Zoeken
Zoeken
Zenuwachtig Gevoel Bij Het Wakker Worden? Oorzaken & Tips

Zenuwachtig Gevoel Bij Het Wakker Worden? Oorzaken & Tips

Samenvatting

Wakker worden met een nerveus gevoel is niet fijn. Het wordt veroorzaakt door een stofje (hormoon) genaamd cortisol. De meest voorkomende oorzaken zijn overmatig stress en angst. Om het probleem te verhelpen moet je eerst op zoek naar de oorzaak. Ont-stressen of angst bestrijden zijn vaak de oplossing (afhankelijk van de oorzaak).

Een zenuwachtig of gestrest gevoel bij het wakker worden is geen goede manier om de dag te beginnen. Een van de belangrijkste oorzaken voor dit probleem zijn stress en angst. Om van het probleem af te komen kunnen verschillende technieken worden overwogen, waaronder mindfulness voor het slapen, ademhalingsoefeningen en andere ontspannende activiteiten.

Maar voor je denkt aan de oplossing is het eerst belangrijk om de oorzaak van de nervositeit te achterhalen.

Hoe ontstaat nervositeit bij het wakker worden?

Nervositeit en angst in de ochtend worden veroorzaakt door het hormoon cortisol. Als we wakker worden hebben we van nature een sterke toename van het cortisolgehalte. Door stress en angst wordt het systeem overbelast en dat komt tot uiting in angst of nervositeit bij het wakker worden.

De belangrijkste oorzaken van nervositeit bij het wakker worden

Als je wakker wordt met een nerveus of gespannen gevoel, is het allereerst belangrijk om de mogelijke oorzaken te achterhalen. Veel voorkomende oorzaken van dit onbehagen zijn stress, angst en slaaptekort.

 • Stress is een veel voorkomende oorzaak. Stressvolle gebeurtenissen in het leven, zoals werkdruk of familiekwesties, kunnen ertoe leiden dat mensen wakker worden met gevoelens van angst, nervositeit en stress. Het aanpakken van de oorzaken van stress is essentieel voor het behoud van een goede geestelijke gezondheid en het algehele welzijn.

  Ont-stressen is wat je moet doen (makkelijker gezegd dan gedaan).
 • Angst of angststoornissen: angststoornissen worden gekenmerkt door aanhoudende angst en zorgen die het dagelijks functioneren belemmeren. Ook kunnen ze ertoe leiden dat je wakker wordt met een ongemakkelijk, nerveus of overweldigd gevoel. Dit komt met name doordat je je zorgen maakt over komende taken of gebeurtenissen.

  Denk je dat angst de oorzaak is van jouw nervositeit bij het wakker worden? Overweeg dan om te praten met een professional op het gebied van angststoornissen. Als je niet kan slapen door angst, lees dan het artikel.
 • Onvoldoende kwaliteitsslaap: te weinig kwalitatieve diepe slaap kan ook voor emotionele problemen zorgen, waaronder wakker worden met een nerveus gevoel. Al is dit niet de meest voorkomende oorzaak.
Het vaststellen van de oorzaken van jouw klachten heeft de hoogste prioriteit. Ook is het belangrijk om te bepalen hoe ernstig het probleem is. Ben je eenmalig wakker geworden met een nerveus gevoel? Of word je dagelijks wakker met nervositeit? Inzicht hierin is belangrijk om een oplossing of behandeling te overwegen.

Tips om nervositeit bij het wakker worden te verminderen

Nerveus of gespannen wakker worden kan een moeilijke ervaring zijn om mee om te gaan. Ontwaken met onrust kan een afschrikwekkend vooruitzicht zijn, maar er zijn manieren om dit gevoel te verzachten en de ervaring draaglijker te maken.

 • Doe diepe ademhalingsoefeningen: het doen van ademhalingsoefeningen nadat je wakker bent geworden met een nerveus gevoel is een effectieve manier om lichaam en geest te ontspannen en tot rust te komen.

  Langzaam en diep ademhalen helpt om zuurstof in de longen te brengen en activeert een ontspanningsreactie van het lichaam. Dit ontstaat doordat het parasympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd. Door diep adem te halen en het parasympathische zenuwstelsel te activeren, nemen stresshormonen zoals cortisol af.

  Heb je geen idee welke ademhalingsoefeningen goed zijn voor jou? Geen zorgen. Er zijn tal van applicaties voor je telefoon die je hierbij kunnen helpen. Lees ook onze blog over ademhalingsoefeningen voor het slapen.
 • Mindfulness oefeningen: mindfulness technieken kunnen ook nuttig zijn om nervositeit te beheersen. Mindfulness is aanwezig zijn en alle gedachten, emoties, gewaarwordingen of verlangens die opkomen accepteren. Het helpt je om mentaal tot rust te komen en te ontspannen. Door ’s ochtends vroeg mindfulness te beoefenen, kan men zich concentreren op hoe het lichaam van top tot teen aanvoel.
wat-te-doen-bij-een-nerveus-of-angstig-gevoel-in-de-ochtend
Bron: Self-love Rainbow

Meer tips?

Op onze website staan tal van blogs met tips om stress voor en tijdens het slapen te verminderen. Hieronder staan de beste blogs op een rij:

Voordelen van het verminderen van nervositeit bij het wakker worden

 • Voldoende slaap en uitgerust wakker worden kan leiden tot een grotere productiviteit gedurende de dag. Met name omdat je metaal en fysiek klaar bent voor de dag. Je concentratie of probleemoplossend vermogen zijn beter, wat veel mensen nodig hebben tijdens hun werk.
 • Een hoger energieniveau hebben is ook fijn, omdat dit normaliter resulteert in betere prestaties binnen en buiten de werkomgeving. Hierdoor bereik je uiteindelijk je doelen sneller dan wanneer je niet uitgerust wakker wordt. Ook zullen je relaties met anderen positief blijven.
 • Minder zorgen bij het ontwaken helpt ook het cortisolniveau te verlagen (het stresshormoon). Dit is goed voor de bloeddrukregeling en het onder controle houden van ontstekingen. Beide belangrijk voor je gezondheid.

Conclusie

Het is belangrijk na te gaan wat de oorzaak van dit gevoel is zodat je het beter kun bestrijden. Mocht je eenmalig met nervositeit wakker worden, dan is dat helemaal niet zo erg. Maar mocht het vaker voorkomen en je dagelijks leven dusdanig beïnvloeden dan is het tijd om te onderzoeken wat er aan de hand is.

Is het stress? Angst? Of weet je helemaal niet wat er aan de hand is? Hoe dan ook, het kan een behoorlijke impact hebben op je leven. Is dit het geval dan raden we aan om hulp toe zoeken met personen die er verstand van hebben, zoals een therapeut die gespecialiseerd is in stress- en angststoornissen.

Veelgestelde vragen

Wat veroorzaakt een zenuwachtig gevoel bij het wakker worden?

Het wordt voornamelijk veroorzaakt door een hormoon genaamd cortisol. Overmatige stress en angst zijn de meest voorkomende oorzaken.

Hoe is cortisol gerelateerd aan nervositeit bij het ontwaken?

Bij het ontwaken ervaren we van nature een sterke toename van het cortisolgehalte. Overmatige stress en angst kunnen dit systeem echter overbelasten, wat resulteert in nervositeit bij het wakker worden.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van nervositeit bij het wakker worden?

De voornaamste oorzaken zijn stress, angststoornissen en onvoldoende kwaliteitsslaap.

Hoe kan stress leiden tot een nerveus gevoel bij het ontwaken?

Stressvolle gebeurtenissen, zoals werkdruk of familiekwesties, kunnen leiden tot gevoelens van angst, nervositeit en stress bij het ontwaken.

Hoe kunnen angststoornissen bijdragen aan nervositeit in de ochtend?

Angststoornissen kunnen leiden tot aanhoudende zorgen over komende taken of gebeurtenissen, wat kan resulteren in een nerveus of overweldigd gevoel bij het ontwaken.

Hoe kan slaap van onvoldoende kwaliteit leiden tot een nerveus gevoel bij het wakker worden?

Te weinig kwalitatieve diepe slaap kan emotionele problemen veroorzaken, waaronder het gevoel van nervositeit bij het ontwaken.

Welke technieken kunnen helpen om nervositeit bij het wakker worden te verminderen?

Enkele technieken zijn diepe ademhalingsoefeningen, mindfulness oefeningen en andere ontspannende activiteiten.

Hoe kunnen ademhalingsoefeningen helpen bij nervositeit in de ochtend?

Diep ademhalen activeert het parasympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een afname van stresshormonen zoals cortisol.

Wat zijn de voordelen van het verminderen van nervositeit bij het wakker worden?

Voordelen zijn onder andere voldoende slaap, een hoger energieniveau, betere concentratie, betere prestaties en een lager cortisolniveau.

Wat is het algemene advies voor mensen die regelmatig nerveus wakker worden?

Het is essentieel om de oorzaken van de klachten te identificeren. Als het probleem regelmatig optreedt en het dagelijks leven beïnvloedt, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken, zoals een therapeut gespecialiseerd in stress- en angststoornissen.

Geschreven door
Jeffrey Goessens

Menu