Zoeken
Zoeken
Slaapkliniek: De Oplossing Voor Jouw Slaapproblemen?

Slaapkliniek: De Oplossing Voor Jouw Slaapproblemen?

Samenvatting

Een slaapkliniek of slaapcentrum is een medisch centrum waar slaaponderzoek wordt uitgevoerd en slaapproblemen worden gediagnosticeerd en behandeld. Verschillende onderzoeksmethoden worden gebruikt om de mogelijke oorzaak van slaapproblemen te bepalen, waaronder polysomnografie (PSG), multi slaap latentie test (MLST), en maintenance of wakefulness test (MWT). Slaapklinieken zijn in heel Nederland te vinden en worden meestal geaffilieerd met een ziekenhuis. Mensen worden in de meeste gevallen doorverwezen naar een slaapkliniek, maar als ze op eigen initiatief gaan, worden de kosten niet gedekt. Het is mogelijk om slaapproblemen te verminderen door gezonder te leven, slaapgedrag te verbeteren, de slaapkamer te optimaliseren en eventueel bewezen slaapmiddelen te gebruiken.

Al voor langere tijd last van slaapproblemen? Dan is een slaapkliniek wellicht de oplossing. In dit artikel lees je wat een slaapkliniek voor jou kan betekenen en waar je goede slaapcentrums in Nederland vindt.

Wat is een slaapkliniek?

Een slaapkliniek, ook wel bekend als slaapcentrum of slaappoli, is een medisch centrum. Hier worden slaaponderzoek uitgevoerd door medisch professionals, maar ook worden slaapproblemen gediagnosticeerd en behandeld. Bij een slaapkliniek worden je slaapproblemen dus op korte termijn geïdentificeerd en behandeld.

Veel mensen met een hardnekkig slaapprobleem, worden hier dus naartoe verwezen of gaan hier zelf direct naartoe.

Wat gebeurt er in een slaapkliniek?

Bij een slaapkliniek wordt gekeken naar de mogelijke oorzaak van jouw slaapproblemen. Over het algemeen zijn slaapproblemen meestal de oorzaak van een onderliggend probleem. Een slaapkliniek probeert met verschillende onderzoeksmethodes te bepalen wat het precieze probleem is.

Polysomnografie (PSG)

Bij polysomnografie, ook wel bekend als een slaapstudie, wordt de kwaliteit van je slaap gemeten. Je slaapt dus of bij een kliniek of je wordt bezocht door een verpleegster die apparatuur en elektroden bevestigd. Hiermee wordt gemeten wat het probleem is tijdens het slapen.

Met deze apparatuur worden je hersengolven gemeten. Aan de hand hiervan wordt gekeken naar de verschillende slaapstadia waar je je in bevindt en hoe lang. Daarnaast meet het ook de beweging van je ogen, lichaam en concluderen ze of je snurkt. Ook checken ze of je hartslag, ademhaling en het zuurstofgehalte in je bloed in orde is. 

Een PSG geeft aan of je last hebt van slaapgerelateerde problemen als ademhalingsstoornissen, narcolepsie of slaapapneu

Multi slaap latentie test (MLST)

Een multi slaap latentie test wordt dikwijls uitgevoerd als het nog niet duidelijk is wat het probleem is aan de hand van een PSG. In tegenstelling tot polysomnografie, speelt deze test zich overdag af. Hierbij wordt over een aantal dutjes gemeten hoe snel je in slaap komt. De MLST helpt met het diagnosticeren van hypersomnie en andere aandoeningen gerelateerd aan extreme vermoeidheid

Maintenance of wakefulness test (MWT)

De maintenance of wakefulnes stest is vergelijkbaar met de MSLT hierboven in de zin dat deze test gedurende de dag gebeurt. Maar in plaats van dat deze test meet hoe snel je in slaap valt, kijkt dit onderzoek juist naar hoe lang je wakker blijft.

Deze test wordt meestal gedaan nadat je al een slaapdiagnose hebt gehad. Hij wordt daarbij gebruikt om te meten of de medicatie die je inneemt ook goed werkt. 

Testen bij je thuis

Het gebeurt steeds vaker dat testen worden uitgevoerd bij je thuis. Vooral om vast te stellen dat je slaapapneu hebt, hoef je hiervoor niet naar de kliniek. Meestal komt de verpleger in de late middag of avond bij je langs om de apparatuur te bevestigen. Vervolgens slaap je gewoon in je eigen bed en worden de resultaten naar de slaapkliniek gestuurd. 

Als het moeilijker is te constateren wat het probleem is, wordt je naar het slaapcentrum gestuurd voor verder onderzoek. 

Wanneer moet ik een slaapcentrum in Nederland bezoeken?

Je wordt in de meeste gevallen doorverwezen naar een slaapkliniek. Je hebt daarnaast ook een doorverwijzing nodig om een bezoek aan de slaapkliniek gedekt te krijgen. Als je op eigen initiatief naar een slaapkliniek gaat, is dit niet gedekt.

Wanneer je al voor lange tijd last hebt van slaapproblemen, wordt je doorverwezen naar een slaapcentrum. Hieronder lees je een paar symptomen die duiden op slaapproblemen. 

  • Spierpijn
  • Weinig energie en motivatie
  • Overdag slaperig
  • Verslechterde concentratie
  • Regelmatige hoofdpijn
  • Humeurig
  • Langzame reactietijd
  • Wazig zicht
Calmzy 4

Waar vind ik slaapcentrums in Nederland?

Slaapklinieken zijn in heel Nederland te vinden. Of je nu een slaapcentrum in Rotterdam zoekt, een slaapcentrum in Amsterdam of een slaappoli in Ede, je hebt een aantal opties. Vaak is een slaapcentrum in Nederland geaffilieerd met een ziekenhuis.

Zo vind je het slaapcentrum Franciscus, een slaapkliniek in Rotterdam, dat verbonden is met het Vlietland ziekenhuis. Een voorbeeld van een slaapkliniek in Amsterdam is het Slaapcentrum van OLVG, dat deel uitmaakt van het OLVG ziekenhuis.

Hoe verminder ik zelf slaapproblemen?

Zelf is het ook mogelijk om vermoeidheid te verminderen. Vaak voorkom je ernstige vermoeidheid door een aantal maatregelen te nemen. Hieronder een aantal tips om vermoeidheid te verminderen of zelfs voorkomen. 

Door het maken van veranderingen in je leven, is het mogelijk ook zonder hulp van een dokter je vermoeidheid te verminderen. Wij zetten onze tips voor het voorkomen van vermoeidheid en lage energie hieronder voor je neer. 

Als je slaapproblemen hebt, kun je vaak zelf een aantal maatregelen nemen. Dit begint met je dagelijkse routine en eindigt in de slaapkamer. Wij zetten de beste manieren om je slaapkwaliteit te optimaliseren hieronder op een rijtje. 

Leef gezonder

Een gezondere leefstijl correleert direct met betere slaap. Je bent overdag genoeg bezig, zodat je lichaam in de avond behoefte heeft aan rust. Gezond eten is daarbij belangrijk, zodat je overdag niet slaperig bent. 

Ook lichaamsbeweging speelt uiteraard een grote rol. Dat hoeven geen intense sportsessies van 2 uur te zijn, maar een stevige wandeling van 30 minuten op een dag doet al wonderen. Zorg hierbij echter niet dat je net voordat je slaapt gaat sporten. Hierdoor zit je lichaam nog in de “actieve” modus en duurt het langer om tot rust te komen. 

Verbeter je slaapgedrag

Regelmaat is een grote factor voor de kwaliteit van je slaap. Als je gewend bent rond dezelfde tijd te gaan slapen, reageert je biologische klok hier ook op. Dus wanneer je elke dag om 23:30 gaat slapen, zal je lichaam zich rond deze tijd al klaarmaken. Zo val je makkelijker en sneller in slaap. Belangrijk hierbij is uiteraard dat je ook elke dag rond dezelfde tijd wakker wordt. Zou verras je je lichaam niet en went het vanzelf aan dit ritme. 

Ook helpt het om ‘s avonds als laatste activiteit iets rustgevends te doen. Denk hierbij aan een goed boek of een warm bad. Daarnaast werken geuren ook goed om tot rust te komen. Denk hierbij aan een aroma diffuser die specifieke rustgevende geuren vrijlaat. 

