Onderzoekers en wetenschappers doen al decennialang onderzoek naar slaap. Waarom dromen we, hoeveel slaap hebben we nodig, wat gebeurt er tijdens onze slaap en waarom slapen we überhaupt. Omdat onderzoekers veel onderzoek doen naar slaap, weten we er ook zo veel over.
Zo weten we bijvoorbeeld dat onze slaap bestaat uit verschillende slaapcycli, REM slaap en Non REM slaap, en weten we dat onze slaap een cyclus heeft, die meerdere keren per nacht wordt herhaald. Op deze pagina lees je hier meer over.Â
Inhoudsopgave
Vier verschillende slaapfases
Onze slaap bestaat uit vier verschillende fases die samen een slaapcyclus vormen. Iedere slaapfase is anders en heeft andere kenmerken. De verschillende slaapfases zijn ingedeeld op basis van ons slaapgedrag en de hersenactiviteit. Ook onderscheiden we Non-REM slaap (fase 1, 2 en 3) en REM slaap (fase 4).
Iedere slaapfase heeft een unieke functie om het lichaam en het brein te herstellen van een zware dag. Wat je verder moet weten is dat we bij een normale ‘gezonde’ slaap alle slaapfases op chronologische volgorde en meerdere keren per slaap doorlopen. Gemiddeld hebben we 4 tot 6 slaapcyclussen per slaap en duurt 1 slaapcyclus 90 tot 120 minuten.
Slaapfase 1: inslaapfase(NREM1)
De eerste fase is NREM 1 fase, ook wel NREM1 of de inslaapfase genoemd. Dit is de overgangsperiode tussen wakker zijn en slapen. Je bent als het ware aan het ‘wegdommelen’. Wanneer je in deze fase wakker wordt, ervaar je waarschijnlijk dat je nog niet in helemaal in slaap was. Deze fase duurt normaal slechts 1 tot 5 minuten en duurt korter bij de volgende slaapcyclussen.
Kenmerken van de inslaapfase:
- Je hersenactiviteit neemt af
- Je hartslag vertraagt
- Je oogbewegingen vertragen
- Je ademhaling wordt langzamer
- Je lichaam en spieren beginnen te ontspannen
Tijdens deze fase is het lichaam nog niet volledig ontspannen, zijn de hersenen nog redelijk actief en produceren ze langzame hersengolven.
Slaapfase 2: Lichte slaap (NREM2)
Fase 2 is de NREM 2 fase, ook wel NREM2 genoemd. Tijdens deze fase bevinden we ons in een lichte slaap, maar is het wel moeilijker om wakker te worden. In deze fase ontspant het lichaam zich en word je minder bewust van je omgeving. Daartegenover neemt de hersenactiviteit juist toe met ritmische hersengolven. Volgens verschillende onderzoeken bevinden we ons 50% van de totale slaap in de tweede fase.
Deze fase duurt 25-45 minuten tijdens de eerste cyclus en kan langer duren tijdens latere cyclussen. Andere kenmerken van fase 2 zijn:
- Je spieren ontspannen zich
- Je bent je minder bewust van je omgeving
- Je lichaamstemperatuur daalt
- Je oogbewegingen stoppen
- Je ademhaling en hartslag worden regelmatig
Slaapfase 3: Diepe slaap (NREM3)
Fase 3 is de NREM 3 fase en wordt ook wel deltaslaap genoemd. Deze fase staat bekend als ‘de diepe slaap’. Tijdens deze fase is het lichaam nog meer ontspannen en is het moeilijk om wakker te worden. Volgens experts is deze fase belangrijk voor het herstel van ons lichaam en is voldoende NREM3-slaap belangrijk om je de volgende dag weer fris en vol energie te voelen. Tijdens deze fase worden dagelijkse herinneringen zoals persoonlijke ervaringen en nieuwe kennis verwerkt.
Deze fase duurt tijdens de eerste cyclus 10-20 minuten. In volgende cyclussen wordt deze fase korter. Andere kenmerken fase 3 zijn:
- Je spieren zijn volledig ontspannen
- Je bloeddruk daalt
- Je ademhaling vertraagt
- Je lichaam herstelt zich
Slaapfase 4: REM slaap
Fase 4 is de REM-slaap, ook wel remslaap of droomslaap genoemd. Tijdens de remslaap heb je de meeste en meest intense dromen en neemt de hersenactiviteit toe tot een niveau gelijk aan wanneer je wakker bent. Je spieren ontspannen volledig (tijdelijk verlamd), je hartslag versnelt en je ademhaling is onregelmatig.
In tegenstelling tot de andere slaapfases zijn de hersenen zeer actief tijdens de REM slaap en worden de hersengolven variabeler. Het grote verschil met de andere slaapfases zijn de snelle oogbewegingen, ook wel Rapid Eye Movement genoemd (REM). De remslaap is belangrijk voor ons geheugen en onze creativiteit. Kenmerken van REM slaap zijn:
- Je hersenen zijn erg actief
- Je lichaam is volledig ontspannen (verlamd)
- Je ademhaling is sneller en onregelmatig
- Je ogen bewegen snel (Rapid Eye Movement)
- Je droomt intens
Alles over de remslaap kun je lezen in dit blog.
Wat is een slaapcyclus?
Een slaapcyclus bestaat uit de 4 besproken slaapfases. Gedurende een normale slaap hebben we gemiddeld 4 tot 6 slaapcycli van ieder 90 tot 120 minuten. Tijdens een slaapcyclus doorlopen we de verschillende slaap fases op chronologische volgorde. Wel verschilt iedere slaapcyclus. Naarmate je langer slaapt, bevinden we ons bijvoorbeeld steeds korter in fase 1, maar juist langer in fase 2.
REM slaap en Non REM slaap
Naast de verschillende slaapfases en slaapcyclussen spreken we over zogeheten REM slaap en Non REM slaap. Tijdens de REM slaap zijn de ogen actief en bewegen ze snel heen en weer. Tijdens de Non REM slaap is dit niet het geval. De overige 3 slaap fases behoren tot de Non REM slaap. Lees hieronder de verschillen:
- Tijdens de REM slaap bewegen je ogen snel, vandaar de naam Rapid Eye Movement (REM).
- Tijdens REM slaap treedt volledige spierverlamming op, terwijl tijdens de andere fases slechts gedeeltelijke spierontspanning optreedt.
- Tijdens REM slaap neemt de hersenactiviteit toe tot een niveau dat gelijk staat aan wakker zijn, terwijl tijdens de non REM slaap de hersenactiviteit vertraagt of laag is.
- Tijdens de remslaap stijgt je hartslag, terwijl je hartslag tijdens de non-remslaap juist vertraagt.
- Tijdens de remslaap word je sneller wakker dan tijdens de non-remslaap.
Waarom zijn slaapfases belangrijk?
Slaapfases zijn belangrijk omdat ze het lichaam en de hersenen in staat stellen om zich te herstellen en te ontwikkelen. Iedere slaapfase draagt op een eigen manier bij aan dit proces. Wanneer je onvoldoende slaapt of wanneer je bijvoorbeeld onvoldoende REM of Non REM slaap krijgt dan heeft dit invloed op jouw dagelijks functioneren. Bijvoorbeeld op je denkvermogen, je emoties en je lichamelijke gezondheid.
Mensen met slaapstoornissen ervaren problemen in de verschillende slaap stadia. Ze hebben bijvoorbeeld moeite om in de diepe slaapfase te komen, of totale slapeloosheid ervaren. Mensen die last hebben van slapeloosheid krijgen onvoldoende slaap wat op lange termijn leidt tot gezondheidsproblemen en moeite met het dagelijks leven.
Wat is een gezonde slaapcyclus?
