Wat Is Dormicum?
dormicum

Wat Is Dormicum?

Dormicum is een snelwerkend slaapmiddel dat het geneesmiddel midazolam bevat. Dormicum wordt gebruikt om snel een slaperig gevoel te krijgen en ervoor te zorgen dat je (sneller) in slaap valt. Dit slaapmiddel werkt ook kalmerend en ontspant je spieren. Midazolam is de stof die de slaap opwekt, spieren ontspant en kalmerend werkt.

Belangrijk om te weten: Dormicum zorgt er alleen voor dat je in slaap valt en verhelpt de oorzaak van de slaapproblemen niet.

Voor wie is Dormicum?

Dormicum is een sterke slaapmedicatie en wordt alleen voorgeschreven bij ernstige slaapproblemen. Vooral wanneer het dagelijks functioneren wordt belemmerd. Dormicum wordt slechts voor een korte periode voorgeschreven en is alleen verkrijgbaar op recept.

*Disclaimer: alle informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Wij raden specifieke slaapmedicatie niet aan en zien het enkel als laatste redmiddel. Om afhankelijkheid en verslaving tegen te gaan zijn wij altijd voor natuurlijke slaapmiddelen. Echter, advies van je huisarts is altijd leidend.

MerknamenDormicum, Versed, Hypnovel
Op recept?Ja
ToedieningOraal (tablet) of injectie (intramusculair)
Halfwaardetijd1,8 tot 6,4 uur
ZwangerschapsrisicoNiet gebruiken tijdens de zwangerschap, tenzij strikt noodzakelijk.
RijvaardigheidsrisicoJe mag geen voertuigen of machines besturen na gebruik Dormicum. Dormicum vermindert je coördinatie en concentratie en maakt je slaperig.
AlcoholrisicoDrink geen alcohol nadat je Dormicum hebt ingenomen. Hiervan word je erg slaperig en dit kan leiden tot ademhalingsproblemen.

Hoe werkt Dormicum?

Dormicum bevat midazolam, dit is de belangrijkste stof die de slaap opwekt. Midazolam is een stof die is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO en wordt gebruikt voor meerdere doeleinden waaronder slapeloosheid bestrijden.

Dormicum als slaapmiddel wordt meestal voorgeschreven in tabletvorm. Deze dien je direct voor het slapen in te nemen en werkt binnen 30 tot 60 minuten. Na gebruik raak je langzaam vermoeid en val je in slaap. Het wordt aanbevolen om dit slaapmiddel alleen te gebruiken wanneer je minimaal 7 tot 8 uur ongestoord kunt slapen. Wanneer je merkt dat het niet goed werkt is het advies om contact op te nemen met je arts.

Wat is de juiste dosering?

Zoals bij alle medicijnen geldt is het advies van de arts of apotheker leidend. Gebruik Dormicum altijd precies zoals voorgeschreven en verander niet zelf de aanbevolen dosering

Dormicum dosering:
De aanbevolen dosering van Dormicum is 15 mg per dag. Voor mensen ouder dan 65 jaar of met specifieke aandoeningen wordt een halve dosering (7,5 mg) voorgeschreven. Belangrijk om te weten is dat dit slaapmiddel meestal niet langer dan twee weken gebruikt mag worden, tenzij anders vermeldt door de arts of apotheker.

Dormicum is verkrijgbaar in 7,5 mg tablet en 15 mg.

Wat zijn de bijwerkingen van Dormicum?

Zoals voor vrijwel alle geneesmiddelen geldt heeft Dormicum mogelijke bijwerkingen. Niet iedereen krijgt hiermee te maken en de bijwerkingen verschillen per persoon. Hieronder staat een lijst van de belangrijkste mogelijke bijwerkingen van Dormicum:

 • Overgevoeligheid van het afweersysteem
 • Plotselinge zwelling van de huid en slijmvliezen (bijvoorbeeld de keel of tong)
 • Verwardheid, onverschilligheid of een euforisch gevoel
 • Verandering in de behoefte aan seks
 • Een aanwezige, niet eerder opgemerkte depressie kan opkomen
 • Rusteloosheid, hyperactiviteit, nervositeit, angst, geprikkeld zijn, agressie, waan, nachtmerries en meer
 • Verslaving
 • Sufheid gedurende de dag
 • Hoofdpijn, duizeligheid, minder waakzaamheid en problemen met het controleren van spierbewegingen
 • Geheugenverlies van gebeurtenissen enkele uren na het innemen van Dormicum
 • Dubbelzien
 • Pijn op de borst, hartaanval, harthalen
 • Maag- en/of darmstoornissen
 • Ademhalingsproblemen
 • Jeuk en huiduitslag
 • Verzwakking van spieren
 • Vallen en het oplopen van breuken
 • Extreme vermoeidheid

Belangrijk: wanneer je te maken krijgt met een van de bijwerkingen raden we je aan om direct contact op te nemen met je arts. Ook wanneer je andere bijwerkingen krijgt die niet op de bijsluiter staan.

Werkt Dormicum verslavend?

Over het algemeen geldt dat medicijnen verslavend kunnen werken. Ook slaapmiddelen. Voor slaapmiddelen geldt dat je ontwenningsverschijnselen kunt ervaren wanneer je het langer dan twee weken gebruikt en je plots stopt met de medicijnen. Je kunt je onrustig en slapeloos voelen. Ook kun je moeilijker in slaap komen en symptomen krijgen zoals misselijkheid, rillingen, hoofdpijn en diarree.

Ben je verslavingsgevoelig dan is het risico op verslaving groter. Het is in de meeste gevallen aan te raden om langzaam af te bouwen. Meer hierover lees je verder in dit artikel.

Wat als je stopt met dit slaapmiddel?

Wanneer je stop met Dormicum is het mogelijk dat oude klachten terugkeren. Dormicum lost het probleem niet op en zorgt er alleen voor dat je vermoeid raakt en makkelijk in slaap komt. In de bijsluiter staat dat je niet plotseling moet stoppen met dit medicijn, maar langzaam moet afbouwen.

Mag ik met Dormicum autorijden, alcohol drinken en andere medicijnen nemen?

Met Dormicum mag je niet autorijden. Ook wordt het sterk afgeraden om alcohol te drinken nadat je dit slaapmiddel hebt ingenomen. De combinatie van Dormicum en alcohol kan leiden tot ademhalingsproblemen.

Dormicum en autorijden:
Dormicum zorgt ervoor dat je vermoeid raakt. Tijdens het autorijden is het belangrijk om alert te zijn. Dormicum vermindert onder andere je coördinatie en concentratie. Ook is het mogelijk dat er vergeetachtigheid optreedt. Autorijden en Dormicum gaan daarom absoluut niet samen en het is verboden om auto te rijden na gebruik van Dormicum. Ook mag je geen andere voertuigen besturen of machines gebruiken.

Dormicum en andere medicijnen:
Verschillende andere medicijnen en stoffen kunnen invloed hebben op de werking van Dormicum en mogelijk zorgen voor een slechte afbraak van het middel. Andersom heeft Dormicum mogelijk invloed op de werking van andere medicijnen die je gebruikt. Je arts of apotheker moet daarom op de hoogte worden gesteld van eventuele andere medicijnen die je gebruikt. Op basis hiervan wordt een hogere of lagere dosering voorgeschreven of wordt eventueel een ander medicijn voorgeschreven.

Dormicum wordt afgeraden in combinatie ketoconazol, itraconazol, voriconazol (geneesmiddelen voor de behandeling van schimmelinfecties), HIV-remmers of HCV-remmers.

Wat zijn de gebruikerservaringen?

