Veel mensen hebben last van wallen onder hun ogen. Een vervelend probleem waar je soms weinig aan kunt doen. Wallen ontstaan om verschillende redenen. De meest voorkomende oorzaak is slaaptekort. Genetische aanleg is ook een oorzaak, evenals veroudering. Bepaalde levensstijlfactoren, zoals roken, hebben ook invloed.
Om wallen onder je ogen te bestrijden moet je eerst de oorzaak weten. Vervolgens kun je het probleem op de juiste manier bestrijden. Een medische behandeling is ook mogelijk.
In deze uitgebreide blogpost gaan we dieper in op de verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van wallen onder de ogen en lees je welke behandelingen en preventieve maatregelen mogelijk zijn.
Inhoudsopgave
8 Oorzaken voor het ontstaan van wallen onder de ogen
- Genetische aanleg: je genen spelen een belangrijke rol bij het bepalen of je gevoelig bent voor wallen onder de ogen. Als je ouders dit probleem hebben (gehad), is het waarschijnlijk dat jij ook aanleg hebt voor wallen onder je ogen.
Helaas kun je niet veel doen aan genetica, maar als je je ervan bewust bent, kun je vroegtijdig preventieve maatregelen nemen. - Veroudering: veroudering is een andere belangrijke factor die bijdraagt aan het ontstaan van wallen onder de ogen. Dit komt onder andere door een verminderde collageenproductie en andere leeftijdsgebonden veranderingen in de structuur en functie van ons lichaam. Hierdoor word je huid minder elastisch.
Naarmate we ouder worden, beginnen de vetkussentjes onder onze onderste oogleden naar beneden te zakken terwijl de spieren eromheen minder sterk worden en onvoldoende steun bieden. Hierdoor ontstaan uiteindelijk wallen. - Allergieën: allergieën kunnen ook zwelling en wallen rond de ogen veroorzaken door een ontstekingsreactie. Wanneer allergenen zoals pollen (of huidschilfers van huisdieren) in contact komen met gevoelige gebieden rondom de ogen, komt er histamine vrij bij de hier aanwezige cellen, wat direct leidt tot ontstekingen in dit gebied.
- Onvoldoende slaap: slaapgebrek kan wallen onder de ogen veroorzaken, omdat het leidt tot het vasthouden van vocht en het verwijden van bloedvaten in het gebied rond de ogen. Streef naar minstens 7-9 uur kwaliteitsslaap per nacht.
- Slechte voeding: een eetpatroon met veel zout en bewerkt voedsel kan bijdragen tot het vasthouden van water rond de ogen, wat leidt tot wallen.
- Roken: roken versnelt huidveroudering door collageenvezels te beschadigen. Deze hebben een rol bij het in stand houden van de elasticiteit in de huid. Hierdoor ben je na verloop van tijd vatbaarder voor het ontstaan van wallen rond de ogen.
- Blootstelling aan de zon: overmatige blootstelling aan de zon beschadigt de tere huid rond de ogen en draagt bij aan vroegtijdige veroudering zoals rimpels en huidverslapping. Inclusief die vervelende wallen eronder. Om dit te voorkomen kun je een zonnebril dragen met UV-bescherming.
- Andere oorzaken: naast de bovengenoemde factoren kunnen ook andere oorzaken, zoals uitdroging of bepaalde medische aandoeningen, leiden tot het ontstaan van wallen.
Wallen onder de ogen kunnen dus worden veroorzaakt door verschillende factoren. Het nemen van preventieve maatregelen om wallen te verminderen is essentieel voor het behoud van een gezonde huid rond de ogen.
6 Tips om wallen te voorkomen
Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om de vorming van wallen te voorkomen. Door je levensstijl te veranderen en specifieke huidverzorgingspraktijken in je routine op te nemen, ben je op weg naar een frisser uiterlijk.
A. Slaap voldoende
Een van de belangrijkste factoren bij het voorkomen van wallen onder de ogen is voldoende slaap. Streef naar 7-9 uur kwaliteitsslaap per nacht om je lichaam de tijd te geven zichzelf te herstellen en ontstekingen rond de ogen te verminderen.
B. Verhoog je hoofd tijdens het slapen
Je hoofd licht omhoog houden tijdens het slapen kan helpen voorkomen dat je vocht vasthoudt rond de ogen (wat bijdraagt aan het ontstaan van wallen). Gebruik een extra kussen of een speciaal ontworpen wigkussen voor een optimale verhoging.
