Blauw Licht Filter Bril: Beter Slapen + De 5 Best Geteste Anti Blauw Licht Filter Brillen

Als je dit leest, ben je naar je scherm aan het staren. Net als ik breng je meer tijd dan ooit door voor digitale schermen, of het nu je computer, tablet of telefoon is. En in deze tijd van de pandemie, is het alleen maar erger geworden. Schermen zenden blauw licht uit, een type licht in het kleurenspectrum waarvan het de slaap-waakcycli onderbreekt1 en hoofdpijn veroorzaakt2. Blauw licht filter brillen kunnen hier de oplossing voor zijn.

Hoe het komt dat je slaap wordt verstoord door blauw licht? Blauw licht is overdag overal. Je hersenen ‘weten’ dat het overdag is door de hoeveelheid blauw licht dat binnenkomt via je ogen. Als er veel blauw licht binnenkomt, denken je hersenen dat het overdag is en zorgt het ervoor dan dat er geen melatonine (het o zo belangrijke slaaphormoon) wordt aangemaakt. Zo blijf je overdag actief en wakker.

Dit biologische systeem kan ons nu tegenwerken. Tegenwoordig is ‘s avonds overal blauw licht te vinden door alle schermen en lampen om ons heen. Om te voorkomen dat dit invloed heeft op je melatonine productie zijn er blauw licht filter brillen gemaakt. Zo kun je ‘s avonds doen wat je normaal doet, zonder dat het negatieve effecten heeft op je slaap.

Daarnaast worden de brillen steeds normaler. 360ResearchReports, een marktonderzoeksbureau, zegt dat de wereldwijde markt voor brillen tegen blauw licht zal stijgen tot 28 miljoen dollar in 2024, een stijging ten opzichte van 19 miljoen dollar in 2020. De voordelen van de brillen zijn minder vermoeide ogen, betere slaap en preventie van oogziekten. 3

Beste blauw licht filter brillen: overzicht

AfbeeldingAwardEffectiviteitActuele Prijs
Meest effectieve bril#1, zeer oranje glazen Check Prijs ✔
Hoogste kwaliteit & duurzaamheid#2, zeer oranje (maar kleinere) glazen Check Prijs ✔
Goedkoopste#4 Meer gelig Check Prijs ✔
Anti blauw licht bril op sterkte#3 Check Prijs ✔
computerbrilBeste computerbril voor vermoeide ogen overdag#5 enkel geschikt overdag als computerbril Check Prijs ✔

Maar wat zijn nou de voordelen van deze anti blauw licht brillen?

Voordeel #1: Meer melatonine (slaaphormoon) om sneller in slaap te vallen

Een argument ten gunste van blauwlichtbrillen is dat ze u helpen ’s nachts beter te slapen. Onderzoekers zijn het erover eens dat blauw licht van LED-apparaten zoals je smartphone of laptop de aanmaak van slaapbevorderende melatonine door het lichaam tegenhoudt.

Uit een onderzoek uit 20174, gedaan door de Universiteit van Houston, bleek dat deelnemers die de bril droegen ongeveer 58% verhoging van hun nachtelijke melatonineniveaus vertoonden. 

Zelfs weinig licht kan de hoeveelheid melatonine in je bloed verstoren. Slechts acht lux – een helderheidsniveau dat hoger is dan een tafellamp en ongeveer twee keer dat van een nachtlampje – heeft al effect zegt een slaaponderzoeker aan Harvard. Al dat licht ’s nachts is een deel van de reden dat veel mensen niet genoeg slapen en onderzoekers hebben een verband gelegd tussen korte slaap en een verhoogd risico op depressie, diabetes en hart- en vaatziekten.5

Waar het op neerkomt: met de bril ben je ’s avonds slaperiger en val je sneller in slaap door meer melatonine. 

Voordeel #2: Blijf doen wat je normaal ook doet

De blauwe filter bril beschermt je tegen de nadelen van alle schermen en lampen ‘s avonds. En eerlijk is eerlijk: als je 2-3 uur voordat je gaat slapen alle lichten dimt en je wegblijft van al je schermen heb je geen last van blauw licht en bereik je hetzelfde effect.

Als je net zoals ik ben, kijk je ‘s avonds voor het slapen toch nog je favoriete Netflix serie. En met mijn oranje slaapbril slaap ik beter dan zonder.

Voordeel #3: Beter slaap na een nachtdienst

Draai je regelmatig nachtdiensten en kun je daarna de slaap niet vatten? Na een nachtdienst is het belangrijk dat je goed uitrust. Maar wanneer je ’s ochtends uit je dienst komt, is het vaak alweer licht buiten. Het daglicht activeert je hersenen en hierdoor blijf je langer wakker. Een slaapbril kan je helpen makkelijker in slaap te komen.

Zo is ziekenhuispersoneel een groot fan van het blauwe licht filter:

Blauw licht filter bril: overdag als computerbril of ‘s avonds als slaapbril?

Er zijn twee verschillende blauw licht filter brillen. 

Slaapbril

Over de slaapbril gaat dit artikel het meest. Deze wordt enkele uren voor het slapen gaan gedragen en blokkeert in sommige gevallen >90% van het blauwe licht. Deze bril is puur voor het verbeteren van je slaap doordat het je melatonine productie verhoogt als je ‘s avonds nog achter de schermen zit. 

Door de sterke blauw licht filter op de slaapbrillen functioneren ze ook als computerbril, maar computerbrillen functioneren niet als slaapbrillen.

Computerbril

De computerbril wordt overdag gebruikt en heeft erg heldere glazen. Deze blokkeert het blauwviolet licht. Dit is een soort infrarood licht, dat je niet ziet, maar wel degelijk effect heeft op je ogen. Je netvlies gebruikt erg veel energie om het licht te verwerken, daardoor kunnen je ogen moe worden na een aantal uur achter de computer.

Als je last hebt van de volgende symptonen na meerdere uren achter de computer zitten raden we je een computerbril aan:

  • Droge ogen
  • Rode ogen
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid

Laten we nu eens gaan kijken welke blauw licht filter brillen het beste uit de test komen:

1. De meest effectieve bril

blauw licht bril

Als je echt serieus bent over je slaap, raden we deze bril aan. De Slaaploos Wood filtert het meeste schadelijke blauw licht. Specifieke frequenties blauw licht prikkelen de ogen en maken het moeilijker om te slapen, dit licht komt veel voor in beeldschermen en kunstmatige verlichting. De speciale lenzen van de Slaaploos Wood filteren dit licht, waardoor je ogen meer rust krijgen en je dag- nachtritme verbeterd, voor betere slaap.

De Slaaploos Wood komt inclusief een gegraveerd bamboe opbergdoosje met magneetsluiting, een extra stoffen hoesje en een poetsdoekje voor de speciale glazen. De glazen van de bril zijn zonder sterkte, en is ook geschikt voor lensdragers.

De bril is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. De bril valt groot uit, zodat er zo veel mogelijk blauw licht wordt tegengehouden.

VoordelenNadelen
Gratis Wireless Fast charger ter waarde van 15 euro Alles wat je ziet wordt oranje (je went er wel snel aan)
Erg duurzaam
Mooie brilkoker meegeleverd
Brilpoten zijn van bamboe
Glazen zijn erg groot

2. Blauw licht filter bril van hoogste kwaliteit & duurzaamheid

Slaaploos Amber blauw licht filter bril

Deze Bril geeft goede bescherming voor het blauw licht voor gamers, televisie of je smartphone/tablet. De glazen zijn oranje getint waardoor het schadelijke blauw licht bestrijdt wordt en dat voorkomt hoofdpijn, vermoeidheid en verbetert de slaap. De slaapbril heeft oranje getinte lenzen die blauw licht blokkeren. Je zult alles dan ook in het oranje zien. De bril heeft een leuke casual uitstraling en is van goede kwaliteit.

VoordelenNadelen
Comfortabele bril De filter is goed, maar idealiter zijn de glazen groter
Goede prijs/kwaliteit Alles wat je ziet wordt oranje (je went er wel snel aan)
Beste reviews

3. Meest goedkope slaapbril

Goede vorm, meest robuust en beschikbaar voor zowel man als vrouw. De bril zit fijn op de neus en is niet te groot.

Deze bril heeft een v/d lichtste blauw licht filters voor een slaapbril. De bril kan daarom ook het makkelijkst worden gebruikt als computerbril om blauw-licht te filteren van monitors, wat rust aan de ogen kan geven.

VoordelenNadelen
Goedkoopste bril Meest lichte blauw licht filter voor gebruik slaapbril
Gele overlapping door de glazen valt erg mee

4. Anti blauw licht bril op sterkte

anti blauw licht bril

Een unisex bril die beschikbaar is op sterkte. Deze caramel tortoise bril filtert zo’n 80% van het blauwe licht. Als je bijziend bent (maar is ook beschikbaar met een sterkte van 0 voor mensen met goede ogen.)

Inclusief microfiber opbergzakje en gratis miniflacon brilspray bij elke order.

VoordelenNadelen
Ideaal om ook als leesbril te gebruiken Het design moet je smaak zijn
Unisex Alles wat je ziet wordt oranje (je went er wel snel aan)
Goede prijs
Met gratis opbergzakje en brilspray
Flikkervrij

5. Meest geschikte computerbril

Werk je de hele dag achter de computer en heb je vaak branderige en vermoeide ogen? Of merk je dat je ogen erg droog en geïrriteerd zijn? Deze bril tegen blauw licht, ook wel computerbril of beeldschermbril genoemd, maakt het computerwerk een stuk comfortabeler.

Deze bril is dan ook geschikt voor overdag. En enkel geschikt voor branderige, vermoeide, geïrriteerde of droge ogen na de hele dag voor de computer te hebben gezeten.

Deze bril is het minst effectief om beter mee te gaan slapen. Het voordeel is wel dat je hier nog normaal mee kunt zien, terwijl de andere brillen alles geel/oranje maken.

Het montuur van de bril is beschikbaar in 4 verschillende kleuren.

VoordelenNadelen
Gratis Verkrijgbaar in 4 kleuren Niet te gebruiken als slaapbril
Hippe computerbril voor overdag
Werkt goed tegen vermoeide ogen

We hopen dat er wat voor je tussen staat! Zo niet, kun je altijd eens kijken op de blauw licht filter bril overzichtspagina. Zo kun je straks sneller in slaap vallen en met een fijner gevoel naar bed gaan. Onderzoek heeft aangewezen dat je tot wel 58% meer slaaphormoon in je bloed hebt door het dragen van een blauw licht filter bril. Dus willen we je graag een fijne nacht wensen met je nieuwe bril.

Veelgestelde vragen

Werken blauw licht filter brillen wel?

Onderzoekers zijn het erover eens dat blauw licht van LED-apparaten zoals je smartphone of laptop de productie van het slaapbevorderende melatonine hormoon door het lichaam tegenhoudt. Uit een onderzoek uit 2017 van de Universiteit van Houston bleek dat deelnemers die de bril ‘s nachts dragen, ongeveer 58% meer melatonine aanmaken.

Is een blauw licht filter goed voor mijn ogen?

Het blauwlichtfilter vermindert de hoeveelheid blauw licht die je ogen binnen komen. Blauw licht kan de aanmaak van melatonine (slaapverwekkend hormoon) onderdrukken, dus het uitfilteren ervan kan u ‘s nachts helpen beter te slapen. Het vermindert ook vermoeide ogen als je de hele dag achter een scherm zit, zodat uw ogen aan het eind van de dag niet zo moe meer aanvoelen.

Is het slecht om anti blauw licht brillen de hele dag te dragen?

Kun je de hele dag een blauwlichtbril dragen? Ja, je kunt een blauwlichtbril de hele dag dragen zonder enige nadelige effecten te ondervinden. We raden echter aan om de bril nooit ‘s ochtends te dragen, dan wil je juist blauw licht binnen krijgen om wakker te worden.

Zou ik altijd een blauw licht filter moeten gebruiken?

Als u uw telefoon voortdurend gebruikt – vooral als u hem vooral gebruikt om te sms’en, te e-mailen en op het web te surfen – is het gebruik van een blauwlichtfilter een handige manier om de blootstelling aan blauw licht te verminderen. Digitale elektronische apparaten zenden blauw licht uit dat vermoeide ogen kan veroorzaken. We raden echter aan om de bril nooit ‘s ochtends te dragen, dan wil je juist blauw licht binnen krijgen om wakker te worden.

Is blauw licht schadelijk?

Nee. Blauw licht is gewoon natuurlijk. Wat niet natuurlijk is, is dat we tegenwoordig zoveel blauw licht binnen krijgen dat het onze slaap kan verstoren door alle schermen in huis. Dan kan het blauwe licht nadelige effecten hebben op je slaap.  

Bronnen

1 Effect of Blue Light Exposure on Eyes and Sleep
2 Office Lighting Can Cause Migraines
3 Global Blue Light Blocking Glasses Market – Industry Reports
4 Attenuation of short wavelengths alters sleep and the ipRGC pupil response
5 Blue light has a dark side

Gerelateerde berichten