Ik kon de bizarre slaaphacks van TikTok niet weerstaan en heb ze allemaal geprobeerd – van truien om mijn hoofd binden tot gekke ademhalingstechnieken.
Sommige hacks waren absurd, maar ik was nieuwsgierig genoeg om ze een kans te geven. Het resultaat? Mijn nachten zijn nooit meer hetzelfde geweest.
Hier zijn ze, van vreemd tot effectief!
1. Trui om je hoofd
Deze slaaphack heeft bijna 20 miljoen views op TikTok gegenereerd.
Wie heeft een slaapmasker nodig als je een trui hebt?
Nieuwsgierig naar de TikTok-trend wikkelde ik een trui om mijn hoofd, zoals Callie Galey voorstelde. Het voelde verrassend knus en rustgevend, bijna als een verzwaringsdeken.
Hoewel ik redelijk sliep, werd het te warm en moest ik de trui midden in de nacht opnieuw vastknopen. Interessant, maar niet voor iedereen geschikt.
Een slaapmasker blijft perfect zitten, houdt alles donker en is comfortabel, zonder dat gedoe van te veel warmte of verstikking. Geloof me, een slaapmasker wint het met gemak. Ik heb er een aantal, maar deze nieuwe hier vind ik het beste. Het belangrijkste bij een slaapmasker is of hij goed verduistert, en of het lekker zit. Je hebt ook een slaapmasker van 25 euro op BOL waar je rustgevende muziek op kunt afspelen.
2. Sla thee
Na de TikTok-hype moest ik slawater proberen. De theorie is dat lactucarium in sla een kalmerend effect zou hebben. Ik liet sla trekken in kokend water en dronk het op.
Het smaakte naar flauw water, maar het dromerige effect bleef uit. Voor een betere nachtrust raad ik toch iets anders aan, zoals kamillethee of een goede slaaproutine.
Glycine en kamille zijn mijn geheime wapen voor een betere nachtrust. Glycine helpt mijn lichaam te ontspannen en mijn temperatuur te verlagen, terwijl een kopje kamillethee mijn hoofd tot rust brengt. Deze hier van €19 Glycine van NOW heeft de minste toevoegingen en je slaapt als een blok. Hier staat valeriaan, dat werkt ook goed.
Deze slaaphacks verrichte wonderen
3. Hete douche
Voor mij is een hete douche voor het slapengaan echt een gamechanger geweest. Het is mijn moment van rust na een drukke dag, waarin ik even alles van me af kan spoelen.
Zodra dat warme water mijn spieren raakt, voel ik de spanning wegglijden en begint mijn lichaam zich klaar te maken voor de nacht.
Het beste deel? Als ik uit de douche stap en mijn lichaam begint af te koelen, voel ik meteen hoe mijn ogen zwaarder worden. Dat natuurlijke temperatuurdipje helpt me sneller in slaap te vallen en ik slaap ook veel dieper. Het is een klein, maar onmisbaar ritueel dat mijn nachten echt beter maakt!
4. Slaap met sokken aan
Het klinkt simpel, maar door sokken te dragen, warmen je voeten op en verwijden je bloedvaten, waardoor je lichaam sneller afkoelt. En hoe sneller je lichaam afkoelt, hoe sneller je in slaap valt.
Ik vind de merinowollen sokken van Falke helemaal de bomb. Leuk om cadeau te geven.
De wetenschap achter dit alles zit in de lichaamstemperatuur. Je lichaam moet iets afkoelen om in slaap te kunnen vallen, en warme voeten helpen dat proces.
Het voelde in het begin misschien wat onwennig, maar nu kan ik bijna niet meer zonder. Echt een simpele, maar effectieve slaaphack die werkt voor mij!
5. (Tampon) Oordoppen
Laatst hoorde ik dat mensen tampons in hun oren stoppen als ze geen oordoppen hebben in een lawaaiig hotel. Bizar, toch?
Zelf slaap ik altijd met deze oordoppen van Ohropax. Die zitten veel comfortabeler en dempen geluid perfect. Sinds ik ze gebruik, slaap ik overal heerlijk. Veel makkelijker dan een tampon!
6. Verwarm je bed
Een van mijn favoriete slaaphacks is mijn elektrische onderdekentje. Ik zet ‘m 15 minuten voordat ik ga slapen aan, zodat mijn bed al lekker warm is als ik erin kruip.
Het helpt me om meteen te ontspannen en sneller in slaap te vallen. Voor 30,- heb je op BOL ook een zo’n heerlijk elektrisch onderdekentje:
Voor 34 euro heb je op BOL zo’n heerlijk elektrisch onderdekentje
7. Luister naar regen
Sinds ik de Relax Rain-app gebruik (Google Play, App Store), is mijn slaap routine compleet. De app speelt het rustgevende geluid van regen af, en dat helpt me echt om tot rust te komen.
Als je zoals ik liever je telefoon buiten je slaapkamer houdt, kies je voor een white noise machine van Numsy (de absolute beste je kunt kopen en die bij mijn 6 en 3 jarige werkt).
8. Doe een letterspel
Onlangs probeerde ik de slaaphack van professor Luc Beaudoin, en ik was verrast hoe effectief het was. De techniek heet ‘cognitive shuffle’, en het idee is dat je je brein bezighoudt met iets simpels om piekeren te voorkomen.
Je begint door in bed te liggen en een willekeurige letter te kiezen. Vervolgens bedenk je een woord dat met die letter begint en daarna verzin je zo veel mogelijk andere woorden die ook met die letter beginnen. Ik koos bijvoorbeeld de letter ‘S’ en bedacht woorden als ‘slagroom’, ‘schoen’, en ‘satelliet’.
Door dit rustig en langzaam te doen, zonder te veel na te denken, merkte ik dat mijn gedachten ontspanden en ik sneller in slaap viel. Het duurde echt niet langer dan een kwartier!
9. Lavendel spray op je kussen
Elke avond voordat ik naar bed ga, spuit ik een beetje lavendel op mijn kussen. De geur helpt me meteen te ontspannen en zorgt voor een rustige, kalme sfeer in de slaapkamer.
In het begin dacht ik dat het misschien meer een placebo was, maar na een paar nachten merkte ik echt het verschil. De subtiele lavendelgeur brengt me sneller in de juiste mindset om in slaap te vallen en ik slaap dieper.
Ik druppel iedere avond wat van deze natuurlijke lavendel olie op een wattenschijfje op mijn nachtkastje naast het bed.
Het is een klein ritueel geworden dat me helpt elke avond te ontspannen.
Het perfecte kussen vinden is lastig. Ik heb er heel wat geprobeerd, maar iedereen slaapt anders. Daarom is het belangrijk een kussen te kiezen dat je kunt aanpassen aan jouw voorkeuren.
Voor mij was dat het Cloudpillo kussen. Je kunt de hoogte verstellen, dus het past altijd perfect, hoe je ook slaapt. Geen eindeloze zoektocht meer—gewoon precies goed voor jou.
10. Zonnebril ’s avonds dragen
Een bijzondere slaaphack die ik tegenkwam, is het dragen van een zonnebril ’s avonds om fel licht te verminderen. Het klinkt misschien gek, maar het helpt je hersenen te kalmeren en je lichaam klaar te maken voor de nacht door het blauwe licht te blokkeren.
Zelf geef ik de voorkeur aan gedimd licht in de avond. Ik gebruik zelf deze LED kaarsen, die ik makkelijk met een afstandsbediening uitzet
Dit helpt me ontspannen en in de juiste mood te komen voor een goede nachtrust. Het werkt echt om je lichaam te laten ontspannen voor het slapengaan!
11. Vrolijke verhalen lezen
Elke avond voordat ik ga slapen, pak ik een rustig, grappig fictieboek om mijn gedachten tot rust te brengen. Of het nu een grappig verhaal van Kees van Kooten is of een lichte roman vol subtiele humor, het helpt me mijn dag met een lach af te sluiten. Dit boek “Karrevrachten pennevruchten” is zijn beste. Grappig en heerlijk ontspannen.
Het beste is dat de luchtige toon me afleidt van piekeren en zorgt dat ik ontspannen in slaap val. Het is een simpele gewoonte die mijn nachten zoveel aangenamer maakt.
De vrolijke, kalme verhalen brengen een soort lichtheid in mijn hoofd, waardoor ik binnen no-time in slaap glijd met een glimlach op mijn gezicht.
12. Bananen thee
Een verrassende slaaphack: kruidnagels in een banaan! Het klinkt misschien gek, maar het werkt echt. Je prikt een tiental kruidnagels in een biologische banaan, snijdt de uiteinden eraf, en kookt deze tien minuten in water.
Het is belangrijk om een biologische banaan te gebruiken om schadelijke chemicaliën in de schil te vermijden. Voor extra smaak kun je een theelepel kaneel toevoegen.
Drink de bananenthee ongeveer een uur voor het slapengaan en je zult merken dat je rustiger en dieper slaapt. De banaan zelf kun je, na het koken, met schil en al opeten voor extra effect! Voor mij is het echt een simpele en natuurlijke oplossing die werkt!
13. Naakt slapen
Ik besloot iets nieuws te proberen: naakt slapen. In het begin voelde het een beetje vreemd, maar al snel merkte ik iets bijzonders. Mijn lichaam koelde sneller af, waardoor ik binnen no-time in een diepere slaap viel.
Het voelde bevrijdend en gaf me echt rust. Mijn huid leek zelfs frisser aan te voelen, minder plakkerig, alsof mijn lichaam ’s nachts echt kon ademen. En het mooiste? Ik werd uitgerust wakker, zonder dat opgejaagde gevoel. Het lijkt misschien een klein detail, maar het heeft mijn nachtrust echt naar een hoger niveau getild!
14. Ogen knipperen
Wanneer ik moeite heb om in slaap te vallen, helpt het me om een minuut lang snel te knipperen. Het feit dat snel knipperen gedurende 1 of 2 minuten helpt om sneller in slaap te vallen, komt door de basisfunctie van de spieren.
Wanneer je knippert, raken de spieren die daarbij betrokken zijn vermoeid. Met vermoeide spieren val je sneller in slaap.
15. De 4-7-8 ademhaling techniek
Als je ’s avonds in bed ligt en je hoofd nog steeds bezig is met alles wat je die dag hebt meegemaakt of wat er morgen op je wacht, probeer dan dit: sluit je ogen en beeld je in dat je op een rustig strand ligt, het geluid van de golven op de achtergrond. Begin met de 4-7-8 ademhaling, maar voeg er een visualisatie aan toe.
- Adem in voor 4 seconden en stel je voor dat je de frisse, kalmerende zeelucht diep in je longen zuigt.
- Houd je adem 7 seconden vast, terwijl je denkt aan de rust die door je lichaam stroomt, van je hoofd tot je tenen.
- Adem uit voor 8 seconden en laat je gedachten los met de uitgaande lucht, alsof ze wegdrijven op een golf.
Herhaal dit een paar keer en voel hoe je lichaam langzaam verzacht en ontspant. Zie het als een reset-knop voor je brein. Doe dit elke avond en je zult merken dat je sneller in een diepe, rustgevende slaap valt.
16. Ieder zijn eigen deken
Als jij en je partner vaak wakker worden omdat jullie vechten om de deken, is het tijd om over te stappen op ieder zijn eigen deken. Het klinkt misschien simpel, maar dit kan een enorme impact hebben op de kwaliteit van je slaap. Door elk je eigen deken te hebben, voorkom je dat je ‘s nachts wakker wordt van trekken, draaien, of omdat de ander de deken heeft “ingepikt.”
Daarnaast kun je kiezen voor een deken die perfect past bij jouw temperatuurvoorkeur. Als je het vaak koud hebt, kun je een dikkere deken nemen, terwijl je partner voor een luchtigere optie gaat. Je slaapt allebei comfortabeler en rustiger.
Wil je een stap verder gaan? Probeer ook een verzwaringsdeken voor extra comfort en diepe ontspanning. Ik slaap zelf onder deze van 47 euro van Kustaa. Die biedt alles wat de duurdere merken ook bieden en ik voel een zacht omhelzing en slaap dieper.
Sinds ik een verzwaringsdeken van Kustaa gebruik, slaap ik veel dieper en word ik minder vaak wakker. Het geeft me echt een gevoel van rust, alsof ik in een knuffel lig. Zeker een aanrader als je beter wilt slapen!
Mijn slaaproutine
Na het proberen van allerlei bizarre slaaphacks, van koud douchen tot speciale ademhalingstechnieken, heb ik ontdekt dat de echte verbetering niet zit in extreme methodes, maar in consistente routines. Hier zijn de belangrijkste routines die mij echt geholpen hebben om fundamenteel beter te slapen.
- Een goed matras en zacht beddengoed maken een wereld van verschil.
- Verduisterende gordijnen of een slaapmasker houden ongewenst licht buiten.
- Met een ventilator of white noise machine slaap ik rustiger, zonder afleidende geluiden.
- De thermostaat zet ik rond de 18°C, zodat mijn kamer lekker koel blijft.
- Door elke dag op dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend, slaap ik constanter en beter.
- Korte dutjes van 20 minuten in de middag helpen me overdag, zonder mijn nachtrust te verstoren.
- Voor het slapengaan neem ik altijd even 30 minuten de tijd om te ontspannen, met een boek of rustige muziek.
- Schermen uit een uur voor bedtijd maakt een groot verschil – geen melatonineverstoring meer.
- Dagelijks wat frisse lucht en zonlicht helpen mijn interne klok te resetten.
- Beweging, minimaal 20 minuten per dag, zorgt ervoor dat ik fysiek moe genoeg ben voor een goede nachtrust.
- Geen cafeïne na 14:00 uur helpt me om ’s avonds niet klaarwakker in bed te liggen.
- En dat glas wijn voor het slapengaan? Dat sla ik nu meestal over om niet tussendoor wakker te worden.