Zoeken
Zoeken
Wakker Worden Met Een Droge Mond | Oorzaken, Risico’s & Oplossingen
glas naast bed uniek

Wakker Worden Met Een Droge Mond | Oorzaken, Risico’s & Oplossingen

Samenvatting

Ontdek de oorzaken, risico’s en oplossingen voor het wakker worden met een droge mond, samen met preventietips om de slaapkwaliteit en mondgezondheid te verbeteren. De voornaamste oorzaak is uitdroging. Dit kan vaak simpel worden verholpen door voldoende water te drinken overdag.

Wakker worden met een droge mond is vervelend, maar vaak gelukkig niet ernstig. De meest voorkomende oorzaak is uitdroging. Je hebt dan overdag te weinig water gedronken. Tekorten worden door het lichaam aangevuld uit andere bronnen, zoals speeksel.

Een medische aandoening kan ook de oorzaak zijn. Het is daarom goed om de mogelijke oorzaken te kennen, zodat je kunt vaststellen wat bij jou een droge mond veroorzaakt. Mocht je het niet vertrouwen neem dan contact op met je huisarts.

7 oorzaken van een droge mond tijdens het slapen

 1. Uitdroging: uitdroging is de meest voorkomende oorzaak van wakker worden met een droge mond. Oftewel: te weinig water drinken overdag. Wanneer het lichaam niet voldoende water krijgt, compenseert het dit door vocht te onttrekken aan andere bronnen. Bijvoorbeeld je speeksel en slijmvliezen. Dit leidt tot uitdroging, waardoor je wakker wordt met een droge mond.
 2. Medicijnen: medicijngebruik is een andere mogelijke oorzaak van wakker worden met een droge mond. Veel medicijnen vermelden “droge mond” als bijwerking. Dit kan komen doordat de medicijnen de hoeveelheid speeksel die het lichaam produceert beïnvloeden of zelfs de productie ervan verminderen.
 3. Roken: roken wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op halitose en een daling van de speekselproductie, waardoor rokers vaker last hebben van een uitgedroogde keel en mond.
 4. Het syndroom van Sjogren: dit is een auto-immuunziekte die onder andere een verminderde speekselproductie veroorzaakt.
 5. Diabetes: een van de eerste symptomen van een droge mond is diabetes. Dit komt met name door een onstabiele bloedsuikerspiegel.
 6. Slaapapneu: slaapapneu is een andere mogelijke boosdoener. Bij deze slaapverstorende aandoening worden de luchtwegen tijdens het slapen geblokkeerd. Dit leidt tot snurken, extreme vermoeidheid bij het ontwaken (door extra energieverbruik) en draagt bij aan uitdroging.
 7. Stimulerende middelen: bepaalde stimulerende middelen, zoals cannabis, alcohol en koffie kunnen ook een droge mond veroorzaken.
symptomen-droge-mond-tijdens-slapen.jpg

Is wakker worden met een droge mond schadelijk of gevaarlijk?

Als je last hebt van een droge mond tijdens het slapen en bij het wakker worden dan hoef je je meestal geen zorgen te maken. Er is meestal niets ergs aan de hand. Toch is het belangrijk om het in de gaten te houden, met name wanneer het regelmatig voorkomt.

Speeksel beschermt je mond tegen bacteriën en schimmels. Een gebrek aan speeksel leidt tot een gebrek aan de natuurlijke bescherming van tanden en tandvlees. Zonder voldoende speeksel hopen bacteriën en voedselresten zich op tussen de tanden, wat op termijn leidt tot gaatjes of tandvleesaandoeningen.

Bacteriën voeden zich achtergebleven etensresten en produceren zuren die het glazuur wegvreten, waardoor gaatjes in de tanden ontstaan. Zonder de juiste zorg kunnen deze gaatjes verergeren en uiteindelijk een infectie veroorzaken.

Wakker worden met een droge mond en hartkloppingen

Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat je wakker wordt met een snelle hartslag en een droge mond. In zo’n geval is het belangrijk om alerter te zijn en in veel gevallen is het zelfs noodzakelijk om de dokter te bellen. Ook moet je extra op letten wanneer je tegelijkertijd overmatig transpireert.

Let daarom goed op wat er precies aan de hand is en monitor hoe vaak het voorkomt dat je wakker wordt met een droge mond. Mocht je het niet vertrouwen neem dan contact op met je huisarts.

5 tips om te voorkomen dat je wakker wordt met een droge mond

 1. Drink iedere dag genoeg water: het consumeren van voldoende water kan de oplossing zijn en voorkomen dat je wakker wordt met een droge mond.
 2. Drink geen vochtafdrijvende dranken (voor het slapen): vochtafdrijvende dranken zoals koffie en alcohol kunnen de klachten van een droge mond verergeren. Probeer koffie, thee en alcohol te vermijden om te zien of het probleem minder wordt.
 3. Gebruik een luchtbevochtiger tijdens het slapen: het kan ook zijn dat de lucht in de slaapkamer te droog is. Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan de lucht die je inademt. Dit werkt tegen uitdroging. Al is het drinken van voldoende water doorgaans een betere oplossing.
 4. Gebruik een speekselvervanger: kunstmatige speekselsprays of gels bieden een snelle oplossing tegen een droge mond. Wij vinden dit echter niet de beste oplossing, maar het is wel handig om een dergelijke spray in huis te hebben.
 5. Verminder stress: het verminderen van stress voor het slapen kan ook helpen voorkomen dat je wakker wordt met een droge mond. Stresshormonen zoals cortisol worden in verband gebracht met meer dorst en uitdroging. Doe bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen voor het slapen, lees een boek of luister kalmerende muziek.

Wat moet je doen als je (regelmatig) wakker wordt met een droge mond?

We raden aan om bij te houden hoe vaak het voorkomt dat je wakker wordt met een droge mond en of er eventueel meer aan de hand is (zoals hierboven ook aangegeven staat. Mocht er meer aan de hand zijn of het regelmatig voorkomen dan kun je het best contact opnemen met je huisarts. Ook wanneer je het niet vertrouwt.

Conclusie

Wakker worden met een droge mond is vaak niet schadelijk, maar wel vervelend. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, omdat een medische aandoening ook een oorzaak kan zijn. Verder is het aan te raden om preventieve maatregelen te nemen, zoals het drinken van voldoende water om uitdroging te voorkomen.

Mocht je niet weten wat er aan de hand is en bijvoorbeeld extreme dorst of uitputting ervaren, overleg dan met je arts over mogelijke oorzaken en behandeling van jouw klachten.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu