Wat is Nitrazepam?
Nitrazepam

Wat is Nitrazepam?

Nitrazepam, merknaam Modagon, is een slaapmiddel met een lange halfwaardetijd (afbrekingstijd). Nitrazepam heeft een kalmerende en spierontspannende werking, waardoor je sneller in slaap valt. Het is belangrijk om te weten dat nitrazepam niet de oorzaak van je slaapproblemen verhelpt en er alleen voor zorgt dat je sneller in slaap valt en beter slaapt.

Door de lange werking en de tijd die dit middel nodig heeft om af te breken is het meestal aan te raden om een ander slaapmiddel te gebruiken. De werking van nitrazepam is langer dan benodigd voor een goede nachtrust.

Voor wie is nitrazepam?

Nitrazepam is een slaapmiddel met een gemiddelde sterkte. Nitrazepam wordt meestal niet langer dan vier weken voorgeschreven en wordt voorgeschreven voor mensen met slaapstoornissen. Nitrazepam is alleen verkrijgbaar op recept van de arts.

*Disclaimer: alle informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Wij raden specifieke slaapmedicatie niet aan en zien het enkel als laatste redmiddel. Om afhankelijkheid en verslaving tegen te gaan zijn wij altijd voor natuurlijke slaapmiddelen. Echter, advies van je huisarts is altijd leidend.

MerknamenMogadon
Op recept?Ja, voorschriftverplichting
ToedieningOraal (tablet)
Halfwaardetijd16 tot 38 uur
ZwangerschapsrisicoNiet gebruiken tijdens de zwangerschap, tenzij strikt noodzakelijk en voorgeschreven door de arts.
RijvaardigheidsrisicoNitrazepam vermindert de rijvaardigheid. Bij te weinig slaap of in combinatie met alcohol wordt dit het risico vergroot.
AlcoholrisicoGelijktijdig gebruik van alcohol en nitrazepam moet vermeden worden. Deze combinatie kan de kalmerende werking versterken.

Hoe werkt nitrazepam?

Nitrazepam is een benzodiazepine. Alle benzodiazepinen hebben een kalmerende, anti-convulsieve en spierontspannende werking en zijn bewezen effectief als slaapmiddel.

Nitrazepam is alleen verkrijgbaar in tabletvorm en dient voor het slapen ingenomen te worden. Binnen 15 tot 30 minuten na inname wordt het slaapmiddel werkzaam en word je slaperig en rustig. Meestal duurt de slaperigheid 8 tot 12 uur. In de bijsluiter wordt aanbevolen om dit slaapmiddel alleen te gebruiken wanneer je minimaal 7 tot 8 uur ongestoord kunt slapen.

Wat is de juiste dosering?

Zoals voor alle medicijnen geldt is het advies van de arts of apotheker leidend. Gebruik nitrazepam altijd precies zoals voorgeschreven en verander niet zelf de aanbevolen dosering.

Nitrazepam dosering:
In de meeste gevallen wordt een dosering van 5 mg per dag voorgeschreven voor volwassenen (dit is 1 tablet per dag). Deze dosis kan verminderd of verhoogd worden tot 10 mg per dag, wanneer de arts dit raadzaam acht. Voor oudere mensen en mensen met een verminderde lever- en/of nierfunctie geldt een lagere dosering: een halve tablet tot maximaal een heel tablet per dag. Een behandeling duurt meestal niet langer dan twee weken.

Nitrazepam is verkrijgbaar in tabletten van 5 mg.

Wat zijn de bijwerkingen van nitrazepam?

Zoals voor vrijwel alle geneesmiddelen geldt heeft nitrazepam mogelijke bijwerkingen. De belangrijkste en meest voorkomende bijwerking is geheugenverlies. Niet iedereen krijgt hiermee te maken en de bijwerkingen verschillen per persoon. Hieronder staat een lijst van mogelijke bijwerkingen volgens de bijsluiter:

 • Bloedafwijkingen
 • Slaapstoornissen
 • Slapeloosheid
 • Slaperigheid overdag
 • Verminderde waakzaamheid
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Concentratieproblemen
 • Dubbelzien
 • Lage bloeddruk (hypotensie)
 • Moeilijker ademhalen
 • Afscheiding uit de longen
 • Longontsteking
 • Speekselvloed
 • Stoornissen van maag en darmen
 • Geelzucht
 • Huidreacties
 • Spierzwakte
 • Vasthouden van urine
 • Verminderd libido

Psychische stoornissen: rusteloosheid, geïrriteerdheid, agressie, waanvoorstellingen, woede-uitbarstingen, hallucinaties, psychosen, stemmingswisselingen, angst, slaapwandelen, neerslachtigheid en verwardheid

Belangrijk: bijwerkingen doen zich vooral voor tijdens het begin van een nitrazepam behandeling en verdwijnen meestal vanzelf. Wanneer je veel last krijgt van één van de bijwerkingen of een bijwerking die niet in de bijsluiter staat dan moet je contact opnemen met je arts of apotheker.

Werkt nitrazepam verslavend?

Over het algemeen geldt dat medicijnen verslavend kunnen werken. Ook slaapmiddelen. Het risico op verslaving aan nitrazepam is ook aanwezig volgens de bijsluiter. Bij inname van nitrazepam kan de neiging ontstaan tot een herhaald gebruik van één of meer tabletten (geestelijke en lichamelijke verslaving). Waak hiervoor! Deze neiging neemt vooral toe bij langdurig gebruik, hoge doseringen en bij mensen met alcohol- en drugsmisbruik (verslavingsgevoeligheid).

Wanneer je plotseling stopt met het innemen van nitrazepam tabletten kan dit leiden tot onthoudingsverschijnselen zoals extreme angst, spanning, hoofdpijn, spierpijn, rusteloosheid, verwardheid en geïrriteerdheid. Ook kunnen er zwaardere klachten optreden en kunnen slaapstoornissen erger worden.

Het is daarom in de meeste gevallen aan te raden om langzaam af te bouwen. Meer hierover lees je verder in dit artikel.

Mag ik met nitrazepam autorijden, alcohol drinken en andere medicijnen nemen?

Met nitrazepam mag je autorijden maar het is niet raadzaam. Ook wordt het afgeraden om alcohol te drinken nadat je dit slaapmiddel hebt ingenomen. De combinatie van nitrazepam en alcohol versterkt de kalmerende werking.

Nitrazepam en autorijden:
Nitrazepam is een slaapmiddel en zorgt ervoor dat je vermoeid raakt. Andere effecten zijn spierontspanning, geheugenverlies en verminderde waakzaamheid. Deze verschijnselen beïnvloeden je gemoedstoestand en rijgedrag. Tijdens het autorijden is het belangrijk om alert te zijn en snel te anticiperen (op gevaarlijke situaties). Autorijden en inname van nitrazepam is daarom niet raadzaam en kan gevaarlijke situaties opleveren. 

Nitrazepam en andere medicijnen:
Bij gebruik van andere medicijnen kan het voorkomen dat ze elkaars werking beïnvloeden. Ouderen zijn hier extra gevoelig voor. Vooral geneesmiddelen voor psychische aandoeningen kunnen de werking van nitrazepam versterken. Ook kan het leiden tot verminderde afbraak van nitrazepam. Je arts of apotheker moet daarom op de hoogte worden gesteld van eventuele andere medicijnen die je gebruikt. Op basis hiervan wordt een hogere of lagere dosering voorgeschreven of wordt eventueel een ander medicijn voorgeschreven. 

Nitrazepam en alcohol:
Nitrazepam en alcohol gaan samen, maar het wordt niet aangeraden. Alcohol versterkt de kalmerende werking van nitrazepam waardoor je mogelijk extra vermoeid raakt. 

Wat zijn de gebruikerservaringen?

De gebruikerservaringen met nitrazepam zijn wisselend. De meeste mensen geven aan dat zij beter slapen met dit slaapmiddel. Uitzonderingen daar gelaten. Sommige mensen zeggen niet beter te slapen door nitrazepam. Het positieve van de gebruikerservaringen is dat mensen over het algemeen niet veel last hebben van bijwerkingen. De meest voorkomende klacht is dat mensen na het slapen suf en slaperig zijn. Dit komt waarschijnlijk door de lange werking van nitrazepam.

Voor vrijwel alle medicijnen en slaapmiddelen geldt dat de ervaringen per persoon verschillen. Dit zal ook voor jou het geval zijn mocht je besluiten om dit slaapmiddel te gaan gebruiken.

Waarom heb ik een recept nodig voor nitrazepam?

Nitrazepam is niet verkrijgbaar bij de drogist en is een vrij sterk slaapmiddel. Nitrazepam is bedoeld voor mensen met bewezen slaapstoornissen en wordt vaak alleen voorgeschreven bij langdurige en ernstige klachten. Ook heeft dit slaapmiddel meerdere bijwerkingen en gaat dit middel niet samen met bepaalde andere medicijnen. Daarom is nitrazepam alleen verkrijgbaar op recept van een arts.

Hoe voorkom je verslaving?

Eerder in dit blog hebben we aangegeven dat medicijnen en slaapmiddelen een verslavende werking kunnen hebben. Wanneer een slaapmiddel niet op de juiste manier wordt gebruikt kan dit leiden tot ontwenningsverschijnselen en verslaving.

Een verhoogd risico op verslaving aan nitrazepam komt bij hoge doseringen, langdurig gebruik en alcohol- en drugsmisbruik. Voor nitrazepam is het daarom aan te raden om de maximale dosering niet te overschrijven en niet langer dan twee tot vier weken gebruik te maken van dit slaapmiddel.

Hieronder staan nog enkele belangrijke tips hoe je verslaving voorkomt.

 1. Luister goed naar de arts of apotheker: het advies van de arts is leidend. Gebruik het medicijn zoals aangegeven door je arts en niet anders.
 2. Gebruik de medicijnen niet langer dan voorgeschreven of aanbevolen in de bijsluiter: het is belangrijk om je te houden aan de gegeven voorschriften. Wanneer je langer dan aanbevolen gebruik maakt van het medicijn of wanneer je hogere doseringen neemt verhoog je de kans op verslaving en ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met het medicijn.
 3. Volg een strikt afbouwplan: wanneer je van de ene op de andere dag stopt met een slaapmiddel is de kans op ontwenningsverschijnselen het grootst. Dit staat ook in de bijsluiter van nitrazepam. Daarom is het aan te raden om geleidelijk minder tabletten in te nemen, tenzij anders aangegeven door de arts of apotheker. Doe dit altijd op basis van het advies van de arts.

  Het belangrijkste advies om verslaving en ontwenningsverschijnselen te voorkomen is om je te houden aan het afbouwplan.

Wat is jouw ervaring?

Heb jij weleens gebruik gemaakt van nitrazepam? Deel dan je ervaringen via onze website om andere mensen te informeren over wat zij kunnen verwachten. Het is ons doel om consumenten zo goed mogelijk te informeren over slaap, slapeloosheid en alles wat hiermee te maken heeft. Mocht je ervaringen hebben met nitrazepam dan kun je jouw bevindingen delen in een reactie onderaan deze pagina. We zijn erg benieuwd hoe jij dit slaapmiddel hebt ervaren.

Andere slaapmedicatie

Naast Nitrazepam zijn er nog tal van andere slaapmiddelen zoals Oxazepam, Dormicum en Zopiclon, Klik op de link voor een overzicht van alle veelgebruikte slaapmedicaties.

Wij hebben echter de voorkeur voor natuurlijke slaapmiddelen. Goede natuurlijke slaapmiddelen zijn onder andere GABA, Melatonine pillen, Magnesium en CBD olie. Natuurlijke slaapmiddelen bevatten voornamelijk stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Bronnen

1 Bijsluiter: Informatie voor de gebruiker – Nitrazepam

2 Nitrazepam Teva 5 mg

3 Nitrazepam

4 Zoek een ervaring: Nitrazepam

Ga in discussie