Wat Is Diazepam?
Diazepam

Wat Is Diazepam?

Diazepam is een medicijn dat bekend staat onder de merknamen Valium, Stesolid en Diazemuis. Diazepam als slaapmiddel werd al gebruikt in de jaren zeventig en tachtig en behoort tot de groep benzodiazepinen. Destijds werd Diazepam als een ongevaarlijk slaapmiddel beschouwd, tegenwoordig zijn artsen terughoudender met het voorschrijven van dit soort slaapmiddelen. Met name omdat Diazepam een langere werking heeft dan bijvoorbeeld temazepam en oxazepam.

Het is belangrijk om te weten dat Diazepam niet alleen wordt gebruikt voor slaapstoornissen en dat er verschillende soorten Diazepam medicatie zijn. Diazepam wordt ook ingezet voor de behandeling van angsten, spierspasmen, alcohol ontwenningsverschijnselen en als slaapmedicatie voorafgaand aan een operatie. Diazepam maakt je slaperig, heeft een kalmerend effect, werkt spierontspannend en zorgt voor vermindering van angst en spanning. Ook wordt Diazepam snel in het bloed opgenomen en heeft het een snelle werking.

Wat je verder moet weten is dat Diazepam er alleen voor zorgt dat je sneller in slaap valt en beter slaapt. Diazepam verhelpt niet de oorzaak van slaapproblemen.

*Disclaimer: alle informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Wij raden specifieke slaapmedicatie niet aan en zien het enkel als laatste redmiddel. Om afhankelijkheid en verslaving tegen te gaan zijn wij altijd voor natuurlijke slaapmiddelen. Echter, advies van je huisarts is altijd leidend.

MerknamenDiazepam (EG, Teva, Ratiopharm), Valium (Roche), Stesolid
SubklasseBenzodiazepinen
Op recept?Ja, vereist
ToedieningOraal (tablet), rectaal, injectie, direct in de bloedbaan
Halfwaardetijd Diazepam24 tot 100 uur
ZwangerschapsrisicoNiet gebruiken tijdens de zwangerschap, gebruik tijdens de eindfase van de zwangerschap is gevaarlijk voor de baby.
RijvaardigheidsrisicoJe mag geen voertuigen of machines besturen na gebruik van Diazepam. Diazepam vermindert je concentratie en maakt je slaperig.
AlcoholrisicoDrink geen alcohol in de periode dat je Diazepam gebruikt, alcohol versterkt de sedatieve werking en zorgt ervoor dat je extra slaperig wordt.

Hoe werkt Diazepam?

Diazepam is de werkzame stof die de slaap opwekt. Diazepam behoort tot de groep benzodiazepinen, wat bekend staat om hun kalmerende en slaapbevorderende werking. Diazepam wordt meestal verwerkt in tabletten van 2 mg, 5 mg en 10 mg. Deze dien je oraal in te nemen met een grote hoeveelheid water. Diazepam wordt ook verwerkt in injectievloeistof, voor andere doeleinden.

Zoals eerder aangegeven wordt Diazepam voor verschillende klachten voorgeschreven en zijn er verschillende soorten Diazepam medicatie. In de bijsluiters staat daarom niet exact hoe Diazepam gebruikt dient te worden voor de behandeling van een slaapstoornis. Het advies van de arts is daarom leidend.

Diazepam werkingsduur

Diazepam heeft een halfwaardetijd van meer dan 24 uur. Dit betekent dat Diazepam ook na een nacht slapen nog lang door kan werken. Wanneer je het middel langdurig gebruikt, dagelijks en in hoge doseringen kan de halfwaardetijd oplopen tot wel 100 uur. Dit betekent dat je de werking nog lang ervaart na het wakker worden.

Hoe snel werkt Diazepam?

De werking van Diazepam is binnen één uur na inname. Je merkt dan dat het medicijn ontspannend en rustgevend werkt.

Wat is de juiste dosering?

Zoals voor alle medicijnen geldt is het advies van de arts of apotheker leidend. Gebruik Diazepam altijd precies zoals voorgeschreven en verander niet zelf de aanbevolen dosering.

Diazepam dosering:

De aanbevolen dosering van Diazepam verschilt per persoon, per bijsluiter en per behandeling. De gebruikelijke dosering varieert van 2 tot 15 mg per dag en wordt verdeeld over meerdere doseringen per dag. Afhankelijk van het gebruiksdoel en het advies van de arts.

Diazepam is verkrijgbaar in 2 mg, 5 mg en tabletten van 10 mg.

Wat zijn de bijwerkingen van Diazepam?

Zoals voor alle geneesmiddelen geldt heeft Diazepam meerdere mogelijke bijwerkingen. Niet iedereen krijgt hiermee te maken en de bijwerkingen verschillen per persoon. Sommige bijwerkingen van Diazepam kunnen wel zeer ernstig zijn. Hieronder staat een lijst van de belangrijkste mogelijke bijwerkingen van Diazepam.

Ernstige bijwerkingen:

 • Respiratoire depressie
 • Ademstilstand
 • Bewusteloosheid
 • Geelzucht
 • Anafylaxie (ernstige allergische reactie)

Andere mogelijke bijwerkingen:

 • Sufheid en vermoeidheid
 • Ontwenningsverschijnselen
 • Verwardheid
 • Verlies van coördinatie van spierbewegingen
 • Spierzwakte
 • Geheugenverlies
 • Concentratieproblemen
 • Evenwichtsstoornissen
 • Duizeligheid en hoofdpijn
 • Onduidelijk spreken
 • Maag- en darmaandoeningen
 • Toename speekselproductie
 • Allergische huidreacties
 • Mentale bijwerkingen
 • Verminderde waakzaamheid
 • Depressie
 • Afvlakking van emoties
 • Slaapproblemen
 • Hartproblemen
 • Lage bloeddruk en flauwvallen
 • Meer slijm in de longen
 • Droge mond
 • Meer eetlust
 • Niet kunnen plassen
 • Impotentie
 • Wazig of dubbelzien

Wat als je te maken krijgt met bijwerkingen?

Wanneer je te maken krijgt met een van de bijwerkingen raden we je aan om direct contact op te nemen met je arts. Vooral wanneer je last krijgt van de benoemde ‘ernstige bijwerkingen’ en ook wanneer je andere bijwerkingen krijgt die niet op de bijsluiter staan.

Werkt Diazepam verslavend?

Over het algemeen geldt dat medicijnen verslavend kunnen werken. Bij gebruik van Diazepam bestaat ook een risico op verslaving. Dit risico is groter voor mensen die eerder verslaafd zijn geweest aan alcohol of drugs en mensen met een hoge verslavingsgevoeligheid. Ook wordt het risico groter bij langdurig gebruik en hoge doseringen. Wanneer je van de ene op de andere dag stopt met dit medicijn is de kans op ontwenningsverschijnselen het grootst. Ontwenningsverschijnselen komen al voor bij normale doseringen en kortdurend gebruik. Het risico op afhankelijkheid is dus groot bij Diazepam.

Gebruik van Diazepam moet daarom altijd geleidelijk worden afgebouwd. Meer hierover lees je verder in dit artikel.

Wat als je stopt met dit slaapmiddel?

Wanneer je plotseling stopt met Diazepam kun je ontwenningsverschijnselen krijgen zoals: angst, paniekaanvallen, hevige en bonzende hartslag, zweten, trillen, maagproblemen, prikkelbaarheid, agressie, verstoorde zintuiglijke waarneming, spierspasmen, onwel voelen, verlies van eetlust, slapeloosheid en mentale bijwerking zoals ernstige verwardheid en aanvallen.

Mag ik met Diazepam autorijden, alcohol drinken en andere medicijnen nemen?

Gebruik van Diazepam brengt risico’s met zich mee. Dit geldt voor vrijwel alle slaapmiddelen. Met Diazepam mag je niet autorijden, geen alcohol drinken en in combinatie verschillende andere medicijnen kan Diazepam gevaarlijk zijn.

Diazepam en autorijden:
Tijdens het autorijden is het belangrijk om alert te zijn. Diazepam vermindert je concentratievermogen, spiercoördinatie en maakt je slaperig. Wanneer je last hebt van een van deze verschijnselen kun je beter geen auto of andere voertuigen besturen.

Diazepam en andere medicijnen:
Gelijktijdig gebruik van Diazepam met andere medicijnen kan leiden tot gevaarlijke situaties, betere of slechtere werking van de zowel Diazepam als andere medicijnen die je gebruikt en vergroot de kans op bijwerkingen. In de bijsluiter staat precies aangegeven welke medicijnen problemen opleveren. Vertel je arts daarom welke medicijnen je gebruikt. Op basis hiervan wordt een lagere of hogere dosering voorgeschreven of een ander slaapmiddel.

Diazepam en alcohol:
De werking van Diazepam wordt versterkt wanneer je alcohol consumeert. Alcohol drinken tijdens de behandeling is niet verboden, maar wordt wel afgeraden. Alcohol versterkt de sedatieve werking (verlaging van het bewustzijn) en zorgt ervoor dat je extra slaperig wordt.

Wat zijn de gebruikerservaringen?

De gebruikerservaringen met Diazepam zijn erg negatief. De meeste mensen ervaren nare bijwerkingen en slechts een enkeling geeft aan dat Diazepam naar behoren werkt. Extreme vermoeidheid en uiteenlopende bijwerkingen per persoon zijn regelmatig terug te lezen. Ook zijn er mensen die aangegeven dat dit middel niet werkt.

De ervaringen met Diazepam verschillen dus per persoon en zijn overwegend negatief. Mocht je besluiten om gebruik te maken van Diazepam dan is het afwachten hoe dit middel voor jou werkt.

Waarom heb ik een recept nodig voor Diazepam?

Diazepam is een zwaar medicijn dat niet alleen wordt gebruikt als slaapmiddel en gevaarlijke mogelijke bijwerkingen heeft. Ook gaat Diazepam niet samen met tal van andere medicijnen en verschilt het gebruik per persoon. Diazepam is daarom uitsluitend verkrijgbaar op recept van de huisarts of apotheek.

Hoe voorkom je verslaving?

Eerder in dit blog hebben we aangegeven dat medicijnen en slaapmiddelen een verslavende werking kunnen hebben. Wanneer een slaapmiddel niet correct wordt gebruikt kan dit leiden tot ontwenningsverschijnselen en verslaving. Hieronder staan enkele belangrijke tips hoe je verslaving voorkomt.

 1. Luister goed naar de arts of apotheker: allereerst is het belangrijk om goed naar je arts of apotheker te luisteren. Je arts weet precies hoe lang en hoeveel Diazepam jij mag gebruiken. Het advies van de arts is altijd leidend. Zorg dat je de gegeven richtlijnen goed volgt.
 2. Gebruik de medicijnen niet langer dan voorgeschreven: het is belangrijk om je te houden aan de voorschriften. Wanneer je langer dan aanbevolen gebruik maakt van Diazepam of wanneer je hogere doseringen neemt is de kans op verslaving en ontwenning groter.
 3. Volg een strikt afbouwplan: wanneer je plotseling stopt met Diazepam is de kans op ontwenningsverschijnselen het grootst. Dit staat ook in de bijsluiter van Diazepam. Volg daarom een afbouwplan en bouw geleidelijk af op basis van het advies van de arts.

Wat is jouw ervaring?

Heb jij weleens gebruik gemaakt van Diazepam om je slaapproblemen te bestrijden? Bij Slaapwijsheid willen we consumenten zo goed mogelijk informeren over slaap, slapeloosheid en alles wat hiermee te maken heeft. Mocht je ervaring hebben met Diazepam dan zijn we erg benieuwd naar jouw bevindingen. Onderaan de pagina kun je andere mensen laten weten hoe jij dit medicijn hebt ervaren.

Andere slaapmedicatie

Naast Diazepam worden er tal van andere slaapmiddelen voorgeschreven door artsen. Bekende en veelgebruikte slaapmiddelen zijn: Oxazepam, Nitrazepam, Diazepam, Zolpidem en Zopiclon, Klik op de link voor een overzicht van alle veelgebruikte slaapmedicaties.

Wij hebben echter de voorkeur voor natuurlijke slaapmiddelen. Goede natuurlijke slaapmiddelen zijn onder andere GABA, Melatonine pillen, Magnesium en CBD olie. Natuurlijke slaapmiddelen bevatten voornamelijk stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Bronnen

1 Diazepam Accord 5 mg, tabletten

2 Bijsluiter: Informatie voor de gebruiker – Diazepam

3 Zoek een ervaring: Diazepam

Ga in discussie