Zoeken
Zoeken
7 Voordelen Wake Up Lights | Betere Slaapkwaliteit & Energiek Wakker Worden
voordelen-van-wake-up-lights

7 Voordelen Wake Up Lights | Betere Slaapkwaliteit & Energiek Wakker Worden

Samenvatting

Een wake-up light is een wekker die je geleidelijk wakker maakt met een simulatie van een zonsopgang, in plaats van met een abrupt alarmgeluid. Op een natuurlijkere manier wakker worden zorgt voor minder stress, een betere slaapkwaliteit, afbraak van het slaaphormoon melatonine in de ochtend en een beter humeur en energiek gevoel bij het wakker worden.

Wake up lights hebben veel voordelen en worden steeds populairder. Met name bij mensen die moeite hebben met slapen of opstaan in de ochtend. Ook zijn ze populair onder mensen die gewoon hun algehele slaapervaring willen verbeteren.

Deze innovatieve apparaten maken gebruik van de kracht van lichttherapie om je te helpen om op een natuurlijke en rustgevende manier te ontwaken. Wake up lights beïnvloeden het circadiaanse ritme en hebben een gunstig effect op je slaapcycli en slaapritme, waardoor je minder slaapproblemen ervaart.

In deze blogpost lees je alles over de achterliggende wetenschap en waarom wake up lights zo goed werken. Ook lees je alle voordelen van wake up lights en waar je op moet letten wanneer je er een gaat kopen.

Wat zijn wake-up lights?

Een wake-up light is een apparaat dat is ontworpen om je te helpen fris en energiek wakker te worden. Wake-up lights bootsen een natuurlijke zondopgang na door de lichtintensiteit in je kamer geleidelijk te verhogen. Hierdoor word je op een natuurlijke en rustgevende manier wakker.

Mensen die moeite hebben met slapen of hun slaap willen verbeteren, hebben veel baat bij dit innovatieve apparaat. Naast de geleidelijke toename van licht en het nabootsen van een natuurlijke zonsopgang, bieden wake up lights vaak ook andere functies die ervoor zorgen dat je nog beter en lekkerder wakker wordt.

Ze hebben bijvoorbeeld verschillende geluidsopties en spelen natuurgeluiden of rustgevende muziek af, om je ochtendroutine te verbeteren.

Living Nine Wake Up Light Review

De belangrijkste functies van een wake-up light

 • Lichtbron: het belangrijkste onderdeel van elke wake-up light is lamp. Luxere modellen bieden de mogelijkheid tot verschillende healderheidsniveaus, meestal variërend van zachte amberkleurige tinten tot helder wit daglicht. Met deze functie kunnen gebruikers hun favoriete lichtomgeving voor het ontwaken instellen.
 • Geluidsopties: veel wake up lights zijn uitgerust met ingebouwde luidsprekers die automatisch afspelen tijdens het ontwaken. Gebruikers kunnen kiezen uit verschillende rustgevende geluiden zoals vogelgezang, oceaangolven, regen of andere zachte melodieën. Deze functie werk tegelijk met de lichtfunctie.
 • Gebruikersinterface: daarnaast hebben wake up lights vaak nog meer instellingen en beschikken ze over een gebruiksvriendelijke interface waarmee het apparaat volledig naar wens kan worden ingesteld.

Verschillende soorten weklampen

Op de markt van vandaag zijn er verschillende soorten wake-up lights verkrijgbaar, voor verschillende budgetten en behoeften. Sommige modellen bevatten alleen essentiële functies zoals instelbare helderheidsniveaus en alarmfuncties, terwijl meer geavanceerde modellen extra functionaliteiten kunnen bevatten. Denk bijvoorbeeld aan een Bluetooth-verbinding voor het streamen van muziek.

Hier vind je een overzicht van de beste wake up lights van dit moment. Uitgebreid getest door onze slaapexperts.

7 belangrijke voordelen van een wake-up light

Wake Up Lights bieden talrijke voordelen die om je slaapkwaliteit en algemeen welzijn te verbeteren. Door het natuurlijke proces van zonsopgang te simuleren, helpen deze apparaten de interne klok van je lichaam te reguleren, waardoor je ’s ochtends gemakkelijker fris en energiek wakker kunt worden.

Hier zijn nog enkele belangrijke voordelen van het gebruik van een wake-up light:

 1. Verbeterde slaapkwaliteit: blootstelling aan natuurlijk licht speelt een essentiële rol bij het reguleren van ons circadiaanse ritme. Dit is de biologische klok van ons lichaam die onze slaap-waakpatronen regelt. Een wake-up light bootst een natuurlijke zonsopgang na, zodat je op een meer natuurlijke manier geleidelijk van een diepe slaap naar volledige alertheid kunt overgaan.
 2. Minder stress: het zachte ontwaken door een wake-up light helpt het cortisolniveau – het hormoon dat verantwoordelijk is voor de stressreactie – bij het ontwaken te verlagen. Dit resulteert in lagere stressniveaus gedurende de dag en bevordert een betere geestelijke gezondheid en hogere productiviteit.
 3. Fijn wakker worden: de geleidelijke toename van de lichtsterkte zorgt ervoor dat je lichaam soepel van de slaapstand overgaat in een wakkere toestand zonder uit bed te worden geschokt door een luid alarmgeluid.
 4. Betere stemming: fris en goed wakker worden zet een positieve toon voor de rest van de dag. Een wake up light zorgt ervoor dat je je dag met een beter humeur begint en geeft een gemotiveerd en energiek gevoel.
 5. Verhoogd energieniveau: zoals eerder vermeld, kan blootstelling aan helder licht ’s ochtends vroeg het energieniveau gedurende de dag verhogen. Hierdoor heb je meer energie overdag en ben je minder snel vermoeid.
 6. Gunstig voor je algehele gezondheid en welzijn: wakker worden met licht kan leiden tot een betere slaapkwaliteit, minder spanning en een algehele verbetering van de gezondheid.
 7. Minder slaapproblemen: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat wake up lights daadwerkelijk zeer effectief zijn in het verbeteren van de slaapkwaliteit.
wake-up-light-getest-2021

Hoe werken wake-up lampen?

Wake up lights zijn ontworpen om beter en frisser wakker te worden. Ze maken gebruik van een combinatie van lichttherapie en geluidstechnologie om een ideale omgeving te creëren voor een zachte ontwaakervaring.

Werking lichttherapie

Lichttherapie, ook bekend als fototherapie, is een beproefde methode om verschillende slaapstoornissen zoals slapeloosheid te behandelen. Lichttherapie is gebaseerd op het concept dat blootstelling aan bepaalde lichtgolflengten onze interne lichaamsklok kan beïnvloeden, die bepaalt wanneer we slapen en wakker worden.

 • Natuurlijke simulatie van de zonsopgang: weklampen bootsen het natuurlijke verloop van de zonsopgang na door hun helderheid geleidelijk te verhogen gedurende een bepaalde periode, meestal tussen 20-40 minuten voor de gewenste wektijd. Dit stimuleert de productie van hormonen zoals cortisol die de alertheid bevorderen en onderdrukt het melatonineniveau dat slaperigheid veroorzaakt.
 • Helderheidsinstellingen: de meeste wake-up lights bieden instelbare helderheidsniveaus, zodat je de intensiteit kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren.

Werking geluidstechnologie

Naast lichttherapie zijn veel wake-up lights voorzien van rustgevende geluiden of muziekopties die speciaal zijn ontworpen voor ontspanningsdoeleinden, zowel tijdens het slapen gaan als bij het ontwaken in de ochtend.

 • Op de natuur geïnspireerde geluiden: sommige modellen zijn uitgerust met ingebouwde natuurgeluiden zoals vogelgezang, oceaangolven of regenwoudsfeer, waarvan studies hebben aangetoond dat ze stress verminderen en de slaapkwaliteit verbeteren.
 • FM-radio: als je liever wakker wordt met je favoriete radiozender, dan is dat ook mogelijk. Veel wake-up lights hebben ook een FM-tuner, die je kunt afstemmen op de gewenste frequentie.
 • Aanpasbare alarmtonen: met sommige wake-up lights kunnen gebruikers hun eigen audiobestanden uploaden of kiezen uit verschillende vooraf geïnstalleerde wekkers voor een meer persoonlijke ervaring.
Kortom, wake-up lights werken door een combinatie van lichttherapie en geluidstechnologie om een zachte ontwaakomgeving te creëren die het circadiaanse ritme helpt reguleren en de algehele slaapkwaliteit verbetert. Het is een effectieve oplossing voor mensen die 's ochtends suf zijn of moeite hebben om 's nachts in slaap te vallen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wake-up light?

Als je overweegt om een wake-up light te kopen dan raden we je aan om onze reviews te lezen. Onze slaapexperts hebben verschillende soorten wake up lights getest en beoordeeld.

De linkjes naar de reviews vind je onder de factoren waar je op moet letten bij het kopen van een wake up light.

1. Instelbare helderheidsniveaus

Een belangrijk functie die elk wake-up light zou moeten hebben is de mogelijkheid om de helderheid in te stellen. Dit geeft de mogelijkheid om de intensiteit van de gesimuleerde zonsopgang aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren en gevoeligheid voor licht.

Sommige mensen willen misschien een meer geleidelijke toename in helderheid, terwijl anderen een snellere overgang van duisternis naar volledige verlichting verkiezen.

Zorg ervoor dat de wake-up light meerdere helderheidsinstellingen heeft, zodat hij specifiek op je behoeften kan worden afgestemd.

2. Geluidsopties

Naast het simuleren van de zonsopgang met een geleidelijk toenemende lichtintensiteit, bieden veel wake-up lampen ook verschillende geluidsopties om zachtjes te ontwaken. Deze geluiden kunnen variëren van rustgevende natuurgeluiden, tot rustgevende muziek of zelfs FM-radiozenders indien gewenst.

Overweeg een model te kiezen met meerdere geluidsopties, zodat je elke ochtend op een plezierige en effectieve manier wakker wordt.

3. Timerinstellingen

 • Slaaptimer: een slaaptimerfunctie stelt gebruikers die moeite hebben om ’s nachts in slaap te vallen in staat om zachte omgevingsverlichting aan te brengen welke na verloop van tijd geleidelijk dimt tot het volledig donker wordt. Dit bevordert ontspanning en helpt om in een rustgevende slaap te komen.
 • Duur van de zonsopgangssimulatie: de duur van de zonsopgangsimulatie varieert per wake-up light. Meestal van 20 tot 45 minuten. De tijd die het licht nodig heeft om zijn maximale helderheid in de ochtend te bereiken kan worden ingesteld met een zonsopgangssimulatie. Let goed op de mogelijkheden van het apparaat dat je koopt.

4. Ontwerp en gebruiksgemak

Het ontwerp en de gebruiksvriendelijkheid van je wake-up light zijn ook essentiële koopfactoren. Denk aan aspecten als grootte, vorm, kleuropties en displaytype (LED of LCD). Het zou leuk zijn als het apparaat past bij je slaapkamerinrichting en persoonlijke voorkeuren.

Koop bij voorkeur een apparaat met een eenvoudige en gebruiksvriendelijke bediening, zodat je de instellingen moeiteloos kunt programmeren.

5. Budget

Wake up lights zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, afhankelijk van hun functies en merkreputatie. Investeren in een hoogwaardig apparaat met vele functies kan aanvankelijk duurder zijn, maar het kan na verloop van tijd de moeite waard blijken vanwege de verbeterde slaapkwaliteit en de algemene gezondheidsvoordelen.

Mocht je een kleiner budget hebben dan zijn er voldoende betaalbare opties beschikbaar die ook meer dan prima werken. In onze koopgidsen vind je ook altijd de beste goedkope opties.

Klik op een van de links hieronder om een review te openen.

Conclusie

Wake-up lights zijn een effectieve manier om je slaapkwaliteit te verbeteren en frisser en energieker wakker te worden. Door de zonsopgang na te bootsen, kunnen wake-up lampen helpen het circadiaanse ritme van het lichaam te reguleren en een ochtendhumeur helpen voorkomen.

Als je op zoek bent naar een eenvoudige oplossing voor een betere slaapkwaliteit, overweeg dan vandaag nog te investeren in een wake-up light.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu