Zoeken
Zoeken
Niet Kunnen Slapen Door Angst? Lees Hier Waarom En Hoe Je Dit Oplost

Niet Kunnen Slapen Door Angst? Lees Hier Waarom En Hoe Je Dit Oplost

Samenvatting

De oorzaken van slaapangst verschillen per persoon en zijn gerelateerd aan hormonale onbalans, mentale gezondheidsproblemen en slaapstoornissen. Slaapangst kan verschillende symptomen veroorzaken zoals nervositeit, prikkelbaarheid en spijsverteringsproblemen. Het is belangrijk om de oorzaak van slaapangst te achterhalen en te behandelen om beter te slapen. Adviezen om slaapproblemen te overwinnen, zijn onder andere het verbeteren van de slaapgewoonten en dagelijkse routines, het vermijden van blauw licht, het verbeteren van de slaapomgeving, het verbeteren van de gezondheid, het gebruiken van natuurlijke slaapmiddelen en het behandelen van angststoornissen.

Niet kunnen slapen door angst is een groot en veel voorkomend probleem onder Nederlanders. Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft slaapproblemen en in combinatie met angststoornissen leidt dit tot problemen in het dagelijks leven. Op deze pagina lees je wat slaapangst is en hoe het ontstaat. Ook geven we nuttige adviezen om van je slaapproblemen af te komen.

Wat is slaapangst?

Slaapangst is bang zijn of je zorgen maken om te slapen. Slaapangst uit zich in verschillende vormen en er bestaan verschillende soorten slaapangst. Angst om niet in slaap te vallen, angst om niet in slaap te blijven, angst dat je iets ergs overkomt tijdens het slapen of angst om niet meer wakker te worden.

Naast mensen die angst voor slapen hebben zijn er ook mensen met specifieke angststoornissen en slaapstoornissen, die uiteindelijk leiden tot slaapangst. Vaak gaan angststoornissen en slaapproblemen hand in hand. Slaapangst is vaak een oneindige cyclus van herhalende slaapproblemen en nachtelijke angsten.

Hoe ontstaat angst om te slapen?

Angst is een natuurlijke emotie van mensen. Net zoals stress en boosheid of juist vreugde en blijheid. Wanneer we in gevaarlijke situaties terecht komen ontstaat er angst in ons lichaam. Angst kan ook in andere situaties ontstaan. Ons lichaam maakt dan bepaalde hormonen aan die ons helpen om op gevaarlijke situaties te anticiperen. Wanneer je chronische angst hebt, maakt je lichaam de hele tijd hormonen aan en is je lichaam constant op zijn hoede. Dit kan ertoe leiden dat je bang wordt voor alledaagse situaties zoals autorijden of in slaap vallen. Ook zorgt dit voor constante spanning in je lichaam, waardoor je mogelijk minder goed kunt slapen.

De oorzaak van het ontwikkelen van slaapangst verschilt per persoon. De kans op het ontwikkelen van slaap angst is groter bij mensen die al een slaapstoornis hebben (bijvoorbeeld: slapeloosheid, narcolepsie, RLS, slaapapneu of slaapwandelen) en mensen met mentale gezondheidsproblemen. Hypothyreoïdie kan ook een oorzaak zijn, dit is een schildklieraandoening.

Niet kunnen slapen door angst is een groot probleem

Niet kunnen slapen in het algemeen is een groot probleem. Niet alleen is het heel vervelend wanneer je regelmatig niet goed slaapt, onvoldoende slapen en een slechte nachtrust beïnvloedt het dagelijks leven dusdanig en heeft een behoorlijke impact op je gezondheid.

Gevolgen slecht slapen

Een goede nachtrust is om meerdere redenen belangrijk. Slaap is belangrijk voor het herstel van je lichaam, zorgt voor een sterker immuunsysteem, geeft energie en ververst je brein. Wanneer je niet goed slaapt, al slaap je 1,5 uur minder dan je lichaam nodig heeft, dan heeft dit gevolgen. Hieronder staan de belangrijkste gevolgen van slecht slapen:

  • Beïnvloeding van het dagelijks leven: vermoeid wakker worden, vermoeidheid overdag, minder energie, slechter presteren op werk, minder zin om deel te nemen aan dagelijkse activiteiten of om te sporten, verminderde waakzaamheid, slechter geheugen en minder goed nadenken.
  • Beïnvloeding van je humeur en gesteldheid: geprikkeld zijn, slecht humeur, stress, grotere kans op conflicten met anderen, relatiestress, depressie en minder zin in seks.
  • Gevolgen voor je gezondheid op lange termijn: mogelijke problemen die in verband worden gebracht met slaaptekort zijn hoge bloeddruk, diabetes, hartaanval, hartfalen, beroerte, gewichtstoename en een slechter functionerend immuunsysteem.
  • Aantasten van je uiterlijk: langdurig slaaptekort zorgt voor donkere kringen onder je ogen en vergroot de kans op rimpels op jonge leeftijd.

Aanrader: We hebben vele tips tegen slecht slapen op een rij gezet zodat je van de gevolgen van slecht slapen af komt.

Slaap angst onder volwassenen

Bang zijn om te slapen kan bij iedereen voorkomen (volwassenen, tieners en kinderen). Echter onder volwassenen is het probleem het grootst, omdat het dagelijks leven ernstig wordt beïnvloed. Uit onderzoek is gebleken dat bijna een kwart van de Nederlands slaapproblemen heeft. Ongeveer 30% van de Nederlanders met slaapproblemen heeft ook last van een angststoornis. Dit zijn meer dan 1,3 miljoen Nederlanders!

Uit gegevens van de GGZ blijkt dat 1 op de 10 mensen last heeft van een angststoornis. Hoeveel mensen last hebben van slaapangst is niet bekend. Wel heeft een groot deel van de Nederlanders slaapproblemen, angststoornissen of een combinatie van beide.

Soorten angststoornissen en slaapstoornissen

Er is een verschil tussen angst, angstklachten en angststoornissen. Het hebben van angst voor bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie of iets waar je bang voor bent, is normaal. Angstklachten zijn klachten die vaak gerelateerd zijn aan problemen op belangrijke levensgebieden zoals gezin, werk, relatie, gezondheid en sociale klachten en komen voort uit angstgevoelens.

Een angststoornis is een verzamelnaam voor verschillende stoornissen die voortkomen uit angst en die aanhoudende belemmeringen vormen in het dagelijks leven en sociaal functioneren. Het verschil tussen angstklachten en angststoornissen zit in de ernst van de klachten en de frequentie.

Hieronder staan de verschillende angststoornissen:

  • Sociale-angststoornis: dit is hevige, aanhoudende angst voor sociale situaties. Mensen met sociale angststoornis hebben de neiging om sociale situaties te vermijden en zijn bang voor de mening en kritische blik van andere mensen.
  • Gegeneraliseerde-angststoornis: dit is hevige angst of bezorgdheid over dagelijkse toestanden en activiteiten wat leidt tot symptomen als piekeren, rusteloosheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, spierspanning en slaapproblemen.
  • Agorafobie: dit is angst voor- en vermijding van situaties waaruit een persoon denkt moeilijk te kunnen ontkomen of waarin iemand moeilijk hulp zou kunnen krijgen als zich een paniekaanval voordoet.
  • Paniekstoornis: mensen met een paniekstoornis krijgen regelmatig paniekaanvallen en hebben tussendoor angst om een nieuwe paniekaanval te krijgen.
  • Scheidingsangst of separatieangststoornis: dit is angst om gescheiden te worden van iemand waar je aan gehecht bent.
  • Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS): mensen met OCS hebben terugkerende en hardnekkige gedachten, impulsen of voorstellingen die hun leven beïnvloeden.
  • Specifieke fobie: hevige, aanhoudende angst voor en vermijding van een specifiek object of specifieke situatie.

