Warmtekussen

De 7 Beste en Warmste Warmtekussens van 2022

Ben je een echte koukleum en kun je ’s nachts wel wat extra warmte gebruiken? Dan kan een warmte kussen iets voor jou zijn.

Ben je nog niet bekend met het fenomeen? In feite is een warmte kussen een elektrisch kussen: een kussen dat elektrisch wordt opgewarmd. Dat klinkt misschien een beetje gevaarlijk, maar we kunnen je verzekeren dat het volledig veilig is. Het elektrische kussen is misschien nog wat nieuw voor je, maar van de elektrische deken heb je vast weleens gehoord. In feite werkt zo’n elektrische deken volgende precies dezelfde principes.

Warmte kussen overzicht

Ben je direct op zoek naar het beste warmte kussen? Je vindt in dit blog. In dit blog vind je daarnaast alle achtergrondinformatie over het elektrisch kussen dat je mogelijkerwijs maar wensen kan (alles wat je hartje begeert). Ook vind je in dit artikel een analyse van wat het warmtekussen precies is, wat de voordelen en eventuele nadelen hiervan zijn en waar je precies op moet letten als je er van plan bent één aan te schaffen. Als kers op de taart krijg je een overzicht van zevens warmtekussens die bij ons als beste uit de test zijn gekomen.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
Beste-algemene-keuze-warmtekussenBeste algemene keuze Check Prijs
Het-meest-luxe-warmtekussenHet meest luxe warmtekussen Check Prijs
Het-scherpst-geprijste-warmekussenBest for budget: het meest scherpgeprijsde warmtekussen Check Prijs
Meest-originele-warmtekussenHet meest originele warmtekussen Check Prijs
Meest-degelijke-warmtekussenDe meest degelijke keuze Check Prijs
Beste-warmtekussen-voor-overdagHet warmtekussen voor overdag Check Prijs
Optimaal-inzetbaar-warmtekussenOptimaal inzetbaar warmtekussen Check Prijs

Voordelen warmte kussen

Het elektrische kussen kent talloze voordelen. We sommen die voordelen hier voor je op:

 • Constante circulatie van warmte door het lichaam. Het fijne van het warmte kussen is dat deze niet geleidelijk afkoelt, maar juist continue hitte uitstraalt. Omdat er voortdurend warmte wordt afgegeven, blijft je lichaam warm – van je kruin tot aan de puntjes van je tenen. Iedereen houdt van warmte. Warmte is niet alleen fijn om heerlijk ontspannen mee in slaap te vallen, maar zorgt er ook voor dat vermoeide of juist pijnlijke spieren minder trekken. De hitte kan er dus voor zorgen dat je meer uitgerust weer opstaat.
 • Ontspanning van schouders, nek en rug. Het is hierboven eigenlijk al genoemd, maar mocht je last hebben van vermoeide, zere of stijve spieren, dan kan hitte helpen de pijn en het gevoel van stijfheid weg te nemen. Zo geldt immers ook voor mensen met migraine dat regelmatig een warme douche nemen helpt.
 • Gewoon, heerlijk ontspannen. Vermoeide spieren kunnen je flink parten spelen, zowel overdag als ’s nachts. Een goede hittebehandeling is als een massage om je spieren weer los te maken en je je comfortabel te laten voelen.
 • Helpt verkoudheid weg te nemen. Wat krijg je als je ziek bent? Juist: warme soep of thee. Hitte is ideaal om verkoudheid mee te bestrijden. Een elektrisch kussen helpt het slijm in je longen los te krijgen. Hierdoor kun je het ophoesten, waardoor je het makkelijker kwijtraakt. Op die manier zal de verkoudheid sneller over zijn.
 • Ook geschikt bij misselijkheid en dergelijke.
 • Het elektrische kussen helpt bij herstel van sportblessures. Het warmte kussen kan ervoor zorgen dat pijn door overbelaste spieren en scheurtjes vermindert. Als je last hebt van een verstuiking, wordt een warmtekussen echter niet aangeraden, omdat dit tot een bloeduitstorting (in ieder geval in de eerste paar dagen) kan lijden.

Dan zijn er ook wat nadelen: als je koorts hebt, moet je het warmtekussen niet gebruiken, omdat de temperatuur van je lichaam daarmee alleen maar hoger zal worden. Ook bij wonden en ontstekingen is het warmtekussen niet geschikt. Je kunt er een ontsteking namelijk mee verergeren. Heb je last van eczeem, klachten aan het hart of tumoren? Ook dan wordt het warmte kussen niet aangeraden.

Wetenschap over warmte kussen

Een onderzoek uit 2005, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in een artikel genaamd ‘Effects of an electric blanket on sleep stages and body temperature in young men’, laat zien dat het gebruik van een elektrische deken (maar dat zal ook voor een kussen gelden) de temperatuur op verschillende plekken in het lichaam kan verhogen en zeker bij een koude kamer- en buitentemperatuur de kans op kou stress zal verkleinen. De slaappatronen tussen de testpersonen mét en zonder warmtedeken verschilden weinig van elkaar, als was het wel zo dat de testgroep die met een elektrische deken sliep minder REM (Rapid Eye Movement) vertoonde.

Warmte kussen ervaringen

Natuurlijk hoef je ons niet uitsluitend op ons woord te geloven, noch hoef je alleen maar te kijken naar wat onderzoekers zeggen. Minstens zo belangrijk zijn de ervaringen uit eerste hand van de gebruikers van het elektrische kussen zelf. Het doet ons deugd je te mogen vertellen dat veel online klanten erg te spreken zijn over het elektrisch kussen dat ze hebben aangeschaft. Tijdens ons onderzoek bekijken we talloze reviews en komen we vele positieve tegen, zoals:


“Heb het warmtekussen voor mijn hoogbejaarde moeder gekocht, die in een rolstoel zit en veel last van haar rug heeft. Als we bij haar zijn leggen wij het in haar nek of onderrug. En dat vindt ze heerlijk! We hadden het veel eerder voor haar aan moeten schaffen…”

-Review van een warmte kussen op Bol.com

Top 7 warmte kussens

Hieronder zullen we de zeven warmtekussens bespreken die als beste uit onze eigen test naar voren zijn gekomen. Deze kussens zijn goed betaalbaar en van hoge kwaliteit. Bovenal worden ze door klanten goed beoordeeld en lijken ze precies te doen wat ze beloven te doen.

De Beste Algemene Keuze
Het Inventum Elektrisch Kussen

Het eerste warmte kussen in de lijst is de Inventum HNK18. Dit warmtekussen heeft maar liefst 3 verschillende warmtestanden. Je kunt het kussen onder je rug, maar ook in je nek en bij je schouders plaatsen. De warmte die het kussen verspreidt, helpt je bij een goede doorbloeding.

Voordelen:
 • Dit kussen is van ademend velours gemaakt, dat ook nog eens prettig aanvoelt op de huid
 • Na 90 minuten schakelt het elektrische kussen zichzelf automatisch uit. Dat betekent dat je er gerust mee in slaap kunt vallen, maar ook dat je niet meer van de warmte kunt genieten als je bijvoorbeeld midden in de nacht wakker wordt: een voordeel én een nadeel
 • Dankzij de afneembare schakelaar kan het kussen in de wasmachine gewassen worden (op 30 graden)
 • Het kussen warmt razendsnel op
 • Compact formaat
Nadelen:
 • Sommige gebruikers hebben aangegeven het kussen niet lang te kunnen gebruiken omdat deze kapot ging
Check Prijs Bol
De meest luxe keuze
Your Essentials Elektrische Warmtekussen

Your Essentials heeft een XL heating pad op de markt gebracht. Dit is een groot kussen! Het warmtekussen kan opwarmen tot maar liefst 80 graden Celsius en zal zich weer automatisch uitschakelen (na 90 minuten, wat gebruikelijk lijkt te zijn).

Voordelen:
 • Op het LED-display zijn maar liefst 9 verschillende warmtestanden in te stellen
 • 100% tevredenheidsgarantie betekent: niet goed, geld terug
 • De pijn in spieren of gewrichten wordt effectief verlicht
 • Er zijn maar liefst 4 timerniveaus ingebouwd (30 minuten, 60 minuten, 90 minuten en 120 minuten)
 • Je kunt het product tot maximaal 30 graden in de wasmachine schoon maken
 • Extra groot formaat: extra veel genieten
 • Waar spierpijn verlicht wordt, wordt de bloedcirculatie juist gestimuleerd
 • Het Your Essentials kussen warmt razendsnel op, al in slechts 40 seconden
 • De buitenzijde van het heating pad is gemaakt van het zachtste, meest duurzame fleece
Nadelen:
 • Je mag niet op de heating pad liggen
 • Sommige gebruikers vinden dat de pad té heet wordt
Check Prijs Bol

Scherpst geprijsde keuze
LifeGoods Elektrisch Verwarmings Kussen

Het tweede warmtekussen in de lijst is er één van LifeGoods. Het is een heating pad (grijs) dat snel tot 55-65 graden Celsius zal opwarmen en zich na 90 minuten weer uitschakelt. Dankzij een afstandsbediening voorzien van LED-display kun je zelf één van drie warmtestanden uitkiezen. Wordt gebruikt bij pijnlijke of juist gespannen spieren.

Voordelen:
 • Voorzien van een luxe afstandsbediening met LED-display
 • Het bovenmateriaal is gemaakt van superzacht en ademend fleecestof
 • Pijn wordt verlicht (ook menstruatiepijn en pijn bij zwangerschap) en de bloedcirculatie bevordert
 • Je kunt het warmtekussen handmatig wassen (maximaal 30 graden Celsius), wassen in de wasmachine kan leiden tot schade.
 • Heeft een CE-markering en dat houdt in dat het aan wettelijke eisen op het vlak van prestatie en veiligheid voldoet
Nadelen:
 • Sommige gebruikers vinden deze heating pad niet heet genoeg worden
 • Er is geen hoes die eraf genomen kan worden om de buitenkant van het warmte kussen te wassen
Check Prijs Bol
Het Meest Originele Ontwerp
Het Warmtekussen Van Comforthulpmiddelen

Hou je van origineel? Kies dan voor Comforthulpmiddelen. Een beetje een rare naam voor een merk, maar het dekt in ieder geval de lading. Comfortmiddelen heeft een warmtekussen voor je dat tot hoog in je nek warmte verspreidt. De sensor in het kussen zal oververhitting voorkomen.

Voordelen:
 • Het warmtekussen beschikt over een sensor die oververhitting tegengaat
 • Je kunt het bedieningspaneel afnemen en de hoes wassen (ook dit product niet warmer dan 30 graden Celsius)
 • Kies uit vier verschillende temperatuurniveaus
 • Bestrijdt pijn in nek en schouders effectief
 • Creatief ontwerp
Nadelen:
 • Enkel voor schouders te gebruiken
 • Enkele gebruikers geven aan dat het warmtekussen niet warm genoeg wordt
Check Prijs Bol
De Meest Degelijke Keuze
Het Medisana Warmtekussen

Waarom kiezen voor het Medisana HP 605 warmtekussen? Dit product geeft warmte af en zal daarmee de bloedcirculatie stimuleren, zodat pijnlijke spieren eindelijk kunnen relaxen.

Voordelen:
 • Het warmtekussen wordt automatisch uitgeschakeld (90 minuten)
 • Mocht je langer dan 90 minuten van de warmte willen blijven genieten, schuif dan de schakelaar naar de ‘0’ positie en kies opnieuw voor de warmtestand die je het liefste hebt
 • Ook bij dit kussen kun je uit vier verschillende warmtestanden kiezen
 • Je bent volledig beveiligd tegen oververhitting
 • De kussenhoes kan in de wasmachine, maar de rest van het apparaat helaas niet
Nadelen:
 • Alleen de hoes kan gewassen worden, de heating pad zelf niet
 • De veiligheidsvoorziening, dat het warmtekussen uit gaat na 90 minuten, kan niet uitgezet worden
 • Wordt volgens sommige gebruikers niet warm genoeg
Check Prijs Bol
Het Beste Overdag
Inventum Elektrisch Kussen

De HNK347 is het tweede warmtekussen van Inventum in deze lijst. Het is een kussen dat je zowel voor de rug en buik, maar ook andere delen van het lichaam kunt gebruiken. Het is wel zo dat de pasvorm specifiek is afgesteld op buik en rug. Met dank aan de hitte zullen je spieren optimaal kunnen ontspannen en kun je even helemaal tot rust en tot jezelf komen.

Voordelen:
 • Kies uit 3 vaste warmtestanden
 • Een groot formaat warmtekussen
 • Het kussen is eenvoudig vast te maken met klittenband
 • De schakelaar kan worden afgenomen, waarna je het kussen kunt wassen in de machine.
Nadelen:
 • Als het kussen te heet wordt, brandt de mechaniek door
 • Hoge prijs in vergelijking met de andere kussens
 • Deze heating pad is smaller dan de andere keuzes (dit hoéft natuurlijk geen nadeel te zijn)
Check Prijs Bol
Optimaal inzetbaar
Het Elektrische Warmtekussen van LifeShift

Op zoek naar een elektrisch warmtekussen dat je zowel voor voeten, rug, schouders, buik en nek kunt gebruiken? Dan ben je bij LifeShift aan het juiste adres. Het kussen is ideaal na een lange dag hard werken, een inspannende sportsessie, een dag spelen met kinderen of lopen met de hond.

Voordelen:
 • Last van stijfheid, spierpijn of andere pijntjes? Dankzij het LifeShift warmtekussen zal dit al snel verleden tijd zijn
 • Ook ’s nachts in bed te gebruiken
 • De verwarmingsmat is heel flexibel en kan op elke plek van het lichaam ingezet worden
 • De ingebouwde timer zorgt ervoor dat de hittegenerator automatisch uitgeschakeld wordt
 • Kies uit liefst zes verschillende temperatuurstanden
 • Het product is te wassen in de wasmachine (op 30 graden Celsius)
 • Je kunt het kussen in combinatie met zogenaamde “Wet Therapy” of mist spray gebruiken
Nadelen:
 • Wederom een warmtekussen dat door sommige gebruikers wordt omschreven als een heatingpad die niet warm genoeg wordt
Check Prijs Bol

Warmte kussen kopen? Let hierop

Van plan een warmtekussen aan te schaffen? Mooi, wij helpen je alvast vooruit met goede tips:

 • Let goed op het vermogen. Het vermogen van een elektrisch kussen wordt in Watt uitgedrukt. Hoe meer Watt, hoe meer hitte het kussen af zal geven, maar ook hoe sneller het warm wordt. De gemiddelde waarde voor het elektrische kussen is 100 Watt. De temperatuur van het kussen wordt ook altijd goed gereguleerd, zodat je zeker weet dat hij niet te warm wordt en je je eraan zult branden.
 • Let ook op de schakelaar. Het elektrische kussen zal over een schakelaar beschikken om de warmtegenerator mee aan en weer uit te zetten. De schakelaar geeft de verscheidene hittestanden aan. Belangrijk bij de schakelaar is dat deze duidelijk en gemakkelijk te hanteren is. Sommige displays lichten in het donker op, zodat je ze ook ’s nachts gebruiken kunt: handig als je het kussen in bed wilt gebruiken.
 • Hoe maak je het kussen schoon? Sommige warmtekussens kunnen in hun geheel in de was, bij anderen kan alleen de hoes gewassen worden. Vaak is handmatig wassen de oplossing en dat bij een temperatuur van niet meer dan 30 graden. Kijk van tevoren goed hoe jouw keuze kussen schoongemaakt kan worden.
 • Wat is de stroomvoorziening? Je sluit een elektrisch kussen aan op het lichtnet. De schakelaar is van snoer met stekker voorzien. Deze stop je in het stopcontact. Er zijn kussen die je kunt laden (met een soort accu), waarvoor je dus niet altijd een directe aansluiting met het lichtnet nodig hebt. Handig als je het kussen ook onderweg, bijvoorbeeld in de auto, wilt gebruiken om je spieren te verwennen.
 • De automatische uitschakeling. Bijna alle elektrische kussens schakelen zichzelf automatisch uit. Dit gebeurt doorgaans na anderhalf uur, al zijn er ook kussens waarbij je zelf kunt instellen na hoelang het zich zal uitschakelen.

Soorten warmtekussens

Warmtekussens zijn er in verrassend veel varianten, die varianten bespreken we hier:

 • Grote pittenzakken. Ben je bekend met de kersenpitten kussens? Hiermee wordt de zogenaamde “pittenzak” gevuld. Dit is een vrij ouderwetse – maar effectieve – manier van verwarmen. De pitten van kersen ook vandaag de dag nog gebruikt om warmtekussens mee te vullen. Een nadeel van deze kersenpittenzakken is dat ze vrij snel weer afkoelen en dat je ze telkens opnieuw moet verhitten.
 • Kleine pittenzakken (druivenpitten, lijnzaad, koolzaad…) Dan zijn er ook nog warmtekussens die van kleinere pitten gebruik maken. Het voordeel van deze kleinere pitjes is dat het warmtekussen zich gemakkelijk zal aanpassen naar de vorm van je lichaam. Omdat er meer zaadjes inzitten dan in de kersenpittenzak, blijft het kussen langer warm.
 • Siliconen parels. Siliconen parels in warmtekussens zijn een nieuwe trend. Een vulling van siliconen heeft meerdere voordelen. Ten eerste zijn ze ideaal voor mensen die last hebben van allergische reacties bij pittenkussens. Ook zullen siliconen parels geurloos zijn, in tegenstelling tot de pitten.

Veelgestelde vragen

Kun je een elektrisch kussen ook in bed gebruiken?

Dat ligt aan het model. Bij sommige elektrische kussens bestaat het risico dat een deel van je lichaam oververhit zal raken. In bed kan het kussen ook dubbelvouwen of in de kreuk raken. Voor warmte in bed wordt een elektrische deken aangeraden. Toch zijn er wel degelijk modellen kussens die beweren dat je ze ook ’s nachts, in het donker, in bed, gebruiken kunt.

Waarom heb je een elektrisch kussen nodig?

Als je last van stramme of pijnlijke spieren hebt, biedt het elektrische kussen uitkomst. Niet alleen helpt het kussen je te ontspannen en de pijn weg te nemen, een hittekussen is ook nog betaalbaar. Een elektrisch kussen is supermakkelijk te gebruiken en bovendien volledig draagbaar.

Helpt een elektrisch kussen je met inslapen?

Dankzij het warmtekussen zal je bloedcirculatie gestimuleerd worden en zullen stramme spieren in je lichaam kunnen ontspannen. Je blijft warm en comfortabel, waardoor je in de regel gemakkelijk in slaap zult vallen, net zoals na een glas warme melk en een lekker koekje.

Hoe kun je een hittekussen gebruiken?

Er zijn meerdere manieren om een hittekussen te gebruiken, maar het is het gebruikelijkst het kussen in je nek te plaatsen, of op je onderrug te leggen. Je kunt het kussen overigens ook onder je benen leggen. De beste warmtekussens zullen je lichaam vanuit een centraal punt verhitten.


Bronnen

Kazue Okamoto-Mizuno; Kazuyo Tsuzuki, Yasushi Ohshiro en Koh Mizuno, ‘Effects of an electric blanket on sleep stages and body temperature in young men’ (2005), Ergonomics 48:7, 749-757, DOI: 10.1080/00140130500120874.

Gerelateerde berichten

Menu