Zoeken
Zoeken
Tips tegen oververmoeidheid

Tips tegen oververmoeidheid

Langdurige oververmoeidheid kan hele vervelende gevolgen met zich meebrengen, want er kan een kettingreactie optreden. Mensen kunnen verschillend reageren op oververmoeidheid. Dit kan variëren van lusteloosheid, vermoeidheid, sufheid, een gebrek aan energie en concentratie en zelfs het IQ daalt. Maar ook kun je er gestresst door raken. Want oververmoeid zijn kan frustratie met zich meebrengen; je wilt tot rust komen, maar de omstandigheden bemoeilijken dat (denk je).

Oververmoeid door stress

Wie eenmaal gefrustreerd raakt door oververmoeidheid, omdat je maar niet tot rust kunt komen, kan te veel cortisol opbouwen in het lichaam (het ‘stresshormoon’). Een te hoge cortisolwaarde levert dus extra stress op, want door langdurig deze verhoogde waarden in je lijf te hebben, lukt écht tot rust komen vrijwel niet meer. Een recept uiteindelijk voor burn-out klachten bijvoorbeeld.

Betere nachtrust de oplossing?

Beter slapen lijkt de oplossing als je oververmoeid bent, maar is dit uiteindelijk wel zo? Natuurlijk: beter en goed slapen is hartstikke belangrijk. Maar met verhoogde cortisolwaardes in je lichaam lukt dat ten eerste meestal minder goed. Ten tweede is het afbouwen van te veel stress noodzakelijk. Je kunt nog zo lang en goed proberen te slapen; de volgende dag sta je weer bloot aan omstandigheden die stress met zich meebrengen. Door oververmoeidheid kun je dan ook nog eens slechter relativeren; alles grijpt je sneller aan, waardoor stress zich nog meer opbouwt. Het is belangrijk actie te ondernemen; het zou zomaar zo kunnen zijn dat timemanagement voor jou de oplossing is.

Timemanagement kan noodzakelijk zijn

Soms zijn we net een duizend-en-één dingendoekje; overal springen we in, geven we er gehoor aan wanneer er een beroep op ons wordt gedaan en worden we daarnaast ook nog eens geleefd door zakelijk en privé app contact. Maar je kunt niet teveel hooi op je vork nemen. Je moet uiteindelijk prioriteiten stellen en met de botte bijl hakken door wat écht belangrijk is en wat niet. We kunnen ons daarnaast niet laten meeslepen door constant -en vaak oeverloos- privé contact. Timemanagement helpt daarbij. Het helpt orde op zaken te stellen en zorgt ervoor dat jij je prioriteitenlijst helder in beeld krijgt. Ruis wordt herkend en geëlimineerd tot acceptabele waardes.

Door het hanteren van timemanagement krijgen we weer grip op ons leven en kunnen we daardoor zelfs assertiever optreden. Want we bewaken voortaan onze waarden en werkschema’s. We worden niet meer geleefd door toevalligheden die ineens optreden en wat uiteindelijk allemaal tot stress leidt. Lees hier de tips van timemanagement-expert Björn Deusings bijvoorbeeld eens.

Timemanagement toepassen

Het is belangrijk om tot inzicht te komen en deze te gebruiken in ons dagelijks leven. Door timemanagement toe te passen zul je merken dat je een duidelijke schifting aanbrengt in je werk- en privéleven. Daarnaast is een stuk discipline belangrijk; durf je te houden aan je nieuwe dagindelingen en prioriteiten en doe het ook – hierin schuilt de discipline. Durf het aan om je grenzen te bewaken en anderen wellicht te moeten confronteren indien zij morrelen aan die nieuwe grenzen.

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu