Wat Is Lorazepam?
Lorazepam

Wat Is Lorazepam?

Lorazepam is een sterk slaapmedicijn dat behoort tot de categorie benzodiazepines en bekend staat onder de merknaam Temesta. De belangrijkste kenmerken van benzodiazepines zijn: angst verminderen, slaap opwekken, bewustzijn verminderen en spierontspanning. Lorazepam beschikt ook over deze eigenschappen en staat vooral bekend om de sterke angst remmende werking en de werking bij slaapstoornissen door angst.

Het is belangrijk om te weten dat Lorazepam niet de oorzaak van je slaapproblemen verhelpt en er alleen voor zorgt dat je beter slaapt.

Voor wie is Lorazepam?

Lorazepam wordt voorgeschreven voor mensen die ernstige angsten hebben en mensen die slaapstoornissen hebben door angst. Lorazepam is geen medicijn voor mensen met normale slaapproblemen en is vooral voor mensen die niet kunnen slapen door heftige angst. De dosering en duur van de behandeling moet worden aangepast op basis van de reactie van de patiënt.

*Disclaimer: alle informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Wij raden specifieke slaapmedicatie niet aan en zien het enkel als laatste redmiddel. Om afhankelijkheid en verslaving tegen te gaan zijn wij altijd voor natuurlijke slaapmiddelen. Echter, advies van je huisarts is altijd leidend.

MerknamenTemesta
SubklasseBenzodiazepines
Op recept?Ja
ToedieningOraal (tablet)
Halfwaardetijd9 tot 16 uur
ZwangerschapsrisicoJe mag geen Lorazepam gebruiken tijdens de zwangerschap, gebruik heeft (ernstige) risico’s voor de baby
RijvaardigheidsrisicoAutorijden wordt afgeraden, Lorazepam vermindert je reactievermogen
AlcoholrisicoJa mag geen alcohol drinken, alcohol beïnvloed de werking van Lorazepam op een onvoorspelbare manier

Hoe werkt Lorazepam?

Lorazepam vermindert angst en heeft een kalmerende werking. Dit medicijn wordt voorgeschreven voor mensen met heftige angsten die leiden tot slapeloosheid en andere slaapstoornissen. Lorazepam brengt de angst tot rust zodat je in slaap valt en beter slaapt.

Het is de bedoeling dat je dit medicijn exact gebruikt zoals voorgeschreven. De tabletten dien je in zijn geheel door te slikken met een glas water.

Hoe lang werkt Lorazepam?

Lorazepam heeft een korte tot middellange werkingsduur. De totale werkingsduur van Lorazepam is 8 tot 12 uur. Dit betekent dat je na het slapen nog de effecten kunt ervaren.

Hoe snel werkt Lorazepam?

Lorazepam is een snelwerkend middel. Gemiddeld werkt Lorazepam binnen 15 tot 30 minuten. Je voelt je al snel slaperig en rustiger worden.

Lorazepam afbouwen

Het is de bedoeling dat je het gebruik van Lorazepam langzaam afbouwt. Dit doe je op basis van het advies van je arts. Wanneer je van de ene op de andere dag stopt loop je meer risico op ontwenningsverschijnselen.

Wat is de juiste dosering?

Zoals bij alle medicijnen geldt is het advies van de arts of apotheker leidend. Gebruik Lorazepam precies zoals voorgeschreven en verander niet zelf de aanbevolen dosering.

Lorazepam dosering:

De aanbevolen dagelijkse dosering is 0,5 tot 2,5 mg Lorazepam per dag. Voor oudere mensen geldt een halve dagdosering. Ook mensen met nierproblemen en lichte leverproblemen moeten een lage dosering krijgen. Dit medicijn is niet geschikt voor mensen met een slecht werkende lever.

Lorazepam is verkrijgbaar in tabletten van 0,5 mg, 1 mg en 2,5 mg.

Wat zijn de bijwerkingen van Lorazepam?

Gebruik van Lorazepam brengt risico’s met zich mee en kan bijwerkingen geven. Gelukkig krijgt niet iedereen last van bijwerkingen en verschillen de bijwerkingen per persoon. De meeste bijwerkingen worden gemerkt tijdens de eerste dagen van de behandeling.

Hieronder staat een lijst van de mogelijke bijwerkingen van Lorazepam. Voor alle bijwerkingen raden we je aan om de bijsluiter van Lorazepam te lezen.

Bijwerkingen die zeer vaak voorkomen (bij meer dan 1 op de 10 gebruikers):

 • Sufheid
 • Vermoeidheid
 • Slaperigheid

Bijwerkingen die vaak voorkomen (bij minder dan 1 op de 10 gebruikers):

 • Problemen met bewegen
 • Verwardheid en depressie
 • Duizelig voelen
 • Spierzwakte
 • Verminderde conditie

Bijwerkingen die soms zelden voorkomen (bij minder dan 1 op de 100 gebruikers):

 • Veranderde zin in seks
 • Impotentie en verminderd orgasme
 • Misselijkheid

Bijwerkingen die zeer zelden voorkomen (bij minder dan 1 op de 1.000 gebruikers):

 • Huiduitslag
 • Verminderde oplettendheid en concentratie
 • Meer of minder speeksel in de mond dan gewoonlijk

Andere mogelijke bijwerkingen:

 • Wijzigingen in bloedsamenstelling
 • Verlengde reactietijd
 • Beven
 • Dubbelzien
 • Moeite met praten
 • Hoofdpijn
 • Geheugenverlies
 • Coma
 • Zelfmoordgedachten
 • Problemen met je evenwicht
 • Lage bloeddruk
 • Problemen met ademhalen
 • Geelzucht
 • Haarverlies
 • Verlaging van lichaamstemperatuur
 • Afhankelijkheid

Belangrijk: wanneer je te maken krijgt met een van de bijwerkingen raden we je aan om contact op te nemen met je arts. Ook wanneer je bijwerkingen krijgt die niet op de bijsluiter staan.

Werkt Lorazepam verslavend?

Lorazepam werkt zeer verslavend. Zelfs na enkele dagen gebruik kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Bij langdurig gebruik is het risico op afhankelijkheid het grootst. Wanneer je langzaam afbouwt is het risico op ontwenningsverschijnselen klein. Mensen met een geschiedenis van drugs en/of alcoholmisbruik lopen het grootste risico om dit medicijn te misbruiken. Meer over afbouwen en het voorkomen van een verslaving lees je verder in dit artikel.

Mag ik met Lorazepam autorijden, alcohol drinken en andere medicijnen nemen?

Met Lorazepam mag je niet autorijden en mag je ook geen alcohol drinken. Ook de combinatie met andere medicijnen is gevaarlijk en kan zelfs leiden tot levensbedreigende situaties.

 • Lorazepam en autorijden: autorijden mag niet. Lorazepam vertraagt je reactievermogen en rijvaardigheid.
 • Lorazepam en andere medicijnen: Lorazepam is een gevaarlijk middel wanneer deze niet op de juiste manier wordt gebruikt. Het gebruik van Lorazepam in combinatie met andere medicijnen kan leiden tot ernstige klachten en levensbedreigende situaties. Het is belangrijk om je arts op de hoogte te stellen van eventuele andere medicijnen die je gebruikt.
 • Lorazepam en alcohol: je mag geen alcohol drinken tijdens de behandeling. Alcohol beïnvloed de werking van Lorazepam op een onvoorspelbare manier.

Wat zijn de gebruikerservaringen?

De gebruikerservaringen van Lorazepam zijn overwegend negatief. Veel mensen geven aan dat Lorazepam ontzettend verslavend werkt en waarschuwen anderen. Daarbij krijgen veel mensen last van bijwerkingen zoals hoofdpijn, duizeligheid, depressie en zelfs coma. Naast het grote aantal negatieve ervaringen zijn er ook mensen die aangeven dat Lorazepam naar behoren werkt en dat zij geen problemen of bijwerkingen hebben gehad.

Het verschilt per persoon wat de ervaringen zijn. Waak vooral voor de verslavende werking van dit middel. Gebruik dit middel niet anders dan aanbevolen en lees goed de bijsluiter.

Waarom heb ik een recept nodig voor Lorazepam?

Lorazepam is alleen bedoeld voor mensen met ernstige angsten en slaapstoornissen. Daarbij is het gebruik van Lorazepam niet zonder risico’s. Dit sterke medicijn werkt erg verslavend en mag niet langdurig worden gebruikt. Daarnaast gaat Lorazepam niet samen met veel andere medicijnen en kan de verkeerde combinatie zelfs levensbedreigend zijn. Daarom is Lorazepam alleen verkrijgbaar op recept van een arts.

Hoe voorkom je verslaving?

Medicijnen en slaapmiddelen kunnen een verslavende werking hebben. Vooral bij langdurig gebruik en hoge doseringen. Lorazepam staat er om bekend erg verslavend te werken. Dit staat ook duidelijk in de bijsluiter. Hieronder staan enkele belangrijke tips voor hoe je verslaving voorkomt.

 1. Volg advies van de arts: gebruik Lorazepam zoals aangegeven door je arts en niet anders.
 2. Gebruik Lorazepam niet langer dan voorgeschreven of aanbevolen in de bijsluiter: het is belangrijk om je te houden aan de voorschriften. Wanneer je langer dan aanbevolen gebruik maakt van Lorazepam of wanneer je hogere doseringen neemt verhoog je de kans op verslaving en ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt.
 3. Volg een strikt afbouwplan: een afbouwplan is de beste manier om verslaving en ontwenningsverschijnselen te voorkomen. Wanneer je plotseling stopt met Lorazepam is de kans op ontwenningsverschijnselen het grootst. Wanneer je geleidelijk afbouwt verklein je het risico op verslaving en ontwenningsverschijnselen.

Wat is jouw ervaring?

Het is ons doel om consumenten zo goed te mogelijk informeren over slaap, slapeloosheid en alles wat hier mee te maken heeft. Mocht je ervaring hebben met Lorazepam laat dan een reactie achter. We zijn erg benieuwd hoe jij Lorazepam hebt ervaren.

Andere slaapmiddelen

Naast Lorazepam worden er tal van andere slaapmiddelen voorgeschreven door artsen. Voorbeelden zijn: Temazepam, Nitrazepam, Dormicum, Lormetazepam en Zopiclon, Klik op de link voor een overzicht van alle veelgebruikte slaapmedicaties.

Wij hebben echter de voorkeur voor natuurlijke slaapmiddelen. Goede natuurlijke slaapmiddelen zijn Magnesium, CBD olie, Melatonine pillen, GABA, 5-HTP en Valeriaan, Deze natuurlijke slaapmiddelen bevatten voornamelijk stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Bronnen

1 Lorazepam Medochemie Romania 2,5 mg, tabletten

2 Bijsluiter: Informatie voor de gebruiker – Lorazepam

3 Zoek een ervaring: Lorazepam

Ga in discussie