Warmtekussen

De 5 Beste en Warmste Warmtekussens van 2022

Ben je een echte koukleum en kun je ’s nachts wel wat extra warmte gebruiken? Dan kan een warmte kussen iets voor jou zijn.

Ben je nog niet bekend met het fenomeen? In feite is een warmte kussen een elektrisch kussen: een kussen dat elektrisch wordt opgewarmd. Dat klinkt misschien een beetje gevaarlijk, maar we kunnen je verzekeren dat het volledig veilig is. Het elektrische kussen is misschien nog wat nieuw voor je, maar van de elektrische deken heb je vast weleens gehoord. In feite werkt zo’n elektrische deken volgende precies dezelfde principes.

Warmte kussen overzicht

Ben je direct op zoek naar het beste warmte kussen? Je vindt in dit blog. In dit blog vind je daarnaast alle achtergrondinformatie over het elektrisch kussen dat je mogelijkerwijs maar wensen kan (alles wat je hartje begeert). Ook vind je in dit artikel een analyse van wat het warmtekussen precies is, wat de voordelen en eventuele nadelen hiervan zijn en waar je precies op moet letten als je er van plan bent één aan te schaffen. Als kers op de taart krijg je een overzicht van zevens warmtekussens die bij ons als beste uit de test zijn gekomen.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
Beste Algemene KeuzeCheck Prijs
Meest Luxueuze ModelCheck Prijs
Beste Prijs-KwaliteitverhoudingCheck Prijs
Meest Degelijke KeuzeCheck Prijs
Beste Voordelige KeuzeCheck Prijs

Voordelen warmte kussen

Het elektrische kussen kent talloze voordelen. We sommen die voordelen hier voor je op:

 • Constante circulatie van warmte door het lichaam. Het fijne van het warmte kussen is dat deze niet geleidelijk afkoelt, maar juist continue hitte uitstraalt. Omdat er voortdurend warmte wordt afgegeven, blijft je lichaam warm – van je kruin tot aan de puntjes van je tenen. Iedereen houdt van warmte. Warmte is niet alleen fijn om heerlijk ontspannen mee in slaap te vallen, maar zorgt er ook voor dat vermoeide of juist pijnlijke spieren minder trekken. De hitte kan er dus voor zorgen dat je meer uitgerust weer opstaat.
 • Ontspanning van schouders, nek en rug. Het is hierboven eigenlijk al genoemd, maar mocht je last hebben van vermoeide, zere of stijve spieren, dan kan hitte helpen de pijn en het gevoel van stijfheid weg te nemen. Zo geldt immers ook voor mensen met migraine dat regelmatig een warme douche nemen helpt.
 • Gewoon, heerlijk ontspannen. Vermoeide spieren kunnen je flink parten spelen, zowel overdag als ’s nachts. Een goede hittebehandeling is als een massage om je spieren weer los te maken en je je comfortabel te laten voelen.
 • Helpt verkoudheid weg te nemen. Wat krijg je als je ziek bent? Juist: warme soep of thee. Hitte is ideaal om verkoudheid mee te bestrijden. Een elektrisch kussen helpt het slijm in je longen los te krijgen. Hierdoor kun je het ophoesten, waardoor je het makkelijker kwijtraakt. Op die manier zal de verkoudheid sneller over zijn.
 • Ook geschikt bij misselijkheid en dergelijke.
 • Het elektrische kussen helpt bij herstel van sportblessures. Het warmte kussen kan ervoor zorgen dat pijn door overbelaste spieren en scheurtjes vermindert. Als je last hebt van een verstuiking, wordt een warmtekussen echter niet aangeraden, omdat dit tot een bloeduitstorting (in ieder geval in de eerste paar dagen) kan lijden.

Dan zijn er ook wat nadelen: als je koorts hebt, moet je het warmtekussen niet gebruiken, omdat de temperatuur van je lichaam daarmee alleen maar hoger zal worden. Ook bij wonden en ontstekingen is het warmtekussen niet geschikt. Je kunt er een ontsteking namelijk mee verergeren. Heb je last van eczeem, klachten aan het hart of tumoren? Ook dan wordt het warmte kussen niet aangeraden.

Wetenschap over warmte kussen

Een onderzoek uit 2005, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in een artikel genaamd ‘Effects of an electric blanket on sleep stages and body temperature in young men’, laat zien dat het gebruik van een elektrische deken (maar dat zal ook voor een kussen gelden) de temperatuur op verschillende plekken in het lichaam kan verhogen en zeker bij een koude kamer- en buitentemperatuur de kans op kou stress zal verkleinen. De slaappatronen tussen de testpersonen mét en zonder warmtedeken verschilden weinig van elkaar, als was het wel zo dat de testgroep die met een elektrische deken sliep minder REM (Rapid Eye Movement) vertoonde.

Natuurlijk hoef je ons niet uitsluitend op ons woord te geloven, noch hoef je alleen maar te kijken naar wat onderzoekers zeggen. Minstens zo belangrijk zijn de ervaringen uit eerste hand van de gebruikers van het elektrische kussen zelf. Het doet ons deugd je te mogen vertellen dat veel online klanten erg te spreken zijn over het elektrisch kussen dat ze hebben aangeschaft. Tijdens ons onderzoek bekijken we talloze reviews en komen we vele positieve tegen, zoals:


Dit product omvat voor mij optimale warmte en is heerlijk te gebruiken als je even tot ontspanning wilt komen. De stof is heerlijk fluffy en zacht, en de deken word binnen enkele seconden warm. Nu al een aantal keren gebruikt, ik ben er super blij mee! Dit warmtekussentje is mijn beste vriend ;-).

-Femke (30-39 jaar) uit Brabant over LifeGoods Nek, Schouders en Bovenrug

Top 5 warmte kussens

Hieronder zullen we de zeven warmtekussens bespreken die als beste uit onze eigen test naar voren zijn gekomen. Deze kussens zijn goed betaalbaar en van hoge kwaliteit. Bovenal worden ze door klanten goed beoordeeld en lijken ze precies te doen wat ze beloven te doen.

Beste Algemene Keuze
LifeGoods Warmtekussen Nek, Schouders en Bovenrug

Dit LifeGoods warmtekussen werkt geweldig tegen rug- en nekklachten! Dit warmtekussen is supersnel opgewarmd en gemakkelijk te bedienen met de LED display. Kies zelf welke van de 3 warmtestanden comfortabel is. Door dit handsfree ontwerp heb je gewoon bewegingsvrijheid. Daarnaast is dit warmtekussen tegen nekklachten gemaakt van een heerlijk zacht flanel-materiaal. Dit model schakelt, voor de veiligheid, na 90 minuten automatisch uit. Hoewel het ontwerp voor dit model gemaakt is voor de rug en schouders, is het gewoon perfect te gebruiken op elke plek van het lichaam.

Daarbij houd je dit warmtekussen lekker lang fris doordat deze (zonder bedieningspaneel) gewoon in de wasmachine mag. Ideaal!

Check Prijs op Bol.com
Meest Luxueuze Model
Elektrische Warmtekussen van LifeShift

Op zoek naar een elektrisch warmtekussen dat je zowel voor voeten, rug, schouders, buik en nek kunt gebruiken? Dan ben je bij LifeShift aan het juiste adres. Het kussen is ideaal na een lange dag hard werken, een inspannende sportsessie, een dag spelen met kinderen of lopen met de hond.

Voordelen:
 • Ook ’s nachts in bed te gebruiken
 • De verwarmingsmat is heel flexibel en kan op elke plek van het lichaam ingezet worden
 • De ingebouwde timer zorgt ervoor dat de hittegenerator automatisch uitgeschakeld wordt
 • Zes verschillende temperatuurstanden
 • Het product is te wassen in de wasmachine (op 30 graden Celsius)
 • Je kunt het kussen in combinatie met zogenaamde “Wet Therapy” of mist spray gebruiken
Nadelen:
 • Hogere prijsklasse
 • Heatingpad wordt niet altijd warm genoeg
Check Prijs Bol
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding
LifeGoods Warmtekussen Nek en Schouder

Dit LifeGoods warmtekussen werkt geweldig tegen nek- en schouderklachten. Dit warmtekussen is supersnel opgewarmd en gemakkelijk te bedienen met de LED display. Kies zelf welke van de 3 warmtestanden comfortabel is. Door dit handsfree ontwerp heb je gewoon alle nodige bewegingsvrijheid. Daarnaast is dit warmtekussen tegen nekklachten gemaakt van een heerlijk zacht flanel-materiaal. Dit model schakelt, voor de veiligheid, na 90 minuten automatisch uit.

Daarbij mag de zachte fleece gewoon in de wasmachine gewassen worden.

Voordelen:
 • Voordelig
 • Veilig (CE-markering)
 • Verlicht pijn in nek en schouders
 • Zacht en comfortabel
 • Snel opgewarmd (60 Watt)
 • Handsfree ontwerp
 • Lang snoer voor optimale bewegingsvrijheid (240 cm)
Nadelen:
 • Te bestellen in slechts 1 kleur
Check Prijs op Bol.com
De Meest Degelijke Keuze
Het Medisana Warmtekussen

Waarom kiezen voor het Medisana HP 605 warmtekussen? Dit product geeft warmte af en zal daarmee de bloedcirculatie stimuleren, zodat pijnlijke spieren eindelijk kunnen relaxen.

Voordelen:
 • Het warmtekussen wordt automatisch uitgeschakeld (90 minuten)
 • Mocht je langer dan 90 minuten van de warmte willen blijven genieten, schuif dan de schakelaar naar de ‘0’ positie en kies opnieuw voor de warmtestand die je het liefste hebt
 • Ook bij dit kussen kun je uit vier verschillende warmtestanden kiezen
 • Je bent volledig beveiligd tegen oververhitting
 • De kussenhoes kan in de wasmachine, maar de rest van het apparaat helaas niet
Nadelen:
 • Alleen de hoes kan gewassen worden, de heating pad zelf niet
 • De veiligheidsvoorziening, dat het warmtekussen uit gaat na 90 minuten, kan niet uitgezet worden
 • Wordt volgens sommige gebruikers niet warm genoeg
Check Prijs Bol
Beste Voordelige Keuze
LifeGoods Elektrisch Verwarmings Kussen

Dit warmtekussen van LifeGoods is super voordelig en gemakkelijk in gebruik. Dit kussen warmt lekker snel op tot 55 – 65 graden en schakelt automatisch uit na 90 minuten. Met de afstandsbediening en 3 warmtestanden kun je gemakkelijk zelf kiezen welke warmte jij het prettigst vindt. De heatingpad is extra groot en gemakkelijk te gebruiken op iedere pijnlijke plek op het lichaam.

Voordelen:
 • Voorzien van een luxe afstandsbediening met LED-display
 • Gemaakt van superzacht en ademend fleecestof
 • Pijn wordt verlicht (ook menstruatiepijn en pijn bij zwangerschap)
 • Bloedcirculatie bevordert
 • Handmatig wasbaar (maximaal 30 graden Celsius)
 • Super veilig (CE-markering)
Nadelen:
 • Wassen in de wasmachine kan leiden tot schade.
Check Prijs Bol

Warmte kussen kopen? Let hierop

Van plan een warmtekussen aan te schaffen? Mooi, wij helpen je alvast vooruit met goede tips:

