Wat Is Oxazepam?
oxazepam

Wat Is Oxazepam?

Oxazepam is een snelwerkend kalmerend middel dat helpt om gevoelens van angst en spanning te verminderen. Oxazepam behoort tot de categorie benzodiazepine, welke bekend staan om hun kalmerende werking, het opwekken van slaap en angstvermindering. Dit populaire slaapmiddel was in 2006 het meest voorgeschreven middel in Nederland. Oxazepam is vooral bekend onder de merknaam Seresta en is verkrijgbaar sinds 1985.

Belangrijk om te weten: Oxazepam zorgt er alleen voor dat je tot rust komt en in slaap valt en verhelpt niet de oorzaak van slaapproblemen.

Voor wie is Oxazepam?

Oxazepam wordt voorgeschreven voor de behandeling van slaapstoornissen, grote angst en spanning en om snel ontwenningsverschijnselen bij alcoholverslaving te verlichten. Vanwege de korte werkingsduur en hoge verslavingsgevoeligheid wordt dit middel slechts voor een korte periode voorgeschreven en is dit medicijn alleen verkrijgbaar op recept.

*Disclaimer: alle informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Wij raden specifieke slaapmedicatie niet aan en zien het enkel als laatste redmiddel. Om afhankelijkheid en verslaving tegen te gaan zijn wij altijd voor natuurlijke slaapmiddelen. Echter, advies van je huisarts is altijd leidend.

MerknamenOxazepam (EG, Teva), Seresta (Wyeth), Tranquo (Boehringer Ingelheim)
SubklasseBenzodiazepines
Op recept?Ja
ToedieningOraal (tablet)
Halfwaardetijd4 tot 15 uur
ZwangerschapsrisicoGebruik tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden omdat niet bekend is wat de mogelijke gevolgen zijn.
RijvaardigheidsrisicoAutorijden kan nadelig worden beïnvloed door het optreden van sufheid, spierverslapping en geheugenverlies gedurende de periode na inname.
AlcoholrisicoGelijktijdig gebruik van alcohol en Oxazepam wordt afgeraden.

Hoe werkt Oxazepam?

Oxazepam is verkrijgbaar in tabletten van 10 mg en 50 mg. Deze dienen te worden ingenomen met een ruime hoeveelheid water op basis van de voorgeschreven dosering. Oxazepam dempt de activiteit van bepaalde delen van de hersenen. Doordat de hersenen minder actief zijn ervaar je minder angst en spanning. Tegelijkertijd zorgt dit voor vermoeidheid en wekt dit slaap op.

Hoe snel werkt Oxazepam?

Oxazepam werkt binnen 30 tot 60 minuten. Gebruik je Oxazepam voor een betere nachtrust dan moet je dit middel ten minste 1 uur voor het slapen innemen. Na gebruik raak je langzaam vermoeid en val je in slaap. Gebruik je dit middel voor andere doeleinden dan kan het aanbevolen gebruik anders zijn.

Oxazepam werkingsduur

Oxazepam heeft een kortdurende werking van maximaal 6 tot 8 uur. De werking van Oxazepam is op zijn piek na 2 tot 3 uur. Wanneer je merkt dat Oxazepam niet goed of niet lang genoeg werkt is het advies om contact op te nemen met je arts.

Hoe lang duurt het voor Oxazepam uit je lichaam is?

De halfwaardetijd van Oxazepam bedraagt 4 tot 15 uur na de inname. De halfwaardetijd is de tijd tot een bepaalde stof voor de helft is afgebroken. Dit middel wordt relatief snel afgebroken door het lichaam en heeft daardoor een kortdurende werking. Het duurt langer dan 15 uur voordat Oxazepam volledig uit het bloed is.

Wat is de juiste dosering?

De aanbevolen dosering en het gebruik van Oxazepam verschilt per doel en per behandeling. Wanneer Oxazepam wordt gebruikt om angst en spanning te verminderen moet je 3 of 4 keer per dag 1 tablet van 10 mg innemen. Wanneer Oxazepam wordt gebruikt om ontwenningsverschijnselen te bestrijden kan de dosering oplopen van 50 tot 150 mg per dag, verdeeld over 3 tijdstippen.

Oxazepam dosering bij slaapstoornissen:
De aanbevolen dosering van Oxazepam voor volwassenen is 10 tot 50 mg per dag. In tegenstelling tot het gebruik voor de behandeling van angst en ontwenningsverschijnselen dien je de dosering 1 maal per dag in te nemen, tenzij anders aangegeven door de arts of apotheker. 

Oxazepam is verkrijgbaar in tabletten van 10 mg en 50 mg.

Wat zijn de bijwerkingen van Oxazepam?

Oxazepam kan bijwerkingen veroorzaken. Gelukkig krijgt niet iedereen hier mee te maken en verschillende bijwerkingen per persoon. Hieronder staat een lijst van de belangrijkste mogelijke bijwerkingen van Oxazepam:

Meest voorkomende bijwerkingen:

 • Slaperigheid overdag
 • Afvlakking van het gevoel
 • Verminderde waakzaamheid
 • Verwardheid
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Spierzwakte
 • Coördinatiestoornissen
 • Dubbelzien
 • Geheugenverlies na inname

Andere bijwerkingen:

 • Verstopping
 • Verhoogde eetlust en gewichtstoename
 • Misselijkheid en braken
 • Slikstoornissen
 • Diarree
 • Verminderde zin in seks
 • Huidreacties
 • Lichamelijke afhankelijkheid
 • Ontwenningsverschijnselen

Wat moet je doen wanneer je last krijgt van bijwerkingen?

Wanneer je te maken krijgt met een van de bijwerkingen raden we je aan om direct contact op te nemen met je arts. Ook wanneer je andere bijwerkingen krijgt die niet op de bijsluiter staan.

Werkt Oxazepam verslavend?

Over het algemeen geldt dat medicijnen en slaapmiddelen verslavend kunnen werken. Oxazepam heeft ook een verslavende werking. Vooral langdurig gebruik kan leiden tot lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid. Zelfs na kort gebruik bestaat er kans op ontwenningsverschijnselen. Behandeling van slaapstoornissen dient daarom kort te duren (bij voorkeur 1 tot 2 weken) en maximaal 2 maanden te zijn.

Ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden zijn hoofdpijn, spierpijn, angst, spanning, rusteloosheid, verwardheid, geïrriteerdheid en meer. Verder staat in de bijsluiter dat het gebruik van Oxazepam niet van de ene op de andere dag mag worden gestopt. Het gebruik van Oxazepam moet langzaam worden afgebouwd om de kans op ontwenningsverschijnselen te verkleinen.

Ben je verslavingsgevoelig of heb je een verslavingsverleden dan is het risico op afhankelijkheid groter. Meer over afbouwen en het voorkomen van verslaving lees je verder in dit artikel.

Mag ik met Oxazepam autorijden, alcohol drinken en andere medicijnen nemen?

Het gebruik van medicijnen en slaapmiddelen zoals Oxazepam brengt risico’s met zich mee. De risico’s verschillen per persoon en zijn mede afhankelijk van het aanbevolen gebruik en de dosering. Gebruik van Oxazepam beïnvloed je rijvaardigheid en is gevaarlijk in combinatie met alcohol en andere medicijnen.

Oxazepam en autorijden:
Autorijden na gebruik van Oxazepam wordt afgeraden in de bijsluiter. Autorijden kan nadelig worden beïnvloed door het optreden van sufheid, spierverslapping en geheugenverlies gedurende de periode na inname.

Oxazepam en andere medicijnen:
Gelijktijdig gebruik van Oxazepam met andere medicijnen kan ervoor zorgen dat ze elkaars werking beïnvloeden. Oxazepam heeft vooral een wisselwerking met andere slaapmiddelen, kalmerende middelen, geneesmiddelen bij depressie, bepaalde pijnstillers, allergie pillen en narcosemiddelen. Stel je arts altijd op de hoogte van andere medicijnen die je gebruikt.

Oxazepam en alcohol:
Gelijktijdig gebruik van Oxazepam en alcohol wordt afgeraden.

Wat zijn de gebruikerservaringen?

Op internet staan veel negatieve gebruikerservaringen over Oxazepam. Veel mensen schrijven dat Oxazepam totaal niet werkt en dat het hen niet helpt om beter te slapen. Verder zijn er ook mensen die aangeven dat Oxazepam werkt, met name tegen angst, paniekaanvallen en ontwenningsverschijnselen. In vergelijking met andere slaapmedicijnen is het aantal gemelde bijwerkingen aan de lage kant.

Over het algemeen gezien zijn de ervaringen vrij negatief, met name omdat het middel niet lijkt te werken. Dit geldt echter niet voor iedereen. Het verschilt dus per persoon wat de ervaringen zijn. Mocht jij besluiten om Oxazepam te gebruiken dan is het afwachten hoe dit voor jou zal werken.

Waarom heb ik een recept nodig voor Oxazepam?

Oxazepam is niet verkrijgbaar bij de drogist en is een sterk slaapmiddel. Oxazepam valt onder de categorie zware slaapmedicatie en heeft een sterke verslavende werking. Oxazepam is daarom uitsluitend verkrijgbaar op recept van de huisarts of apotheek. Ook mag dit middel niet langer worden gebruikt dan twee weken, tenzij anders voorgeschreven door de arts.

Hoe voorkom je verslaving?

Eerder in dit blog hebben we aangegeven dat het risico op verslaving groot is bij Oxazepam. Vooral bij langdurig gebruik. Dit geldt ook voor andere sterke slaapmiddelen. Wanneer een slaapmiddel niet op de juiste manier wordt gebruikt kan dit leiden tot ontwenningsverschijnselen en verslaving. Hieronder staan belangrijke tips hoe je verslaving voorkomt.

 1. Volg het advies van de arts: gebruik Oxazepam alleen zoals voorgeschreven door je arts en niet anders.
 2. Gebruik de medicijnen niet langer dan voorgeschreven: het is belangrijk om je te houden aan de voorschriften. Wanneer je langer dan aanbevolen gebruik maakt van Oxazepam verhoog je de kans op verslaving en ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met het medicijn.
 3. Volg een strikt afbouwplan: voor slaapmiddelen geldt dat je het best rustig kunt afbouwen. Wanneer je van de ene op de andere dag stopt is de kans op ontwenningsverschijnselen het grootst. Dit staat ook in de bijsluiter van Oxazepam. Bouw daarom geleidelijk af zoals aangegeven door de arts of apotheker. Dit is het belangrijkste advies om ontwenningsverschijnselen en afhankelijkheid te voorkomen.

Wat is jouw ervaring?

Heb jij Oxazepam gebruikt om slaapproblemen te bestrijden? Bij Slaapwijsheid willen we consumenten zo goed mogelijk informeren over slaap, slapeloosheid en alles wat hiermee te maken heeft. Mocht je ervaringen hebben met Oxazepam dan zijn we daar erg benieuwd naar. Onderaan de pagina kun je anderen laten weten hoe jij dit medicijn hebt ervaren.

Andere slaapmedicatie en slaapmiddelen

Naast Oxazepam worden er tal van andere slaapmiddelen voorgeschreven door artsen. Voorbeelden zijn: Temazepam, Nitrazepam, Dormicum, Lorazepam en Zopiclon, Klik op de link voor een overzicht van alle veelgebruikte slaapmedicaties.

Wij hebben echter de voorkeur voor natuurlijke slaapmiddelen. Goede natuurlijke slaapmiddelen zijn Magnesium, CBD olie, Melatonine pillen, GABA, 5-HTP en Valeriaan, Deze natuurlijke slaapmiddelen bevatten voornamelijk stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Bronnen

1 Geneesmiddeleninformatiebank. Oxazepam Accord 10 mg, tabletten

2 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Oxazepam Accord 10 mg and 50 mg, tabletten

3 Zoek een ervaring: oxazepam

Ga in discussie