blauw licht filter brillen header

Blauw Licht Filter Bril: Beter Slapen + De 7 Best Geteste Anti Blauw Licht Filter Brillen

Als je dit leest, ben je naar je scherm aan het staren. Net als ik breng je meer tijd dan ooit door voor digitale schermen, of het nu je computer, tablet of telefoon is. Blauw licht filter brillen blokkeren het blauwe licht van je schermen, een type licht in het kleurenspectrum waarvan het ’s avonds de slaap-waakcycli onderbreekt1 en hoofdpijn veroorzaakt2. Draag je een blauw licht filter bril ’s avonds, dan val je sneller in slaap.

Hoe het komt dat je slaap wordt verstoord door blauw licht? Blauw licht is overdag overal. Je hersenen ‘weten’ dat het overdag is door de hoeveelheid blauw licht dat binnenkomt via je ogen. Je hersenen zorgen ervoor dat er geen melatonine (het o zo belangrijke slaaphormoon) wordt aangemaakt. Zo blijf je overdag actief en wakker.

Dit biologische systeem werkt ons ’s avonds tegen. Tegenwoordig is ‘s avonds overal blauw licht te vinden door alle schermen en lampen om ons heen. Om te voorkomen dat dit invloed heeft op je melatonine productie zijn er blauw licht filter brillen gemaakt. Zo kun je ‘s avonds doen wat je normaal doet, zonder dat het negatieve effecten heeft op je slaap.

Beste blauw licht filter brillen overzicht

Wil je direct weten wat de beste anti blauw licht brillen zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per blauw licht filter bril.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
Beste-algemene-bril-blauwlichtBeste algemene keuze Check Prijs
Beste-luxueuze-blauwlichtbrilBeste luxueuze keuze Check Prijs
Beste-kalitatieve-blauwlicht brilHoogste kwaliteit licht bril Check Prijs
Computerbril-sterkteBeste anti blauw bril op sterkte Check Prijs
Beste-computerbril-blauw-lichtMeest geschikte computerbril Check Prijs
Beste-blauwlichtbril-kidsBeste blauwlichtfilter kinderbril Check Prijs
Beste-goedkope-optieBeste goedkope optie Check Prijs

Blauw licht filter bril: overdag als computerbril of ‘s avonds als slaapbril?

Slaapbril

Over de slaapbril gaat dit artikel het meest. Deze wordt enkele uren voor het slapen gaan gedragen en blokkeert in sommige gevallen >90% van het blauwe licht. Deze bril is puur voor het verbeteren van je slaap doordat het je melatonine productie verhoogt als je ‘s avonds nog achter de schermen zit. 

Door de sterke blauw licht filter op de slaapbrillen functioneren ze ook als computerbril, maar computerbrillen functioneren niet als slaapbrillen.

Computerbril

De computerbril wordt overdag gebruikt en heeft erg heldere glazen. Deze blokkeert het blauwviolet licht. Dit is een soort infrarood licht, dat je niet ziet, maar wel degelijk effect heeft op je ogen. Je netvlies gebruikt erg veel energie om het licht te verwerken, daardoor kunnen je ogen moe worden na een aantal uur achter de computer.

Als je last hebt van de volgende symptonen na meerdere uren achter de computer zitten raden we je een computerbril aan:

 • Droge ogen
 • Rode ogen
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid

Dit zijn de blauw licht filter bril die het beste uit de test komen:

De 7 beste blauw licht brillen onderzocht

Beste Algemene Keuze
Slaaploos Unisex Blauw Licht Filter Bril

Als je echt serieus bent over je slaap, raden we deze bril aan. De Slaaploos Wood filtert het meeste schadelijke blauw licht. Specifieke frequenties blauw licht prikkelen de ogen en maken het moeilijker om te slapen, dit licht komt veel voor in beeldschermen en kunstmatige verlichting. De speciale lenzen van de Slaaploos Wood filteren dit licht, waardoor je ogen meer rust krijgen en je dag- nachtritme verbeterd, voor betere slaap.

De bril is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. De bril valt groot uit, zodat er zo veel mogelijk blauw licht wordt tegengehouden

Voordelen:
 • Gratis Wireless Fast charger ter waarde van 15 euro
 • Erg duurzaam
 • Mooie brilkoker meegeleverd
 • Brilpoten zijn van bamboe
 • Glazen zijn erg groot
Nadelen:
 • Alles wat je ziet wordt oranje (je went er wel snel aan)
Check Prijs op Bol.com Check Prijs op Amazon.com
Beste Luxueuze Keuze
Reluxer Blauw Licht Filter Bril

Dit mooie model van Reluxer biedt jouw ogen optimale bescherming tegen kunstmatig licht uit alle digitale beeldschermen. Reluxer blokkeert 99% van het schadelijk blauw licht en laat 'goed' blauw licht door. Dit zorgt voor de beste bescherming en de meest natuurlijke kleurervaring.De frames van onze computerbrillen zijn gemaakt van premium acetaat. Acetaat is een sterk, lichtgewicht en flexibel materiaal dat langdurig zijn vorm behoudt.

Voordelen:
 • Te gebruiken met lenzen
 • Geschikt voor overdag en 's nachts
 • Blokkeert 99% van het schadelijk blauw licht
Nadelen:
 • Prijziger dan de concurrenten
Check Prijs op Bol.com
Beste keuze op Sterkte
Icon Eyewear Quincy Blauw Licht Filter Bril

Een unisex bril die beschikbaar is op sterkte. Deze caramel tortoise bril filtert zo’n 80% van het blauwe licht. Als je bijziend bent (maar is ook beschikbaar met een sterkte van 0 voor mensen met goede ogen.)


Inclusief microfiber opbergzakje en gratis miniflacon brilspray bij elke order.

Voordelen:
 • Ideaal om ook als leesbril te gebruiken
 • Unisex
 • Goede prijs
 • Met gratis opbergzakje en brilspray
Nadelen:
 • Alles wat je ziet wordt oranje (je went er wel snel aan)
Check Prijs op Bol.com
Beste Computerbril
Merchannice Lisbon Blauw Licht Filter Bril

Deze bril tegen blauw licht, ook wel computerbril of beeldschermbril genoemd, maakt het computerwerk een stuk comfortabeler. Deze bril is dan ook geschikt voor overdag. En enkel geschikt voor branderige, vermoeide, geïrriteerde of droge ogen na de hele dag voor de computer te hebben gezeten. Het montuur van de bril is beschikbaar in 4 verschillende kleuren.

Voordelen:
 • Gratis Verkrijgbaar in 4 kleuren
 • Hippe computerbril voor overdag
 • Werkt goed tegen vermoeide ogen
Nadelen:
 • Niet te gebruiken als slaapbril
Check Prijs op Bol.com Check Prijs op Amazon.com
Beste Keuze voor Kinderen
Swipevision Blauw Licht Kinderbril

Deze computerbril is speciaal voor kinderen gemaakt. De blauw licht bril van Swipevision zorgt voor een natuurlijke blauw-lichtbalans in de ogen. De bril filtert het schadelijke blauwe licht zodat de ogen geen enkel gevaar lopen. De blue light glasses zijn speciaal ontworpen om optimale bescherming te bieden tegen alle vervelende effecten van beeldschermen. De bril is licht, stevig en flexibel. Perfect voor kids!

Voordelen:
 • Voorkomt schadelijke effecten
 • Filtert blauw licht
 • Unisex
 • Stevig en flexibel
 • Speciaal voor kinderen
 • Voordelig
Nadelen:
 • Te klein voor volwassenen
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze
MWay2Go Anti Blauw Licht Bril

MWay2Go biedt een Anti Blauw Licht bril aan met een mooie stijl. Dit merkt verkoopt brillen met veel verschillende designs, hierdoor de bril gedragen worden door man, vrouw en kind. Deze Anti Blauw Licht bril met blauwlichtfilter neutraliseert blauw licht, houdt jouw ogen beschermd en zorgt voor een natuurlijke blauwlichtbalans voor jouw ogen.

Voordelen:
 • In verschillende modellen te bestellen
 • Voordelig
 • Unisex
Nadelen:
 • Lenzen zijn plastic
Check Prijs op Bol.com Check Prijs op Amazon.com

We hopen dat er wat voor je tussen staat! Zo niet, kun je altijd eens kijken op de blauw licht filter bril overzichtspagina. Zo kun je straks sneller in slaap vallen en met een fijner gevoel naar bed gaan. Onderzoek heeft aangewezen dat je tot wel 58% meer slaaphormoon in je bloed hebt door het dragen van een blauw licht filter bril. Dus willen we je graag een fijne nacht wensen met je nieuwe bril.

Voordelen van een blauw licht filter bril

 • Val sneller in slaap: Een argument ten gunste van blauwlichtbrillen is dat ze u helpen ’s nachts beter te slapen. Onderzoekers zijn het erover eens dat blauw licht van LED-apparaten zoals je smartphone of laptop de aanmaak van slaapbevorderende melatonine door het lichaam tegenhoudt.

Uit een onderzoek uit 20174, gedaan door de Universiteit van Houston, bleek dat deelnemers die de bril droegen ongeveer 58% verhoging van hun nachtelijke melatonineniveaus vertoonden. 

Zelfs weinig licht kan de hoeveelheid melatonine in je bloed verstoren. Slechts acht lux – een helderheidsniveau dat hoger is dan een tafellamp en ongeveer twee keer dat van een nachtlampje – heeft al effect zegt een slaaponderzoeker aan Harvard. Al dat licht ’s nachts is een deel van de reden dat veel mensen niet genoeg slapen en onderzoekers hebben een verband gelegd tussen korte slaap en een verhoogd risico op depressie, diabetes en hart- en vaatziekten.5

Waar het op neerkomt: met de bril ben je ’s avonds slaperiger en val je sneller in slaap door meer melatonine. 

 • Blijf doen wat je normaal ook doet: De blauwe filter bril beschermt je tegen de nadelen van alle schermen en lampen ‘s avonds. En eerlijk is eerlijk: als je 2-3 uur voordat je gaat slapen alle lichten dimt en je wegblijft van al je schermen heb je geen last van blauw licht en bereik je hetzelfde effect.

Als je net zoals ik ben, kijk je ‘s avonds voor het slapen toch nog je favoriete Netflix serie. En met mijn oranje slaapbril slaap ik beter dan zonder.

 • Betere slaap na een nachtdienst: Draai je regelmatig nachtdiensten en kun je daarna de slaap niet vatten? Na een nachtdienst is het belangrijk dat je goed uitrust. Maar wanneer je ’s ochtends uit je dienst komt, is het vaak alweer licht buiten. Het daglicht activeert je hersenen en hierdoor blijf je langer wakker. Een slaapbril kan je helpen makkelijker in slaap te komen.

Zo is ziekenhuispersoneel een groot fan van het blauwe licht filter:

Blauw licht filter brillen van andere merken

In de top 7 beste blauw licht filter brillen zijn enkel bol.com merken meegenomen met de beste reviews. Verder hebben we gekeken naar merken zoals HEMA, Kruidvat en Action. Echter, hebben deze merken de top 7 niet behaald doordat de variatie, kwaliteit of service onvoldoende blijkt.

HEMA

De blauw licht filter bril van HEMA is te bestellen voor een prima prijs. Helaas zijn er veel gebruikers ervaringen met klachten over het “snelle krassen” van de glazen en het buigen van de pootjes.

Kruidvat

Ook de blauw licht filter brillen van Kruidvat hebben een prima prijs. Echter lijken de brillen niet vaak op voorraad en is er weinig variatie. Verder worden er veel problemen gemeld met het hebben van een “aparte maat”.

Action

De Blauw licht filter bril van Action is niet meer te bestellen. Dit lijkt door vele klachten over de kwaliteit van de bril.

Blauw Licht Filter Bril ervaringen op een rij

Goed kwaliteit bril.

Helpt me om in de avond lichten te dempen, zodat ik makkelijker in slaap kom.

Daantje, leeftijd 20 jaar, review over de #1 Bril van Slaaploos

Werk je veel met computers en beeldschermen in het algemeen, dan is deze bril met blauwlicht filter een uitkomst. Ook voor tv kijken werkt het perfect. Niet de goedkoopste bril, maar dan heb je ook wel kwaliteit. Bescherming voor je ogen: doen!