Optimaliseer je slaapkamer

Voor de meeste mensen valt genoeg te verbeteren aan de slaapkamer voor een optimale slaap. Het begint daarbij bij de kwaliteit van het bed. Investeer in een goed matras en kussen. Zo heb je een goede basis voor een optimale nachtrust. Tegenwoordig vind je echter genoeg andere manieren om je te helpen met het slapen. 

Woon je bijvoorbeeld in het centrum of op een plek met veel geluidsoverlast? Dan helpt white noise met het buitensluiten van dit soort geluiden. Ook is gebrekkige luchtkwaliteit een vaak voorkomende reden van een slechte nachtrust. Een te droge of te humide lucht, levert een hoop irritaties op in je neus en keel. Vraag je je af wat de kwaliteit van de lucht is in je kamer? Dan helpt een CO2 meter je met het meten van de luchtkwaliteit.  

kleurrijk-bed-opgemaakt-uniek

Gebruik een bewezen slaapmiddel

Slaapmiddelen zijn relatief gemakkelijk te verkrijgen. Vaak heb je hier geen briefje van de dokter voor nodig. Een goed voorbeeld van een makkelijk verkrijgbaar middel is melatonine. Dit is een stof die je lichaam van nature aanmaakt. Melatonine zorgt dat je lichaam slaperig wordt. Niet iedereen maakt evenveel melatonine aan. Een extra boost kan dus helpen als je last hebt van slapeloosheid

Ook heeft melatonine andere bewezen voordelen. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt ook met het verminderen van de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) dat je aanmaakt. 

Veelgestelde vragen

Hoe duur is een slaaponderzoek?

De kosten van een slaaponderzoek, waaronder een polysomnografie, worden vergoed door je zorgverzekeraar. Deze zorg valt binnen het basispakket. De kosten voor je eigen risico moeten echter wel worden betaald voordat het gedekt wordt. Overleg met je zorgverzekeraar wat deze kosten uiteindelijk worden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 
Let wel dat je een verwijsbrief nodig hebt van de dokter, anders moet je zelf opdragen voor de kosten. 

Hoe lang duurt de uitslag van een slaaponderzoek?

De uitslag wordt in de meeste gevallen binnen 2 weken bekend gemaakt. Dit verschilt uiteraard per slaapcentrum, maar in de meeste gevallen kun je rekening houden met dit tijdsframe.

Wat doen ze in de slaapkliniek?

In de slaapkliniek worden slaaponderzoeken uitgevoerd en slaapproblemen gediagnosticeerd en behandeld. Medisch professionals gebruiken verschillende onderzoeksmethoden om de mogelijke oorzaak van slaapproblemen te bepalen, waaronder polysomnografie (PSG), multi slaap latentie test (MLST), en maintenance of wakefulness test (MWT).

Helpt een slaapkliniek met mijn slapeloosheid?

Zodra ze hebben vastgesteld wat het probleem is, krijg je bij een slaapkliniek een passende behandeling. Afhankelijk van de oorzaak van je slapeloosheid, zal de kliniek je dus zeker helpen. Als deze problemen voornamelijk mentaal zijn, is het mogelijk dat je wordt doorverwezen naar een psycholoog.

Waar kan je terecht voor slaapproblemen?

Je kunt terecht bij een slaapkliniek of slaapcentrum voor slaapproblemen. Deze zijn te vinden in heel Nederland en worden meestal geaffilieerd met een ziekenhuis. Mensen worden in de meeste gevallen doorverwezen naar een slaapkliniek, maar als ze op eigen initiatief gaan, worden de kosten niet gedekt.

Kun je genezen van slapeloosheid?

Sommige slaapproblemen, zoals slaapapneu, kunnen worden behandeld en opgelost met behulp van medische behandelingen en veranderingen in levensstijl. Voor andere slaapproblemen, zoals slapeloosheid, is er misschien geen volledige genezing mogelijk, maar er zijn wel manieren om de symptomen te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Dit kan onder meer worden bereikt door gezonder te leven, slaapgedrag te verbeteren, de slaapkamer te optimaliseren en eventueel bewezen slaapmiddelen te gebruiken. In sommige gevallen kan ook therapie nuttig zijn.

Geschreven door
Marc van Dijk

Menu