Soorten slaapstoornissen

Er zijn verschillende soorten slaapstoornissen. Gelukkig zijn niet alle slaapstoornissen even ernstig en beïnvloeden de meeste de kwaliteit van slapen niet. Hieronder staan alle slaapstoornissen:

  • Bruxisme (tandenknarsen tijdens het slapen)
  • Delayed sleep phase syndrome (DSPS)
  • Slapeloosheid
  • Slaapziekte
  • Hypersommie (overmatige slaperigheid overdag)
  • Jetlag
  • Nachtmerries
  • Narcolepsie
  • Parasommie (praten tijdens het slapen)
  • Periodieke beenbewegingen (Periodic Limb Movement Disorder)
  • Rusteloze-benensyndroom
  • Slaapapneu (onderbroken ademhaling tijdens het slapen)
  • Slaapverlamming
  • Slaapwandelen
  • Snurken

Alles over slaapstoornissen kun je in dit blog lezen.

Symptomen slaapangst

Wanneer je niet kunt slapen door angst dan kun je de volgende symptomen ervaren:

  • Nervositeit
  • Rusteloosheid
  • Prikkelbaarheid
  • Slechte concentratie
  • Gevoel van dreigend gevaar of onheil
  • Snelle hartslag
  • Snel ademhalen
  • Overmatig zweten
  • Gespannen spieren hebben
  • Beven
  • Nachtelijke paniekaanvallen
  • Spijsverteringsproblemen

7 tips om angst om niet te kunnen slapen te doorbreken

De oorzaak van angst om te slapen is voor iedereen anders. Hoe angst om niet te kunnen slapen overwonnen kan worden, verschilt daarom per persoon. Hieronder staan 7 tips met belangrijke adviezen om de oorzaak van jouw slaapproblemen te achterhalen en om beter te slapen. Gebruik onderstaande adviezen om informatie te verzamelen over jouw probleem.

#1 Behandel de angststoornis
De angststoornis is mogelijk de grootste oorzaak van jouw slaapproblemen. Behandeling van de angststoornis moet daarom prioriteit hebben om jouw slaapangst te overwinnen. Slaapmedicatie kan een oplossing zijn. Er bestaan verschillende slaapmedicatie die slaapangst en angststoornissen bestrijden zodat je beter slaapt.

Raadpleeg altijd je huisarts om jouw problemen te bespreken.

#2 Raadpleeg je huisarts
Artsen hebben veel te maken met mensen met slaapproblemen. Artsen helpen je om de oorzaak van jouw klachten vast te stellen, een behandelplan op te stellen, medicatie voor te schrijven of verwijzen je door naar een specialist die jou verder kan helpen.

Wil je liever niet direct een arts inschakelen? Lees dan hieronder meer tips om je slaap te verbeteren.

#3 Verbeter je slaapgewoontes en dagelijkse routines
Slaapgewoontes en dagelijkse routines hebben een grote invloed op de slaapkwaliteit en hoe makkelijk je in slaap valt. Hieronder staan belangrijke tips voor het verbeteren van je dagelijkse routines om sneller en beter te slapen:

  • Consumeer geen cafeïne in de late namiddag of avond
  • Doe ontspannende activiteiten voor het slapengaan, zoals mediteren of luisteren naar zachte, rustige muziek.
  • Vermijd het drinken van veel vloeistoffen voor het slapengaan, vooral alcohol.
  • Ga niet naar bed tenzij je je slaperig voelt.
  • Eet niet vlak voor het slapengaan (vooral geen grote maaltijd).
  • Stop ten minste 30 minuten voor het slapengaan met het gebruik van elektronische apparaten.
  • Kijk geen televisie voor het slapengaan en leg je telefoon of tablet weg. 

#4 Vermijd blauwlicht 1,5 uur voor het slapen
Blauw licht is een grote boosdoener van slapeloosheid en kan je melatonine waardes tot wel 50% onderdrukken! Melatonine is een belangrijk slaaphormoon, wat ervoor zorgt dat je snel in slaap valt. Tegenwoordig krijgen we steeds meer te maken met blauw licht, wat niet goed is voor je slaap. Leg je telefoon of tablet 1,5 uur voor het slapen weg en kijk geen televisie meer.

#5 Verbeter je slaapomgeving
Je slaapomgeving heeft ook een grote invloed op de slaapkwaliteit. Zorg er allereerst voor dat je slaapkamer comfortabel, stil en niet verlicht is. Slaapwijsheid is expert op het gebied van slaapkwaliteit en het verbeteren van factoren die de slaapkwaliteit verbeteren. Onze website bevat veel producten, reviews en pagina’s met tips om jouw slaapomgeving te verbeteren. Gebruik bijvoorbeeld oordopjes zodat je geen geluidsoverlast ervaart, gebruik een slaapmasker voor een donkere slaapomgeving of een verzwaringsdeken om je gevoel van veiligheid te vergroten. 

Meer slaaptips voor het verbeteren van je slaapomgeving vind je hier: slaaptips en slaapproblemen.

#6 Verbeter je gezondheid
Een betere gezondheid verbetert niet direct je slaapproblemen, maar kan wel het risico op slaapangst verminderen. Wat helpt is gezonder eten, regelmatig sporten en het verbeteren van je slaaphygiëne.

#7 Gebruik natuurlijke slaapmiddelen
Natuurlijke slaapmiddelen kunnen ontzettend effectief zijn in het bestrijden van jouw slaapproblemen en om sneller in slaap te vallen. Wij hebben een overzicht gemaakt van 15 natuurlijke slaapmiddelen om veilig, sneller en dieper te slapen. Wat ook kan helpen is GABA en 5-htp.

Ben jij bang om te slapen?

Bang zijn om te slapen is heel naar en we hopen dat onze tips je helpen om snel van je problemen af te komen zodat je niet meer bang bent om te slapen. Ons advies is om je huisarts te raadplegen om samen met jou een behandelplan op te stellen. Daarnaast adviseren wij om je slaapomgeving te verbeteren en eventueel gebruik te maken van natuurlijke slaapmiddelen.

Wat helpt jou om beter te slapen? Mocht je tips hebben voor andere lezers, laat dan onderaan de pagina een reactie achter. 

Sylq3

Veelgestelde vragen over niet kunnen slapen door angst

Wat moet je doen als je niet kan slapen door angst?

– Probeer ontspanningsoefeningen of meditatie om tot rust te komen voor het slapen gaan.
– Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine voor het slapen gaan.
– Zorg voor een rustige slaapomgeving en een comfortabel bed.
– Probeer een vast slaapritme aan te houden.
– Overweeg om professionele hulp te zoeken bij een psycholoog of therapeut.

Waarom ’s nachts angstig?

’s Nachts angstig zijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, angststoornissen, depressie, slaapstoornissen of een fysieke aandoening. Daarnaast kan het hormoon cortisol, dat betrokken is bij de stressreactie van het lichaam, ook ’s nachts verhoogd zijn en bijdragen aan gevoelens van angst.

Kan niet slapen door paniekaanvallen?

Als je niet kunt slapen door paniekaanvallen, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken bij een psycholoog of therapeut. Zij kunnen je helpen bij het omgaan met paniekaanvallen en het aanpakken van de onderliggende oorzaken van je angst. Daarnaast kunnen ontspanningsoefeningen, meditatie en een gezonde levensstijl helpen bij het verminderen van paniekaanvallen en het bevorderen van een goede nachtrust. Het vermijden van cafeïne en het zorgen voor een rustige slaapomgeving kan ook helpen bij het verbeteren van de slaap.

Bronnen

Sleep Anxiety

hypothyori

Here’s What Happens When You Don’t Get Enough Sleep (and How Much You Really Need a Night)

Sleep and anxiety disorders

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft slaapproblemen

Tips for beating anxiety to get a better night’s sleep

Geschreven door
Marc van Dijk

Menu