Spit slaaphouding | De Beste slaaphouding met lumbago of spit
rugpijn-verminderen-bij-spit

Spit slaaphouding | De Beste slaaphouding met lumbago of spit

Samenvatting

Mensen met een spit hebben moeite met het vinden van de juiste slaaphouding. In deze blog worden tips gegeven om klachten door spit te verminderen en wordt verteld wat de beste slaaphouding is. Allereerst is het belangrijk om een kussen te gebruiken dat de nek en het hoofd ondersteunt en in lijn houdt met de ruggengraat. Het is ook belangrijk om een matras te kiezen dat voldoende ondersteuning biedt en de druk op de wervelkolom verlicht. Wat betreft de beste slaaphouding: slaap op je rug of zij om de druk op je rug te verminderen. Hieronder lees je waarom en vind je meer tips.

Heb je slaapproblemen door spit en wil je weten wat de beste spit slaaphouding is? Lees dan snel verder. Je slaaphouding is namelijk erg belangrijk bij een spit, evenals het hebben van een goed matras en het doen van rek- en strek oefeningen tegen stijfheid.

Slapen op je zij of rug zorgt voor minder druk op uw wervelkolom en verlichting van klachten. Zelf ben ik verschillende keren door mijn rug gegaan, wat geen pretje is. Dit heeft voor ongemak tijdens het slapen gezorgd en minder bewegingsvrijheid. Gelukkig waren mijn klachten meestal na enkele dagen weer weg.

Dit bericht gaat over spit en de ideale slaaphouding voor mensen met spit. Ook vind je verschillende oefeningen en tips om klachten door spit te verminderen en een betere nachtrust te krijgen, ondanks de rugpijn.

Wat is een spit?

Een spit wordt ook wel lumbago genoemd en is een vorm van acute rugpijn, die in een keer in je rug schiet. Hierbij voel je meestal veel pijn. Het is een aandoening waarbij de spieren en banden in de lendenwervelkolom gespannen of uitgerekt raken, wat pijn veroorzaakt.

Een spit leidt bij sommige mensen tot korte en milde klachten en bij andere mensen tot een slopend probleem met veel en langdurig pijn.

Oorzaken van spit:

Meestal ontstaat spit uit het niets. Bijvoorbeeld:

 • Na langdurig zitten of staan in een verkeerde houding
 • Door langdurig slapen in een belastende slaaphouding voor je rug
 • Het verkeerd optillen van zware voorwerpen
 • Het hebben van zwakke buikspieren, waardoor meer belasting ontstaat op de rug
 • Andere mogelijk oorzaken van spit zijn hernia’s, artrose, ischias en spondylolisthesis.

Symptomen van spit:

De symptomen variëren en zijn afhankelijk van de ernst, maar bestaan meestal uit directe doffe of scherpe pijn in de lage rug, samen met stijfheid en moeite om normaal te bewegen. Het begint meestal met veel pijn en gaat daarna over in mildere pijn en stijfheid.

Soms straalt de pijn uit naar je benen. De pijn wordt erger als je voorover buigt of hoes/niest vanuit je buik (hierdoor neemt de druk op het getroffen gebied toe).

Slapen met een spit is vaak ook een probleem, vooral wanneer je niet in de juiste slaaphouding slaapt.

Wat is de beste slaaphouding voor mensen met spit?

Voor mensen met spit is slapen vaak een uitdaging, tenzij je al in de juiste slaaphouding slaapt. De juiste houding maakt een enorm verschil. Het verschilt per persoon van de beste slaaphouding is bij een spit.

 • Slaap niet op je buik: de National Sleep Foundation raadt mensen met spit aan om niet op hun buik te slapen, omdat deze houding de spieren en wervels van de onderrug extra belast en mogelijk de klachten erger maakt.
 • Slaap op je zij: slapen op je zij is voor veel mensen een goede slaappositie. Deze slaappositie zorgt, in combinatie met een goed kussen en matras, voor een gunstige uitlijning van de wervelkolom en daardoor voor minder belasting op de rug.
 • Slaap op je rug: voor de meeste mensen is slapen op de rug het best. Deze slaaphouding helpt de uitlijning van de wervelkolom te handhaven en ontlast de onderrugspieren zodat deze zich kunnen ontspannen. Bovendien zorgt een goed ondersteunend matras voor extra comfort en steun.

Tips voor slapen met een spit

 • Zorg voor een neutrale uitlijning van de wervelkolom: het belangrijkste, ongeacht welke slaappositie, is dat je wervelkolom niet extra wordt belast en een natuurlijke uitlijning heeft. Een verkeerde slaaphouding zorgt de hele nacht voor onnodige druk op het probleemgebied.
 • Ontspan de onderrugspieren voor het slapen gaan: het oprekken of ontspannen van de onderrugspieren haalt de spanning van de rug af en helpt verbetert de slaapkwaliteit.
 • Rek- en strek oefeningen: door oefeningen op te nemen in je dagelijkse routine verlicht of voorkom je pijn en ongemak tijdens het slapen. Meer hierover lees je hieronder.
 • Plaats een kussen onder je knieën: voor rugslapers kan een kussen onder je knieën ook helpen om de rugspieren nog meer te ontlasten.
 • Goed ondersteunend matras: een goed matras mag niet ontbreken in dit lijstje. De meeste mensen hebben behoefte aan een stevig, maar goed dempend matras om druk op de rug te verlichten.

Oefeningen voor mensen met spit

Stretching oefeningen zijn een belangrijk onderdeel om klachten door spit te verminderen. Stretching is nuttig om pijn en stijfheid te verminderen en tegelijkertijd de mobiliteit in de rug te vergroten.

Hieronder vind je enkele oefeningen om pijn bij een spit direct te verminderen:

Andere goede oefeningen zijn:

Versterkende oefeningen zijn ook goed voor mensen met spit. Oefeningen die de spieren rond de wervelkolom versterken helpen het risico op toekomstige pijntjes te verminderen. Mensen met lumbago kunnen overwegen om fitness oefeningen te doen, zoals planken en deadliften.

Let op, dit is niet voor iedereen aan te raden. Bespreek dit eerst met je arts.

Andere tips voor mensen met spit

 • Een goede houding en ergonomie op het werk en thuis zijn essentieel voor mensen met spit: zorg voor een ontspannen houding om de druk op je rugspieren en gewrichten te minimaliseren. Ontspan je schouders, borstkas en houd je buik licht ingetrokken.
 • Beweeg regelmatig: zit je veel en lang, sta dan regelmatig op voor ene loopje. Zorg er ook voor dat je werkruimte goed is ingericht zodat je een goede houding aan kunt nemen.
 • Controleer je stress: stress zorgt voor extra spanning op je spieren. Probeer dit te voorkomen door dingen te doen die ontspannend zijn voor je. Bijvoorbeeld een boek lezen, yoga of mindfulness.
 • Versterk je core: door rekoefeningen, versterkende oefeningen en core stability in je dagelijkse routine op te nemen, verminder je klachten die gepaard gaan met spit. Focus op je buikspieren en onderrugspieren.

Conclusie

Slapen met een spit is voor veel mensen een uitdaging, maar wordt hopelijk makkelijker met de tips, oefeningen en adviezen in dit artikel. Raadpleeg je arts als het ongemak aanhoudt of verergert.

Door goed voor jezelf te zorgen en een evenwichtig leven te leiden, verklein je het risico op lichamelijke klachten zoals een spit.

Bronnen

https://www.healthline.com/health/back-pain
https://www.healthline.com/health/low-back-pain-acute

Geschreven door
Jeffrey Goessens