Zoeken
Zoeken
Wakker Worden Met Een Snelle Hartslag & Droge Mond | Oorzaken, Gevaren En Wat Je Moet Doen

Wakker Worden Met Een Snelle Hartslag & Droge Mond | Oorzaken, Gevaren En Wat Je Moet Doen

Samenvatting

Wakker worden met een snelle hartslag en droge mond is een veel voorkomende klacht en is niet zonder risico’s. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, waaronder slaapapneu, uitdroging, angst of stress. De risico’s voor je gezondheid variëren van licht tot ernstig. In bepaalde situaties wordt het aangeraden om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en het probleem te behandelen.

Wakker worden met een snelle hartslag en een droge mond kan een verontrustende ervaring zijn, waardoor je je zorgen maakt over je gezondheid. En terecht. Het is belangrijk om alert te zijn wanneer je wakker wordt met deze klachten. Helemaal wanneer het regelmatig voorkomt.

De oorzaken lopen uiteen en de gevaren variëren van risicoloos tot ernstig. Het is daarom belangrijk om goed te weten wat de mogelijke oorzaken en gevaren zijn om de juiste maatregelen te nemen.

In het ergste geval en wanneer je het niet vertrouwd is het noodzakelijk om contact op te nemen met je arts.

Oorzaken van wakker worden met een snelle hartslag en een droge mond

Stress, angst, uitdroging en bepaalde medicijnen zijn allemaal mogelijke oorzaken van deze aandoening.

 • Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van een snelle hartslag en een droge mond bij het ontwaken. Wanneer we onder stress staan, produceert ons lichaam hormonen die ervoor zorgen dat we alerter worden en onze hartslag omhoog gaat. De borstkas kan een onaangenaam gevoel geven, terwijl de keel gespannen kan aanvoelen en de mond droog kan worden.

  Andere symptomen van (langdurig) stress zijn snelle ademhaling, gespannen spieren en verhoogde bloeddruk.
 • Uitdroging is een andere mogelijke oorzaak van deze symptomen bij het ontwaken. Onvoldoende hydratatie gedurende de dag kan uitdroging veroorzaken, wat leidt tot hartkloppingen en een droge mond bij het ontwaken. Het hart gaat sneller kloppen om het vochttekort te compenseren.

  Overdag voldoende drinken helpt om je lichaam gehydrateerd te houden, zodat het niet lijdt onder uitdroging tijdens het slapen.
 • Bepaalde medicijnen of een medische aandoening kunnen ook een snelle hartslag en een droge mond veroorzaken bij het ontwaken. Medicatie door de mogelijke bijwerkingen, zoals regulering van de hartslag of speekselproductie. En een medische aandoening omdat er iets mis is in het lichaam.

  Wanneer je denkt dat je medicatie of een medische aandoening de oorzaak is dat is het belangrijk om snel contact op te nemen met je arts om het probleem te bespreken. Mocht je medicijnen slikken dan kan de arts een alternatief voorschrijven of zo nodig een alternatieve behandeling geven.
 • Obstructief slaapapneu (OSA): als er sprake is van OSA, kan dit wijzen op andere medische problemen zoals hoge bloeddruk of congestief hartfalen/atriumfibrilleren, waardoor de inbreng van een slaapspecialist nodig is. Als OSA op lange termijn onbehandeld blijft, wordt het in verband gebracht met een aantal ernstige gezondheidsrisico’s, waaronder een beroerte en hartstilstand.
 • Te snel of abrupt wakker worden: wakker worden met een snel kloppend hart kan soms ook worden veroorzaakt door een te snel of te abrupt ontwaakproces.
Het is belangrijk de oorzaken van wakker worden met een snelle hartslag en een droge mond te begrijpen om verdere complicaties te voorkomen. De gevaren van hartkloppingen en een droge mond kunnen ernstiger zijn, dus het is essentieel om de juiste maatregelen te nemen.

Gevaren van wakker worden met hartkloppingen en een droge mond

Zoals je in het stuk hierboven hebt gelezen kan wakker worden met hartkloppingen en een droge mond onschuldig zijn, maar kan het ook gevaren met zich mee brengen, zoals een beroerte of hartstilstand. Wakker worden met hartkloppingen en een droge mond kan ook een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen.

Daarom is het belangrijk om goed te weten op welke symptomen je moet letten en wanneer je maatregelen moet nemen.

Slaapapneu

Slaapapneu is een van de meest voorkomende oorzaken van wakker worden met hartkloppingen en een droge mond. Deze aandoening treedt op wanneer uw bovenste luchtweg tijdens de slaap geblokkeerd raakt, waardoor er geen zuurstof bij uw longen komt en er adempauzes (apneus) ontstaan.

Hartkloppingen bij het ontwaken kunnen een gevolg zijn van het zuurstoftekort dat wordt veroorzaakt door een geblokkeerde luchtweg tijdens de slaap, wat leidt tot adempauzes. Een droge mond kan ook het gevolg zijn van snurken of moeite met ademen door de neus tijdens de slaap. De behandeling van deze aandoening bestaat meestal uit het gebruik van CPAP-machines (Continuous Positive Airway Pressure) tijdens de nacht, die de keel openhouden zodat je de hele nacht normaal kunt ademen zonder onderbreking.

Pijn of ongemak op de borst

Als je enige vorm van ongemak of pijn op de borst voelt in combinatie met hartkloppingen bij het opstaan of wakker worden, dan is het verstandig om dit goed in de gaten te houden en bij ernstige of aanhoudende klachten snel medische hulp te zoeken. De arts kan onderzoeken wat er aan de hand is en indien nodig een behandelplan opstellen.

Pijn op de borst bij het ontwaken met een snelle hartslag en een droge mond kan wijzen op hartproblemen, zoals verstopte slaapapneu, boezemfibrilleren of congestief hartfalen. Als de pijn op de borst na het rusten aanhoudt, is het noodzakelijk onmiddellijk medische hulp in te roepen.

Duizeligheid

Voel je ook duizeligheid? Let dan goed op. Duizeligheid bij het ontwaken kan worden veroorzaakt door een lage bloedsuikerspiegel of uitdroging door te lang slapen zonder water te drinken gedurende de nacht. Het kan verband houden met hypertensie of andere hartgerelateerde problemen die nader moeten worden onderzocht door een arts of slaapdeskundige als het regelmatig voorkomt.

Zweten

Zweten bij het ontwaken is ook iets waar je op moet letten. Het kan duiden op stresshormonen die in je lichaam vrijkomen als gevolg van angst over iets dat in je leven gaande is terwijl je slaapt. Het kan ook duiden op onderliggende gezondheidsaandoeningen. Bijvoorbeeld een slaapstoornissen zoals obstructieve slaapapneu (OSA).

Regelmatig wakker worden met hartkloppingen en een droge mond

Als je regelmatig wakker wordt met een bonzend hart en een droge mond, kan er een onderliggend probleem zijn dat deze symptomen veroorzaakt en dat moet worden aangepakt. Als dit niet wordt behandeld, kan de onderliggende oorzaak een groter probleem opleveren. Het is belangrijk om meteen de juiste behandeling te krijgen voordat er blijvende schade wordt aangericht.

Bewustwording van de risico's van wakker worden met hartkloppingen en een droge mond is belangrijk, omdat het in het ergste geval kan leiden tot gevaarlijke medische problemen. Het is belangrijk om tijdig de juiste stappen te ondernemen wanneer je het niet vertrouwd.

Wat moet je doen als je wakker wordt met een snelle hartslag en een droge mond?

Het identificeren van mogelijke oorzaken voor het wakker worden met een snelle hartslag en een droge mond heeft de hoogste prioriteit. Is het stress? Heb je te weinig water gedronken? Ben je abrupt wakker geworden? Of is er meer aan de hand?

Wanneer de klachten regelmatig voorkomen dan raden we zeker aan om snel contact op te nemen met een arts. Ook wanneer je het niet vertrouwd is het beter om hulp in te schakelen.

Maatregelen die je zelf kunt nemen:

 • Veranderingen in levensstijl: bepaalde factoren kunnen van invloed zijn op de problemen. Te weinig water drinken heb je al gehoord. Het kan ook zijn dat het verstandig is om je cafeïnegebruik af te bouwen, vooral in de middag. Minder alcoholgebruik, beter slapen, het regelmatig uitvoeren van ontspanningsoefeningen en sporten zijn ook factoren die zorgen voor ontspanning en impact kunnen hebben.
 • Fijne slaapomgeving creëren: goed slapen is ook belangrijk. Op onze website vind je tientallen tips voor een betere nachtrust. Van ontspanningsoefeningen voor het slapen tot het plaatsen van planten in je slaapkamer voor een betere nachtrust. Als jij ervoor zorgt dat je je hoofd leegmaakt voor het slapen, doe je al een hoop om diepe slaap te bevorderen en lekker in slaap te vallen.
 • Problemen monitoren: het is belangrijk om goed in de gaten te houden hoe vaak en welke problemen optreden. En nogmaals, neem contact op wanneer je het niet vertrouwd, klachten aanhouden of verergeren.

Conclusie

Als je bij het ontwaken een snelle hartslag en een droge mond hebt, wees dan direct alert en neem indien nodig contact op met je arts om je klachten te bespreken. Helemaal wanneer je het niet vertrouwd.

De oorzaken en gevaren lopen uiteen van mild tot ernstig. En van onschuldig tot gevaarlijk. Daarom is het van cruciaal belang om vast te stellen wat de oorzaak is om een passende behandeling te krijgen.

Onthoud: als je wakker wordt met hartkloppingen en een droge mond, negeer ze dan niet – onderneem actie!

Veelgestelde vragen over wakker worden met een snelle hartslag en een droge mond

Waarom stijgt mijn hartslag plotseling tijdens het slapen?

Het is niet ongewoon dat mensen tijdens hun slaap plotselinge pieken in hun hartslag ervaren. Verhoogde hartslag tijdens het slapen kan worden veroorzaakt door een reeks van zaken, zoals spanning en angst, slaapapneu, nare dromen, medicijnen, stimulerende middelen, veranderingen in lichaamswarmte door ziekte, oververhitting door te veel beddengoed en zelfs cafeïne voor het slapen. Als je vaak last hebt van dit soort aanvallen, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken om eventuele onderliggende oorzaken op te sporen.

Is het hebben van hartkloppingen een symptoom van slaapapneu?

Ja, hartkloppingen zijn een veel voorkomend symptoom van slaapapneu. De verminderde zuurstoftoevoer als gevolg van het blokkeren van de ademhaling tijdens de slaap kan leiden tot een verhoogde hartslag, omdat je lichaam probeert de verminderde luchtstroom te compenseren. Bovendien kunnen sommige mensen met slaapapneu pijn op de borst of hartkloppingen krijgen als gevolg van de veranderde bloeddruk.

Wat zijn de voornaamste oorzaken van wakker worden met een snelle hartslag en droge mond?

De voornaamste oorzaken zijn stress, uitdroging, bepaalde medicijnen, obstructief slaapapneu (OSA), en te snel of abrupt wakker worden.

Hoe kan stress leiden tot deze symptomen?

Onder stress produceert ons lichaam hormonen die ons alerter maken, wat de hartslag verhoogt. Dit kan ook leiden tot een droge mond en gespannen keel.

Hoe draagt uitdroging bij aan deze symptomen?

Onvoldoende hydratatie kan leiden tot hartkloppingen en een droge mond bij het ontwaken. Het hart gaat sneller kloppen om het vochttekort te compenseren.

Kunnen medicijnen deze symptomen veroorzaken?

Ja, bepaalde medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die de hartslag of speekselproductie beïnvloeden.

Wat is obstructief slaapapneu (OSA) en hoe is het gerelateerd?

OSA treedt op wanneer de bovenste luchtweg tijdens de slaap geblokkeerd raakt, wat kan leiden tot adempauzes. Dit kan hartkloppingen veroorzaken door zuurstoftekort en een droge mond door snurken of ademhalingsmoeilijkheden.

Wat zijn de gevaren van regelmatig wakker worden met deze symptomen?

Het kan wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen, zoals slaapapneu, hartproblemen of andere medische aandoeningen. In ernstige gevallen kan het leiden tot beroerte of hartstilstand.

Wat moet je doen als je regelmatig wakker wordt met een snelle hartslag en droge mond?

Het is belangrijk om de oorzaken te identificeren en, indien nodig, medische hulp in te schakelen. Veranderingen in levensstijl, zoals voldoende hydratatie en stressvermindering, kunnen ook helpen.

Zijn hartkloppingen een symptoom van slaapapneu?

Ja, hartkloppingen zijn een veel voorkomend symptoom van slaapapneu, veroorzaakt door verminderde zuurstoftoevoer tijdens adempauzes.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu