Zoeken
Zoeken
De Beste 12 Tips Om Te Slapen In Het Vliegtuig

De Beste 12 Tips Om Te Slapen In Het Vliegtuig

Samenvatting

Bij het reizen, vooral tijdens lange vluchten, is comfort essentieel om goed te kunnen slapen. Neem een reiskit mee met benodigdheden zoals een slaapmasker en nekkussen, en draag comfortabele kleding. Vermijd elektronica of gebruik een blauw licht bril, en hydrateer jezelf door voldoende water te drinken en cafeïne en alcohol te vermijden. Kies de juiste stoel voor voldoende ruimte en leunmogelijkheden, en maak gebruik van natuurlijke slaapmiddelen, meditatie-apps, en ontspanningstechnieken om te ontspannen. Pas je slaapritme aan de tijdzone van je bestemming aan, en als laatste redmiddel, overweeg slaapmedicatie na overleg met je huisarts. Deze tips kunnen samenwerken om een comfortabele en rustgevende slaapervaring tijdens het reizen te bevorderen.

Het kan een uitdaging zijn om te slapen in een vliegtuig vanwege de beperkte ruimte, het lawaai en de verlichting die je slaap kunnen verstoren. Of je nu op zakenreis gaat of op vakantie, een goede nachtrust tijdens een vlucht kan een groot verschil maken bij het aanpassen aan een nieuwe tijdzone en uitgerust op je bestemming aankomen.

12 tips om te kunnen slapen tijdens je vlucht

 1. Reis met een comfortabele reisuitrusting: overweeg om een reiskit mee te nemen met een slaapmasker, oordopjes, een nekkussen (speciaal voor in het vliegtuig), een deken en andere benodigdheden die je helpen om te ontspannen en te slapen.
 2. Vermijd het gebruik van elektronica: het blauwe licht van je telefoon, tablet of laptops kan het moeilijker maken om in slaap te vallen. Probeer het gebruik van elektronica te vermijden, of gebruik een blauw licht bril.
 3. Hydrateer jezelf: drink voldoende water (1,5 à 2 liter per dag) en vermijd cafeïnehoudende dranken om gehydrateerd te blijven en je lichaam te helpen om zich aan te passen aan de nieuwe tijdzone.
 4. Maak gebruik van meditatie-apps: er zijn verschillende (slaap) meditatie-apps beschikbaar die ontspanningsoefeningen en witte ruis (white noice) bieden om je te helpen slapen in een vliegtuig.
 5. Maak gebruik van natuurlijke slaapmiddelen: natuurlijke slaapmiddelen zoals kamillethee, valeriaan en magnesium kunnen helpen om te ontspannen en in slaap te vallen.
 6. Zorg voor voldoende ruimte: probeer zoveel mogelijk ruimte te creëren door de armleuningen omhoog te klappen en je benen te strekken.
 7. Kies de juiste stoel: kies bij voorkeur een stoel bij het raam, omdat je dan minder last hebt van andere passagiers die langslopen en je hebt ook iets om tegenaan te leunen. Als je extra beenruimte kunt krijgen of een stoel bij de nooduitgang kunt boeken, is dit ook een goed idee.
 8. Vermijd cafeïne en alcohol: cafeïne en alcohol kunnen je slaap verstoren. Drink daarom geen koffie, thee of alcohol voordat je gaat slapen.
 9. Pas je slaapritme aan: probeer je slaapritme aan te passen aan de tijdzone van je bestemming, zodat je lichaam zich beter kan aanpassen aan het nieuwe ritme.
 10. Probeer ontspanningstechnieken: ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om te ontspannen en in slaap te vallen. Probeer bijvoorbeeld diep adem te halen en langzaam uit te ademen, terwijl je je concentreert op je ademhaling.
 11. Draag comfortabele kleding: zorg ervoor dat je losse en comfortabele kleding draagt tijdens de vlucht. Vermijd strakke kleding en schoenen die knellen, omdat deze je ongemakkelijk kunnen maken en je slaap kunnen verstoren. Je kan ook een pyjama meenemen aan boord en deze aantrekken voordat je gaat slapen voor extra comfort.
 12. Neem slaapmedicatie: als niets helpt, kun je overwegen om slaapmedicatie te nemen. Bespreek dit wel eerst met je huisarts voordat je op reis gaat.
Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Do’s en don’ts

Do’s Don’ts
Stel een slaapschema op om je interne klok aan te passen aan de tijdzone van je bestemming. Neem geen slaapmedicatie zonder overleg met je arts.
Draag comfortabele kleding, zoals loszittende broeken, een joggingbroek of legging en truien. Draag geen strakke of oncomfortabele kleding.
Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Drink geen grote hoeveelheden alcohol of cafeïne, omdat deze uitdroging kunnen veroorzaken en je slaapcyclus kunnen verstoren.
Gebruik een nekkussen of een opblaasbaar kussen om je nek te ondersteunen en comfortabel te slapen. Leun niet tegen het raam van het vliegtuig om te slapen om nekpijn te voorkomen.
Probeer te slapen voordat het vliegtuig opstijgt om de meeste kans op een ongestoorde slaap te hebben. Probeer niet te slapen tijdens het opstijgen en landen, omdat dit kan leiden tot oorpijn en ongemak.
Gebruik oordopjes of ruisonderdrukkende koptelefoons om omgevingsgeluiden te blokkeren. Zet je koptelefoon niet te hard voor je oren.
Gebruik een slaapmasker om het licht te blokkeren en de slaap te bevorderen. Laat het licht van het scherm van je smartphone of tablet niet in je gezicht schijnen, omdat dit je slaap kan verstoren door het blauwe licht van deze apparaten.

Conclusie

In conclusie is het slapen in een vliegtuig vaak uitdagend. Gelukkig zijn er verschillende tips die kunnen helpen om beter te kunnen slapen tijdens een vlucht. Het kiezen van de juiste stoel, het creëren van een comfortabele omgeving, het aanpassen van je slaapritme, het gebruik van ontspanningstechnieken en het vermijden van cafeïne en alcohol kunnen allemaal bijdragen aan een goede nachtrust in het vliegtuig.

Door deze tips uit te proberen en te experimenteren, kun je uiteindelijk de beste manier vinden die voor jou werkt en je in staat stellen om te slapen tijdens je vlucht. Zo kom jij in de toekomst overal uitgerust aan!

Veelgestelde vragen

Waarom is slapen in een vliegtuig vaak uitdagend?

Vanwege de beperkte ruimte, het lawaai, de verlichting en andere factoren die de slaap kunnen verstoren.

Welke benodigdheden kan ik meenemen om beter te slapen tijdens een vlucht?

Overweeg een reiskit met een slaapmasker, oordopjes, nekkussen, deken en andere items die helpen ontspannen en slapen.

Hoe kan blauw licht van elektronica mijn slaap beïnvloeden?

Het blauwe licht van apparaten zoals telefoons en tablets kan het moeilijker maken om in slaap te vallen.

Wat zijn enkele natuurlijke slaapmiddelen die kunnen helpen in een vliegtuig?

Kamillethee, valeriaan en magnesium zijn voorbeelden van natuurlijke slaapmiddelen.

Hoe kan ik meer ruimte creëren om comfortabeler te slapen in een vliegtuig?

Probeer de armleuningen omhoog te klappen, je benen te strekken en indien mogelijk een stoel bij het raam of de nooduitgang te kiezen.

Waarom moet ik cafeïne en alcohol vermijden voor het slapen in een vliegtuig?

Beide kunnen de slaap verstoren en het lichaam uitdrogen.

Hoe kan ik mijn slaapritme aanpassen aan de tijdzone van mijn bestemming?

Probeer je slaapritme voorafgaand aan de reis geleidelijk aan te passen aan de nieuwe tijdzone.

Wat zijn enkele ontspanningstechnieken die kunnen helpen bij het slapen in een vliegtuig?

Ademhalingsoefeningen, meditatie-apps en diepe ademhaling kunnen helpen ontspannen en in slaap vallen.

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu