Zoeken
Zoeken
Veel Gapen | Oorzaken, Waarom Mensen Gapen & Oplossingen

Veel Gapen | Oorzaken, Waarom Mensen Gapen & Oplossingen

Samenvatting

Gapen is een natuurlijke reflex van het lichaam en kan verschillende oorzaken hebben, waaronder vermoeidheid, stress, verveling en slaaptekort. Veel gapen kan ook een symptoom zijn van bepaalde medische aandoeningen, zoals slaapapneu. Als het veel gapen aanhoudt ondanks een goede slaapkwaliteit, is het verstandig om een arts te raadplegen om eventuele onderliggende oorzaken uit te sluiten.

Veel gapen kan voor veel mensen zowel verwarrend als zorgwekkend zijn. In deze uitgebreide blogpost gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken van veel gapen en onderzoeken we verschillende factoren die aan dit fenomeen bijdragen.

Verder leer je over de mogelijke gevaren van veel gapen en of het kan duiden op een onderliggende slaapstoornis of medische aandoening. Ook vind je tips om veel gapen te verminderen.

Waarom gaap je?

Er zijn verschillende theorieën over gapen. Gapen is een natuurlijke reflex die we allemaal ervaren (zelfs dieren) en is een reactie van het lichaam op het hebben van onvoldoende herstellende slaap of op een te hoge temperatuur in de hersenen. Een populaire theorie is dat gapen heeft als doel heeft om de zuurstofopname te verhogen en de alertheid te bevorderen.

De meest wetenschappelijk onderbouwde theorie over waarom we gapen is de regulering van de hersentemperatuur. Een studie in Amerika bekeek de geeuwgewoonten van 120 mensen en ontdekte dat geeuwen in de winter minder voorkomt. Als de temperatuur van de hersenen te ver buiten de norm komt, kan het inademen van lucht helpen om het af te koelen (1).

Gapen is dus normaal en een natuurlijke reflex van het lichaam, maar overmatig gapen gedurende de dag kan hinderlijk zijn en zelfs wijzen op een onderliggend probleem. Zelf denken aan gapen kan ervoor zorgen dat je het doet.

Hoe dan ook, wanneer je gaapt probeer het dan niet te onderdrukken. Je lichaam heeft het nodig.

Oorzaken van veel gapen

 • Slaaptekort: de meest voorkomende oorzaak van overmatig gapen is slaaptekort. Als je merkt dat je de hele dag door geeuwt, dan is het aan te raden om je slaapgewoonten te evalueren en de nodige aanpassingen te doen voor een betere slaapkwaliteit om zowel meer diepe slaap als REM-slaap binnen te krijgen. Mochten je slaapgewoonten niet de oorzaak zijn, dan is er mogelijk wat anders aan de hand.
 • Stress en angst: stress en angst kunnen ook bijdragen tot meer gapen overdag. Wanneer ons lichaam onder stress staat of angstig is, heeft het meer energie nodig, waardoor het vaak gaapt om meer zuurstof op te nemen. Ontspanningstechnieken zoals diepe ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen helpen om het stressniveau onder controle te houden en overmatig geeuwen te verminderen.
 • Verveling: verveling is een andere factor die kan leiden tot veel geeuwen gedurende de dag. Onze hersenen hebben stimulatie nodig om betrokken, actief en gefocust te blijven. Als we ons vervelen of niet mentaal genoeg uitgedaagd worden, zoeken onze hersenen manieren om alert te blijven. Eén methode is door vaker te gapen.

  Om overmatig geeuwen door verveling tegen te gaan, kun je proberen activiteiten te ondernemen die je interesseren en je geest uitdagen.
 • Onderliggende medische aandoeningen: in sommige gevallen kan frequent gapen wijzen op een onderliggende medische aandoening. Helemaal wanneer een slechte slaapkwaliteit of slaaptekort niet aan de orde is. Aandoeningen zoals slaapapneu, narcolepsie of zelfs bepaalde medicijnen kunnen leiden tot meer geeuwen gedurende de dag.

  Als je denkt dat je frequente geeuwen op een medisch probleem wijst, is het aan te raden om medisch advies in te winnen bij je huisarts.
Ongewenst geeuwen kan meerdere oorzaken hebben, zoals angst, vermoeidheid, stress en zelfs medische problemen. Beseffen wat de oorzaak is van het overmatig geeuwen is cruciaal voor het vinden van een passende oplossing. Omgekeerd is het ook belangrijk om na te gaan of overmatig geeuwen nadelige gevolgen heeft op je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Is veel gapen slecht?

Te veel gapen overdag is op zich niet schadelijk, maar kan wel wijzen op onderliggende problemen die aandacht behoeven. Enkele potentiële risico’s van overmatig gapen zijn

 • Slaapgebrek: als je voortdurend gaapt gedurende de dag, kan het een teken zijn dat je ’s nachts niet genoeg slaap krijgt. Slaap is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid en het welzijn, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je elke nacht voldoende rust krijgt.
 • Psychische problemen: chronische stress of angst kunnen leiden tot overmatig geeuwen omdat je lichaam probeert om te gaan met deze emoties. Langdurige periodes van stress kunnen negatieve gevolgen hebben voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.
 • Slechte concentratie en productiviteit: als je overdag vaak geeuwt, kunnen je focus en aandacht eronder lijden. Dit kan de werkprestaties of dagelijkse taken die concentratie vereisen negatief beïnvloeden.

In sommige gevallen kan overmatig gapen wijzen op een onderliggende medische aandoening zoals slaapapneu of narcolepsie, waarvoor een professionele diagnose en behandeling nodig is.

6 tips om veel geeuwen te verminderen

Als overmatig gapen een probleem wordt, neem dan maatregelen om de oorzaak aan te pakken en strategieën te ontwikkelen om het gapen te verminderen. Hier volgen enkele praktische tips voor het beheersen van overmatig gapen:

 1. Slaap voldoende: een van de belangrijkste redenen waarom mensen overmatig gapen is te wijten aan slaaptekort of slaap van slechte kwaliteit. Zorg ervoor dat je elke nacht voldoende slaapt. Volwassenen hebben gemiddeld 7-9 uur ononderbroken slaap nodig per nacht. Lees ook hoeveel slaap je nodig hebt per leeftijd.
 2. Beheer het stressniveau: stress kan ook bijdragen aan overmatig geeuwen, dus probeer stress te verminderen. Neem de tijd voor dagelijkste ontspanningsoefeningen, diepe ademhalingsoefeningen, meditatie, yoga of hobby’s die ontspanning en plezier brengen.
 3. Blijf de hele dag actief: verveling leidt vaak tot meer geeuwen. Door zowel geestelijk als lichamelijk actief te blijven, kun je de drang naar gapen op afstand houden. Sporten is heel effectief op overmatig gapen te bestrijden. Zelfs een korte wandeling kan het verschil maken. om de hoek tijdens de pauzes op het werk kan een verschil maken.
 4. Een consistent slaapschema aanhouden: maak er een gewoonte van om een vast slaap en waakritme aan te houden. Dit helpt bij het stabiliseren van je interne klok, waardoor je beter en dieper slaapt. Een goed slaapritme is essentieel voor een goede nachtrust. Het vermijden van cafeïne, alcohol en zware maaltijden vlak voor het slapengaan kan ook de slaapkwaliteit verbeteren.
 5. Creëer een slaapvriendelijke omgeving: je slaapkamer moet ontspanning en rust bevorderen. Zorg voor een koele, donkere en stille kamer. Gebruik eventueel een slaapmasker of slaapoordopjes voor optimale rust en investeer in een comfortabel matras en kussen.
Door de bovenstaande tips op te volgen kun je je slaap verbeteren en overmatig gapen bestrijden. Mocht het probleem aanhouden dan is het raadzaam om een arts te bezoeken om de oorzaak van de klachten vast te stellen.

Veelgestelde vragen over gapen

Waarvan is overmatig gapen een symptoom?

Overmatig gapen kan een symptoom zijn van verschillende factoren, waaronder slaaptekort, vermoeidheid, stress of een onderliggende medische aandoening zoals slaapapneu of multiple sclerose. Het kan ook verband houden met bepaalde medicijnen en middelengebruik.

Wat betekent het als iemand veel geeuwt tijdens een gesprek?

Gapen tijdens een gesprek kan duiden op vermoeidheid of verveling, maar niet noodzakelijkerwijs op desinteresse. Soms spiegelen mensen onbewust acties van anderen (inclusief geeuwen) als onderdeel van empathische communicatie; dit fenomeen wordt “besmettelijk” of “sociaal” geeuwen genoemd.

Wat zegt de psychologie over gapen?

De psychologie suggereert dat gapen verschillende doelen dient: het reguleren van de hersentemperatuur, het bevorderen van alertheid en concentratie door een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen. Gapen kan in sommige gevallen ook wijzen op empathie.

Conclusie

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de oorzaken van overmatig gapen. Het gapen op zich is geen probleem en niet gevaarlijk, maar er kan een onderliggend medisch probleem schuilen. Daarom is het belangrijk om de oorzaak op te sporten.

Mocht het overmatig gapen aanhouden, ondanks veranderingen in levensstijl en een goede slaapkwaliteit, kan het nodig zijn medisch advies in te winnen.

Veelgestelde vragen

Wat is gapen en waarom doen we het?

Gapen is een natuurlijke reflex die we allemaal ervaren, en het kan verschillende oorzaken hebben zoals vermoeidheid, stress, verveling en slaaptekort. Het kan ook dienen om de hersentemperatuur te reguleren en de alertheid te bevorderen.

Is veel gapen een teken van een medische aandoening?

Ja, in sommige gevallen kan frequent gapen wijzen op een onderliggende medische aandoening zoals slaapapneu, narcolepsie of bepaalde medicijnen.

Wat zijn de voornaamste oorzaken van veel gapen?

De meest voorkomende oorzaken zijn slaaptekort, stress, angst, verveling en onderliggende medische aandoeningen.

Hoe kan stress bijdragen aan veel gapen?

Wanneer ons lichaam onder stress staat of angstig is, heeft het meer energie nodig, waardoor het vaak gaapt om meer zuurstof op te nemen.

Is gapen tijdens een gesprek een teken van desinteresse?

Niet noodzakelijkerwijs. Gapen kan duiden op vermoeidheid of verveling, maar het kan ook een vorm van empathische communicatie zijn, bekend als “besmettelijk” of “sociaal” geeuwen.

Wat zijn enkele tips om overmatig gapen te verminderen?

Enkele tips zijn: voldoende slaap krijgen, stress beheersen, actief blijven gedurende de dag, een consistent slaapschema aanhouden en een slaapvriendelijke omgeving creëren.

Kan gapen wijzen op psychologische factoren?

Ja, gapen kan in sommige gevallen wijzen op empathie en kan ook dienen om alertheid en concentratie te bevorderen door een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen.

Is veel gapen overdag schadelijk?

Op zich is veel gapen niet schadelijk, maar het kan wel wijzen op onderliggende problemen die aandacht behoeven, zoals slaaptekort, psychische problemen of een slechte concentratie.

Wat moet je doen als je overmatig blijft gapen ondanks een goede slaapkwaliteit?

Als het overmatig gapen aanhoudt, is het raadzaam om medisch advies in te winnen om eventuele onderliggende oorzaken uit te sluiten.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu