Zoeken
Zoeken
Slaapdronken: Oorzaken & 5 Tips

Slaapdronken: Oorzaken & 5 Tips

Samenvatting

Slaapdronkheid is een slaapstoornis waarbij mensen wakker worden in een verwarde toestand en kunnen ronddwalen of activiteiten uitvoeren zonder volledig wakker te zijn. Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder slaaptekort, medicatie, alcohol- of drugsgebruik, andere slaapstoornissen, genetische aanleg en overmatige stress. Het is belangrijk om medisch advies te zoeken als slaapdronkheid een ernstig probleem voor je is en enkele tips te volgen, zoals voldoende slaap krijgen, een goede slaapomgeving creëren, ontspannen voor het slapengaan, cafeïne en alcohol vermijden en professionele behandeling zoeken indien nodig.

In dit artikel gaan we dieper in op slaapdronkheid, een slaapstoornis waarbij mensen wakker worden in een verwarde toestand en activiteiten kunnen uitvoeren zonder volledig wakker te zijn. We bespreken de oorzaken van slaapdronkheid, variërend van slaaptekort tot medicatie en genetische aanleg en geven tips over hoe je deze slaapstoornis kunt voorkomen en behandelen. Het is belangrijk om te onthouden dat slaapdronkheid een echte slaapstoornis is die medische aandacht vereist en niet alleen een teken van luiheid of gebrek aan motivatie. Lees verder om meer te weten te komen over slaapdronkheid en hoe je er het beste mee kunt omgaan.

Wat is slaapdronkenheid?

Slaapdronkenheid, is een slaapstoornis waarbij mensen wakker worden in een verwarde toestand en kunnen ronddwalen of activiteiten uitvoeren zonder volledig wakker te zijn. De perioden kunnen kort duren, maar kunnen voor de betrokkene zeer desoriënterend zijn.

Ongezonde slaapgewoonten, zoals laat op de avond werken of alcoholgebruik voor het slapen gaan, kunnen het natuurlijke circadiaanse ritme verstoren en resulteren in moeite om in slaap te vallen, of in slaap te blijven. Dit heeft al resultaat dat je verwart wakker wordt. 

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Oorzaken van slaapdronkenheid

Slaapdronkheid is een slaapstoornis die ervoor zorgt dat mensen zich verward en gedesoriënteerd voelen wanneer ze net wakker zijn. De oorzaken van slaapdronkheid zijn niet volledig begrepen, maar er zijn verschillende factoren die hieraan kunnen bijdragen, zoals:

 1. Slaaptekort: een gebrek aan slaap kan leiden tot slaapdronkheid. Het kan ook optreden na een periode van diepe slaap of wanneer de slaap wordt verstoord door factoren zoals lawaai of stress.
 2. Medicatie: sommige medicijnen kunnen slaapdronkheid veroorzaken als bijwerking. Dit kan onder andere voorkomen bij medicatie tegen angst, depressie en epilepsie.
 3. Alcohol- of drugsgebruik: het gebruik van alcohol of drugs kan leiden tot slaapdronkheid en andere slaapproblemen.
 4. Andere slaapstoornissen: slaapdronkheid kan geassocieerd zijn met andere slaapstoornissen zoals narcolepsie, slaapapneu of rustelozebenensyndroom.
 5. Genetische aanleg: sommige mensen hebben meer kans op slaapdronkheid vanwege een genetische aanleg.
 6. Overmatig stress: stress kan slaapdronkheid verergeren, omdat het de slaap kan verstoren en het moeilijk kan maken om in slaap te vallen of te blijven.

Het is belangrijk om te onthouden dat slaapdronkheid een echte slaapstoornis is en niet alleen een teken van luiheid of een gebrek aan motivatie. Mensen die last hebben van slaapdronkheid moeten medisch advies inwinnen en kunnen baat hebben bij professionele behandeling.

Tips

 1. Zorg voor voldoende slaap: slaapdronkheid is vaak het gevolg van slaaptekort. Het is dus belangrijk om voldoende slaap te krijgen. Probeer elke nacht minimaal 7-8 uur te slapen.
 2. Creëer een goede slaapomgeving: zorg ervoor dat je slaapkamer rustig, donker en de geschikte temperatuur is. Gebruik indien nodig oordopjes of slaapmuziek om omgevingsgeluiden te verminderen.
 3. Ontspan voor het slapengaan: neem de tijd om te ontspannen voordat je gaat slapen. Lees een boek, mediteer of neem een warm bad om je lichaam en geest te kalmeren.
 4. Vermijd cafeïne en alcohol: vermijd cafeïne en alcohol vlak voor het slapengaan, omdat deze stoffen de slaap kunnen verstoren en slaapdronkheid kunnen verergeren.
 5. Zoek medisch advies: als slaapdronkheid een ernstig probleem voor je is, raadpleeg dan een arts of een slaapspecialist. Zij kunnen je helpen de oorzaak van de slaapdronkheid te achterhalen en je adviseren over behandelingsopties.

Conclusie

In conclusie is slaapdronkheid een slaapstoornis die kan leiden tot verwarrende en desoriënterende momenten bij het wakker worden. Het is belangrijk om te onthouden dat het een echte slaapstoornis is en dat mensen zich dus niet aanstellen. Wanneer je last heb van slaapdronkheid, probeer de bovenstaande tips te volgen en schakel anders professionele hulp in!

Veelgestelde vragen

Wat is slaapdronkenheid?

Slaapdronkenheid is een slaapstoornis waarbij mensen wakker worden in een verwarde toestand en activiteiten kunnen uitvoeren zonder volledig wakker te zijn.

Wat zijn de voornaamste oorzaken van slaapdronkenheid?

Oorzaken kunnen variëren van slaaptekort, medicatie, alcohol- of drugsgebruik, andere slaapstoornissen, genetische aanleg tot overmatige stress.

Hoe kan slaaptekort leiden tot slaapdronkenheid?

Een gebrek aan slaap kan leiden tot slaapdronkenheid, vooral na een periode van diepe slaap of wanneer de slaap wordt verstoord door factoren zoals lawaai of stress.

Welke medicijnen kunnen slaapdronkenheid als bijwerking hebben?

Medicijnen tegen angst, depressie en epilepsie kunnen slaapdronkenheid veroorzaken.

Hoe kan alcohol of drugs leiden tot slaapdronkenheid?

Het gebruik van alcohol of drugs kan slaapdronkenheid en andere slaapproblemen veroorzaken.

Wat zijn enkele tips om slaapdronkenheid te voorkomen of te behandelen?

Enkele tips zijn voldoende slaap krijgen, een goede slaapomgeving creëren, ontspannen voor het slapengaan, cafeïne en alcohol vermijden, en professionele behandeling zoeken indien nodig.

Hoeveel slaap moet ik gemiddeld per nacht krijgen om slaapdronkenheid te voorkomen?

Het wordt aanbevolen om elke nacht minimaal 7-8 uur te slapen.

Wat is het effect van cafeïne en alcohol op slaapdronkenheid?

Cafeïne en alcohol kunnen de slaap verstoren en slaapdronkenheid verergeren.

Is slaapdronkenheid een teken van luiheid of een gebrek aan motivatie?

Nee, slaapdronkenheid is een echte slaapstoornis en is niet alleen een teken van luiheid of een gebrek aan motivatie.

Wat moet ik doen als ik last heb van ernstige slaapdronkenheid?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen en eventueel professionele behandeling te zoeken.

Geschreven door
Niels Zee

Menu