Wat Is Zolpidem?

Wat Is Zolpidem?

Zolpidem is een slaapmiddel dat bekend staat onder de merknaam Stilnoct. Zolpidem is een veelgebruikt slaapmiddel die onder de categorie Z-slaapmiddelen valt. Dit zijn de meest voorgeschreven slaapmiddelen ter wereld.

De voornaamste werking van Zolpidem is ervoor zorgen dat je in slaap valt. Verder heeft dit slaapmiddel weinig effect op de duur van de slaap. Zolpidem wordt daarom vooral gezien als zogeheten ‘inslaper’. De stof die de slaap opwekt is Zolpidemtartraat. Dit is het hoofdbestanddeel van Zolpidem die ervoor zorgt dat je makkelijker in slaap valt.

Belangrijk om te weten: Zolpidem zorgt er alleen voor dat je sneller in slaap valt en verhelpt de oorzaak van de slaapproblemen niet.

Praat altijd met een dokter. Dit is geen medisch advies.

Voor wie zijn Zolpidem slaappillen?

Zolpidem wordt voorgeschreven voor volwassen mensen die last hebben van slapeloosheid en wordt alleen voorgeschreven bij ernstige aandoeningen. Zolpidem wordt slechts voor een korte periode voorgeschreven en is alleen verkrijgbaar op recept. De behandeling moet zo kort mogelijk zijn om afhankelijkheid te voorkomen.

*Disclaimer: alle informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Wij raden specifieke slaapmedicatie niet aan en zien het enkel als laatste redmiddel. Om afhankelijkheid en verslaving tegen te gaan zijn wij altijd voor natuurlijke slaapmiddelen. Echter, advies van je huisarts is altijd leidend.

MerknamenStilnoct
Op recept?Ja
ToedieningOraal (tablet)
Halfwaardetijd2 tot 2,6 uur
ZwangerschapsrisicoRisico aanwezig bij gebruik tijdens de zwangerschap. Onder andere verhoogde kans op vroeggeboortes, een laag geboortegewicht en keizersneden.
RijvaardigheidsrisicoRisico op verslechtering van de psychomotoriek en verminderde rijvaardigheid op de dag na gebruik.
AlcoholrisicoVergroot risico op bijwerking zoals rusteloosheid, opgewondenheid, prikkelbaarheid, agressie, boosheid, slaapwandelen en andere psychische stoornissen.

Hoe werkt Zolpidem?

Zolpidem is een slaapmiddel dat wordt voorgeschreven in tabletvorm. Je dient per dag 1 tablet in te nemen met water, afhankelijk van de voorgeschreven dosering. Deze moet je direct voor het slapen innemen en werkt ongeveer na 30 minuten. Je begint je dan suf en slaperig te voelen. Het wordt aanbevolen om dit slaapmiddel alleen te gebruiken wanneer je minimaal 7 tot 8 uur ongestoord kunt slapen. Wanneer je dit niet doet, heb je kans op geheugenverlies. De behandelduur is maximaal vier weken, afhankelijk van het voorgeschreven recept. Dit is inclusief de afbouwperiode.

De dag nadat je Zolpidem hebt ingenomen is er risico op verminderde rijvaardigheid en psychomotoriek.

Wat is de juiste dosering?

Zoals bij alle medicijnen geldt is het advies van de arts of apotheker leidend. Gebruik Zolpidem altijd exact zoals voorgeschreven en verander niet zelf de aanbevolen dosering.

Zolpidem dosering:

  • Volwassenen: aanbevolen dosering Zolpidem is 10 mg per dag (1 tablet)
  • Oudere of verzwakte patiënten: begin dosering van 5 mg per dag (half tablet)
  • Patiënten met een verzwakte lever: begin dosering van 5 mg per dag (half tablet)
  • Kinderen: Zolpidem is niet geschikt voor kinderen

Verder is het belangrijk om te weten dat de behandeling zo kort mogelijk moet zijn en niet langer dan vier weken (inclusief afbouwperiode). Wanneer de behandeling langer duurt vergroot het risico op afhankelijkheid.

Zolpidem is verkrijgbaar in tabletten van 10 mg.

Wat zijn de bijwerkingen van Zolpidem?

Zoals voor vrijwel alle geneesmiddelen geldt heeft Zolpidem mogelijke bijwerkingen. Gelukkig krijgt niet iedereen last van bijwerkingen en verschillen de bijwerkingen per persoon. De meeste bijwerkingen worden gemerkt aan het begin van de behandeling. Hieronder staat een lijst van de mogelijke bijwerkingen van Zolpidem:

Bijwerkingen die vaak voorkomen (bij minder dan 1 op de 10 gebruikers):

  • Infecties aan de luchtwegen
  • Slaperigheid overdag
  • Erger wordende slapeloosheid
  • Hoofdpijn en duizeligheid
  • Geheugenverlies
  • Hallucinaties en nachtmerries
  • Hallucinaties, agitatie, nachtmerries, erger wordende slapeloosheid, depressie
  • Diarree, misselijkheid, braken en buikpijn
  • Rugpijn en vermoeidheid


Bijwerkingen die zelden voorkomen (bij minder dan 1 op de 1000 gebruikers):

  • Veranderingen in libido
  • Verminderde waakzaamheid en coördinatieproblemen
  • Verschillende vormen van leverbeschadiging
  • Huiduitslag met hevige jeuk (netelroos)
  • Vorming van bultjes (galbulten)
  • Moeilijk lopen

Bijwerkingen die zeer zelden voorkomen (bij minder dan 1 op de 10.000 gebruikers):

  • Minder goed kunnen zien
  • Lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid
  • Verminderde ademhaling

Andere mogelijke bijwerkingen:

  • Plotselinge vochtophoping in de huid en slijmvliezen (bijvoorbeeld keel of tong)
  • Woede-uitbarsting, abnormaal gedrag en psychose
  • Gewenning
  • Vallen (vooral bij ouderen)

Belangrijk: wanneer je te maken krijgt met een van de bijwerkingen raden we je aan om contact op te nemen met je arts. Ook wanneer je bijwerkingen krijgt die niet op de bijsluiter staan.

Werkt slaapmedicatie Zolpidem verslavend?

Over het algemeen geldt dat medicijnen verslavend kunnen werken. Zolpidem kan ook leiden tot lichamelijke en/of psychische afhankelijkheid (verslaving). Het risico op ontwenningsverschijnselen wordt groter wanneer je het medicijn langer dan twee weken gebruikt. Helemaal wanneer je van de ene op de andere dag stopt. Hoe langer je een slaapmiddel zoals Zolpidem gebruikt, hoe groter het risico op verslaving. Ben je verslavingsgevoelig voor bijvoorbeeld alcohol of drugs? Ook dan is het risico op verslaving groter.

Wanneer je verslaafd bent geraakt kan het plotseling stoppen met de medicijnen leiden tot ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, spierpijn, angst, spanning, rusteloosheid, verwardheid en prikkelbaarheid. Daarom is het aan te raden om langzaam af te bouwen met de medicatie. Dit staat ook in de bijsluiter.

Meer over afbouwen en het voorkomen van een verslaving lees je verder in dit artikel.

wat-is-zolpidem-header-slaapwijsheid.nl

Mag ik met Zolpidem autorijden, alcohol drinken en andere medicijnen nemen?

Met Zolpidem mag je autorijden, maar dit is niet zonder risico’s. Ook mag je alcohol drinken nadat je Zolpidem hebt ingenomen, maar ook dit is niet zonder risico’s. De combinatie van Zolpidem en alcohol kan leiden tot verschillende klachten.

Zolpidem en autorijden:
De dag nadat je Zolpidem hebt ingenomen bestaat de kans op een verslechterde psychomotoriek en verminderde rijvaardigheid. Het risico is groter wanneer je het slaapmiddel minder dan 8 uur voor het autorijden hebt ingenomen en wanneer je de aanbevolen dosering hebt overschreden. Ook is het risico groter wanneer Zolpidem wordt ingenomen in combinatie met bepaalde andere medicijnen en drugs- of alcoholgebruik.

Zolpidem en andere medicijnen:
Het gebruik van Zolpidem in combinatie met andere medicijnen kan leiden tot een vergroot risico op psychische bijwerkingen zoals rusteloosheid, opgewondenheid, prikkelbaarheid, agressie, boosheid, slaapwandelen en andere psychische stoornissen. Het is belangrijk om je arts of apotheker op de hoogte te stellen van eventuele andere medicijnen die je gebruikt. 

Zolpidem en alcohol:
Zolpidem en alcohol gaan samen, maar het wordt niet aangeraden. Deze combinatie vergroot het risico op bijwerkingen zoals rusteloosheid, opgewondenheid, prikkelbaarheid, agressie, boosheid, slaapwandelen en andere psychische stoornissen.

Wat zijn de ervaringen van andere mensen met Zolpidem?

De gebruikerservaringen met Zolpidem zijn over het algemeen hetzelfde. De meeste mensen geven aan dat het goed werkt om snel in slaap te vallen. Hierbij wordt vaak aangegeven dat het niet hielp om langer te slapen. Dit klopt ook, want hier is dit slaapmiddel niet voor gemaakt. Dit slaapmiddel helpt je om sneller in slaap te vallen en niet om langer en beter te slapen.

Verder valt op dat veel mensen aangegeven dat er vergeetachtigheid heeft opgetreden. Deze mensen hebben bepaalde activiteiten uitgevoerd maar weten hier niets meer van. Ook geven meerdere mensen aan dat zij te maken hebben gehad met bijwerkingen zoals angst, depressie, hartritmestoornissen en meer. Een kleine groep mensen geeft aan dat Zolpidem niet werkt.

Het verschilt dus per persoon wat de ervaringen zijn, maar over het algemeen helpt het wel om snel in slaap te vallen.

Waarom heb ik een recept nodig voor Zolpidem?

Zolpidem is niet verkrijgbaar bij de drogist of bij de Kruidvat en is een vrij sterk slaapmiddel. Zolpidem is bedoeld voor volwassenen die last hebben van slapeloosheid en hierbij ernstige klachten ervaren. Daarnaast wordt dit slaapmiddel altijd voor een korte periode voorgeschreven. Bij langer gebruik of overdosering vergroot het risico op verslaving. Ook heeft dit slaapmiddel meerdere bijwerkingen en gaat dit middel niet samen met bepaalde andere medicijnen. Daarom is Zolpidem alleen verkrijgbaar op recept van een arts.

Hoe voorkom je verslaving?

Eerder in dit artikel hebben we aangegeven dat medicijnen en slaapmiddelen een verslavende werking kunnen hebben. Vooral bij langdurig gebruik of wanneer een slaapmiddel niet op de juiste manier wordt gebruikt. Een verhoogd risico op verslaving aan Zolpidem komt vooral voor bij hoge doseringen, langdurig gebruik en alcohol- en/of drugsmisbruik. Hieronder staan enkele belangrijke tips hoe je verslaving voorkomt.

  1. Het advies van de arts is leidend: gebruik het medicijn zoals aangegeven door je arts en niet anders.
  2. Gebruik de medicijnen niet langer dan voorgeschreven of aanbevolen in de bijsluiter: het is belangrijk om je te houden aan de voorschriften. Wanneer je langer dan aanbevolen gebruik maakt van het medicijn of wanneer je hogere doseringen neemt verhoog je de kans op verslaving en ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met het medicijn.
  3. Volg een strikt afbouwplan: wanneer je van de ene op de andere dag stopt met een slaapmiddel is de kans op ontwenningsverschijnselen het grootst. Dit staat ook in de bijsluiter van Zolpidem. Bouw daarom geleidelijk af met de medicatie zoals aangegeven door de arts of apotheker. Het belangrijkste advies om verslaving en ontwenningsverschijnselen te voorkomen is om je te houden aan het afbouwplan.

Wat is jouw ervaring?

Heb jij weleens gebruik gemaakt van Zolpidem? Het is ons doel om consumenten zo goed te mogelijk informeren over slaap, slapeloosheid en alles wat hiermee te maken heeft. Voel je vrij om onderaan de pagina je ervaringen te delen met andere mensen. We zijn erg benieuwd hoe jij Zolpidem hebt ervaren.

Andere slaapmedicatie en slaapmiddelen

Naast Zolpidem worden er tal van andere slaapmiddelen voorgeschreven door artsen. Voorbeelden zijn: Oxazepam, Nitrazepam, Diazepam en Zopiclon, Klik op de link voor een overzicht van alle veelgebruikte slaapmedicaties.

Wij hebben echter de voorkeur voor natuurlijke slaapmiddelen. Goede natuurlijke slaapmiddelen zijn onder andere GABA, Melatonine pillen, Magnesium en CBD olie. Natuurlijke slaapmiddelen bevatten voornamelijk stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Veelgestelde vragen

Wat is Zolpidem?

Zolpidem is een slaapmiddel dat bekend staat onder de merknaam Stilnoct. Het valt onder de categorie Z-slaapmiddelen en is een van de meest voorgeschreven slaapmiddelen ter wereld.

Wat is de primaire functie van Zolpidem?

Zolpidem helpt voornamelijk bij het in slaap vallen en wordt daarom gezien als een ‘inslaper’. Het heeft weinig effect op de duur van de slaap.

Voor wie is Zolpidem bedoeld?

Zolpidem is bedoeld voor volwassenen met ernstige slapeloosheid en wordt alleen op recept verstrekt voor korte perioden om afhankelijkheid te voorkomen.

Hoe werkt Zolpidem?

Zolpidem wordt voorgeschreven in tabletvorm en begint ongeveer 30 minuten na inname te werken, waardoor je je suf en slaperig voelt.

Wat is de aanbevolen dosering van Zolpidem?

Voor volwassenen is de aanbevolen dosering 10 mg per dag. Oudere of verzwakte patiënten en patiënten met een verzwakte lever moeten beginnen met een dosering van 5 mg per dag. Zolpidem is niet geschikt voor kinderen.

Wat zijn de bijwerkingen van Zolpidem?

Bijwerkingen variëren van infecties aan de luchtwegen, slaperigheid overdag, hoofdpijn, geheugenverlies, hallucinaties, diarree, rugpijn tot ernstigere effecten zoals veranderingen in libido, verminderde waakzaamheid, leverbeschadiging en lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid.

Is Zolpidem verslavend?

Ja, Zolpidem kan leiden tot zowel lichamelijke als psychische afhankelijkheid, vooral bij langdurig en overmatig gebruik.

Mag ik autorijden, alcohol drinken of andere medicijnen innemen met Zolpidem?

Autorijden na inname van Zolpidem kan de rijvaardigheid verminderen. Het combineren van Zolpidem met alcohol verhoogt het risico op bijwerkingen. Het is essentieel om een arts of apotheker te raadplegen voordat je Zolpidem combineert met andere medicijnen.

Waarom heb ik een recept nodig voor Zolpidem?

Vanwege de mogelijke bijwerkingen, interacties met andere medicijnen en het risico op verslaving is Zolpidem alleen verkrijgbaar op recept.

Bronnen

1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Stilnoct, tabletten 10 mg

2 Gebruik van zolpidem tijdens de zwangerschap

3 Zoek een ervaring: zolpidem

Menu