Wat Is Zopiclon?
zopiclon

Wat Is Zopiclon?

Zopiclon is een slaapmiddel die bekend staat onder de merknaam Imovane. Zopiclon is een veelgebruikt slaapmiddel die onder de categorie Z-slaapmiddelen valt. Samen met zolpidem is dit het meest voorgeschreven en meest bekende slaapmiddel ter wereld.

Zopiclon zorgt ervoor dat je slaperig wordt en werkt ontspannend. Hierdoor val je sneller in slaap. Echter, volgens enkele recente onderzoeken is de werking van Zopiclon minder goed dan eerder werd gedacht en is de kans op bijwerkingen onderschat (4)

Belangrijk om te weten: Zopiclon zorgt er alleen voor dat je sneller in slaap valt en werkt ontspannend. Zopiclon verhelpt de oorzaak van de slaapproblemen niet.

Voor wie is Zopiclon?

Zopiclon wordt primair gebruikt voor kortdurende behandeling van slapeloosheid bij volwassenen. De behandeling moet zo kort mogelijk zijn om afhankelijkheid te voorkomen. Het risico op verslaving neemt toe wanneer de behandeling langer duurt. Zopiclon is alleen verkrijgbaar op recept.

*Disclaimer: alle informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Wij raden specifieke slaapmedicatie niet aan en zien het enkel als laatste redmiddel. Om afhankelijkheid en verslaving tegen te gaan zijn wij altijd voor natuurlijke slaapmiddelen. Echter, advies van je huisarts is altijd leidend.

MerknamenImovane
Op recept?Ja
ToedieningOraal (tablet)
Halfwaardetijd6 uur
ZwangerschapsrisicoGebruik tijdens de zwangerschap wordt afgeraden en heeft risico’s voor de baby.
RijvaardigheidsrisicoRisico op ongunstige beïnvloeding van rijvaardigheid door sufheid, verminderde concentratie, vergeetachtigheid en zwakke spieren.
AlcoholrisicoAlcohol vergroot het risico op bijwerkingen en versterkt de bijwerkingen.

Hoe werkt Zopiclon?

Zopiclon wordt voorgeschreven in tabletvorm. Je dient per dag 1 tablet in zijn geheel met water in te nemen voor het slapen gaan, afhankelijk van de voorgeschreven dosering. De medicatie begint na 15 tot 30 minuten te werken. Vanaf dat moment mag je niet meer autorijden.

Het wordt aanbevolen om dit slaapmiddel alleen te gebruiken wanneer je minimaal 7 tot 8 uur ongestoord kunt slapen. Wanneer je tijdens het slapen wakker wordt kan het zijn dat je geheugen verminderd is. De behandelduur is maximaal twee weken, afhankelijk van het voorgeschreven recept.

De dag nadat je Zopiclon hebt ingenomen is er risico op verminderde rijvaardigheid. Houdt hier rekening mee.

Wat is de juiste dosering?

Zoals voor alle medicijnen geldt is het advies van de arts of apotheker leidend. Gebruik Zopiclon exact zoals voorgeschreven en verander niet zelf de aanbevolen dosering. Gebruik het medicijn ook niet langer dan aangegeven.

Zopiclon dosering:

De aanbevolen dosering van Zopiclon is 7,5 mg per dag. Dit is 1 tablet. Voor oudere patiënten en patiënten met chronische aandoeningen aan de lever, nieren of longen wordt meestal een halve dosering voorgeschreven. Verder is het belangrijk om te weten dat de behandeling zo kort mogelijk dienst te zijn. Wanneer de behandeling langer duurt vergroot het risico op afhankelijkheid (verslaving).

Zopiclon is verkrijgbaar in tabletten van 7,5 mg.

Wat zijn de bijwerkingen van Zopiclon?

Zoals voor vrijwel alle geneesmiddelen geldt kan ook Zopiclon bijwerkingen hebben. Gelukkig krijgt niet iedereen bijwerkingen en verschillen de bijwerkingen per persoon. Hieronder staat een lijst van de mogelijke bijwerkingen:

Meest voorkomende bijwerkingen (bij 1 tot 10 op de 100 gebruikers):

 • Slaperigheid overdag
 • Een bittere smaak
 • Droge mond
 • Verminderde alertheid

Bijwerkingen die soms voorkomen (bij 1 tot 10 op de 1.000 gebruikers):

 • Nachtmerries
 • Agitatie
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Klachten in de maag
 • Braken en misselijkheid
 • Vermoeidheid

Bijwerkingen die zelden voorkomen (bij 1 tot 10 op de 10.000 gebruikers):

 • Coördinatieproblemen
 • Dubbelzien
 • Afvlakking van het gevoel
 • Verwardheid
 • Depressie
 • Rusteloosheid
 • Geïrriteerdheid
 • Agressie
 • Woede-uitbarstingen
 • Hallucinaties
 • Psychose
 • Verminderd libido
 • Verslaving
 • Meer dromen dan normaal
 • Moeite met concentreren
 • Kortademigheid
 • Allergische reacties

Andere mogelijke bijwerkingen:

 • Kriebelingen, jeuk of tintelingen
 • Vermindering van geheugen
 • Spraakstoornis
 • Moeilijke ademhalen
 • Slaapwandelen

Wat te doen wanneer je bijwerkingen krijgt?

Wanneer je te maken krijgt met een van de bijwerkingen raden we je aan om contact op te nemen met je arts. Ook wanneer je bijwerkingen krijgt die niet in de bijsluiter staan.

Werkt slaapmedicatie Zopiclon verslavend?

Over het algemeen geldt dat medicijnen verslavend kunnen werken. Behandeling met Zopiclon kan ook leiden tot verslaving. Het risico op geestelijke of lichamelijke afhankelijkheid wordt groter naarmate de behandeling langer duurt. Zopiclon mag daarom nooit voor de lange termijn worden voorgeschreven. Mensen met een voorgeschiedenis van mentale klachten en alcohol- of drugsmisbruik hebben een groter risico op verslaving.

De kans op ontwenningsverschijnselen is het grootst wanneer je van de ene op de andere dag stop met de medicijnen. Ontwenningsverschijnselen kunnen zijn: hoofdpijn, spierpijn, angst, spanning, rusteloosheid, verwardheid en geïrriteerdheid. Ook kan de slapeloosheid terugkeren.

Om deze reden is het altijd aan te raden om langzaam af te bouwen met medicatie. Dit staat ook in de bijsluiter. Meer over afbouwen en het voorkomen van een verslaving lees je verder in dit artikel.

Mag ik met Zopiclon autorijden, alcohol drinken en andere medicijnen nemen?

Autorijden na gebruik van Zopiclon wordt sterk afgeraden en is gevaarlijk. Alcohol drinken is niet verboden, maar brengt risico’s met zich mee. De combinatie van Zopiclon en alcohol kan leiden tot verschillende en ergere klachten.

Zopiclon en autorijden:
Zopiclon kan de rijvaardigheid in de eerste 12 uur op een ongunstige manier beïnvloeden. Veel voorkomende bijwerkingen zijn sufheid, verminderde concentratie en vergeetachtigheid. Dit zijn factoren die de rijvaardigheid verminderen. Het risico is groter wanneer je minder dan 8 uur hebt geslapen of wanneer je de aanbevolen dosering hebt overschreden. Alcoholgebruik versterkt de bijwerkingen.

Zopiclon en andere medicijnen:
Het gebruik van Zopiclon in combinatie met andere medicijnen kan leiden tot verminderde of juist versterkte werking van het slaapmiddel. Medicijnen die de werking versterken zijn bijvoorbeeld: andere slaapmiddelen, medicijnen tegen psychose, stress, angst en depressie, sterke pijnstillers en sommige hooikoorts medicijnen. Ook kan Zopiclon van invloed zijn op de werking van andere medicijnen die je gebruikt. Het is daarom belangrijk om je arts of apotheker op de hoogte te stellen van eventuele andere medicijnen die je gebruikt.

Zopiclon en alcohol:
Zopiclon en alcohol gaan samen, maar het brengt extra risico’s met zich mee. De combinatie van alcoholgebruik en Zopiclon vergroot het risico op bijwerkingen en versterkt de bijwerkingen.

Is Zopiclon gevaarlijk?

