Het Effect Van De Juiste Temperatuur Op Een Goede Nachtrust

Het Effect Van De Juiste Temperatuur Op Een Goede Nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en ons functioneren. Eén van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan een goede nachtrust is onze lichaamstemperatuur. En juist tijdens onze slaap is het lichaam extreem gevoelig voor temperatuur. Een kleine afwijking kan daarbij al het verschil maken tussen een goede en een slechte nachtrust. Gelukkig is het mogelijk om met de juiste matras je lichaamstemperatuur op een positieve manier te beïnvloeden, zodat je uitgerust wakker wordt.

Natuurlijke verloop van je lichaamstemperatuur tijdens de nacht

De temperatuur van je lichaam is overdag ongeveer 37 graden. Een paar uur voor het slapengaan worden er allerlei interne processen in je lichaam in werking gesteld, waardoor je lichaamstemperatuur een klein beetje zakt. Het gaat om slechts minieme verschillen die je zelf nauwelijks opmerkt. Voor je lichaam is het dalen van de lichaamstemperatuur echter het teken dat het klaar is om te gaan slapen. Tijdens je diepe slaap is je lichaamstemperatuur op zijn laagst, waarna het weer langzaam stijgt tot circa 37 graden bij het ontwaken.

Constante lichaamstemperatuur voor een uitgerust gevoel

Is je lichaamstemperatuur tijdens de nacht te hoog, te laag of schommelt het teveel, dan heeft dat direct invloed op de kwaliteit van je slaap. Het resultaat is moeilijk in slaap vallen, te licht slapen of simpelweg niet uitgerust worden in de ochtend. Die slechte nachtrust tors je vervolgens de rest van de dag met je mee. Je voelt je niet fit en hebt moeite met concentreren. Het gevolg zijn minder goede prestaties op je werk of bij je studie.

Het belang van een goed matras voor een optimale lichaamstemperatuur

Een goed matras dat past bij jouw interne thermostaat is de beste manier om een optimale lichaamstemperatuur te bereiken én te behouden. De belangrijkste eigenschap daarbij is dat het matras een goed ventilerend vermogen heeft. Dit zorgt dat overtollige lichaamswarmte wordt afgevoerd en je lichaamstemperatuur redelijk constant blijft. Deze eigenschap vind je terug in een pocketvering matras, waarvan de kern bestaat uit kleine stalen veertjes in een open structuur.  

Een tweede kenmerk van een goed matras is dat het goed hydrateert. Ook wanneer je het tijdens het slapen niet warm hebt, verlies je toch vocht. Dit transpiratievocht komt in je matras terecht, waardoor het klam aanvoelt en je lichaam afkoelt. Een matras of matrastopper met hydraterende eigenschappen helpt het transpiratievocht af te voeren, zodat het matras droog blijft en je een constante lichaamstemperatuur behoudt.

De beste matras voor het reguleren van je temperatuur tijdens het slapen

Een matras is een heel persoonlijke aankoop. Wat het beste matras is, verschilt daarom ook van persoon tot persoon. Naast het comfort zijn, zoals eerder besproken, vooral het ventilerend en hydraterend vermogen van een matras bepalend voor een goede nachtrust. In de Emma Hybrid matras komen dit comfort en een goede thermoregulering samen. De open celstructuur van de pocketvering zorgt voor de luchtcirculatie, terwijl de hydraterende matrashoes overtollig vocht afvoert. Je lichaamstemperatuur blijft daardoor gedurende de nacht constant, zodat je ´’s ochtends uitgerust wakker wordt.

Kenmerken van een matrastopper voor een goede nachtrust

Gebruik je een topper op je boxspring of matras, dan is het eveneens van belang om te kiezen voor hoogwaardige materialen. Net als je matras heeft de ideale topper een goed ventilerend en hydraterend vermogen, zodat je lichaamstemperatuur tijdens je slaap constant blijft. Een ideale matrastopper die beschikt over deze eigenschappen is de Emma Diamond Topper. Deze topdekmatras is gemaakt van hoogwaardig, ademend schuim. De unieke technologie die hierbij wordt toegepast, zorgt dat je overtollige lichaamswarmte  afvoert en je temperatuur tijdens het slapen constant blijft. Daarmee is het een goede keuze voor een matrastopper die comfort combineert met een optimaal slaapklimaat. Bovendien zorg je met de topper dat je matras langer mee gaat.

Met een hoogwaardig matras waarbij comfort en technologie samen, behoren slapeloze nachten waarin je het te warm, tot het verleden.

Ga in discussie