.

Oorzaken en triggers voor het ontwikkelen van tinnitus

De meest voorkomende oorzaken zijn gehoorverlies door veroudering, oorinfecties, blootstelling aan harde geluiden zonder goede gehoorbescherming en bepaalde medicijnen. Raadpleeg je arts als je vermoedt dat bepaalde oorzaken bijdragen aan jouw symptomen.

Slapen met oordopjes en tinnitus

Voor mensen met tinnitus kan een goede nachtrust een uitdaging zijn. Het dragen van oordopjes kan de impact van extern lawaai verminderen en de slaapkwaliteit verbeteren. Sommige mensen met tinnitus kunnen echter aarzelen om oordopjes te dragen, uit angst dat het hun symptomen kan verergeren. Het dragen van oordopjes tijdens het slapen kan de tinnitus symptomen verergeren bij sommige mensen, terwijl het voor anderen juist verlichting kan bieden. Het effect kan variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden en voorkeuren.

Soorten oordopjes die geschikt zijn voor mensen met tinnitus

overzicht oordoppen

Schuim oordopjes

Schuim oordopjes zijn meestal de goedkoopste optie en kunnen behoorlijk effectief zijn bij het blokkeren van geluid. Ze zijn ook wegwerpbaar, wat ze hygiënisch maakt. Ze worden vaak in massaverpakkingen verkocht waardoor je voorlopig even vooruit kan.

Siliconen oordopjes

Siliconen oordopjes zijn iets duurder, maar bieden een betere geluidsblokkering en zijn vaak comfortabeler voor langdurig gebruik. Ook zijn ze herbruikbaar tot op bepaalde hoogte.

Wax oordopjes

Wax oordopjes zijn zeer effectief bij het blokkeren van geluid en kunnen worden gevormd om precies in je oor te passen, waardoor ze heel comfortabel zijn.

Op maat gemaakte oordopjes

Deze soort oordopjes zijn de duurste optie, maar ze bieden de beste geluidsblokkering en het hoogste comfort, omdat ze specifiek zijn gemaakt om in jouw oor te passen. Daarnaast is het ook de meest duurzame keuze omdat ze het langste herbruikbaar zijn.

Ruisonderdrukkende oordopjes

Dit type oordopje gebruikt technologie om externe geluiden te verminderen of volledig te elimineren. Ze kunnen extra nuttig voor iedereen met tinnitus, omdat ze de perceptie van tinnitusgeluiden kunnen verminderen.

Overweging voor het gebruik van slaap oordoppen

 • Kies de juiste oordopjes: het is belangrijk om oordopjes te kiezen die comfortabel in je oren passen en effectief omgevingsgeluiden dempen. Er zijn verschillende soorten oordopjes beschikbaar, zoals schuimrubberen oordopjes, siliconen oordopjes of op maat gemaakte oordopjes. Het kan handig zijn om verschillende soorten uit te proberen om te bepalen welke het beste werken voor jouw specifieke behoeften.
 • Geluidsvermindering: slaap oordopjes kunnen helpen om omgevingsgeluiden te verminderen, waaronder mogelijk ook de tinnitus geluiden. Door omgevingsgeluiden te dempen, kan het gemakkelijker worden om in slaap te vallen en een ononderbroken nachtrust te hebben.
 • Verbeterde ontspanning: het verminderen van storende geluiden kan bijdragen aan een gevoel van ontspanning en rust. Dit kan vooral belangrijk zijn voor mensen met tinnitus, omdat stress en angst de symptomen kunnen verergeren. Het gebruik van oordopjes kan helpen om de focus weg te halen van de tinnitus geluiden en een ontspannen slaapomgeving te creëren.
 • Wees bewust van veiligheid: zorg ervoor dat je oordopjes veilig en hygiënisch gebruikt. Reinig ze regelmatig volgens de instructies van de fabrikant en vervang ze indien nodig.
 • Raadpleeg een professional: het is altijd aan te raden om een medische professional te raadplegen, zoals een KNO-arts of audioloog, voordat je oordopjes gebruikt bij tinnitus. Ze kunnen jouw specifieke situatie evalueren, aanvullend advies geven en mogelijk andere behandelingsopties aanbevelen om tinnitusklachten te verminderen.

Voordelen van slapen met oordopjes

Slapen met oordopjes kan voordelig zijn voor mensen met tinnitus, wat leidt tot een betere slaapkwaliteit. Oordopjes helpen omgevingsgeluiden te blokkeren die deze cruciale fase van de slaap kunnen verstoren, waardoor een meer herstellende slaap mogelijk wordt.

Toename van melatonineproductie

Melatonine is een hormoon dat onze slaap-waakcyclus regelt, en hogere niveaus van melatonine worden in verband gebracht met een betere kwaliteit van de slaap, dus wanneer je een langere nacht maakt zonder verstoring van geluid produceer je meer melatonine.

Geluidsvermindering

Oordopjes kunnen helpen om omgevingsgeluiden te verminderen of te dempen, waardoor de impact van externe geluiden op tinnitus wordt verminderd. Dit is vooral gunstig voor mensen met tinnitus die gevoelig zijn voor omgevingsgeluiden en moeite hebben om in slaap te vallen of in slaap te blijven.

Bevorderen van ontspanning

Het gebruik van oordopjes kan een gevoel van rust en ontspanning bevorderen, omdat het helpt om afleidende geluiden te blokkeren. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en angst die vaak gepaard gaan met tinnitus.

Verbeterde slaapkwaliteit

Door omgevingsgeluiden te verminderen, kunnen oordopjes helpen de slaapkwaliteit te verbeteren. Een goede nachtrust is essentieel voor het algemeen welzijn en kan een positieve invloed hebben op de perceptie van tinnitus.

Gewoontevorming

Slapen met oordopjes kan een gewoonte worden die mensen met tinnitus helpt om beter om te gaan met hun symptomen. Het kan hen helpen een routine te ontwikkelen waarbij ze hun slaapomgeving optimaliseren om rust en stilte te bevorderen.

Alternatieve oplossingen voor verlichting van tinnitus tijdens de slaap

Als oordopjes niet geschikt zijn of niet werken voor jou, zijn er andere alternatieven om tinnitus tijdens de slaap te verhelpen, zoals speciaal ontworpen kussens gevuld met zachte materialen, creëren een effectieve barrière tegen storende geluiden van buitenaf. Apparaten met witte ruis kunnen ook helpen om omgevingsgeluiden tijdens de slaap te verminderen en zorgen voor een rustgevend achtergrondgeluid dat de symptomen van tinnitus onderdrukt.

 • Ruisonderdrukkende oordopjes: producten zoals noise-canceling oordopjes bieden een andere optie voor het verminderen van externe geluiden en het bevorderen van een rustgevende slaap.
 • Slaapverhalen en rustgevende geluiden: apps zoals Calm of Headspace bieden hulpmiddelen voor het slapen gaan zoals slaapverhalen of ontspannende muziek die ontspanning bevorderen en de algehele slaapkwaliteit verbeteren.

Complementaire therapieën

 • Acupunctuur: acupunctuur is een traditionele Chinese geneeskunde waarbij er dunne naalden op specifieke punten van je lichaam worden ingebracht. Het doel is om de energiestroom in het lichaam in evenwicht te brengen. Hoewel er beperkt wetenschappelijk bewijs is over de effectiviteit ervan bij tinnitus, hebben sommige mensen baat bij acupunctuurbehandelingen om hun symptomen te verminderen.
 • Hypnose: hypnose is een staat van geconcentreerde aandacht en ontspanning waarin suggesties kunnen worden gegeven om je gedachten, gevoelens en percepties te beïnvloeden. Het kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning, wat kan bijdragen aan het verminderen van de hinder van tinnitus.
 • Massage: massages kunnen helpen om spierspanning te verminderen, stress te verminderen en ontspanning te bevorderen. Hoewel het de tinnitus zelf niet kan genezen, kan het wel verlichting bieden en een gevoel van welzijn bevorderen.
 • Aromatherapie: aromatherapie maakt gebruik van essentiële oliën die worden ingeademd of op de huid worden aangebracht om fysieke en emotionele gezondheid te bevorderen. Sommige mensen vinden verlichting bij tinnitus door het gebruik van specifieke oliën, zoals lavendel, kamille of rozemarijn, die een kalmerend effect kunnen hebben.
 • Ontspanningstechnieken: verschillende ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning en visualisatie, kunnen helpen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen. Door regelmatig deze technieken toe te passen, kunnen mensen met tinnitus leren om beter met hun symptomen om te gaan en een gevoel van kalmte te ervaren.
 • Mindfulness en meditatie: mindfulness en meditatieoefeningen kunnen helpen om de aandacht te richten en de geest te kalmeren. Door bewust aanwezig te zijn in het moment en gedachten los te laten, kan dit bijdragen aan het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning, wat op zijn beurt kan helpen bij het omgaan met tinnitus.
 • Voedingssupplementen en kruiden: hoewel er geen specifieke voedingssupplementen of kruiden zijn die tinnitus genezen, kunnen sommige mensen baat hebben bij het gebruik ervan als aanvulling op andere behandelingen. Voorbeelden van voedingssupplementen en kruiden die soms worden gebruikt zijn ginkgo biloba, zink, magnesium, vitamine B12 en melatonine. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en altijd eerst advies te vragen voordat je supplementen of kruiden gebruikt, omdat ze bijwerkingen kunnen hebben of interfereren met andere medicijnen.

Bluetooth oordoppen en tinnitus

Een mogelijke oplossing voor iedereen met tinnitus en slaapproblemen is het gebruik van bluetooth oordopjes. Deze draadloze oordopjes kunnen helpen om omgevingsgeluiden te verminderen en een rustige slaapomgeving te creëren. Ze bieden verschillende voordelen zoals:

 1. Geluidsvermindering: bluetooth oordopjes kunnen omgevingsgeluiden blokkeren, waaronder de symptomen van tinnitus. Door storende geluiden te verminderen, kan het makkelijker zijn om in slaap te vallen en een ononderbroken nachtrust te hebben.
 2. Persoonlijke geluidsaanpassing: sommige bluetooth oordopjes bieden de mogelijkheid om het geluid aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeur. Dit kan handig zijn omdat je het geluid kan afstemmen op een niveau dat het beste werkt voor jouw individuele behoeften.
 3. Draadloze connectiviteit: bluetooth oordopjes bieden het voordeel van draadloze connectiviteit met andere apparaten, zoals bijvoorbeeld je telefoon of tablet. Dit stelt je in staat om ontspannende geluiden of muziek af te spelen die kunnen helpen bij het bevorderen van ontspanning en het creëren van een rustige slaapomgeving.
 4. White noise: white noise is een constant geluid dat alle frequenties binnen het hoorbare bereik gelijkmatig bedekt. Het wordt gebruikt om omgevingsgeluiden te verminderen en de aandacht af te leiden van de geluiden die tinnitus veroorzaakt. Voor mensen met tinnitus kan white noise een kalmerend en ontspannend effect hebben, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen. Door bluetooth oordopjes te gebruiken, kun je white noise rechtstreeks naar je oren sturen, waardoor het nog effectiever wordt bij het verbergen van tinnitus geluiden en het creëren van een rustige slaapomgeving.

Naast bluetooth oordopjes kan ook een bluetooth slaapmasker goed van pas komen voor mensen met tinnitus. Deze slaapmaskers zijn uitgerust met ingebouwde bluetooth speakers en kunnen zowel omgevingsgeluiden verminderen als geluiden afspelen die helpen bij het ontspannen en in slaap vallen.

Het is belangrijk op te merken dat het effect van bluetooth oordopjes en slaapmaskers op tinnitus kan variëren voor iedereen. Sommige mensen met tinnitus kunnen baat hebben bij het gebruik ervan, terwijl anderen mogelijk geen verlichting ervaren of zelfs een verergering van de symptomen. Het is aan te raden om een medische professional, zoals een KNO-arts of audioloog, te raadplegen voordat je bluetooth oordopjes of een slaapmasker gebruikt bij tinnitus. Zij kunnen jouw specifieke situatie evalueren, aanvullend advies geven en mogelijke andere behandelingsopties aanbevelen om tinnitusklachten te verminderen.

Voordelen van een bluetooth slaapmasker

 1. Ontspanning en stressvermindering: het afspelen van ontspannende geluiden, zoals white noise, natuurgeluiden of rustgevende muziek, via het bluetooth slaapmasker kan bijdragen aan ontspanning en het verminderen van stress. Stress en angst kunnen de symptomen van tinnitus verergeren, dus het creëren van een kalmerende slaapomgeving kan gunstig zijn voor mensen met tinnitus.
 2. Slaapkwaliteit verbeteren: door externe geluiden te verminderen en een rustige omgeving te creëren, kan een bluetooth slaapmasker helpen je slaapkwaliteit te verbeteren. Een goede nachtrust is essentieel voor het algemeen welzijn en kan een positieve invloed hebben op tinnitus.
 3. Comfortabel en blokkeert licht: naast het afspelen van geluiden, blokkeert het slaapmasker ook licht, waardoor je een donkere slaapomgeving kunt creëren die bevorderlijk is voor een goede nachtrust.

Veelgestelde vragen

Kan het dragen van oordoppen ’s nachts mijn tinnitus erger maken?

Dit hangt af van de persoon. Sommige mensen merken dat het dragen van oordoppen ’s nachts hun bewustzijn van tinnitus kan verhogen, terwijl anderen merken dat het helpt om externe geluiden te blokkeren en hen helpt te slapen.

Welk type oordopje is het beste voor iemand met tinnitus?

Dit hangt af van de persoonlijke voorkeur, het comfort en de ernst van de tinnitus. Sommige mensen geven de voorkeur aan ruisonderdrukkende oordopjes of oordopjes die witte ruis genereren, terwijl anderen liever meer standaard oordopjes zoals schuim, siliconen of wax gebruiken.

Kan ik mijn tinnitus genezen door oordoppen te dragen?

Helaas is er momenteel geen genezing voor tinnitus. Het dragen van oordopjes kan echter helpen om externe geluiden te blokkeren, wat de kwaliteit van de slaap kan verbeteren voor mensen met tinnitus.

Zijn er bijwerkingen aan het dragen van oordoppen ’s nachts?

Onjuist of langdurig gebruik van oordopjes kan leiden tot oorinfecties, oorpijn of zelfs gehoorverlies. Het is belangrijk om de oordoppen goed te reinigen en ze niet te lang in te houden.

Conclusie

In het algemeen kan slapen met oordopjes een nuttige oplossing zijn voor mensen die last hebben van tinnitus en moeite hebben om een goede slaap te krijgen door omgevingsstoringen en geluiden. Schuim, wax/silicone en op maat gemaakte oordopjes zijn allemaal bruikbare opties, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Het is echter belangrijk om ze verantwoord te gebruiken.

Als je een alternatieve oplossing zoekt, kunnen rustgevende geluiden of slaapverhalen ook ontspanning bevorderen en je slaapervaring verbeteren. Welke optie je ook kiest, geef prioriteit aan de rustgevende slaap die je lichaam nodig heeft.

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu