Wat Is Temazepam?
Temazepam

Wat Is Temazepam?

Temazepam is een veelgebruikt en sterk slaapmiddel dat wordt voorgeschreven bij slapeloosheid. Temazepam is al verkrijgbaar sinds 1969 en wordt aangeboden onder de merknamen Restoril, Normison, Tenox en Temaze. Temazepam behoort tot de benzodiazepinen, welke bekend staan om hun kalmerende en ontspannende werking. Temazepam zelf werkt tegen angst, werkt slaap op en ontspant de skeletspieren.

Dit middel is alleen bedoeld voor kortdurend gebruik en is niet geschikt voor dagelijks gebruik, tenzij een arts anders voorschrijft. Verder is het belangrijk om te weten dat Temezapam er alleen voor zorgt dat je sneller in slaap valt en beter slaapt en dat dit middel niet de oorzaak van je slaapproblemen verhelpt.

Voor wie is Temezapam?

Temazepam is bedoeld voor mensen die erg last hebben van slapeloosheid, waardoor het dagelijks functioneren eronder lijdt. Temazepam is een sterk slaapmiddel en wordt alleen voorgeschreven bij ernstige slaapproblemen. Temazepam wordt normaal gesproken voor maximaal vier weken voorgeschreven (inclusief afbouwperiode) en is alleen verkrijgbaar op recept.

*Disclaimer: alle informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Wij raden specifieke slaapmedicatie niet aan en zien het enkel als laatste redmiddel. Om afhankelijkheid en verslaving tegen te gaan zijn wij altijd voor natuurlijke slaapmiddelen. Echter, advies van je huisarts is altijd leidend.

MerknamenRestoril, Normison, Tenox en Temaze
Op recept?Ja, recept vereist
ToedieningOraal (tablet en capsule)
Halfwaardetijd10 tot 40 uur
ZwangerschapsrisicoHet is niet bekend wat de gevolgen zijn bij het gebruik van Temezapam tijdens de zwangerschap, wel verwacht men effecten op het kind. Gebruik tijdens de eindfase van de zwangerschap wordt alleen toegestaan bij hoge uitzondering.
RijvaardigheidsrisicoTemazepam kan de rijvaardigheid beïnvloeden, vooral op het moment direct na inname. Rijden na gebruik wordt afgeraden.
AlcoholrisicoGelijktijdig gebruik van Temezapam en alcohol kan tot een versterkte werking van Temezapam leiden.

Hoe werkt Temezapam?

Temazepam is een sterk slaapmiddel en is alleen te verkrijgen op recept van de arts. Dit middel wordt meestal voorgeschreven in tabletvorm of capsules. De tabletten of capsules dien je een half uur voor het slapen met een ruime hoeveelheid water in te nemen. Na enige tijd begint het middel te werken en neemt de slaperigheid toe. Meestal mag een behandeling niet langer dan vier weken duren, inclusief de afbouwperiode.

Hoe lang werkt Temezapam?

Temazepam heeft een halfwaardetijd van 10 tot 40 uur. Dit betekent dat het tot maximaal 40 uur duurt voor Temezapam volledig uit je lichaam is. De werking zul je echter korter ervaren. Temazepam werkt gemiddeld 6 tot 8 uur en na twee tot drie uur is de concentratie in het bloed het hoogst.

In de bijsluiter wordt aanbevolen om Temezapam alleen te gebruiken wanneer je minimaal 7 tot 8 uur ongestoord kunt slapen. De volgende dag kun je nog bijwerkingen ervaren zoals slaperigheid, sufheid en verminderde rijvaardigheid.

Hoe snel werkt Temezapam?

De tabletten gaan al werken na ongeveer 15 minuten. Na gebruik raak je langzaam vermoeid en val je in slaap. Wanneer je merkt dat het niet goed werkt is het advies om contact op te nemen met je arts.

Wat is de juiste dosering?

Zoals bij alle medicijnen geldt is het advies van de arts of apotheker leidend. Gebruik Temezapam precies zoals voorgeschreven en verander niet zelf de aanbevolen dosering.

Gebruikelijke dosering Temezapam volgens de bijsluiter:
De gebruikelijke dosering voor volwassenen is 10-20 mg per dag. In sommige gevallen wordt de dosering door de arts verhoogd tot 30-40 mg per dag. Voor ouderen geldt een gebruikelijke dosering van 10 mg en maximaal 20 mg. Mensen met lever- of chronische ademhalingsstoornissen krijgen meestal een lagere dosering voorgeschreven dan gebruikelijk voor volwassenen.

Temazepam is verkrijgbaar in tabletten en capsules van 10 mg en 20 mg. In het buitenland zijn nog sterkere capsules verkrijgbaar.

Wat zijn de bijwerkingen van Temezapam?

Temazepam heeft meerdere mogelijke bijwerkingen, vooral tijdens de eerste dagen dat je dit middel gebruikt. Gelukkig krijgt niet iedereen last van bijwerkingen en verschillen de bijwerkingen per persoon. Hieronder staat een lijst van de belangrijkste mogelijke bijwerkingen van Temezapam:

 • Slaperigheid overdag
 • Afvlakking van het gevoel
 • Verminderde alertheid
 • Verwardheid
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Spierzwakte
 • Dubbelzien
 • Verminderde spiercoördinatie
 • Maag- en darmstoornissen
 • Meer of minder zin in seks
 • Huidreacties
 • Geheugenverlies tijdens gebruik Temezapam
 • Onopgemerkte depressie kan tot uiting komen
 • Rusteloosheid
 • Opwinding
 • Prikkelbaarheid
 • Agressie
 • Woedeaanvallen
 • Nachtmerries
 • Tegendraads gedrag
 • Lichamelijke of geestelijke afhankelijkheid

Wat moet je doen wanneer je bijwerkingen krijgt?

Wanneer je te maken krijgt met een van de bijwerkingen raden we je aan om contact op te nemen met je arts. Dit geldt ook wanneer je bijwerkingen krijgt die niet in de bijsluiter staan.

Werkt Temezapam verslavend?

Wanneer je Temezapam gaat gebruiken moet je er rekening mee houden dat je zowel geestelijk als lichamelijk verslaafd kunt raken aan dit middel. Over het algemeen geldt dat medicijnen en slaapmiddelen verslavend kunnen werken. Wanneer je Temezapam langer dan de aanbevolen tijd gebruikt en in hogere doseringen dan is de kans op verslaving groter. Ook wanneer je een drugs- of alcohol verleden hebt.

Ben je verslavingsgevoelig dan is het risico op verslaving groter. Het is meestal verstandig en aanbevolen om langzaam af te bouwen met de medicijnen. Meer hierover lees je verder in dit artikel.

Wat als je stopt met dit slaapmiddel?

Wanneer je wil stoppen met Temezapam is het verstandig om dit niet van de ene op de andere dag te doen. Wanneer je plotseling stopt moet je rekening houden met een of meer van de volgende ontwenningsverschijnselen: hoofdpijn, spierpijn, angst, spanning, rusteloosheid, verwardheid, geïrriteerdheid en stemmingswisselingen. Ook is het mogelijk dat de slapeloosheid gedurende een korte periode ernstig terugkeert.

Om het risico op ontwenningsverschijnselen zo klein mogelijk te houden is het belangrijk om je te houden aan de aanbevolen dosering en geleidelijk af te bouwen.

Mag ik met Temezapam autorijden, alcohol drinken en andere medicijnen nemen?

Gebruik van Temezapam brengt risico’s met zich mee. Met Temezapam kun je beter niet autorijden, geen alcohol drinken en in combinatie met andere medicijnen kan Temezapam gevaarlijk zijn.

Temazepam en autorijden:
Temazepam heeft een nadelige invloed op je oplettendheid, je reactievermogen en de nauwkeurigheid van spierbewegingen. Wanneer je last hebt van een van deze verschijnselen kun je beter geen auto of andere voertuigen besturen. Je rijvaardigheid kan minder zijn.

Temazepam en andere medicijnen:
Bij gelijktijdig gebruik met andere medicijnen kan het voorkomen dat ze elkaars werking beïnvloeden. Dit kan ertoe leiden dat Temezapam beter of juist slechter werkt. Hierdoor word je bijvoorbeeld extra slaperig en suf of ervaar je minder voordelen. Maar let op, het kan ook gevaarlijke en levensbedreigende situaties opleveren. Je arts of apotheker moet daarom op de hoogte worden gesteld van alle andere medicijnen die je gebruikt.

Temazepam en alcohol:
Alcohol versterkt de werking van Temezapam. Hierdoor kan je extra suf en slaperig worden. Alcohol drinken is niet verboden, maar wordt ook niet aanbevolen.

Wat zijn de gebruikerservaringen?

De gebruikerservaringen met Temezapam zijn wisselend. Meerdere mensen geven aan dat het prima werkt en hebben niets op te merken. Een andere groep mensen geeft aan dat het niet werkt en niets doet. Het aantal zeer negatieve ervaringen valt ook erg mee. Er zijn bijwerkingen maar over het algemeen niet dusdanig ernstig. Zoals meestal het geval bij slaapmiddelen verschillen de ervaringen per persoon en per situatie. Mocht jij gebruik gaan maken van Temezapam dan is het afwachten hoe dit middel voor jou zal werken.

Waarom heb ik een recept nodig voor Temezapam?

Temazepam is alleen verkrijgbaar op recept omdat het veel mogelijke bijwerkingen heeft en niet samen gaat met meerdere andere medicijnen. Dit kan zelfs leiden tot levensbedreigende situaties. Ook mag dit slaapmiddel niet langer worden gebruikt dan vier weken, tenzij anders voorgeschreven door de arts.

Hoe voorkom je verslaving?

Eerder in dit blog hebben we aangegeven dat het risico op verslaving groot is bij Temezapam. Vooral bij overmatig en langdurig gebruik. Dit geldt ook voor andere sterke slaapmiddelen. Wanneer een slaapmiddel niet op de juiste manier wordt gebruikt kan dit leiden tot ontwenningsverschijnselen en verslaving. Hieronder staan belangrijke tips hoe je verslaving voorkomt.

 1. Volg het advies van de arts: gebruik Temezapam alleen zoals voorgeschreven door je arts en niet anders.
 2. Gebruik de medicijnen niet langer dan voorgeschreven: het is belangrijk om je te houden aan de voorschriften. Wanneer je langer dan aanbevolen gebruik maakt van Temezapam of wanneer je hogere doseringen neemt verhoog je de kans op verslaving en ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met het medicijn.
 3. Volg een strikt afbouwplan: voor slaapmiddelen geldt dat je het best rustig kunt afbouwen. Wanneer je van de ene op de andere dag stopt is de kans op ontwenningsverschijnselen het grootst. Dit staat ook in de bijsluiter van Temezapam. Bouw daarom geleidelijk af zoals aangegeven door de arts of apotheker. Het belangrijkste advies om verslaving en ontwenningsverschijnselen te voorkomen is om je te houden aan het afbouwplan en het aanbevolen gebruik.

Wat is jouw ervaring?

Heb jij weleens gebruik gemaakt van Temezapam om slaapproblemen te bestrijden? Bij Slaapwijsheid willen we consumenten zo goed mogelijk informeren over slaap, slapeloosheid en alles wat hiermee te maken heeft. Mocht je ervaringen hebben met Temezapam dan zijn we hier erg benieuwd naar. Onderaan de pagina kun je andere mensen laten weten hoe jij dit medicijn hebt ervaren.

Andere slaapmedicatie

Naast Temazepam worden er tal van andere slaapmiddelen voorgeschreven door artsen. Bekende en veelgebruikte slaapmiddelen zijn: Oxazepam, Nitrazepam, Diazepam, Dormicum en Zopiclon, Klik op de link voor een overzicht van alle veelgebruikte slaapmedicaties.

Wij hebben echter de voorkeur voor natuurlijke slaapmiddelen. Goede natuurlijke slaapmiddelen zijn onder andere Valeriaan, 5-HTP, GABA, Melatonine pillen, Magnesium en CBD olie. Natuurlijke slaapmiddelen bevatten voornamelijk stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Bronnen

1 Temazepam Auro 10 mg, tabletten

2 Bijsluiter: Informatie voor de patiënt – Temazepam

3 Zoek een ervaring: Temazepam

Ga in discussie