Zopiclon als slaapmiddel is niet direct levensbedreigend of gevaarlijk, maar brengt wel bijwerkingen en risico’s met zich mee. Zopiclon dient daarom altijd te worden gebruikt zoals voorgeschreven door de huisarts of apotheker.

Wat zijn de gebruikerservaringen?

De ervaringen met Zopiclon zijn over het algemeen positief. Veel mensen geven aan dat Zopiclon goed werkt om in slaap te vallen en vermoeid te raken. Verschillende mensen ervaren wel (lichte) bijwerkingen en sommige mensen zelfs heftige bijwerkingen. Een bittere smaak (komt het meest voor), vermoeidheid de dag erna, opvliegers en zelfs hartkloppingen. Een kleine groep mensen geeft aan dat Zopiclon niet werkt of heeft zeer negatieve ervaringen.

Belangrijk: het verschilt per persoon wat de ervaringen zijn. Dit zal voor jou niet anders zijn mocht je gebruik gaan maken van dit slaapmiddel.

Waarom heb ik een recept nodig voor Zopiclon?

Zopiclon is niet verkrijgbaar bij de drogist en is een vrij sterk slaapmiddel. Zopiclon wordt altijd voor een korte periode voorgeschreven en is bedoeld voor volwassenen met slaapproblemen. Dit slaapmiddel is niet zonder risico’s en gaat gepaard met het risico op lichamelijke of geestelijke afhankelijkheid. Vooral bij langer gebruik of overdosering. Ook heeft dit slaapmiddel meerdere bijwerkingen en gaat dit middel niet samen met bepaalde andere medicijnen. Daarom is Zopiclon alleen verkrijgbaar op recept van een arts.

Hoe voorkom je verslaving?

Medicijnen en slaapmiddelen kunnen een verslavende werking hebben, zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen. Vooral bij langdurig gebruik of wanneer een slaapmiddel niet op de juiste manier wordt gebruikt. Hieronder staat hoe je verslaving aan Zopiclon voorkomt.

 1. Volg het advies van de arts of apotheker: gebruik het medicijn alleen zoals aangegeven door je arts en niet anders.
 2. Gebruik de medicijnen niet langer dan voorgeschreven of aanbevolen in de bijsluiter: het is belangrijk om je te houden aan de voorschriften. Wanneer je langer dan aanbevolen gebruik maakt van het medicijn of wanneer je hogere doseringen neemt verhoog je de kans op verslaving en ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met het medicijn.
 3. Volg een strikt afbouwplan: voor slaapmiddelen geldt dat je het best rustig kunt afbouwen. Wanneer je van de ene op de andere dag stopt met een slaapmiddel is de kans op ontwenningsverschijnselen het grootst. Dit staat ook in de bijsluiter van Zopiclon. Bouw daarom geleidelijk af zoals aangegeven door de arts of apotheker. Het belangrijkste advies om verslaving en ontwenningsverschijnselen te voorkomen is om je te houden aan het afbouwplan en het aanbevolen gebruik.

Wat is jouw ervaring?

Heb jij weleens gebruik gemaakt van Zopiclon? Mocht je ervaring hebben met Zopiclon dan willen we je vragen om je ervaringen te delen met andere mensen via een reactie onderaan de pagina. Het is ons doel om consumenten zo goed te mogelijk informeren over slaap, slapeloosheid en alles wat hiermee te maken heeft. We zijn daarom erg benieuwd hoe jij Zopiclon hebt ervaren.

Andere slaapmedicatie

Naast Zopiclon zijn er nog tal van andere slaapmiddelen, zoals Nitrazepam, Oxazepam, Dormicum en Zolpidem, Klik op de link voor een overzicht van alle veelgebruikte slaapmedicaties.

Wij hebben echter de voorkeur voor natuurlijke slaapmiddelen. Goede natuurlijke slaapmiddelen zijn Magnesium, CBD olie, Melatonine pillen, GABA, 5-HTP en Valeriaan, Deze natuurlijke slaapmiddelen bevatten voornamelijk stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Bronnen

1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Imovane, tabletten 7,5 mg

2 Drug Information Bank. Imovane, tablets 7.5 mg

3 Effectiveness of non-benzodiazepine hypnotics in treatment of adult insomnia: meta-analysis of data submitted to the Food and Drug Administration

4 Zoek een ervaring: zopiclon

Ga in discussie