C. Drink genoeg water
Gehydrateerd blijven is essentieel voor de algehele gezondheid en speelt ook een rol bij het verminderen van wallen rond de ogen. Drink dagelijks minimaal twee liter water en probeer de inname van cafeïne en alcohol te beperken.
D. Veranderingen in het dieet
- Verminder de zoutinname: overmatige zoutconsumptie kan leiden tot het vasthouden van vocht dat gezwollen oogleden veroorzaakt. Met name bewerkt voedsel is rijk aan zout.
- Meer antioxidantrijke voeding: het consumeren van voedsel dat rijk is aan antioxidanten, zoals bessen, donkere bladgroenten en noten kan helpen om je huid te beschermen.
E. Gebruik oogcrèmes met actieve ingrediënten
Investeer in een oogcrème met actieve ingrediënten, zoals cafeïne of retinol, waarvan bewezen is dat ze wallen onder de ogen verminderen. Breng de crème elke avond voor het slapen gaan zachtjes aan rond de ogen.
F. Bescherm je ogen tegen de zon
Blootstelling aan de zon kan vroegtijdige veroudering veroorzaken en bijdragen aan wallen onder de ogen. Draag een zonnebril met UV-bescherming om je ogen te beschermen tegen de zon of gebruik eventueel een zonnebrandcrème die speciaal bedoeld is voor de gevoelige huid rond de ogen.
Voldoende rust nemen, je lichaam voeden met een evenwichtige voeding en voldoende hydrateren kunnen donkere kringen onder de ogen helpen voorkomen. Bovendien kan het gebruik van producten met cafeïne of hyaluronzuur ook nuttig zijn.
Natuurlijke behandelingen voor wallen onder de ogen
- Behandel je wallen met koelelementen: je wallen behandelen met koele elementen kan helpen om de bloedvaten te vernauwen en wallen onder de ogen te verminderen. Gebruik bijvoorbeeld een gekoelde lepel, een in een doek gewikkeld koelelement of koude komkommerschijfjes. Breng deze koude voorwerpen voorzichtig aan op gesloten oogleden gedurende 10 minuten per dag.
- Behandel je wallen met theezakjes: zowel groene thee als zwarte thee bevatten antioxidanten en cafeïne die kunnen helpen de huid rond de ogen strakker te maken en wallen te verminderen. Week twee theezakjes een paar minuten in heet water, laat ze iets afkoelen en leg ze dan 10-15 minuten over gesloten oogleden. Doe dit dagelijks of enkele keren per week/maand om vermoeide ogen op te frissen.
- Zachte gezichtsmassage: een zachte gezichtsmassage met je vingertoppen of een jade roller kan de bloedcirculatie rond de ogen stimuleren, wat de zwelling kan verminderen en de wallen onder de ogen er beter kan doen uitzien. Zorg ervoor dat je niet te veel druk uitoefent om beschadiging te voorkomen.
Door deze natuurlijke behandelingen in je routine op te nemen, kun je snel verbeteringen merken zonder medische ingrepen.
Medische behandelingen voor wallen onder de ogen
Als bovenstaande tips en behandelingen niet hebben geholpen, kun je overwegen om medische behandelingen te overwegen. Deze opties kunnen langdurige resultaten opleveren. Hier volgen enkele populaire medische behandelingen:
Lasertherapie
Bij lasertherapie wordt lichtenergie gebruikt om de collageenproductie te stimuleren en de huid rond de ogen strakker te maken. Deze behandeling helpt wallen te verminderen door losse huid aan te spannen en de algehele textuur te verbeteren. Meestal zijn meerdere sessies nodig voor een optimaal resultaat.
Huidvullers
Injecties met hyaluronzuur kunnen de wallen onder je ogen helpen verminderen door volume toe te voegen aan de holle gebieden eronder. Dit vult de verslapte huid op, waardoor deze er gladder en minder gezwollen uitziet. De resultaten duren meestal zes maanden tot een jaar voordat je opnieuw behandeld moet worden.
Ooglidcorrectie
In ernstigere gevallen, waarbij overtollig vet of een verslapte huid de vorming van grote wallen veroorzaakt, kan een ooglidcorrectie worden aanbevolen. Bij deze chirurgische ingreep wordt overtollig weefsel van de bovenste of onderste oogleden verwijderd, met als resultaat een gladder en jeugdiger uiterlijk. De hersteltijd varieert, maar de meeste patiënten kunnen binnen twee weken hun normale activiteiten hervatten.
Chemische peeling
Bij chemische peelings wordt een oplossing van zuren op de huid rond de ogen aangebracht om de bovenste laag van beschadigde cellen te verwijderen en nieuwe celgroei te bevorderen. Deze behandeling kan fijne lijntjes, rimpels en verkleuringen die verband houden met oogwallen helpen verminderen.
Voordat je kiest voor een medische behandeling, is overleg met een medisch specialist of huidarts noodzakelijk. Samen bespreken jullie welke behandeling het meest geschikt is.
Veelgestelde vragen Wallen onder de ogen
Wat is de nieuwste behandelingsmethode van wallen?
De nieuwste behandelingsmethode heet radiofrequentiebehandeling (RF). Deze niet-chirurgische methode gebruikt warmte-energie om de collageenproductie te stimuleren, de huid strakker te maken en wallen onder de ogen te verminderen. Het is een veilig en effectief alternatief voor chirurgische procedures.
Op welke leeftijd kunnen wallen onder de ogen ontstaan?
Wallen onder de ogen kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar komen vaker voor naarmate we ouder worden. Leeftijdsgebonden factoren zoals verlies van huidelasticiteit, verzwakte spieren rond de ogen en herverdeling van vet dragen bij tot het ontstaan ervan. Maar ook genetica, keuzes in levensstijl zoals slechte slaapgewoonten of roken kunnen ze bij jongere mensen veroorzaken.
Is het hebben van wallen een teken van slechte gezondheid?
Niet per se. Een ongezonde levensstijl en slaaptekort kunnen de oorzaak zijn, maar dat is het niet altijd. Ouderdom speelt ook een rol. Hier kun je niets aan doen. Wel kun je maatregelen nemen om wallen te voorkomen en verminderen.
Conclusie
Ongeacht de oorzaak van het hebben van wallen onder de ogen, zijn er voldoende mogelijkheden om ze te bestrijden. Van natuurlijke behandelingen en preventieve maatregelen, tot medische behandelingen.
Voor resultaten op lange termijn is het raadzaam een dermatoloog te raadplegen om het meest geschikte behandelplan te bepalen. Onze voorkeur gaat in eerste instantie uit naar preventieve maatregelen en natuurlijke behandelingen. Mocht dit niet helpen kun je altijd nog alternatieve behandelingen overwegen.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de voornaamste oorzaken van wallen onder de ogen?
De belangrijkste oorzaken zijn genetische aanleg, veroudering, allergieën, slaaptekort, slechte voeding, roken, blootstelling aan de zon en andere factoren zoals uitdroging of bepaalde medische aandoeningen.
Hoe kan slaaptekort leiden tot wallen?
Slaaptekort kan leiden tot vochtretentie en verwijding van bloedvaten rond de ogen, wat wallen veroorzaakt.
Wat is de relatie tussen voeding en wallen onder de ogen?
Een dieet rijk aan zout en bewerkt voedsel kan bijdragen aan vochtretentie rond de ogen, wat wallen veroorzaakt.
Hoe beïnvloedt roken het ontstaan van wallen?
Roken versnelt huidveroudering door collageenvezels te beschadigen, wat bijdraagt aan het ontstaan van wallen.
Welke natuurlijke behandelingen zijn er voor wallen onder de ogen?
Enkele natuurlijke behandelingen zijn het gebruik van koelelementen, theezakjes en zachte gezichtsmassages.
Wat zijn enkele medische behandelingen voor wallen?
Populaire medische behandelingen zijn lasertherapie, huidvullers, ooglidcorrectie en chemische peelings.
Wat is de nieuwste behandeling voor wallen?
De nieuwste behandeling is radiofrequentiebehandeling (RF), een niet-chirurgische methode die warmte-energie gebruikt om de huid strakker te maken.
Op welke leeftijd kunnen wallen onder de ogen ontstaan?
Ze kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar zijn vaker aanwezig naarmate men ouder wordt.
Zijn wallen een teken van slechte gezondheid?
Niet noodzakelijk. Ze kunnen worden veroorzaakt door een ongezonde levensstijl en slaaptekort, maar ook door ouderdom en genetica.