Zoeken
Zoeken
Waar Komen Muggen Op Af? Plus 6 Tips Voor Het Bestrijden Van Muggen
waar-komen-muggen-op-af-informatie

Waar Komen Muggen Op Af? Plus 6 Tips Voor Het Bestrijden Van Muggen

Samenvatting

Muggen worden door veel verschillende dingen aangetrokken. Ze leven graag in warme, broeierige en vochtige plekken. Ze voelen zich onder andere aangetrokken tot bepaalde geuren, adem en zweet van mensen, bepaalde bloedgroepen en meer. Daar tegenover zijn er ook verschillende dingen waar ze niet van houden, zoals bepaalde planten en sterke geuren.

Ben je een van die mensen die altijd muggen lijkt aan te trekken en geprikt wordt? Dat komt doordat muggen sterke voorkeuren hebben. Ze bevinden zich bijvoorbeeld graag in warme, vochtige omgevingen en voeden zich met mensenbloed.

Muggen komen af op de geur van mensen en dan met name de CO2 die mensen uitstoten. Mensen die meer CO2 uitademen en afstoten zijn in de regel een “lekkerdere prooi” voor muggen. Ook je bloedgroep speelt een rol.

In deze blogpost lees je alles over wat muggen aantrekt en waar ze van houden. Ook lees je waar ze niet van houden, zodat je ze beter kunt bestrijden.

Wat trekt muggen aan?

Muggen voelen zich aangetrokken tot warmbloedige wezens, zoals mensen en dieren. Ze komen af op bepaalde geuren, waaronder de geur van kooldioxide.

Muggen hebben sensoren waarmee ze kooldioxide detecteren tot op een afstand van 15 meter. Daarom worden ze naar ons toegetrokken als we kooldioxide uitademen. Ze houden ook van melkzuur, dat in zweet zit. Dus wie vaker zweet is een aantrekkelijker doelwit voor muggen.

Muggen worden ook aangetrokken door geuren en parfums. Bepaalde planten kunnen ook muggen aantrekken. Vooral als ze een zoete geur verspreiden of nectar of oliën bevatten die een geur verspreiden. Andere geuren die deze vervelende insecten aantrekken zijn ammoniak uit urine, rottend fruit of vleesresten, bier- en wijndampen en zelfs rook van vuur.

Licht kan ook muggen aantrekken omdat sommige soorten fototactisch zijn, wat betekent dat ze ’s nachts naar lichtbronnen toe bewegen.

wat-muggen-aantrekt
Bron: IFL Science

Waar houden muggen nog meer van?

 • Warme, vochtige plekken: muggen leven graag in warme, vochtige gebieden. Hier leggen ze eieren. Muggen voelen zich ook aangetrokken tot stilstaand water. Daarom zijn muggen vaak te vinden bij plassen, sloten en zwembaden. Ook je slaapkamer is een fijne plek voor muggen, vooral in de zomer, omdat het er dan vaak broeierig en warm is.
 • Warme temperaturen: muggen houden van warmte. Daarom zijn muggen het hele jaar door aanwezig in warme klimaten, terwijl muggen in klimaten met koude temperaturen amper te vinden zijn. Dat is de reden waarom we in Nederland bijna geen muggen zien in de winter.
 • Donkere kleding: donkere kleding maakt het makkelijker voor muggen om ons te herkennen. Heb je in de zomer een donkere korte broek of shirt met korte mouwen aan, dan weten muggen je makkelijk te vinden en prikken.
 • Verzorgingsmiddelen: sterk geurende parfums, colognes, bodylotion en haarproducten werken ook heel goed om muggen aan te trekken.
 • Sigaretten roken: wanneer je rookt produceer je kooldioxide, net als wanneer je ademt. Muggen worden daarom ook aangetrokken tot sigarettenrook.

Waar houden muggen niet van?

Gelukkig zijn er ook een hoop dingen waar muggen niet van houden. Gebruik dit in je voordeel bij het bestrijden van muggen. Want als je weet waar muggen niet van houden, kun je jezelf beter beschermen.

 • Wind: muggen vinden wind niet fijn. Ze hebben een voorkeur voor rustige lucht. Elke vorm van beweging of wind biedt een kans om ze weg te jagen. Wind leidt muggen af en maakt het moeilijker om rond te vliegen en potentiële bloedbronnen zoals mensen of dieren te vinden.

  Daarom is het aan te raden om het huis goed door te laten luchten bij winderige dagen (bij voorkeur wel met horren voor ramen en deuren). Het is ook handig om een ventilator te gebruiken.
 • Kou: wanneer het koud is zijn muggen weg. Vooral bij temperaturen onder de 10 graden. Dit is natuurlijk niet realistisch in de zomer, maar het is wel handig om te weten dat muggen een koude omgeving niet fijn vinden.
 • Bepaalde sterke geuren: net als dat muggen worden aangetrokken tot bepaalde geuren, zijn er ook geuren waar ze niet van houden. Bijvoorbeeld de geur van lavendel of citronella (kaarsen of olie). Olie met knoflook produceert ook een geur waar muggen niet van houden.
 • Verschillende plantensoorten: er zijn ook verschillende planten waar muggen niet van houden. Bijvoorbeeld de eerder genoemde lavendelplant. Bepaalde planten verspreiden geuren waar muggen niet van houden.
 • Licht: licht is een grote afleiding voor muggen. Daarom zie je muggen vaak niet wanneer het licht aan staat. Denk bijvoorbeeld aan een broeierige zomernacht. Zodra het licht uitgaat in de slaapkamer en je wilt slapen, duurt het vaak niet lang voor je het gezoem van een mug hoort.

  Dat komt doordat muggen afgeleid raken door licht. Bij bepaalde kleuren licht raken hun CO2-sensoren in de war en hebben ze moeite om hun doelwit te vinden. Sommige muggensoorten zijn gevoelig voor licht en daarom het meest actief in de avond.

  Om deze reden zijn muggenlampen vaak zo effectief.
 • Insectenspray: muggen hebben ook een hekel aan de sterke geur van insectenspray. Dit kun je ook inzetten om muggen te weren in de slaapkamer. Lees wel goed de veiligheidsvoorschriften bij het gebruik van deze middelen.
wat-muggen-niet-leuk-vinden
Bron: Mr.Mister

6 beste tips voor muggenbestrijding

Muggen veroorzaken veel irritatie. Gelukkig kun je verschillende maatregelen nemen om muggen te bestrijden.

Wij hebben een voorkeur voor preventieve maatregelen waarmee muggen buiten het huis gehouden worden. Mochten er toch muggen zijn binnengeslopen, dan zijn er ook een aantal manieren om muggen te doden.

Hier zijn de 6 beste tips om muggen te bestrijden:

1) Installeer horren op ramen en deuren

Het installeren van horren op alle ramen en deuren is een effectieve manier om muggen buiten te houden. Het voordeel is dat ramen ook gewoon open kunnen zonder bang te zijn dat er muggen binnenkomen. Dit is ideaal om frisse lucht binnen te laten op een broeierige dag. Dit is de beste methode om muggen de toegang te blokkeren.

2) Koop muggen werende planten

Bepaalde planten, zoals goudsbloemen en lavendel, verspreiden sterke geuren en oliën waar muggen niet van houden. In onze blog planten tegen muggen lees je alles over dit onderwerp en welke planten effectief zijn tegen muggen.

3) Plaats geurverspreiders in huis

Muggen hebben een hekel aan bepaalde sterke geuren zoals lavendel in citronella. Dit jaagt ze weg. Koop en plaats bijvoorbeeld citronella kaarsen of lavenolie in huis. De beste plaats voor geurverspreiders is waar muggen toegang hebben tot het huis. Bijvoorbeeld in een raamkozijn.

Chemische anti-muggenspray is natuurlijk ook een optie. Bijvoorbeeld afweermiddelen met DEET, picaridi of para-menthaan.

4) Verwijder stilstaand water rondom het huis

Muggen hebben stilstaand water nodig om hun eitjes in te leggen. Het is dus belangrijk om alle bronnen van stilstaand water in de buurt van je huis te verwijderen. Denk aan emmers, bloempotten, vogelbadjes, dakgoten en containers die regenwater opvangen.

5) Draag buiten lange mouwen en een lang broek

Het dragen van kleding met lange mouwen en een lange broek is een goede manier om jezelf te beschermen tegen muggenbeten als je buiten bent. Het is vooral verstandig om lange kleding te dragen tijdens piektijden zoals zonsopgang en zonsondergang.

Draag bij voorkeur lichte kleding en geen donkere kleding, omdat muggen meer aangetrokken worden tot donkere kleding.

6) Gebruik een muggenlamp

Zijn er toch muggen je huis binnengedrongen? Dan is het laatste middel een muggenlamp. Een muggenlamp leidt muggen af in hun zoektocht naar een prooi. Muggen voelen zich aangetrokken tot de lichtgolven en worden geëlektrocuteerd wanneer ze dichtbij het apparaat in de buurt komen.

Plaats een muggenlamp ook bij voorkeur bij een opening in de buurt. Bijvoorbeeld bij het raam.

*Meer tips? Lees onze blog over muggen bestrijden in de slaapkamer.

Veelgestelde vragen over wat muggen aantrekt

Wat trekt muggen aan tot bepaalde mensen?

Muggen kunnen worden aangetrokken tot bepaalde mensen op basis van een mix van aspecten, zoals lichaamswarmte, CO2-uitademing en melkzuur in zweet. Muggen pikken deze signalen tot op 15 meter afstand.

Muggen verkiezen hun prooi ook op basis van huidtypes en bloedgroepen. Muggen voelen zich het meest aangetrokken tot mensen met bloedtype O.

Waarom komen muggen op licht af?

Muggen worden aangetrokken door licht omdat ze het gebruiken als navigatiemiddel om voedselbronnen te vinden. De aantrekkingskracht van organismen op licht wordt fototaxis genoemd, waardoor ze naar de verlichting toe of er juist van weg bewegen. Licht helpt muggen zich te oriënteren en voedselbronnen zoals mensen, dieren en planten te vinden.

Bij het zoeken naar voedselbronnen in het donker vertrouwen muggen op hun zicht en reukzin om kooldioxide te detecteren die wordt uitgestoten door warmbloedige wezens (zoals mensen).

Waar zitten muggen overdag?

Muggen zijn nachtdieren en zijn het meest actief als het donker wordt. Overdag rusten ze in schaduwrijke gebieden in de buurt van hun broedplaatsen of in de buurt van hun voedselbronnen. Vanwege hun kwetsbaarheid voor uitdroging vermijden muggen overdag direct zonlicht.

Muggen zoeken schaduwrijke plekken om te rusten, zoals de binnenkant van holle bomen, spleten in stenen, hoog gras en struiken met dik gebladerte. Ze houden ook van een vochtige omgeving, omdat ze daar langer overleven zonder uit te drogen. Muggen kunnen zich zelfs verbergen in huizen als er voldoende vocht aanwezig is in een ruimte, zoals badkamers of kelders.

Let op! Niet alle muggen zijn nachtdieren! Sommige soorten zijn ook overdag actief. Hoewel fel licht het voor deze beestjes moeilijk kan maken om te navigeren.

Conclusie

Om effectief te voorkomen dat muggen je huis binnendringen, is het belangrijk om te begrijpen wat hen aantrekt. Je hebt gelezen dat ze af komen op bepaalde geuren, zweet en kooldioxide. Ook leven ze graag in warme, broeierige omgevingen.

Met de 6 beste tips voor muggenbestrijding in de blog ben je beter in staat om muggen te bestrijden. Werk vooral met preventieve maatregelen zoals horren op ramen en deuren en gebruik eventueel een muggenlamp om muggen te doden die toch het huis zijn binnengedrongen.

Zo geniet je optimaal van een goede nachtrust tijdens een warme zomernacht.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu