Voor Wie Is Lormetazepam?
Lormetazepam

Voor Wie Is Lormetazepam?

Lormetazepam is een kortwerkend slaapmiddel dat bekend staat onder de merknaam Loramet. Lormetazepam is een goed werkend middel en is bedoeld voor mensen die last hebben van slaapstoornissen. Lormetazepam wordt meestal voor een korte periode voorgeschreven. Aanbevolen gebruik is 1-2 weken en maximaal 2 maanden (dan is de kans op verslaving nog klein). Lormetazepam is alleen verkrijgbaar op recept van de arts.

*Disclaimer: alle informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Wij raden specifieke slaapmedicatie niet aan en zien het enkel als laatste redmiddel. Om afhankelijkheid en verslaving tegen te gaan zijn wij altijd voor natuurlijke slaapmiddelen. Echter, advies van je huisarts is altijd leidend.

MerknamenLoramet
Op recept?Ja, alleen verkrijgbaar op recept
ToedieningOraal (tablet)
Halfwaardetijd10 tot 12 uur
ZwangerschapsrisicoRisico’s zijn niet bekend, gebruik tijdens zwangerschap wordt afgeraden
RijvaardigheidsrisicoLormetazepam kan van invloed zijn op de rijvaardigheid
AlcoholrisicoGelijktijdig gebruik met alcohol versterkt de werking van alcohol en wordt afgeraden

Hoe werkt Lormetazepam?

Lormetazepam is een benzodiazepine. Benzodiazepinen hebben een kalmerende en spierontspannende werking en zijn bewezen effectief als slaapmiddel. Lormetazepam is alleen verkrijgbaar in tabletvorm en dient 30 minuten voor het slapen met water ingenomen te worden (zonder kauwen doorslikken). Het duurt gemiddeld 15 tot 30 minuten voor je slaperig en rustig wordt. Meestal duurt de slaperigheid 8 tot 12 uur.

Wat is de juiste dosering?

Zoals voor alle medicijnen geldt is het advies van de arts of apotheker leidend en moet je dit slaapmiddel precies gebruiken zoals voorgeschreven door de arts. Verander nooit zelf de aanbevolen dosering.

Lormetazepam dosering:
De gemiddelde dosering voor volwassenen is 1 tot 2 mg per dag (een halve of een heel tablet). Voor oudere mensen en mensen met een verminderde lever- en/of nierfunctie geldt een lagere dosering: begin met 0,5 mg en verhoog maximaal tot 1 mg per dag.

Lormetazepam is verkrijgbaar in tabletten van 1 mg en 2 mg.

Wat zijn de bijwerkingen van Lormetazepam?

Wanneer je gebruik maakt van Lormetazepam heb je kans op bijwerkingen. Gelukkig krijg niet iedereen te maken met bijwerkingen en verschillen de bijwerkingen per persoon. Vooral tijdens de eerste dagen is de kans op bijwerkingen het grootst.

Hieronder staat een lijst van mogelijke bijwerkingen:

 • Slaperigheid overdag
 • Afvlakking van het gevoel
 • Verminderde waakzaamheid
 • Verwardheid
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn en duizeligheid
 • Dubbelzien
 • Spierzwakte
 • Verstopping
 • Diarree
 • Meer eetlust en gewichtstoename
 • Misselijkheid en braken
 • Problemen met slikken
 • Huiduitslag
 • Minder zin in seks
 • Geheugenverlies
 • Neerslachtigheid

Voor oudere mensen en kinderen geldt dat Lormetazepam een tegenovergestelde werking kan oproepen. Oudere mensen en kinderen lopen het risico op een onrustig gevoel, opwinding, prikkelbaarheid, woedeaanvallen en waanvoorstellingen.

Bij langer gebruik van Lormetazepam vergroot het risico op afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen. Krijg je last van een van de bijwerkingen of krijg je een bijwerking die niet in de bijsluiter staat? Neem dan contact op met je arts of apotheker.

Werkt Lormetazepam verslavend?

Over het algemeen geldt dat medicijnen en slaapmiddelen verslavend kunnen werken. Volgens de bijsluiter is het risico op afhankelijkheid en de kans op ontwenningsverschijnselen ook aanwezig bij Lormetazepam. Met name bij langer gebruik, hoge doseringen en plotseling stoppen.

Wanneer je na lange tijd stopt met Lormetazepam moet je rekening houden met ontwenningsverschijnselen. Ook kunnen de slaapproblemen terugkeren. Dit risico is nog groter voor mensen die verslavingsgevoelig zijn. Het is daarom in de meeste gevallen aan te raden om langzaam af te bouwen. Vraag dit eventueel na bij je arts wanneer je je hier zorgen over maakt.

Meer over het voorkomen van verslaving lees je verder in dit artikel.

Mag ik met Lormetazepam autorijden, alcohol drinken en andere medicijnen nemen?

Autorijden vlak nadat je Lormetazepam hebt ingenomen is niet verstandig en niet aan te raden. De volgende dag mag je wel gewoon autorijden. Meestal is dit zonder risico’s. Wel wordt het afgeraden om alcohol te drinken na gebruik van Lormetazepam. De combinatie van dit slaapmiddel en alcohol versterkt de werking van alcohol.

 • Lormetazepam en autorijden: om auto te rijden moet je voortdurend alert zijn. Lormetazepam is een slaapmiddel wat zorgt ervoor dat je vermoeid raakt. Hierdoor ben je minder alert en slaperig, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. In de bijsluiter staat niet dat autorijden verboden is, maar wel dat het je rijvaardigheid kan beïnvloeden. Ons advies is om niet auto te rijden vlak nadat je Lormetazepam hebt genomen.
 • Lormetazepam en andere medicijnen: gebruik van andere medicijnen moet je melden bij je huisarts. Gelijktijdig gebruik van Lormetazepam met sterke pijnstillers of medicijnen tegen hoest kan leiden tot ademhalingsproblemen, sufheid en coma. In het ergste geval kan een verkeerde combinatie zelfs levensbedreigend zijn. Stel je arts daarom altijd op de hoogte van andere medicijnen die je gebruikt.
 • Lormetazepam en alcohol: de werking van Lormetazepam kan worden versterkt wanneer je gelijktijdig alcohol consumeert. Daarnaast versterkt Lormetazepam de werking van de alcohol. Alcohol drinken tijdens de behandeling is niet verboden, maar wordt wel afgeraden.

Wat zijn de gebruikerservaringen?

De ervaringen met Lormetazepam zijn erg wisselend. Ongeveer de helft van de mensen geeft aan dat Lormetazepam goed werkt en dat zij geen of nauwelijks bijwerkingen hebben. Wat echter zorgen baart is het grote aantal negatieve gebruikerservaringen. Klachten zoals angst, misselijkheid, extreme slaperigheid (overdag) en gewichtstoename komen voor. Ook zijn er klachten over de prijs en leveringsproblemen. Een kleine groep mensen beweert dat Lormetazepam zelfs helemaal niet werkt.

De ervaringen verschillen dus erg per persoon. Dit zal ook voor jou het geval zijn mocht je besluiten om dit slaapmiddel te gaan gebruiken.

Waarom heb ik een recept nodig voor Lormetazepam?

Lormetazepam is niet verkrijgbaar bij de drogist en kan in combinatie met bepaalde andere medicijnen levensbedreigend zijn. Ook heeft dit slaapmiddel meerdere bijwerkingen. Om deze reden is Lormetazepam alleen verkrijgbaar op recept van een arts. Lormetazepam is bedoeld voor mensen met bewezen slaapstoornissen.

Hoe voorkom je verslaving?

Medicijnen en slaapmiddelen kunnen afhankelijkheid opwekken en leiden tot verslaving. Verslaving komt vooral voor wanneer het medicijn niet op de juiste manier of langdurig wordt gebruikt. Ontwenningsverschijnselen komen het meest voor na langdurig gebruik. Gebruik Lormetazepam daarom zoals voorgeschreven. Hieronder staan nog enkele belangrijke tips hoe je verslaving voorkomt.

 1. Luister goed naar de arts of apotheker: het advies van de arts is leidend. Gebruik het medicijn zoals aangegeven door je arts en niet anders. Ook wanneer er iets anders staat in de bijsluiter.
 2. Gebruik de medicijnen niet langer dan voorgeschreven of aanbevolen in de bijsluiter: het is belangrijk om je te houden aan de gegeven voorschriften. Wanneer je langer dan aanbevolen gebruik maakt van Lormetazepam of wanneer je hogere doseringen neemt verhoog je de kans op verslaving en ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met het medicijn.
 3. Volg een strikt afbouwplan: wanneer je van de ene op de andere dag stopt met een Lormetazepam is de kans op ontwenningsverschijnselen het grootst. Het is daarom aan te raden om geleidelijk minder tabletten in te nemen, tenzij anders aangegeven door de arts of apotheker. Volg altijd het van de arts.

Wat is jouw ervaring?

Heb jij weleens gebruik gemaakt van Lormetazepam? Laat ons dan weten hoe jij dit slaapmiddel hebt ervaren. Bij Slaapwijsheid willen we consumenten zo goed mogelijk informeren over slaap, slapeloosheid en alles wat hiermee te maken heeft. Jouw ervaringen zijn daarom erg waardevol. Onderaan de pagina kun je jouw ervaringen delen.

Andere slaapmiddelen

Naast Lormetazepam worden er tal van andere slaapmiddelen voorgeschreven door artsen. Voorbeelden zijn: Temazepam, Nitrazepam, Dormicum, Lorazepam en Zopiclon, Klik op de link voor een overzicht van alle veelgebruikte slaapmedicaties.

Wij hebben echter de voorkeur voor natuurlijke slaapmiddelen. Goede natuurlijke slaapmiddelen zijn onder andere GABA, Melatonine pillen, Magnesium en CBD olie. Natuurlijke slaapmiddelen bevatten voornamelijk stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Bronnen

1 Lormetazepam Prolepha 2 mg, tabletten

2 Bijsluiter: Informatie voor de patiënt – Lormetazepam

3 Zoek een ervaring: Lormetazepam

Ga in discussie