In de meest ideale situatie hebben we 4 tot 6 slaapcycli per nacht waarin we ononderbroken slapen. Een gezonde slaapcyclus duurt tussen 90 en 120 minuten. Wanneer je tussentijds wakker wordt, bijvoorbeeld door een slaapstoornis, dan kan dit de slaapcyclus verstoren. Gebeurt dit eenmalig, dan zal dit geen problemen opleveren. Echter, wanneer je iedere nacht een verstoorde slaapcyclus hebt dan spreken we van een ongezonde slaapcyclus.
Hoe lang moet je slapen?
De totale hoeveelheid slaap die we nodig hebben per nacht verschilt per persoon. Ook verandert de slaapbehoefte en het slaappatroon wanneer we ouder worden.
Leeftijd | Aanbevolen uren slaap |
---|---|
0-3 maanden | 14-17 uur |
4-11 maanden | 12-15 uur |
1-2 jaar | 11-14 uur |
3-5 jaar | 10-13 uur |
6-13 jaar | 9-11 uur |
14-17 jaar | 8-10 uur |
Volwassenen (18-64) | 7-9 uur |
Ouderen (65+) | 7-8 uur |
In welke slaap fases droom je?
Vroeger werd er gedacht dat we alleen tijdens onze REM slaap dromen. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat we ook in andere slaap fases dromen. De meeste en meest intense dromen ervaren we echter wel tijdens de REM slaap.
Beter slapen?
Slaapwijsheid is expert op het gebied van beter slapen. Mocht je regelmatig slaapproblemen hebben of beter willen slapen dan raden we aan om ook onze andere artikelen te lezen. Onze website staat vol met waardevolle artikelen, tips en producten om jouw slaap te verbeteren. Te beginnen met onze slaaptips en onze natuurlijke slaapmiddelen.
Ook beoordelen wij de beste slaapproducten op hun kwaliteit en voegen wij deze samen in een top 7 van de beste producten. Bijvoorbeeld de beste hoofdkussens, beste matrassen, de beste airco voor de slaapkamer of het beste elektrische deken.
Mocht je nog vragen hebben over de verschillende slaapfases of op zoek zijn naar tips om beter te slapen, laat dan een reactie achter. Onze slaapexperts helpen je graag verder!
Veelgestelde vragen over de slaap fases
Wat zijn normale slaapfases?
Tijdens een normale slaapcyclus doorloop je verschillende slaapfasen, namelijk NREM (niet-REM) slaap en REM (rapid eye movement) slaap. NREM-slaap omvat drie verschillende stadia van steeds diepere slaap, terwijl REM-slaap de fase is waarin je droomt en waarin de hersenactiviteit toeneemt. Tijdens een typische nacht slaap je ongeveer 75% van de tijd in NREM-slaap en 25% in REM-slaap.
Hoe lang moet je diepe slaap zijn?
Diepe slaap is belangrijk voor het lichamelijk herstel en het consolideren van geheugen en leerprestaties. Een gezonde volwassene zou idealiter 1,5 tot 2 uur per nacht in diepe slaap moeten doorbrengen. Dit kan echter variëren, afhankelijk van factoren zoals leeftijd en individuele slaapbehoefte.
Wat is de beste slaapfase?
Elke slaapfase heeft zijn eigen belangrijke functies voor het lichaam en de hersenen, dus het is niet mogelijk om te zeggen welke slaapfase de “beste” is. Tijdens NREM-slaap vindt het fysieke herstel en de regeneratie van het lichaam plaats, terwijl tijdens REM-slaap de hersenfunctie en het leren en geheugen worden geconsolideerd.
Hoeveel uur diepe slaap is gezond?
Er is geen specifieke hoeveelheid diepe slaap die als “gezond” wordt beschouwd, omdat de slaapbehoefte en slaappatronen verschillen per persoon. Over het algemeen wordt aangenomen dat een volwassene ongeveer 1,5 tot 2 uur per nacht in diepe slaap zou moeten doorbrengen voor het lichamelijk herstel en de regeneratie van het lichaam. Het is echter belangrijk om te onthouden dat slaap kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit, en dat het doorlopen van alle slaapfases belangrijk is voor een goede nachtrust en algemene gezondheid.
Bronnen
3 Brain basics: Understanding sleep