Zoeken
Zoeken
Sporten Voor Het Slapengaan: Wel Of Niet Doen?

Sporten Voor Het Slapengaan: Wel Of Niet Doen?

Samenvatting

Sporten vlak voor het slapen heeft een negatief effect op je slaapkwaliteit. Het zorgt voor een verhoogde lichaamstemperatuur, hartslag, adrenaline en stressniveaus. Het kan ook je slaapschema verstoren, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. In plaats van een zware sportsessie kan je beter kiezen voor lichte lichaamsbeweging zoals stretching of yoga om ontspanning en kalmte te bevorderen zonder je circadiaanse ritme te verstoren.

Ben jij ook iemand die graag ’s avonds nog even wil sporten voordat je gaat slapen? Dat kan een goed idee lijken, maar wist je dat het negatieve effecten kan hebben op je slaapkwaliteit?

Waarom sporten voor het slapen gaan geen goed idee is

 1. Verhoogde lichaamstemperatuur: tijdens het sporten stijgt je lichaamstemperatuur en het kan een paar uur duren voordat deze weer afneemt. Een hoge lichaamstemperatuur kan het moeilijker maken om in slaap te vallen en de kwaliteit van de slaap verminderen.
 2. Verhoogde hartslag: tijdens het sporten stijgt je hartslag en het kan even duren voordat deze weer normaal wordt. Een hoge hartslag kan leiden tot gevoelens van opwinding en alertheid, waardoor het moeilijker wordt om te ontspannen en in slaap te vallen.
 3. Verhoogde adrenaline: tijdens het sporten maakt je lichaam adrenaline aan, wat een stimulerend effect heeft en kan leiden tot gevoelens van opwinding en alertheid, wat het in slaap vallen kan belemmeren.
 4. Verhoogde stressniveaus: hoewel lichaamsbeweging in het algemeen stress kan verminderen, kan het doen van intensieve oefeningen vlak voor het slapen gaan juist stressniveaus verhogen, waardoor het moeilijker wordt om te ontspannen en in slaap te vallen.
 5. Verstoring van slaapschema’s: wanneer je op regelmatige tijden gaat slapen, helpt het lichaam zichzelf voor te bereiden op het slapen gaan. Sporten vlak voor het slapen kan deze slaapschema’s verstoren en de kwaliteit van je slaap verminderen.
Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Oefeningen die ontspanning bevorderen voor het slapen gaan

Bepaalde soorten sport- en ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan kunnen kalmte bevorderen en de algemene gezondheid verbeteren zonder je natuurlijke circadiaans ritme te verstoren.

 • Yoga: yoga is een vorm van lichaamsbeweging die zich richt op het ontspannen van het lichaam en de geest. Het bevat verschillende poses die helpen bij het verminderen van stress en spanning in het lichaam.
 • Stretching: rekoefeningen zijn een goede manier om de spieren te ontspannen en spanning in het lichaam te verminderen. Door te stretchen wordt de bloedsomloop gestimuleerd, wat de slaap kan verbeteren.
 • Ademhalingsoefeningen: ademhalingsoefeningen, zoals diepe buikademhaling of de 4-7-8 ademhalingstechniek, helpen bij het verminderen van stress en spanning in het lichaam. Dit kan leiden tot een diepere en meer ontspannen slaap.
 • Mindfulness meditatie: meditatie kan helpen bij het kalmeren van de geest en het verminderen van angst en stress. Dit kan een positief effect hebben op de slaap en helpen bij het bereiken van een diepere en meer rustgevende slaap.
 • Tai chi: tai chi is een bewegingsvorm die zich richt op het in balans brengen van lichaam en geest. Het is een rustige, langzame en vloeiende vorm van beweging die kan helpen bij het ontspannen van het lichaam en het verminderen van stress en spanning.

Conclusie

In conclusie, sporten vlak voor het slapengaan heeft negatieve effecten op je slaapkwaliteit. Door intensieve oefeningen te doen kan je lichaamstemperatuur stijgen, je hartslag verhogen en wordt er adrenaline aangemaakt, wat kan leiden tot gevoelens van opwinding en alertheid. Het kan ook stressniveaus verhogen en je slaapschema verstoren, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Gelukkig zijn er alternatieven die kunnen helpen om te ontspannen en de slaap te verbeteren, zoals lichte lichaamsbeweging, stretching, ademhalingsoefeningen en mediteren.

Dus, in het vervolg is het goed om wat eerder te gaan sporten zodat je goed aan je nachtrust kan beginnen.

Last van slaapproblemen? Kijk dan eens naar de slaaptips van onze experts en val vanavond nog snel in slaap!

Veelgestelde vragen

Is het aan te raden om vlak voor het slapen te sporten?

Nee, sporten vlak voor het slapen kan een negatief effect hebben op je slaapkwaliteit door factoren zoals verhoogde lichaamstemperatuur, hartslag, adrenaline en stressniveaus.

Waarom kan sporten voor het slapen de slaapkwaliteit verminderen?

Het kan leiden tot een verhoogde lichaamstemperatuur, hartslag, adrenalineproductie en stressniveaus, wat het moeilijker maakt om te ontspannen en in slaap te vallen.

Wat zijn enkele goede alternatieven voor intensieve sporten voor het slapen?

Lichte lichaamsbeweging zoals stretching, yoga, ademhalingsoefeningen, mindfulness meditatie en tai chi kunnen helpen ontspannen zonder het circadiaanse ritme te verstoren.

Hoe kan yoga helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit?

Yoga richt zich op het ontspannen van het lichaam en de geest, en kan helpen bij het verminderen van stress en spanning.

Wat zijn de voordelen van stretching voor het slapen?

Rekoefeningen kunnen de spieren ontspannen, spanning in het lichaam verminderen en de bloedsomloop stimuleren, wat de slaap kan verbeteren.

Hoe kunnen ademhalingsoefeningen bijdragen aan een betere nachtrust?

Ademhalingsoefeningen, zoals diepe buikademhaling, kunnen helpen bij het verminderen van stress en spanning, wat kan leiden tot een diepere en meer ontspannen slaap.

Wat is het effect van meditatie op slaap?

Meditatie kan helpen bij het kalmeren van de geest en het verminderen van angst en stress, wat een positief effect kan hebben op de slaapkwaliteit.

Wat is tai chi en hoe kan het helpen bij het verbeteren van de slaap?

Tai chi is een bewegingsvorm die zich richt op het in balans brengen van lichaam en geest, en kan helpen bij het ontspannen van het lichaam en het verminderen van stress en spanning.

Wat gebeurt er met de lichaamstemperatuur tijdens het sporten?

Tijdens het sporten stijgt de lichaamstemperatuur, en het kan enkele uren duren voordat deze weer afneemt.

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu