Zoeken
Zoeken
13 Slaapapneu Symptomen

13 Slaapapneu Symptomen

De symptomen van slaapapneu bestaan uit abnormale ademhaling gedurende de nacht en slaperigheid overdag. Vaak worden de symptomen van slaapapneu niet door de patiënt, maar door de bedpartner herkend.

Slaapapneu symptomen ’s nachts

  1. Zwaar snurken
  2. Wakker worden met een pijnlijke droge keel
  3. Onrustige slaap, herhaaldelijk wakker worden
  4. Een droge mond door mondademhaling
  5. Wakker worden met het gevoel dat je stikt
  6. Ademstilstanden

Het klopt dat snurken een van de meest voorkomende slaapapneu symptomen is. Maar niet iedereen met slaapapneu snurkt. En natuurlijk heeft niet iedereen die snurkt slaapapneu.

Slaapapneu symptomen overdag

  1. Slaperigheid of gebrek aan energie overdag
  2. Slaperigheid tijdens het rijden
  3. Duizeligheid als u wakker wordt
  4. Ochtendhoofdpijn
  5. Vergeetachtigheid, stemmingswisselingen
  6. Verlaagd libido
  7. Nachtmerries

Als je vaak last hebt van deze symptomen, praat er dan over met jouw arts. Als uw arts vermoedt dat je slaapapneu heeft, zal hij je doorverwijzen voor een slaaponderzoek.

In Nederland zijn 600.000 mensen met slaapapneu. Hiervan worden er 230.000 behandeld en lopen er 370.000 mensen rond met klachten van apneu zonder goede behandeling.

ApneuVereniging
slaapapneu symptomen
Ben je overdag veel aan het gapen?

Het begint met vage klachten

De klachten van slaapapneu ontwikkelen zich vaak geleidelijk. De meeste mensen komen er vaak te laat achter dat ze slaapapneu hebben. Dit komt enerzijds doordat men zelf niet met vage klachten naar de dokter gaat en de dokter vaak niet aan een slaapprobleem denkt.

De meeste mensen merken de ademstops niet of zien het snurken niet als reden om naar de dokter te gaan. De meeste mensen met slaapapneu worden zelf niet (bewust) wakker van hun ademstops en onrustige slaapgedrag. Doordat apneu nog niet lang bekend is, herkennen huisartsen niet meteen dat de ademstops de oorzaak zijn achter slaperigheid en lage energie overdag.

Van de apneupatiënten schat 36% zelfs langer dan acht jaar met onbehandeld apneu rondgelopen te hebben.

ApneuVereniging

Een serieus gezondheidsrisico

Apneu moet je op tijd serieus nemen. Slaapapneu is een medisch probleem dat grote gevolgen heeft op jouw gezondheid. Wacht daarom niet te lang. Een huisarts kan jou doorverwijzen naar een ziekenhuis of slaapcentrum.

Obstructieve slaapapneu en centrale slaapapneu

Slaapapneu is verdeeld in obstructieve slaapapneu (OSAS) en centrale slaapapneu (CSA).

Obstructieve slaapapneu (OSAS), is de meest voorkomende vorm van slaapapneu. Dit gebeurt wanneer de keelspieren ontspannen tijdens de slaap en de luchtweg tijdelijk blokkeren, wat leidt tot ademhalingspauzes. Dit kan leiden tot snurken en een gebroken slaap.

Uw arts kan CPAP voorschrijven om slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen, waaronder obstructieve slaapapneu, te behandelen. U maakt dan gebruik van een apneu apparaat.

CSA daarentegen, is minder gebruikelijk en gebeurt wanneer de hersenen niet op de juiste manier signalen naar de spieren sturen die de ademhaling regelen. Dit kan resulteren in perioden waarin de ademhaling wordt onderbroken of vertraagd tijdens de slaap.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als je slaapapneu niet behandeld?

Als slaapapneu niet wordt behandeld, kunnen er ernstige gevolgen voor de gezondheid optreden. Herhaalde onderbrekingen van de ademhaling tijdens de slaap leiden tot een chronisch slaaptekort en zuurstoftekort in het lichaam. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, depressie, verminderde cognitieve functie en verminderde kwaliteit van leven.

Wat is de oorzaak van slaapapneu?

Slaapapneu kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. De meest voorkomende oorzaak is een obstructie van de luchtwegen tijdens de slaap, meestal veroorzaakt door verslapping van de spieren in de keel. Dit staat bekend als obstructieve slaapapneu (OSA). Andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van slaapapneu zijn overgewicht, genetische aanleg, afwijkende anatomie van de bovenste luchtwegen, roken, overmatig alcoholgebruik en bepaalde medicijnen.

Kun je genezen van slaapapneu?

Hoewel slaapapneu niet altijd volledig te genezen is, kunnen de symptomen effectief worden beheerst en de risico’s voor de gezondheid worden verminderd met de juiste behandeling. Behandelingsopties omvatten onder andere het gebruik van continue positieve luchtwegdruk (CPAP) apparaten, mondstukken, gewichtsverlies, veranderingen in levensstijl en soms ook chirurgische ingrepen. Het is belangrijk om met een arts te overleggen om de meest geschikte behandelingsoptie voor individuele gevallen van slaapapneu te bepalen.

Bronnen

  • Boudewyns, A., and S. Claeys. “Snurken en slaapapneu.” Keel-neus-ooraandoeningen. Bohn Stafleu van Loghum, Houten, 2019. 251-266.
  • BV, NTVT. “Website van de Nederlandse Vereniging Slaap Apneu Patiënten Door SL Liem op 01-09-2002.”
  • De Vries, Nico, and P. van Mechelen. Leven met snurken en apneu. Bohn Stafleu van Loghum, 2008.
  • Verbraecken, Johan. “Slaapapneu–vormen, oorzaken en gevolgen.” Bijblijven 31.6 (2015): 375-385.
  • Remmelink, H. J. “State-of-the-art in de behandeling van snurken en slaapapneu.” Het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde 110 (2003): 38-45.
  • Yilmaz, Elif, Karim Sedky, and David S. Bennett. “The relationship between depressive symptoms and obstructive sleep apnea in pediatric populations: a meta-analysis.” Journal of Clinical Sleep Medicine 9.11 (2013): 1213-1220.
  • Young, Terry, et al. “The gender bias in sleep apnea diagnosis: are women missed because they have different symptoms?.” Archives of internal medicine 156.21 (1996): 2445-2451.
Geschreven door
Bram Speelman

Menu