Zoeken
Zoeken
kniekussen deken featured image

De 6 Beste Kniekussens van 2024

Door de jaren heen hebben onze slaapexperts heel veel verschillende kniekussens getest. Ze zijn erachter gekomen dat lang niet alle kniekussens bijdragen aan een betere slaaphouding. De zes kniekussens die dat wél doen, staan in dit artikel. 

De beste kniekussens per categorie (beste algemene keuze, beste luxe keuze en beste budget keuze) zijn achtereenvolgend:

Een kniekussen optimaliseert je slaaphouding, mits je voor een kniekussen kiest dat bij je past. Lees daarom onderstaande punten goed door en ontdek waar je op moet letten bij de aanschaf. Hiermee voorkom je dat je een kniekussen aanschaft dat niet het gewenste effect op je slaaphouding heeft.

Beste kniekussen overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Best Life Velino Orthopedisch Kniekussen Beste Algemene Keuze Check Prijs
Somnifiq - 100% Bamboe Kniekussen Meest Populaire Keuze Check Prijs
Hiza Pillow 3 Laags orthopedisch Kniekussen Beste Bamboe Model Check Prijs
Best Life Orthopedisch Kniekussen met Cooling Gel Beste Verkoelende Model Check Prijs
Hiza Pillow 3 Laags orthopedisch Kniekussen Meest Veelzijdige Model Check Prijs
Purechill Kniekussen met Band Beste Goedkope Keuze Check Prijs

*Lees hoe we producten testen en beoordelen in onze onderzoeksverantwoording.

bb5eb794bf01db873f1d7fed1169d99a?s=96&d=mm&r=g
Advies van de expert:

Kies een kniekussen met goede temperatuur regulatie. De meeste kniekussens zijn gevuld met traagschuim, dat de neiging heeft warmte vast te houden. Vulling met cooling gel of hoezen gemaakt met verkoelende, ademende stoffen gaan dit tegen.

Onze top 6 kniekussens

Beste Algemene Keuze

Best Life Velino Orthopedisch Kniekussen

Dit orthopedische kniekussen Velino van Best Life verlicht bewezen knie-, heup- en rugpijn.

Het ergonomische ontwerp in combinatie met het innovatieve BL-Comfort Foam traagschuim zorgt voor de perfecte ondersteuning van de romp, waardoor het hele lichaam een natuurlijke houding aanneemt. Verder voorkomt het gebruik van kniekussen Velino pijnlijke gewrichten door contactfrictie tijdens het slapen.

Voordelen:
 • Top prijs-kwaliteitverhouding
 • Kwalitatief traagschuim
 • Ontwikkeld met orthopedische experts
 • 30 nachten proefslapen
 • Hypoallergeen & Vochtregulerend
 • Inclusief gratis e-book met slaaptips
 • Beenband houdt het kussen op zijn plaats
Nadelen:
 • Voornamelijk geschikt voor zijslapers
Check Prijs op Bol.com
Meest Populaire Beenkussen

ComfyCentre Orthopedisch Beenkussen

Het ComfyCentre Orthopedisch Beenkussen is het meest gekochte beenkussen op Bol.com. Het merk staat bekend om haar verschillende kussens van hoge kwaliteit. Zo ook een kussen voor je benen.  

Het kussen heeft een minimalistisch design en het is direct duidelijk hoe je het kussen positioneert dankzij de helling in het midden. 

Voordelen:
 • Stimuleert een natuurlijke slaaphouding
 • Bekend merk voor kussens tegen rugpijn
 • Verlicht direct klachten
 • 30 dagen uitproberen
Nadelen:
 • Geen band die het kussen op zijn plaats houdt
Check Prijs op Bol.com
Beste Verkoelende Model

Best Life Orthopedisch Kniekussen met Cooling Gel

Dit Orthopedische kniekussen van bestlife is gemaakt met het luchtdoorlatende, zachte en duurzame traagschuim die we van Best Life gewend zijn. Wat dit kniekussen zo bijzonder maakt, is de extra laag ergonomisch cooling gel die zweten voorkomt en zorgt voor een aangenaam slaapklimaat in elk seizoen. Verder wordt de natuurlijke houding van de gebruiker gestimuleerd door de ergonomische uitlijning van het kussen. Ook dit model van Best Life is hypoallergeen met een antiallergische, afritsbare en wasbare tijk. 

Voordelen:
 • Perfect in elk seizoen
 • Orthopedisch
 • Duurzaam
 • Luchtdoorlatend, zacht en slijtvast traagschuim
 • 30 nachten proefslapen
 • 2 jaar garantie
 • Wasbare tijk
 • Inclusief e-book met 9 slaaptips
Nadelen:
 • Traagschuim vulling kan niet in de wasmachine
Check Prijs op Bol.com Check Prijs op BestxLife.nl
Beste Bamboe Model

Best Life Mikeno Bamboe Kniekussen

Het Mikeno Bamboe Kniekussen van Best Life voorkomt dat je ochtends wakker wordt met knie-, heup- of rugpijn en zorgt ervoor dat je in een ontspannen natuurlijke houding slaapt.

Deze natuurlijke houding wordt gestimuleerd door de ergonomische uitlijning van het kussen en de kwalitatief hoogwaardige bamboe traagschuim. Deze zachte bamboe traagschuim behoudt jarenlang volume en veerkracht.

Voordelen:
 • Voordelig
 • Orthopedisch
 • Verlicht heup-,knie- en rugpijn
 • Duurzaam
 • Temperatuur regulerend
Nadelen:
 • Voornamelijk geschikt voor zijslapers
Check Prijs op Bol.com
Meest veelzijdige kniekussen

Hiza Pillow 3 Laags orthopedisch Kniekussen

Het orthopedische kussen kan ingezet worden op drie verschillende manier, tussen je knieën, benen en voeten. Ook kan de bovenste laag eraf gehaald worden om vervolgens ingezet te worden als een extra kussen.

Voordelen:
 • Verlicht direct knie-, rug- en heuppijn
 • Zorgt voor een betere en natuurlijke slaaphouding
 • Geschikt voor zijslapers
 • Geeft je een betere en diepere nachtrust
 • Kan voor meerdere ondersteuningen gebruikt worden
 • Bovenste laag is afneembaar
Nadelen:
 • Relatief duur
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Purechill Kniekussen met Band

De Purechill Kniekussen is gemaakt van ventilerend zacht memoryfoam. De luchtcirculatie zorgt voor een koele, rustgevende slaap. De Leg Pillow is zo ontworpen dat u er twee tegelijk kunt gebruiken om zo de volledige beenlengte te ondersteunen.

Voordelen:
 • Voordelig
 • Mooie kleur
 • Comfortabel
 • Ventilerende stof
Nadelen:
 • Warmer in de winter
Check Prijs op Bol.com

Waar moet je op letten met het kopen van een kniekussen?

hardheid-beste-kniekussen
Stevigheidsniveau van het beenkussen

Over het algemeen hebben het kniekussens geen hardheidsclassificatie. In plaats daarvan beschrijven producenten de stevigheid van hun kniekussen meestal in woorden. Vaak is dit natuurlijk subjectief, dus je hebt hier niet zoveel aan. Daarom is het beter om het beenkussen uit te proberen, zo kun je zelf bepalen of het stevig genoeg is. Ook kan het helpen om reviews van andere klanten door te nemen

20
Vorm van het kniekussen

Veel kniekussens zijn gevormd zodat het kussen gemakkelijk tussen iemands benen past. Het beste kniekussen voor zijslapers is zo ontworpen dat het tussen de dijen zit of over de lengte van iemands kuiten past. Er zijn ook kniekussens in de vorm van cilinders en wiggen, die goed werken voor rugslapers die een kussen onder hun knieën plaatsen.

21
Ondersteuning van het orthopedisch kniekussen

De ondersteuning die een kniekussen biedt is meestal nauw verbonden met de stevigheid en dikte van het beenkussen. Met andere woorden, stevigere en dikkere kussens bieden over het algemeen meer ondersteuning dan de dunne en zachte exemplaren. Desondanks betekent dit niet dat de laatste soort geen nut heeft, dit hangt namelijk van je gewicht af. Ben je een lichtgewicht? Ook een dunne en zachte orthopedisch kniekussen kun je dan gebruiken, terwijl een zwaarder persoon juist wel veel ondersteuning nodig heeft en dus moet kiezen voor een stevige en dikke kniekussen.

ruggengraat-beste-matras
Drukontlasting van het kussen

Kniekussens zorgen voor indirecte drukverlichting, wat ze doen doordat ze de uitlijning van de wervelkolom bevorderen. Is je wervelkolom niet goed uitgelijnd? Er zal dan een druk ontwikkeld worden in zowel je wervelkolom als je heupen. Dit kan pijn in je onderrug na het slapen veroorzaken. Ook je slaaphouding is belangrijk bij onderrugpijn. Daarnaast kan een beenkussen ook nog eens direct de druk op je knieën verlichten, al is de stevigheid en dikte van je kniekussen hierbij wel bepalend. Hoe goed de druk verlicht wordt hangt hier namelijk van af.

bb5eb794bf01db873f1d7fed1169d99a?s=96&d=mm&r=g
Advies van de expert:

Omdat één kussen niet voor iedereen zal werken, zorg ervoor dat je het retourbeleid van het merk controleert. Veel merken bieden een proefperiode, maar sommige merken op de markt bieden dit niet aan.

Kniekussen voor een betere slaap: de wetenschap

Uit onderzoek blijkt dat we maar liefst 40 procent van onze levens doorbrengen in bed. Het aannemen van een goede slaaphouding is daarom van belang aangezien je anders last kunt krijgen van je nek, rug, schouders en/of heupen. Een kniekussen kan je hierbij helpen!1 Ook een ander onderzoek laat zien dat de juiste slaappositie bestaat uit een kussen tussen je knieën, wat komt doordat je het beste op je zij kunt slapen.2 Alhoewel de feiten van belang zijn, moet je je ook goed voelen bij het kniekussen.

Veelgestelde vragen

Is het goed om te slapen met een kussen tussen je knieën?

Als je op je zij slaapt dan zal een stevige kussen tussen je knieën voorkomen dat je bovenste been niet je ruggengraat niet uit de lijn komt. Ook zal het de druk op je heupen en onderrug verminderen. Het kussen voor je hoofd moet je ruggengraat immers recht houden, terwijl een klein kussen onder je middel ook je ruggengraat kan ondersteunen.

Werken kniekussens wel?

Een kniekussen zorgt voor drukontlasting op een indirecte manier doordat ze de uitlijning van je wervelkolom bevorderen. Wanneer je wervelkolom niet goed uitgelijnd is, zal er hier druk ontwikkelen. Kniekussens kunnen bovendien de druk op je knieën verlichten, waarbij de stevigheid en dikte van het beenkussen een grote rol speelt.

Moet ik mijn knie hoger leggen tijdens het slapen?

’s Nachts moet je het voeteneinde van je bed circa 10 centimeter omhoog brengen. Je kunt dit doen door een aantal handdoeken of dekens onder je matras te plaatsen. Hierdoor zorg je ervoor dat je been automatisch omhoog komt te liggen, waardoor het vocht in je knie of been in de nacht kan weglopen terwijl jij slaapt. Dit is dus ook mogelijk met behulp van een kniekussen.

Waarom helpt het om ’s avonds met een kussen tussen je knieën te slapen?

Door voordat je gaat slapen een kniekussen tussen je benen te plaatsen kun je de spierspanning verminderen. Dit voorkom je doordat je benen niet gaan trekken. Je zult hierdoor een betere nachtrust hebben, terwijl je ’s ochtends ook minder last hebt van je rug.

Waar gebruik je een kussen voor kniepijn?

Probeer een beenkussen te gebruiken om de pijnlijke delen te ondersteunen. Dit helpt aangezien je lichaam zo een comfortabele slaaphouding aanneemt. Je kunt het kussen onder meer tussen je knieën plaatsen als je op je zij slaapt. Slaap je op je rug? Plaats het kniekussen in dit geval onder je knieën.

Wat zijn de voordelen van een kniekussen?

Een betere nachtrust voor mensen die last hebben van hun knieen of zijslapers die hun knieen oncomfortabel vinden in bed. Het kussen is speciaal ontworpen om de druk op je rug, bekken en knieën tijdens het slapen te verminderen. Voor mensen die lijden onder knie, rug of bekken pijn hebben is dit een uitkomst. Toch kan het ook door mensen gebruikt worden die nu nog geen rug- of kniepijn hebben, maar deze potentiële problemen juist willen voorkomen. In principe kun je proberen om hetzelfde effect te creëren met een normaal kussen, maar helaas heeft dit vaak niet de ergonomische vorm of is het niet comfortabel. Voor zijslapers vorgt het er ook voor dat ruggengraat niet uit de rechte lijn komt die het hoort te hebben. Bij mensen die op hun zij slapen zonder beenkussen gebeurt dit namelijk, wat voor veel rugpijn kan zorgen.

Inmiddels weet je dus wat de beste kniekussens zijn, maar dit moet je natuurlijk wel combineren met het beste kussen voor je hoofd. Ook dit is belangrijk als je de juiste slaaphouding wilt aannemen tijdens de nacht, waarbij ook het beste matras cruciaal voor is. Door het beste kussen en het beste matras te mixen met het beste kniekussen weet je zeker dat jij slaapt in een ergonomische houding.

Bronnen

1 Help Guide: Sleeping Posture & Positions


2 10 ways to improve sleeping

Gerelateerde producten

Menu