 • Let goed op het vermogen. Het vermogen van een elektrisch kussen wordt in Watt uitgedrukt. Hoe meer Watt, hoe meer hitte het kussen af zal geven, maar ook hoe sneller het warm wordt. De gemiddelde waarde voor het elektrische kussen is 100 Watt. De temperatuur van het kussen wordt ook altijd goed gereguleerd, zodat je zeker weet dat hij niet te warm wordt en je je eraan zult branden.
 • Let ook op de schakelaar. Het elektrische kussen zal over een schakelaar beschikken om de warmtegenerator mee aan en weer uit te zetten. De schakelaar geeft de verscheidene hittestanden aan. Belangrijk bij de schakelaar is dat deze duidelijk en gemakkelijk te hanteren is. Sommige displays lichten in het donker op, zodat je ze ook ’s nachts gebruiken kunt: handig als je het kussen in bed wilt gebruiken.
 • Hoe maak je het kussen schoon? Sommige warmtekussens kunnen in hun geheel in de was, bij anderen kan alleen de hoes gewassen worden. Vaak is handmatig wassen de oplossing en dat bij een temperatuur van niet meer dan 30 graden. Kijk van tevoren goed hoe jouw keuze kussen schoongemaakt kan worden.
 • Wat is de stroomvoorziening? Je sluit een elektrisch kussen aan op het lichtnet. De schakelaar is van snoer met stekker voorzien. Deze stop je in het stopcontact. Er zijn kussen die je kunt laden (met een soort accu), waarvoor je dus niet altijd een directe aansluiting met het lichtnet nodig hebt. Handig als je het kussen ook onderweg, bijvoorbeeld in de auto, wilt gebruiken om je spieren te verwennen.
 • De automatische uitschakeling. Bijna alle elektrische kussens schakelen zichzelf automatisch uit. Dit gebeurt doorgaans na anderhalf uur, al zijn er ook kussens waarbij je zelf kunt instellen na hoelang het zich zal uitschakelen.

Soorten warmtekussens

Warmtekussens zijn er in verrassend veel varianten, die varianten bespreken we hier:

 • Grote pittenzakken. Ben je bekend met de kersenpitten kussens? Hiermee wordt de zogenaamde “pittenzak” gevuld. Dit is een vrij ouderwetse – maar effectieve – manier van verwarmen. De pitten van kersen ook vandaag de dag nog gebruikt om warmtekussens mee te vullen. Een nadeel van deze kersenpittenzakken is dat ze vrij snel weer afkoelen en dat je ze telkens opnieuw moet verhitten.
 • Kleine pittenzakken (druivenpitten, lijnzaad, koolzaad…) Dan zijn er ook nog warmtekussens die van kleinere pitten gebruik maken. Het voordeel van deze kleinere pitjes is dat het warmtekussen zich gemakkelijk zal aanpassen naar de vorm van je lichaam. Omdat er meer zaadjes inzitten dan in de kersenpittenzak, blijft het kussen langer warm.
 • Siliconen parels. Siliconen parels in warmtekussens zijn een nieuwe trend. Een vulling van siliconen heeft meerdere voordelen. Ten eerste zijn ze ideaal voor mensen die last hebben van allergische reacties bij pittenkussens. Ook zullen siliconen parels geurloos zijn, in tegenstelling tot de pitten.

Reviews van de topmerken

Wordt snel warm. De drie standen zijn een prima variatie in de warmte, stand 3 is goed warm maar zeker niet te heet. Makkelijk op te vouwen, lekker zacht en snoer voor mijn huis ook lang genoeg. Aanrader voor stijve en vermoeide spieren, dochterlief vind het ook fijn als het de tijd van de maand is…

Kim (40-49 jaar) uit Baarn over LifeGoods

Wordt snel warm, automatische afslag na 90 min. Vier standen: de warmste echt lekker warm, de koudste goed om lekker op temp te blijven. Het is niet echt een kussen, meer een mini elektrische deken. Ik vind m top, nu ruim een jaar in gebruik en ik ben er meer dan tevreden over!

Klant (40-49 jaar) over Medisana

Warmt snel op. Alleen jammer dat je er niet op mag liggen. Ik had het juist gekocht om het tussen kussen en onderrug te leggen op de bank. Of plat op de rug te liggen, voor de onderrug.

Teun (40-49 jaar) over LifeGoods Nek en Schouders.

Het warmtekussen voldoet prima. Het aantal warmtestanden is meer dan toereikend en het aantal in te stellen tijdzones vind ik eveneens naar behoren.

Het kussen wordt op stand 4 aangenaam warm en de afmeting is voor mij zeer geschikt om achter de rug op een stoel te gebruiken.

Kortom, ben blij met de aanschaf. Over de langere termijn kan ik uiteraard niets zeggen, de tijd zal het leren.

Mijntje (60-69 jaar) uit Papendrecht over LifeShift

Meerdere warmtekussens getest. Ben heel blij met deze. Hopelijk blijft hij het lang doen Veel andere kussens hadden een stand die te lauw of juist te heet was, eentje kreukelde erg met erop liggen (leek mij brandgevaarlijk daardoor). Deze bevalt mij heel goed, en eentje ging helemaal nooit uit, zodat ik na 2 uur mijn bed uit stoomde (óók brandgevaarlijk, en voor je lijf niet gezond: met zoveel warmte slaap je slechter).

Aan dit kussen zit een klittenband zodat hij ook bv om de rug of schouders te gebruiken is. Doe ik niet, en dan is die klittenband misschien een beetje lastig, maar ach, je legt die in bed onderop, en je voelt hem ook niet. Hij blijft ook keurig in model. Van mij had het kussen rechthoekig mogen zijn, in plaats van taps toelopend, maar eigenlijk maakt het niet veel uit. Prima zo!

Alicia (50-59 jaar) uit Zunder over LifeGoods

Beste artikelen voor de koude slaper en de winter

Veelgestelde vragen

Kun je een elektrisch kussen ook in bed gebruiken?

Dat ligt aan het model. Bij sommige elektrische kussens bestaat het risico dat een deel van je lichaam oververhit zal raken. In bed kan het kussen ook dubbelvouwen of in de kreuk raken. Voor warmte in bed wordt een elektrische deken aangeraden. Toch zijn er wel degelijk modellen kussens die beweren dat je ze ook ’s nachts, in het donker, in bed, gebruiken kunt.

Waarom heb je een elektrisch kussen nodig?

Als je last van stramme of pijnlijke spieren hebt, biedt het elektrische kussen uitkomst. Niet alleen helpt het kussen je te ontspannen en de pijn weg te nemen, een hittekussen is ook nog betaalbaar. Een elektrisch kussen is supermakkelijk te gebruiken en bovendien volledig draagbaar.

Helpt een elektrisch kussen je met inslapen?

Dankzij het warmtekussen zal je bloedcirculatie gestimuleerd worden en zullen stramme spieren in je lichaam kunnen ontspannen. Je blijft warm en comfortabel, waardoor je in de regel gemakkelijk in slaap zult vallen, net zoals na een glas warme melk en een lekker koekje.

Hoe kun je een hittekussen gebruiken?

Er zijn meerdere manieren om een hittekussen te gebruiken, maar het is het gebruikelijkst het kussen in je nek te plaatsen, of op je onderrug te leggen. Je kunt het kussen overigens ook onder je benen leggen. De beste warmtekussens zullen je lichaam vanuit een centraal punt verhitten.


Bronnen

Kazue Okamoto-Mizuno; Kazuyo Tsuzuki, Yasushi Ohshiro en Koh Mizuno, ‘Effects of an electric blanket on sleep stages and body temperature in young men’ (2005), Ergonomics 48:7, 749-757, DOI: 10.1080/00140130500120874.

Gerelateerde berichten

Ga in discussie