De gebruikerservaringen met Dormicum zijn wisselend. Sommige mensen geven aan dat het voor hen niet goed werkte bij angst of om kalm te worden. Anderen geven aan dat zij kalmer werden en dat het wel goed werkte tegen angst. De meeste gebruikers geven wel aan dat zij sneller in slaap vielen en beter sliepen.

Het verschilt dus per persoon wat de ervaringen zijn. Dit zal ook voor jou het geval zijn mocht je besluiten om dit slaapmiddel te gaan gebruiken.

Waarom heb ik een recept nodig voor Dormicum?

Dormicum is niet verkrijgbaar bij de drogist en is een sterk slaapmiddel. Dormicum is daarom uitsluitend verkrijgbaar op recept van de huisarts of apotheek. Dormicum is uitsluitend verkrijgbaar op recept omdat het veel mogelijke bijwerkingen heeft en niet samen gaat met verschillende andere medicijnen. Ook mag dit slaapmiddel niet langer worden gebruikt dan twee weken, tenzij anders voorgeschreven door de arts.

Hoe voorkom je verslaving?

Eerder in dit blog hebben we aangegeven dat medicijnen en ook slaapmiddelen een verslavende werking kunnen hebben. Wanneer een slaapmiddel niet op de juiste manier wordt gebruikt kan dit leiden tot ontwenningsverschijnselen en verslaving. Hieronder staan enkele belangrijke tips hoe je verslaving voorkomt.

 1. Luister goed naar de arts of apotheker: allereerst is het belangrijk om goed naar je arts of apotheker te luisteren. Je arts weet precies hoe lang en hoeveel Dormicum jij mag gebruiken. Het advies van de arts is altijd leidend.
 2. Gebruik de medicijnen niet langer dan voorgeschreven of aanbevolen in de bijsluiter: het is belangrijk om je te houden aan de voorschriften. Wanneer je bijvoorbeeld langer dan aanbevolen gebruik maakt van het medicijn of wanneer je hogere doseringen neemt verhoog je de kans op verslaving en ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met het medicijn.
 3. Volg een strikt afbouwplan: wanneer je van de ene op de andere dag stopt met een slaapmiddel zoals Dormicum is de kans op ontwenningsverschijnselen het grootst. Dit staat ook in de bijsluiter van Dormicum. Daarom is het aan te raden om geleidelijk minder tabletten in te nemen, tenzij anders aangegeven door de arts of apotheker. Doe dit altijd op basis van het advies van de arts.

Het belangrijkste advies om verslaving en ontwenningsverschijnselen te voorkomen is om je te houden aan het afbouwplan.

Andere slaapmedicatie en slaapmiddelen

Naast Dormicum worden er tal van andere slaapmiddelen voorgeschreven door artsen. Voorbeelden zijn: Oxazepam, Nitrazepam, Diazepam en Zopiclon, Klik op de link voor een overzicht van alle veelgebruikte slaapmedicaties.

Wij hebben echter de voorkeur voor natuurlijke slaapmiddelen. Goede natuurlijke slaapmiddelen zijn GABA, 5-HTP, Valeriaan, Magnesium en CBD olie. Natuurlijke slaapmiddelen bevatten voornamelijk stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Wat is jouw ervaring?

Heb jij weleens gebruik gemaakt van Dormicum? Bij Slaapwijsheid willen we consumenten zo goed mogelijk informeren over slaap, slapeloosheid en alles wat hiermee te maken heeft. Mocht je ervaring hebben met Dormicum dan is het super waardevol wanneer je jouw ervaringen met anderen wilt delen. We zijn benieuwd hoe jij dit slaapmiddel hebt ervaren. Je kunt onderaan de pagina een reactie plaatsen.

Bronnen

1 Geneesmiddeleninformatiebank. Dormicum 15 mg, filmomhulde tabletten

2 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Dormicum 7,5 mg and 15 mg, filmomhulde tabletten.

3 Pharmacy.nl: Midazolam

4 Benuapotheek.nl: Medicijnverslaving

5 Ervaringen met Dormicum icm angst gevraagd

Ga in discussie