Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)

Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)

Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) is de meest voorkomende slaapgerelateerde ademhalingsstoornis. Het zorgt ervoor dat je herhaaldelijk stopt met ademen terwijl je slaapt.

Er zijn verschillende soorten slaapapneu, maar de meest voorkomende is obstructieve slaapapneu. Dit type apneu ontstaat wanneer jouw keelspieren zich tijdens de slaap ontspannen en jouw luchtweg blokkeren. Een duidelijk teken van obstructieve slaapapneu is snurken.

De andere vorm van slaapapneu is centrale slaapapneu. Hierbij sturen de hersenen niet op de juiste manier de spieren aan die de ademhaling regelen.

OSAS Symptomen

Obstructieve slaapapneu symptomen zijn onder andere:

  • Overmatige slaperigheid overdag
  • Luid snurken
  • Ademstops
  • Abrupt wakker met een gevoel van stikken
  • Wakker worden met een droge mond of keelpijn
  • Ochtendhoofdpijn
  • Concentratieproblemen overdag
  • Stemmingsveranderingen
  • Hoge bloeddruk
  • Verminderd libido

OSAS Oorzaken

obstructieve ademhaling 2
Obstructie in keel

Obstructieve slaapapneu ontstaat wanneer de spieren achter in jouw keel zich te veel ontspannen om een normale ademhaling mogelijk te maken. Deze spieren ondersteunen structuren zoals de achterkant van het gehemelte, het driehoekige stukje weefsel dat aan het gehemelte hangt (huig), de amandelen en de tong.

Als de spieren zich ontspannen, vernauwt of sluit jouw luchtweg zich bij het inademen, waardoor de ademhaling gedurende 10 seconden of langer wordt belemmerd. Dit kan het zuurstofgehalte in jouw bloed verlagen en een ophoping van kooldioxide veroorzaken.

Jouw hersenen voelen deze verminderde ademhaling en wekken je kort uit jouw slaap, zodat je luchtweg weer kunt openen. Dit ontwaken is meestal zo kort dat je het niet herinnert.

Je kunt wakker worden met kortademigheid die zich snel herstelt, binnen één of twee diepe ademhalingen. Je kunt een snuivend, verstikkend of hijgend geluid maken.

Dit patroon kan zich vijf tot 30 keer of meer per uur herhalen, de hele nacht lang. Deze verstoringen belemmeren jouw vermogen om de diepe, rustgevende fasen van de slaap te bereiken, en je voelt je waarschijnlijk slaperig tijdens jouw wakkere uren.

obstructief slaapapneu syndroom (OSAS)
OSAS ontstaat doordat de tong en spieren in je keel ontspannen

Mensen met obstructieve slaapapneu zijn zich misschien niet bewust van hun onderbroken slaap. Veel mensen met dit type slaapapneu realiseren zich niet dat ze de hele nacht niet goed geslapen hebben.

Vaststellen van diagnose

Hoe wordt de diagnose OSAS gesteld? Obstructief slaapapneu syndroom wordt vastgesteld tijdens een slaaponderzoek. Er zijn twee soorten slaaponderzoek.

Slaaponderzoek thuis

Tijdens een beperkt slaaponderzoek (polygrafie) worden er elektroden op je kleding en vinger geplakt en krijg je een slangetje in de neus. Het slapen doe je in je eigen slaapkamer. Het slaapcentrum verwijderd de meetapparatuur en leest de gegevens uit.

Uitgebreid slaaponderzoek

Bij een uitgebreid slaaponderzoek (polysomnografie) krijg je ook elektroden opgeplakt en word je observeert met een camera. Je verblijft in het slaapcentrum. Tijdens het uitgebreide slaaponderzoek meten ze het aantal adempauzes (apneus) of verminderde ademhalingen (hypopneus) per uur. Dit is de apneu hypopneu index (AHI). De Apneu–Hypopneu Index (AHI) wordt berekend door het totaal aantal apneus en hypopneus tijdens een bepaalde tijdsperiode bij elkaar op te tellen. Bij lichte slaap apneu zijn er 5 tot 15 ademstops per uur, bij matig ernstige OSA 15 tot 30 ademstops per uur en bij ernstige OSA meer dan 30 ademstops per uur.

Behandeling OSAS

Bij voorkeur kiest de longarts voor een niet-chirurgische behandeling:

  • Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Een MRA is een beugel tijdens je slaap de onderkaak naar voren houdt.
  • Continue positieve druk beademing (CPAP). Een behandeling van OSAS met een CPAP-apparaat. Een CPAP blaast lucht in de neus en keel. Door de druk blijft de keel open en verminder je de ademstops.

Chirurgische behandeling

Een chirurgische behandeling van OSAS kan de vernauwing bij amandelen, huig of neusholten worden behandeld.

Andere behandelingen voor obstructieve slaapapneu

  • Gewichtsverlies, indien nodig. Zelfs 10% van jouw gewicht verliezen kan een verschil maken.
  • Geen alcohol drinken of slaappillen nemen. Deze maken de kans groter dat jouw luchtweg zich tijdens de slaap sluit en zorgen ervoor dat je langere tijd niet kunt ademen zoals het hoort.
  • Op je zij slapen. Dit kan helpen als je alleen lichte slaapapneu krijgt als je op jouw rug slaapt.
  • Neussprays. Deze kunnen helpen als sinusproblemen of neusverstopping het moeilijker maken om te ademen terwijl je slaapt.

Veelgestelde vragen

Wat is OSAS?

OSAS staat voor Obstructief Slaapapneu Syndroom. Het is een slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk tijdens de slaap wordt onderbroken door een gedeeltelijke of volledige obstructie (blokkade) van de bovenste luchtwegen. Dit gebeurt doordat de spieren in de keel ontspannen en de luchtwegen vernauwen, waardoor de luchtstroom belemmerd wordt.

Wat zijn symptomen van OSAS?

Luid snurken
Herhaaldelijk ademstilstand tijdens de slaap, gevolgd door luid snurken of snakken naar adem
Overmatige slaperigheid overdag
Vermoeidheid bij het ontwaken
Moeite met concentreren en verminderde cognitieve functie
Ochtendhoofdpijn
Droge mond of keelpijn bij het ontwaken
Nachtelijk zweten
Gevoel van onrustige slaap

Kan OSAS genezen?

Hoewel OSAS niet volledig kan worden genezen, kan het wel effectief worden behandeld. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verminderen en de kwaliteit van de slaap te verbeteren. De meest gebruikelijke behandelingen zijn positieve luchtwegdruk (Continuous Positive Airway Pressure, CPAP) waarbij een masker wordt gedragen dat luchtdruk levert om de luchtwegen open te houden, en orale apparaten die de positie van de kaak en de tong aanpassen om de luchtweg open te houden.

Wat te doen bij OSAS?

Als je symptomen van OSAS ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen die gespecialiseerd is in slaapgeneeskunde. De arts kan je evalueren en een slaaponderzoek (polysomnografie) aanbevelen om de diagnose te bevestigen. Afhankelijk van de ernst van je OSAS, kan de arts een geschikte behandeling voorstellen, zoals CPAP-therapie of een oraal apparaat. Daarnaast kunnen enkele levensstijlaanpassingen nuttig zijn, zoals het vermijden van alcohol en slaapmiddelen, het bevorderen van een gezond lichaamsgewicht en het slapen in een zijligging.

Bronnen

  • Azagra-Calero, Eva, et al. “Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS). Review of the literature.” Medicina oral, patologia oral y cirugia bucal 17.6 (2012): e925.
  • White, David P., and Magdy K. Younes. “Obstructive sleep apnea.” Comprehensive Physiology 2.4 (2012): 2541-2594.

Menu