Tips om de juiste slaapkamerverlichting te kiezen
slaapkamerinrichting
slaapkamerinrichting

Tips om de juiste slaapkamerverlichting te kiezen

Moeite met je slaapkamer inrichting? Lees in deze blog tips om de juiste slaapkamerverlichting te kiezen.

Voor de woonkamer komen de meeste mensen er nog wel uit, maar hoe kies je de juiste slaapkamerverlichting? Veel mensen hebben moeite met de slaapkamer gezellig maken. Wil je jouw slaapkamer gezellig maken en ervaar jij ook dat je hier moeite mee hebt? Lees dan tips om de juiste slaapkamerverlichting te kiezen. We zijn immers niet allemaal een interieurstylist! Goede tips waar je concreet mee aan de slag kunt, zijn vaak van harte welkom.

Hoe maak je een lichtplan voor de slaapkamer?

Slaapkamerverlichting moet praktisch zijn en decoratief. Een nachtlampje moet fel zijn om te kunnen lezen, maar ook sfeervol. De slaapkamer is immers een plek om tot rust te komen. De eerste tips is om nooit zomaar slaapkamerverlichting te kopen in de hoop dat het goed komt. Maak altijd eerst een lichtplan. In dit lichtplan ga je opschrijven welke soort verlichting je waar nodig hebt. Denk aan een donkere hoek verlichten, een leeslampje plaatsen en allround verlichting. 

Dimbare verlichting is slaapkamer’s best friend!

In de slaapkamer komen allerlei soorten emoties samen. Van rustig in bed liggen tot lezen of televisie kijken en af en toe misschien een wilde avond met je geliefde! Voor de basis, de plafondverlichting kies je altijd dimbare verlichting. Je kunt tegenwoordig slaapkamerverlichting kopen die dimbaar is. Dit is LED-verlichting. Eventueel moet je de schakelaar ook vervangen. Of kies voor smart lights met een app om op je telefoon je verlichting in te stellen. Het voordeel van RGB LED lampen in de slaapkamer, is dat je ze kunt dimmen maar ook de kleur kunt aanpassen. Spannend toch, zo’n rode slaapkamer! En heerlijk, om ‘s ochtends de kleuren van een mooie zonsopkomst in je slaapkamer te zien!

straluma slaapkamerverlichting 1

Verstelbare lampjes aan het bed

Bij lampen voor aan bed maak je een heel andere keuze dan voor de sfeerverlichting. Deze lampjes doe je aan als je gaat lezen. Slaap je samen met een partner? Dan is de kans groot dat één van twee af en toe al wil slapen, terwijl de ander wil lezen. Welke slaapkamerverlichting tip is hiervoor? Kies voor de lampen aan bed verstelbare lampjes met een gebundelde straal. Je wilt geen lichtbron met een verre verspreiding, maar een subtiel lampje die fijn je boek verlicht. Ook fijn voor jezelf, want veel mensen lezen om daarna rustig in slaap te vallen. Als je een dimbare leeslamp voor aan het bed kiest, kun je ook de felheid aanpassen.

Plafondlampen, leeslampen en sfeerverlichting

De drie soorten verlichting in de slaapkamer zijn plafondlampen, leeslampen en sfeerverlichting. De eerste twee hebben we besproken, dan nu nog tips voor sfeerverlichting in de slaapkamer. Omdat dit een niet functionele lamp is, is het advies om een zeer zwakke lichtbron te kiezen. Kies een laag wattage, het gaat immers om een sfeerlamp en niet om functionele verlichting. Zet bijvoorbeeld een tafellamp neer, hang een wandlamp op of plaats een tafellamp; net waar jouw ruimte toe uitnodigt.

straluma slaapkamer hanglamp

Bepaal de stijl van de slaapkamerverlichting

Hoe bepaal je de stijl van de slaapkamerverlichting? Kies gezellige verlichting, kies niet té zakelijke lampen. De plafondlampen in de slaapkamer kunnen ook spotjes zijn. Dit is de beste verlichting bij een laag plafond. Voor leeslampen kies je de stijl die bij het bed en de andere slaapkamer meubels passen. Voor de sfeerverlichting kies je wat past bij de sfeer die je voor de slaapkamer zoekt. Denk aan een thema zoals Oosters, Marokkaans, landelijk, industrieel, natuurlijk etc. De keus is aan jou.

straluma slaapkamerverlichting bedlamp 1
Geschreven door
Amber Janbroers