May44, leeftijd 60-69 jaar, review over de Reluxer beeldschermbril

Ik heb de bril nu een paar dagen in huis en hij bevalt super. Ik slaap beter en ook overdag heb ik er veel profijt van. Ik draag hem ook tijdens mijn beeldschermwerk en merk dat ik veel minder vemoeid ben tijdens en na een hele werkdag computeren. Ik wil hem niet meer missen.

Nicole073, leeftijd 50-59 jaar, review over de slaaploos Amber blauw licht filter bril.

Leuke bril, goede kwaliteit!

Henkpeters, leeftijd 60-69 jaar, review over de Quincy beeldschermbril van Icon Eyewear

Gedistingeerde bril > ziet er fantastisch uit, zit bij mij ook prima en werkt goed tegen vermoeide en ( soms ) tranende ogen bij te lang achter de computer zitten.

Aanrader !

Bregje030, leeftijd 60-69 jaar, review over de Merchannice Computerbril Lisbon

Top bril, goede service en snelle levering! Ideaal voor m’n nichtje die regelmatig op de Ipad zit.

Yito, review over de Swipevision Blue Light kinderbril

Ik doe deze bril nu eigenlijk in de avond altijd op en hierdoor zijn mijn ogen minder uitgedroogd en lijk ik beter te slapen. Het staat me ook wel stijlvol moet ik zeggen :

Merijn067, leeftijd 40-49 jaar, review over de MWay2Go

Veelgestelde vragen

Werken blauw licht filter brillen wel?

Onderzoekers zijn het erover eens dat blauw licht van LED-apparaten zoals je smartphone of laptop de productie van het slaapbevorderende melatonine hormoon door het lichaam tegenhoudt. Uit een onderzoek uit 2017 van de Universiteit van Houston bleek dat deelnemers die de bril ‘s nachts dragen, ongeveer 58% meer melatonine aanmaken.

Is een blauw licht filter goed voor mijn ogen?

Het blauwlichtfilter vermindert de hoeveelheid blauw licht die je ogen binnen komen. Blauw licht kan de aanmaak van melatonine (slaapverwekkend hormoon) onderdrukken, dus het uitfilteren ervan kan u ‘s nachts helpen beter te slapen. Het vermindert ook vermoeide ogen als je de hele dag achter een scherm zit, zodat uw ogen aan het eind van de dag niet zo moe meer aanvoelen.

Is het slecht om anti blauw licht brillen de hele dag te dragen?

Kun je de hele dag een blauwlichtbril dragen? Ja, je kunt een blauwlichtbril de hele dag dragen zonder enige nadelige effecten te ondervinden. We raden echter aan om de bril nooit ‘s ochtends te dragen, dan wil je juist blauw licht binnen krijgen om wakker te worden.

Zou ik altijd een blauw licht filter moeten gebruiken?

Als u uw telefoon voortdurend gebruikt – vooral als u hem vooral gebruikt om te sms’en, te e-mailen en op het web te surfen – is het gebruik van een blauwlichtfilter een handige manier om de blootstelling aan blauw licht te verminderen. Digitale elektronische apparaten zenden blauw licht uit dat vermoeide ogen kan veroorzaken. We raden echter aan om de bril nooit ‘s ochtends te dragen, dan wil je juist blauw licht binnen krijgen om wakker te worden.

Is blauw licht schadelijk?

Nee. Blauw licht is gewoon natuurlijk. Wat niet natuurlijk is, is dat we tegenwoordig zoveel blauw licht binnen krijgen dat het onze slaap kan verstoren door alle schermen in huis. Dan kan het blauwe licht nadelige effecten hebben op je slaap.  

Bronnen

1 Effect of Blue Light Exposure on Eyes and Sleep
2 Office Lighting Can Cause Migraines
3 Global Blue Light Blocking Glasses Market – Industry Reports
4 Attenuation of short wavelengths alters sleep and the ipRGC pupil response
5 Blue light has a dark side

Gerelateerde berichten

Ga in discussie