Een zenuwachtig of gestrest gevoel bij het wakker worden is geen goede manier om de dag te beginnen. Een van de belangrijkste oorzaken voor dit probleem zijn stress en angst. Om van het probleem af te komen kunnen verschillende technieken worden overwogen, waaronder mindfulness voor het slapen, ademhalingsoefeningen en andere ontspannende activiteiten.
Maar voor je denkt aan de oplossing is het eerst belangrijk om de oorzaak van de nervositeit te achterhalen.
Inhoudsopgave
Hoe ontstaat nervositeit bij het wakker worden?
Nervositeit en angst in de ochtend worden veroorzaakt door het hormoon cortisol. Als we wakker worden hebben we van nature een sterke toename van het cortisolgehalte. Door stress en angst wordt het systeem overbelast en dat komt tot uiting in angst of nervositeit bij het wakker worden.
De belangrijkste oorzaken van nervositeit bij het wakker worden
Als je wakker wordt met een nerveus of gespannen gevoel, is het allereerst belangrijk om de mogelijke oorzaken te achterhalen. Veel voorkomende oorzaken van dit onbehagen zijn stress, angst en slaaptekort.
- Stress is een veel voorkomende oorzaak. Stressvolle gebeurtenissen in het leven, zoals werkdruk of familiekwesties, kunnen ertoe leiden dat mensen wakker worden met gevoelens van angst, nervositeit en stress. Het aanpakken van de oorzaken van stress is essentieel voor het behoud van een goede geestelijke gezondheid en het algehele welzijn.
Ont-stressen is wat je moet doen (makkelijker gezegd dan gedaan). - Angst of angststoornissen: angststoornissen worden gekenmerkt door aanhoudende angst en zorgen die het dagelijks functioneren belemmeren. Ook kunnen ze ertoe leiden dat je wakker wordt met een ongemakkelijk, nerveus of overweldigd gevoel. Dit komt met name doordat je je zorgen maakt over komende taken of gebeurtenissen.
Denk je dat angst de oorzaak is van jouw nervositeit bij het wakker worden? Overweeg dan om te praten met een professional op het gebied van angststoornissen. - Onvoldoende kwaliteitsslaap: te weinig kwalitatieve slaap kan ook voor emotionele problemen zorgen, waaronder wakker worden met een nerveus gevoel. Al is dit niet de meest voorkomende oorzaak.
Het vaststellen van de oorzaken van jouw klachten heeft de hoogste prioriteit. Ook is het belangrijk om te bepalen hoe ernstig het probleem is. Ben je eenmalig wakker geworden met een nerveus gevoel? Of word je dagelijks wakker met nervositeit? Inzicht hierin is belangrijk om een oplossing of behandeling te overwegen.
Tips om nervositeit bij het wakker worden te verminderen
Nerveus of gespannen wakker worden kan een moeilijke ervaring zijn om mee om te gaan. Ontwaken met onrust kan een afschrikwekkend vooruitzicht zijn, maar er zijn manieren om dit gevoel te verzachten en de ervaring draaglijker te maken.
- Doe diepe ademhalingsoefeningen: het doen van ademhalingsoefeningen nadat je wakker bent geworden met een nerveus gevoel is een effectieve manier om lichaam en geest te ontspannen en tot rust te komen.
Langzaam en diep ademhalen helpt om zuurstof in de longen te brengen en activeert een ontspanningsreactie van het lichaam. Dit ontstaat doordat het parasympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd. Door diep adem te halen en het parasympathische zenuwstelsel te activeren, nemen stresshormonen zoals cortisol af.
Heb je geen idee welke ademhalingsoefeningen goed zijn voor jou? Geen zorgen. Er zijn tal van applicaties voor je telefoon die je hierbij kunnen helpen. Lees ook onze blog over ademhalingsoefeningen voor het slapen. - Mindfulness oefeningen: mindfulness technieken kunnen ook nuttig zijn om nervositeit te beheersen. Mindfulness is aanwezig zijn en alle gedachten, emoties, gewaarwordingen of verlangens die opkomen accepteren. Het helpt je om mentaal tot rust te komen en te ontspannen. Door ’s ochtends vroeg mindfulness te beoefenen, kan men zich concentreren op hoe het lichaam van top tot teen aanvoel.

Meer tips?
Op onze website staan tal van blogs met tips om stress voor en tijdens het slapen te verminderen. Hieronder staan de beste blogs op een rij:
- Niet kunnen slapen door stress: oplossingen en oorzaken
- 6 tips om je hoofd leeg te maken voor het slapen
- Onrustig slapen? Tips om rustiger te slapen
- 17 tips om beter te slapen en fris wakker te worden
Voordelen van het verminderen van nervositeit bij het wakker worden
Het verminderen van gevoelens van nervositeit of spanning bij het ontwaken is belangrijk, omdat het je dagelijks leven dusdanig kan beïnvloeden. Als iemand opstaat met een rustig en kalm gevoel, zal dat zorgen voor een minder gestreste dag met meer energie, betere oplettendheid en een goed gevoel. Ook is het belangrijk om energiek wakker te worden.
- Voldoende slaap en uitgerust wakker worden kan leiden tot een grotere productiviteit gedurende de dag. Met name omdat je metaal en fysiek klaar bent voor de dag. Je concentratie of probleemoplossend vermogen zijn beter, wat veel mensen nodig hebben tijdens hun werk.
- Een hoger energieniveau hebben is ook fijn, omdat dit normaliter resulteert in betere prestaties binnen en buiten de werkomgeving. Hierdoor bereik je uiteindelijk je doelen sneller dan wanneer je niet uitgerust wakker wordt. Ook zullen je relaties met anderen positief blijven.
- Minder zorgen bij het ontwaken helpt ook het cortisolniveau te verlagen (het stresshormoon). Dit is goed voor de bloeddrukregeling en het onder controle houden van ontstekingen. Beide belangrijk voor je gezondheid.
Conclusie
Het is belangrijk na te gaan wat de oorzaak van dit gevoel is zodat je het beter kun bestrijden. Mocht je eenmalig met nervositeit wakker worden, dan is dat helemaal niet zo erg. Maar mocht het vaker voorkomen en je dagelijks leven dusdanig beïnvloeden dan is het tijd om te onderzoeken wat er aan de hand is.
Is het stress? Angst? Of weet je helemaal niet wat er aan de hand is? Hoe dan ook, het kan een behoorlijke impact hebben op je leven. Is dit het geval dan raden we aan om hulp toe zoeken met personen die er verstand van hebben, zoals een therapeut die gespecialiseerd is in stress- en angststoornissen.

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.
Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies