Zoeken
Zoeken
verzwaringsdekens waarom werkt het featured image

De 10 Beste Verzwaringsdekens van 2023

Slaapexpert Niels heeft samen met ons team door de jaren heen heel wat verzwaringsdekens getest. In dit artikel vind je tien verzwaringsdekens die op verschillende punten goed scoren. In onze test hebben we onder andere gelet op de kwaliteit van de materialen, duurzaamheid, comfort en het ademende vermogen van de verzwaarde dekens.

Wat de beste verzwaringsdeken voor je is, hangt van diverse factoren af. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kopen van een verzwaringsdeken, welke deken het beste bij je past en welke dekens het beste scoren in onze test.

Onze drie favoriete aanbevelingen voor de beste verzwaringsdeken per categorie zijn:

Beste verzwaringsdekens overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
beste-algemene-slaapkamer-planten Beste algemene keuze Check Prijs
meest-luxe-slaapkamer-planten Meest luxe keuze Check Prijs
beste-luchtzuiverende-slaapkamer-planten Beste keuze met edelstaal Check Prijs
beste-rustgevende-slaapkamer-planten Beste prijs-kwaliteitverhouding Check Prijs
beste-anti-snurk-slaapkamer-planten Beste tweepersoons keuze Check Prijs
beste-slaapkamer-planten tegen slapeloosheid Meest ergonomische keuze Check Prijs
beste-goedkope-slaapkamer-planten Meest duurzame keuze Check Prijs
beste-goedkope-slaapkamer-planten Best ademende keuze Check Prijs
beste-goedkope-slaapkamer-planten Beste drukverdeling Check Prijs
beste-goedkope-slaapkamer-planten Beste goedkope keuze Check Prijs

*Lees hoe we producten testen en beoordelen in onze onderzoeksverantwoording.

De 10 beste verzwaringsdekens onderzocht

Beste Algemene Keuze

Litollo Bamboe Verzwaringsdeken

4.8

Deze verzwaringsdeken van Litollo is van hoge kwaliteit, gemaakt van ademend materiaal en is verkrijgbaar in meerdere gewichten.

De deken bestaat uit diverse lagen: in het midden een laag glasparels, daaromheen aan beide kanten een polyesterlaag, een beschermlaag en aan de buitenkant een laag gemaakt van 100% bamboe. We vinden de deken prettig aanvoelen en merken dat de deken goed over het hele lichaam valt. Na langdurig gebruik merken we dat de korrels wat verschuiven op sommige plekken waar het stiksel minder goed is afgewerkt.

De verzwaarde deken is hypoallergeen en ademt uitstekend. We vonden dit prettig tijdens de zomermaanden, omdat een verzwaringsdeken dan al snel benauwd aanvoelt. Voor de winter wordt er een fleece hoes meegeleverd, waardoor we het warm genoeg hadden onder de deken.

De deken heeft acht lussen, waarmee we deze makkelijk aan een hoes konden bevestigen. Ook vonden we het handig dat de deken in een verpakking komt waarin we hem mee op reis konden nemen. De geur ervoeren we als iets minder prettig.

We raden deze verzwaringsdeken van Litollo aan als je op zoek bent naar een model dat zowel in de zomer als winter gebruikt kan worden en gemaakt is van duurzaam materiaal.

Voordelen:
 • Voelt prettig aan en valt over het hele lichaam
 • Meegeleverde fleece hoes ideaal voor winter
 • Ademend materiaal ideaal voor de zomer
 • Gemaakt van duurzame materialen
 • Met de hand wasbaar
 • Hypoallergeen
Nadelen:
 • Stiksels minder goed afgewerkt, waardoor korrels kunnen verschuiven
 • Minder aangename geur
 • Hogere prijsklasse
Check Prijs op Bol.ocm - Fleece Check Prijs op Bol.com - Katoen
Meest Luxe Keuze

Slowwave Verzwaringsdeken

4.7

Deze verzwaringsdeken van Slowwave is een stevige keuze die dankzij de unieke structuur met 9 lagen extra lang meegaat.

Rondom de vulling van glasparels heeft deze deken aan beide zijden 3 lagen gemaakt van microvezel, waaronder een beschermlaag en een ademende laag. De buitenste laag is gemaakt van 100% katoen wat zacht aanvoelt en goed ademt. We vonden dit prettig, omdat het onder een verzwaringsdeken al snel warm kan worden.

Dit model heeft een gewicht van 7 kg, maar er je kiest ook voor 5 kg, 9 kg of 11 kg. De kleine compartimenten zorgen ervoor dat de glasparels goed op hun plek blijven in deze eenpersoonsdeken. Met name van de drukverdeling waren we onder de indruk.

Je kunt de deken wassen, maar let erop dat alleen handwas mogelijk is. Eventueel gebruik je een hoes ter bescherming. We vonden de maat (150x200) lastig te gebruiken in een tweepersoonsbed: de deken is te kleine voor twee personen, maar wel zo groot dat een partner er last van heeft.

We raden dit model van Slowwave aan als je op zoek bent naar een extra stevig model waar je jarenlang plezier van hebt en waarvan je de glasparels niet voelt zitten.

Voordelen:
 • Uniek ontwerp met 9 lagen
 • Ademende materialen, zoals katoen en microvezel
 • Je voelt glasparels nauwelijks zitten
 • Goede drukverdeling door kleine compartimenten
 • Keuze uit meerdere gewichten
Nadelen:
 • Lastig te gebruiken in tweepersoonsbed
 • Bevestiging met touwtjes aan dekbedovertrek onhandig
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Edelstaal

Gravity Premium Balance Blanket

4.5

De verzwaarde deken van Gravity is een premium verzwaringsdeken gemaakt van hoogwaardige materialen.

Wat deze deken uniek maakt, is dat de deken niet uit vakjes gevuld met glasparels bestaat, maar een edelstaal vulling heeft. We merken dat het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt en we hierdoor prettig liggen onder de deken. De deken bestaat uit 7 lagen, is gemaakt van 100% biologisch katoen en voelt zacht aan.

Bij de deken hoort een 4-seizoenen hoes. We vinden het hygiënisch dat de meegeleverde hoes in de wasmachine gewassen kan worden, maar merken dat de deken erg warm is in de zomer. Je bevestigt de hoes met een ritssluiting, waardoor deze stevig zit. We vinden de ritsen minder stevig aanvoelen.

De deken is te bestellen in diverse kleuren, maten en gewichten - je hebt dus ruime keuze. Tijdens onze test bleek dat de minst brede variant (135cm) alsnog vrij breed is op een tweepersoonsbed en storend kan zijn voor de partner.

We raden deze luxe deken van Gravity aan als je op zoek bent naar een deken met een uitstekende gewichtsverdeling en zonder schuivende vakjes. Bij een kleiner budget kies je beter voor een ander model.

Er is ook een simpelere versie van deze deken: de Gravity Blanket

Voordelen:
 • Vulling van edelstaal zorgt voor gelijkmatige drukverdeling
 • Leverbaar in meerdere kleuren, maten en gewichten
 • Meegeleverde hoes kan in de wasmachine
 • Gemaakt van 100% biologisch katoen
 • Geen vakjes en bewegende inhoud
Nadelen:
 • Warm in de zomer, ondanks 4-seizoenen deken
 • Vrij breed voor gebruik op tweepersoonsbed
 • Ritsen zijn van mindere kwaliteit
 • Duur
Check Prijs Premium Balance Blanket Check Prijs Gravity Blanket
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding

Nevali Verzwaringsdeken

4.4

Deze verzwaringsdeken van Nevali heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De deken bestaat uit 7 lagen en is gevuld met glazen parels. De deken is gemaakt van 100% biologisch katoen en daarmee een duurzame keuze. Volgens de beschrijving is de deken aanzienlijk dunner dan concurrerende modellen, maar in de praktijk vinden we dat tegenvallen en merken we weinig verschil.

De naden zijn dubbel gestikt, maar toch merken we dat de vulling soms wat schuift, waardoor de deken iets minder comfortabel is. Een pluspunt vinden we de universele maat, waardoor de verzwaarde deken in een gewoon dekbedovertrek met lusjes past. 

We vonden het handig dat de deken in een opbergtas geleverd wordt, waardoor we de deken makkelijk mee kunnen nemen. Je krijgt twee jaar garantie op het product en kiest uit twee verschillende gewichten.

We raden deze verzwaarde deken van Nevali aan als je op zoek bent naar een scherp geprijsde deken van relatief goede kwaliteit. Voor de hoogste kwaliteit raden we dekens in een andere prijscategorie aan.

Voordelen:
 • Universele maat past in gewoon dekbedovertrek
 • Handige opbergtas voor op reis of onderweg
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Gemaakt van 100% biologisch katoen
 • Twee jaar garantie
Nadelen:
 • Blijkt in de praktijk niet minder dun dan concurrerende modellen
 • Vulling kan heen en weer schuiven
 • Kwaliteit gestikte naden iets minder
Check Prijs op Bol.com
Beste Tweepersoons Keuze

Ella Tweepersoons Verzwaringsdeken

4.3

Als je op zoek bent naar een verzwaringsdeken voor twee personen, is dit model van twee bij twee meter van Ella een goede keuze.

De verzwaringsdeken is gevuld met micro-glasparels en heeft daaromheen lagen van gerecycled polyester en verantwoord katoen. We vonden het positief dat de deken op milieuvriendelijke wijze gemaakt is en vonden het materiaal aangenaam aanvoelen. Vergeleken met andere verzwaringsdekens vonden we dit exemplaar minder ademend.

De glasparels zijn verdeeld in kleine vakjes, waardoor de druk goed verdeeld wordt. We merken dat de parels soms een beetje schuiven, maar dit is minder dan bij sommige andere dekens. 

Een groot pluspunt van de deken van Ella is dat deze op 30 graden gewassen kan worden. De meeste verzwaringsdekens kunnen alleen met de hand gewassen worden, dus dit vinden we zowel handig als hygiënisch. Het is jammer dat er geen hoes meegeleverd wordt.

We raden deze verzwaringsdeken van Ella aan voor twee personen die allebei onder extra gewicht willen slapen. Voor één persoon kies je voor een kleinere deken.

Voordelen:
 • Tweepersoons deken met goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Gemaakt van gerecycled polyester en verantwoord katoen
 • Gevuld met hypoallergene micro-glasparels
 • Deken kan op 30 graden gewassen worden
Nadelen:
 • Materiaal is minder ademend
 • Wordt zonder hoes geleverd
Check Prijs 13Kg op Bol.com Check Prijs 11Kg op Bol.com
Meest Ergonomische Keuze

Emma Hug Verzwaringsdeken

4.2

Deze verzwaringsdeken van Emma is een ergonomische keuze dankzij de gelijkmatige drukverdeling.

De verzwaarde deken is gevuld met extra fijne micro parels. We merken dat het gewicht van deze parels goed verdeeld is en vinden het prettig dat we niet horen tijdens het draaien in bed. Rondom de parels zijn lagen van polyester en ademend katoen. De materialen voelen aangenaam aan, maar zijn iets minder duurzaam dan bij concurrerende modellen.

Een voordeel was dat we de deken op 30 graden konden wassen in de wasmachine. Dit is bij lang niet alle modellen mogelijk. Daarnaast vonden we dat de deken in de lichte kleur een mooie uitstraling heeft in de slaapkamer, vergeleken met andere verzwaarde dekens die vaak een donkere kleur hebben.

De verzwaringsdeken is geschikt voor alle seizoenen, maar kan in de winter wat fris aanvoelen. Dit vonden we makkelijk op te lossen met een extra deken. Je mag 100 nachten proefslapen.

We raden deze verzwaarde deken van Emma aan als je op zoek bent naar een ergonomisch model met een goede drukverdeling.

10% Kortingscode: SLAAPWIJSHEID10

Voordelen:
 • Extra fijne micro parels zorgen voor uitstekende gewichtsverdeling
 • Kan op 30 graden gewassen worden
 • Aantrekkelijk ontwerp met lichte kleur
 • Laag van ademend katoen
 • 100 nachten proefslapen
Nadelen:
 • Voelt fris aan tijdens de wintermaanden
 • Minder duurzaam dan andere modellen
 • Vrij prijzig
Check Prijs op Emma-Sleep.nl
Meest Duurzame Keuze

Calmzy Bamboe Verzwaringsdeken

4.6

Deze verzwaringsdeken van Calmzy is een duurzame keuze, omdat de deken gemaakt is van milieuvriendelijke materialen.

De deken bestaat uit zeven lagen: in het midden een laag hypoallergeen glaszand, daaromheen aan beide kanten een laag milieuvriendelijke polyester, een beschermlaag en aan de buitenkant een laag van 100% bamboe. We vinden de verzwaarde deken zacht aanvoelen en merken dat het bamboe goed ademt. Hierdoor hebben we het ‘s nachts minder warm.

We vinden het formaat (150x200cm) minder handig, omdat het niet in een standaard dekbedovertrek past. Dit betekent dat je bijpassende hoezen moet aanschaffen, die verkrijgbaar zijn in minky materiaal en bamboe. Met name de hoes van het minky materiaal vinden we heerlijk zacht en ideaal voor de winter.

Het gewicht is verdeeld over 300 vakjes en we hebben niet het gevoel dat dit verschuift. Je kiest uit vijf verschillende gewichten en bevestigt de deken met twaalf lussen aan de hoes. We vinden het jammer dat de deken met de hand gewassen moet worden en niet in de wasmachine kan.

We raden deze verzwaringsdeken van Calmzy aan als je op zoek bent naar een duurzame en hoogwaardige verzwaringsdeken voor één persoon.

Voordelen:
 • 12 lusjes om de deken stevig aan een dekbedovertrek te bevestigen
 • Gemaakt van duurzaam bamboe en milieuvriendelijk polyester
 • Het hypoallergene glaszand is stil en geurloos
 • Goed ademend vermogen dankzij bamboe
 • Gelijkmatige gewichtsverdeling
 • Verkrijgbaar in 5 gewichten
Nadelen:
 • Kan niet in de wasmachine en moet met de hand gewassen worden
 • Onhandige maat, past niet in standaard dekbedovertrek
 • Dekbedovertrek niet meegeleverd
Check Verzwaringsdeken op Bol.com Check Fleece hoes op Bol.com
bb5eb794bf01db873f1d7fed1169d99a?s=96&d=mm&r=g
Advies van de expert:

Verzwaringsdekens zijn erg warm. Als je een warme slaper bent, zorg dan voor een verzwaringsdeken van bamboe, ook in de winter.

Best Ademende Keuze

Hypnia Verzwaringsdeken

4.6

Deze zware deken van Hypnia is gemaakt van ademende modellen en zorgt ervoor dat je het niet te warm krijgt onder het gewicht.

De deken heeft een vulling van micro korrels gemaakt van gerecycled glas. Daaromheen zit aan beide kanten een laag polyester voering en een 100% katoenen hoes. Er zijn speciale naden gebruikt voor een goede luchtcirculatie. We hebben het ‘s nachts minder warm onder deze deken dan onder concurrerende modellen. Daarnaast vinden we het positief dat er gebruik gemaakt wordt van duurzame materialen.

We vinden het ontwerp van de deken aantrekkelijk, wat komt door de diamantvormige vakjes en de lichte kleur. De deken kan alleen koud met de hand gewassen worden, wat we minder hygiënisch vinden. We raden daarom het gebruik van een hoes aan.

De verzwaringsdeken is verkrijgbaar in drie verschillende gewichten, waarbij 9 kilo het maximale gewicht is. We vinden het jammer dat de deken hierdoor niet geschikt is voor mensen met een gewicht boven de 100 kg. Je krijgt twee jaar garantie op de deken.

We raden deze verzwaringsdeken aan als je het snel warm krijgt ‘s nachts. Als je lichaamsgewicht boven de 100 kg is, is deze deken niet geschikt en raden we een zwaardere deken aan.

Voordelen:
 • Ideaal voor mensen die het snel warm krijgen ‘s nachts
 • Gevuld met microkorrels gemaakt van gerecycled glas
 • Katoenen buitenlaag met uitstekende luchtcirculatie
 • Aantrekkelijk ontwerp en lichte kleur
 • Twee jaar garantie
Nadelen:
 • Niet geschikt bij lichaamsgewicht boven 100 kg
 • Alleen koud met de hand te wassen
Check Prijs op Bol.com
Beste Drukverdeling

CozySense Verzwaringsdeken

4.2

Deze verzwaringsdeken van CozySense heeft een uitstekende drukverdeling en is geschikt voor alle seizoenen.

De deken is gevuld met kleine glasparels die verdeeld zijn over meer dan 500 vakjes. De hoeveelheid vakjes is een stuk hoger dan bij andere modellen, waardoor de druk van glasparels beter verdeeld wordt. We merken tijdens het slapen dat dit comfortabel is, maar zien ook dat de parels zich wat ophopen in de hoeken van de deken.

Je ontvangt een gratis hoes bij de deken. We vonden het ritssysteem waarmee je de hoes bevestigt handig, omdat de deken goed op zijn plek blijft. De hoes bestaat uit twee kanten: een verkoelende bamboe-zijde voor de zomer en een warme microvezel-zijde voor de winter. We vonden dit prettig, omdat we de deken zo elk seizoen konden gebruiken.

De verzwaarde deken is verkrijgbaar in drie gewichten, waarbij 8 kilo het maximale gewicht is. We vonden het jammer dat de dekens hierdoor niet geschikt zijn voor mensen met een lichaamsgewicht boven 90 kg. Je mag 100 nachten proefslapen onder de verzwaringsdeken.

We raden deze deken van CozySense aan als je op zoek bent naar een deken voor alle seizoenen met een uitstekende drukverdeling. Bij een lichaamsgewicht boven de 90 kg, is een deken met een hoger gewicht een betere keuze.

Voordelen:
 • Inclusief hoes met koele bamboe-zijde en warme microvezel-zijde
 • Handig ritssysteem voor bevestigen en verwijderen hoes
 • Goede drukverdeling door de meer dan 500 vakjes
 • Mooi ontwerp met hoes in lichte kleuren
 • 100 nachten proefslapen
Nadelen:
 • Glasparels hopen zich een beetje op in de hoeken
 • Niet geschikt bij lichaamsgewicht boven 90 kg
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Action Verzwaringsdeken

3.1

Deze verzwaringsdeken van Action is een budgetvriendelijk alternatief voor andere verzwaarde dekens in deze lijst.

De deken is gevuld met glaskorrels en heeft daaromheen lagen van polyester. Uit hoeveel lagen de deken van Action precies bestaat is onbekend. We vinden de deken niet onaangenaam aanvoelen, maar merken wel dat deze minder zacht is dan andere modellen. We raden aan deze verzwaarde deken met een hoes te gebruiken. De deken heeft een standaardmaat, waardoor deze in veel dekbedovertrekken past.

De verzwaarde deken heeft een gewicht van 7 kg en is daarmee geschikt voor personen met een lichaamsgewicht tussen 65-85 kg. We vinden het jammer dat er geen andere gewichten beschikbaar zijn, omdat de deken zo enkel geschikt is voor een kleine doelgroep.

De deken wordt geleverd in een handige draagtas, waardoor je deze makkelijk opbergt en meeneemt. De deken mag niet in de wasmachine en is door het formaat en gewicht lastig met de hand te wassen.

We raden deze verzwaringsdeken van Action aan als je op zoek bent naar een voordelig model om uit te proberen. Echter, de deken kan qua kwaliteit en duurzaamheid niet tippen aan andere modellen in deze lijst.

Voordelen:
 • Handig formaat, waardoor de deken in standaard hoezen past
 • Gelijkmatige verdeling van het gewicht in de vakjes
 • Handige draagtas voor opbergen en op reis
 • Budgetvriendelijke keuze
Nadelen:
 • Alleen met een gewicht van 7 kg verkrijgbaar
 • Minder duurzame materialen gebruikt
 • Mindere kwaliteit
Check Prijs op Action.com

De beste verzwaringsdeken vergeleken

Award Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Keuze met Edelstaal Beste Prijs-Kwaliteitverhouding Beste Tweepersoons Keuze Meest Ergonomische Keuze Meest Duurzame Keuze Best Ademende Keuze Beste Drukverdeling Beste Goedkope Keuze
litollo verzwaringsdeken Slowwave Verzwaringsdeken meest luxe verzwaringsdeken Beste Prijs Kwaliteitverhouding Verzwaringsdeken Ella tweepersoons verzwaringsdeken Beste Ergonomische Keuze Verzwaringsdeken Calmzy verzwaringsdeken Best Ademende Keuze Verzwaringsdeken CozySense Verzwaringsdeken 7kg Beste Goedkope Keuze Verzwaringsdeken
Product Litollo Bamboe Verzwaringsdeken Slowwave Verzwaringsdeken Gravity Premium Balance Blanket Nevali Verzwaringsdeken Ella Tweepersoons Verzwaringsdeken Emma Hug Verzwaringsdeken Calmzy Bamboe Verzwaringsdeken Hypnia Verzwaringsdeken CozySense Verzwaringsdeken Action Verzwaringsdeken
Algemene score 4,8/5 4,7/5 4,5/5 4,4/5 4,3/5 4,2/5 4,6/5 4,6/5 4,2/5 3,1/5
Kwaliteit 5/5 4,7/5 4,5/5 4,2/5 4,3/5 4,4/5 4,3/5 4,2/5 4,4/5 3,2/5
Ademend vermogen 4,8/5 5/5 4,2/5 4,2/5 3,8/5 4,8/5 4,5/5 5/5 4,2/5 3,2/5
Duurzaamheid 4,8/5 4,5/5 4,8/5 4,8/5 4.8/5 3,5/5 5/5 4.5/5 3,8/5 3/5
Aantal lagen 7 9 7 7 7 7 5 5 7 Onbekend
Gewicht 6-12 kg 5 -11 kg 6-12 kg 7-9 kg 11-13 kg 7-12 kg 6-10 kg 5-9 kg 6-8 kg 7 kg
Materiaal Glasparels, Polyester, Bamboe & Fleece Katoen, Microvezel & Glasparels Edelstaal, Polyester & Biologisch katoen Glasparels, Vulmateriaal & Biologisch Katoen Glasparels, Polyester & Katoen Glasparels, Polyester & Katoen Glaszand, Polyester & Bamboe Glasparels, Polyester & Katoen Glasparels, Microvezels & Bamboe Glasparels & Polyester
Prijs

€€€

€€€

€€€€

€€

€€

€€€

€€€

€€

€€

Wat zijn verzwaringsdekens?

Verzwaringsdekens zijn precies wat de naam doet vermoeden: extra zware dekens (gewicht tussen 3 en 15 kg) gevuld met plastic korrels of glazen kralen. De druk van de deken op je lichaam heeft een kalmerend effect.

De verzwaringsdeken zorgt voor een rustgevend gevoel en helpt je om sneller in slaap te vallen. Als je moeite hebt met in slaap vallen, kan een verzwaarde deken een oplossing bieden. De druk op je lichaam is vergelijkbaar met een knuffel of massage en heeft hetzelfde ontspannende effect. Je voelt je veiliger en de deken gaat angstgevoelens tegen. Ook als je veel draait of woelt in bed is een verzwaarde deken met tegendruk een goede keuze. Bewegen is moeilijker, dus blijf je rustiger liggen.

Voor wie is een verzwaringsdeken geschikt? 

1. Mensen met slapeloosheid of slaapstoornissen

Verzwaringsdekens zijn een effectieve manier om slapeloosheid te behandelen. Ze zorgen voor een kalmerende, diepe druk, die je lichaam en geest helpt ontspannen. Studies hebben aangetoond dat verzwaringsdekens het woelen tijdens de slaap kunnen verminderen, wat leidt tot een betere nachtrust.

2. Mensen met angst- of stressstoornissen

Voor iedereen die worstelt met angst of stress kunnen verzwaringsdekens een geweldig hulpmiddel zijn voor ontspanning. De verzachtende zwaarte van de deken kan een gevoel van veiligheid en rust geven, terwijl het ook het cortisolgehalte in het lichaam vermindert, wat bijdraagt aan het verminderen van je stress waardoor je in een rustige slaap kan vallen.

Ook is uit onderzoek gebleken dat mensen die verzwaringsdekens gebruiken een lagere hartslag hebben dan mensen die dat niet doen, wat suggereert dat ze nuttig zijn bij het beheersen van symptomen van angst en stressstoornissen en dat ze helpen om ’s nachts beter uit te rusten.

3. Kinderen met autisme of ADHD

Kinderen in het autismespectrum hebben vaak moeite om hun emoties te reguleren als gevolg van zintuiglijke overbelasting door externe prikkels zoals harde geluiden of fel licht. Verzwaringsdekens zijn speciaal voor dit doel ontworpen. Ze bieden zachte druk rond het lichaam waarvan is bewezen dat ze kinderen helpen zich rustiger te voelen wanneer ze worden overweldigd door externe prikkels.

Ook hebben studies aangetoond dat kinderen met ADHD verlichting vinden bij het gebruik van verzwaringsdeken, omdat ze zich kunnen concentreren op ontspanning voor het slapen gaan, in plaats van afgeleid te worden door hyperactieve gedachten die voor het slapen gaan door hun hoofd razen. Het is belangrijk dat je een verzwaringsdeken koopt die speciaal voor kinderen is ontworpen.

Hoe zwaar moet je verzwaringsdeken zijn?

De vuistregel is dat de deken 10% van je lichaamsgewicht hoort te bedragen. Dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen. Bij twijfel tussen twee gewichten kies je voor de lichtere van de twee.

LichaamsgewichtGewicht verzwaringsdeken
60kg6kg
70kg7kg
80kg8kg
90kg9kg
100kg10kg
110kg11kg
120kg12kg
130kg13kg

Waar op te letten bij aankoop van een verzwaringsdeken

 • Aantal lagen: Het is belangrijk dat er gekeken wordt naar hoeveel lagen een verzwaringsdeken heeft. De goedkopere dekens hebben vaak een 5-laags design, de duurdere dekens een 7-laags design. Het grote voordeel van een 7-laags is dat deze (vaak) een stuk langer mee gaat. Je hebt namelijk twee extra beschermlagen tussen de vulling en de buitenste laag van de deken die ervoor zorgen dat je deken niet vulling gaat ‘lekken’.
 • Het gewicht van de deken: Het extra gewicht is waar het eigenlijk om draait bij het deken. Het extra gewicht is namelijk wat de druk uitoefent op je lichaam en wordt door wetenschappers ook wel ‘diepe druk simulatie’ genoemd. Deze druk activeert een bepaald deel van je zenuwstelsel waardoor je rust en veiligheid ervaart. Daarnaast maken je hersenen minder stresshormoon aan. Kies voor een deken van ongeveer 10% van je lichaamsgewicht.
 • De vulling van de verzwaringsdeken: Tegenwoordig worden de zware dekbedden van hogere kwaliteit gevuld met glaszand. Dit zijn kleine glazen balletjes of pareltjes die zorgen voor het gewicht van de deken. De parels zorgen ook voor een koele deken in de zomer, en een warme deken in de winter. Andere opties zijn een vulling van plastic korrels (mindere kwaliteit), glaszand of edelstaal.
 • Het formaat van de deken: Een zwaarte deken mag niet te groot zijn. Kies voor een deken die jou volledig bedekt, maar laat deze niet over je bed hangen. Door het gewicht van de deken kan deze anders op de grond belanden.

Wat zegt de wetenschap?

Uit een onderzoek van een universiteit uit Zweden kwam het volgende: “Objectief vonden we dat de slaaptijd toenam, evenals een afname van bewegingen van de deelnemers. Subjectief, de deelnemers sliepen graag met het deken, vonden het makkelijker om te gaan slapen en sliepen beter, waar ze zich ’s ochtends meer verfrist voelden. Over het algemeen hebben we ontdekt dat wanneer de deelnemers de verzwaarde dekbedden gebruikten, ze een rustige nacht hadden geslapen.”1 In een studie van 32 volwassenen, gaf 63% aan minder angstgevoelens te hebben na onder een 15kg zwaar dekbed te hebben gelegen voor 5 minuten.2

Een andere studie testte verzwaringsdekens met mensen die net waren opgenomen voor een geestelijke gezondheidscrisis. 60% van de mensen gaf aan minder angst te hebben na gebruik te maken van een verzwaringsdeken.3 Een van de meest populaire toepassingen voor verzwaarde dekens is de behandeling van kinderen met aandoeningen zoals autisme en ADHD. Sommige kinderen profiteren van compressie, ofwel van verzwaarde dekbedden. Een studie gepubliceerd in “The American Journal of Occupational Therapy vond dat basisschoolleerlingen die gewogen vesten droegen meer aandacht besteedden en minder friemelen in de klas.4

Dit gezegd zijnde, zijn er een paar nadelen aan gewogen dekens, vooral als het gaat om het feit dat kinderen ze gebruiken. Ze zijn zwaar, waardoor ze moeilijk zijn om mee te reizen, ze worden warm, en het kan moeilijk zijn voor kinderen om ze alleen te gebruiken zonder ouders.

Welke dekens ook een goede wetenschappelijke (en subjectieve) onderbouwing hebben voor je slaap zijn elektrische dekens. Vooral in de winter met de hoge gasprijzen kunnen ze een enorme uitkomst bieden.

Onze eigen ervaring met zware dekens

We vinden de verzwaarde deken voelen als een warme knuffel met een ontspannend effect. In de zomer vinden we het prettig om een lichtere hoes te gebruiken, bijvoorbeeld van bamboe of katoen, terwijl een warme fleece hoes in de winter prettig aanvoelt. Een hoogwaardige verzwaringsdeken zorgt ervoor dat we sneller in slaap vallen en minder rusteloos liggen. Ook helpt het bij angstklachten. We gebruiken het verzwaringsdeken het liefste in combinatie met een verzwaringsdeken hoes, omdat we dit hygiënischer vinden. Aan het begin is een verzwaarde deken even wennen, maar na een aantal nachten willen we niet meer zonder.

Verzwaringsdekens van andere merken

In dit overzicht zitten enkel bol.com merken. Het HEMA- en IKEA-verzwaringsdeken zitten niet in deze lijst. Zowel HEMA als IKEA hebben onvoldoende kwaliteit.

IKEA verzwaringsdeken

IKEA is gestopt met het leveren van verzwaringsdekens. Wij denken dat dat komt door de negatieve ervaringen. Ze hebben lage kwaliteit materialen gebruikt.

HEMA gravity deken

HEMA heeft een zwaartedeken in de markt gezet als ‘gravity deken’. Het was van goedkope kwaliteit, maar duurder dan het goedkoopste deken in onze lijst. Daarom hebben we je de moeite bespaart en het deken van HEMA niet in deze lijst gezet.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een verzwaringsdeken?

Verzwaarde dekens zijn een vorm van thuistherapie die vergelijkbare voordelen kan bieden als diepe druk simulatie (DDS). Deze dekens hebben positieve resultaten aangetoond voor verschillende aandoeningen, waaronder autisme, ADHD, en angst. Ze helpen je door je te kalmeren, gevoelens van angst te verminderen en slaapproblemen te verbeteren.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Verzwaarde dekens werken op een manier die vergelijkbaar is met het krijgen van een knuffel. Druk op het lichaam kan de afgifte van serotonine in de hersenen verhogen. Deze neurotransmitter wordt ook wel het u0022geluksstofjeu0022 genoemd omdat het een gevoel van kalmte en welzijn opwekt.

Wat is een verzwaringsdeken?

Ze zijn precies zoals ze klinken, zware dekens (tussen de 3 en 15kg) gevuld met plastic pellets of glaskralen. De theorie is dat de druk die je voelt als je onder al dat gewicht zit, een kalmerend effect heeft waardoor je sneller en dieper in slaap valt.

Is het OK om elke nacht met een verzwaard dekbed te slapen?

Volwassenen en oudere kinderen kunnen verzwaarde dekens gebruiken als bedovertrek of om overdag te ontspannen. Ze zijn veilig om te gebruiken om de hele nacht door te slapen. Ze zijn echter niet voor iedereen geschikt. Ze worden bijvoorbeeld niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 2 jaar.

Wie mag geen zwaartedeken gebruiken?

Ouders moeten hun kinderarts raadplegen voordat ze een verzwaarde deken gebruiken voor kinderen van elke leeftijd. Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen kunnen ook beter geen verzwaarde dekens gebruiken. Deze omvatten chronische aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma, chronische obstructieve longziekte (COPD), en slaapapneu.

Maken verzwaarde dekens je warm?

Het houdt zeer weinig of geen warmte vast. Het voelt altijd koel aan, en hoewel het zwaar is, maakt het je niet warm. Heb je het toch vaak warm? Dan raden we het Luna verzwaringsdeken aan, die is het meest luchtig en koel.

Zijn verzwaarde dekens goed voor zijslapers?

Ongeacht je slaapstijl kunnen verzwaarde dekens voordelig blijken te zijn. Aangezien het gewicht niet gelijkmatig over het lichaam wordt verdeeld als je een zijslaper bent, kunt je overwegen een minder zware deken te kopen dan de aanbevolen specificaties van de fabrikant.

Wordt het deken vergoed door de verzekeraar?

Een verzwaarde deken is geen officieel geneesmiddel en wordt gezien als alternatief geneesmiddel. Hierdoor wordt het (helaas) niet vergoed door de verzekeraar.

Hoeveel kilo moet mijn deken zijn?

De vuistregel is dat de deken wordt verzwaard tot 10% van het lichaamsgewicht van de gebruiker + 1-2 pond; tegelijkertijd moet de gebruiker de deken naar makkelijk kunnen verplaatsen (waardoor verzwaarde producten ongeschikt zijn voor kinderen onder de 2 jaar). u003cbru003eVoor kinderen geldt de vuistregel ‘10 procent van het lichaamsgewicht + 0.5-1 kilo’ gebruikt. Zo is het deken zwaar genoeg om de therapeutische werking te veroorzaken.

Wat zorgt voor het gewicht in het deken?

poly-pellets-verzwaringsdeken2-150x150

Poly-pellets (links) hebben meestal een plastic textuur of glaskralen (rechts) hebben meer een zanderige structuur. Overigens merk je hier geen verschil van als het in je deken zit en zijn ze beide volledig veilig voor gebruik.

Kan ik zelf een verzwaringsdeken maken?

Omdat verzwaringsdekens soms prijzig zijn, is het mogelijk om zelf een verzwaringsdeken te maken met behulp van sfeervolle stof en een vulling voor extra gewicht. Dit project vereist basisnaaivaardigheden en neemt ongeveer 3 uur in beslag om te voltooien. Het is echter meer geschikt voor ervaren naaisters vanwege de speciale aandacht die vereist is bij het verzwaren van de deken.

Gerelateerde producten

Bronnen

1 Positive Effects of a Weighted Blanket on Insomnia
2 Exploring the Safety and Therapeutic Effects of Deep Pressure Stimulation Using a Weighted Blanket
3 Evaluating the Safety and Effectiveness of the Weighted Blanket With Adults During an Inpatient Mental Health Hospitalization
4 Effects of Weighted Vests on Attention, Impulse Control, and On-Task Behavior in Children With Attention Deficit Hyperactivity Disorder

Menu