Zoeken
Zoeken
Verkrampte Handen Bij Het Opstaan? Ontdek De Oorzaak & Oplossing

Verkrampte Handen Bij Het Opstaan? Ontdek De Oorzaak & Oplossing

Samenvatting

Dit artikel gaat over het probleem van wakker worden met verkrampte handen en bespreekt mogelijke oorzaken, zoals onderliggende medische aandoeningen, een slechte slaaphouding en uitdroging. Daarnaast geeft het artikel tips over hoe je dit probleem kunt voorkomen of behandelen, zoals het vermijden van slapen op je handen, het warm houden van je handen en het drinken van voldoende water gedurende de dag. Ook wordt het belang van stretchen en het dragen van eventueel een polsbrace benadrukt. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan dit veelvoorkomende probleem om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Wakker worden met verkrampte handen kan erg vervelend zijn en kan je dagelijkse activiteiten en zelfs je leven belemmeren. Het kan een teken zijn van verschillende onderliggende gezondheidsproblemen, maar het kan ook simpelweg worden veroorzaakt door je slaaphouding.

In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van verkrampte handen bij het wakker worden en geven we tips over hoe je deze kunt voorkomen of behandelen. Lees verder om meer te weten te komen over dit veelvoorkomende probleem en wat je eraan kunt doen!

Oorzaken van verkrampte handen bij het wakker worden

Wakker worden met verkrampte handen zorgt voor opstaan met een rotgevoel. Het wordt vaak veroorzaakt door onderliggende medische aandoeningen zoals diabetes mellitus of bijwerkingen van chemotherapie, maar ook een slechte slaaphouding en problemen met de bloedsomloop of zenuwen in de armen kunnen bijdragen tot gevoelloze handen en/of slapende armen bij het ontwaken.

Het is mogelijk dat bepaalde medische problemen de oorzaak zijn van jouw gevoelloze en tintelende handen bij het ontwaken, zoals:

 • Afknelling van de nervus ulnaris bij het ellebooggewricht.
 • Carpaal tunnel syndroom: dit is een aandoening waarbij de zenuw die door je pols loopt bekneld raakt, wat kan leiden tot krampen en tintelingen in de handen.
 • Het thoracaal outlet syndroom als gevolg van compressie van zenuwen in de nek/schouder regio.
 • Reumatoïde artritis, deze chronische ontstekingsziekte kan leiden tot ontsteking en zwelling van de gewrichten, inclusief je handen, waardoor krampen en pijn kunnen ontstaan.
 • Diabetische neuropathie, waarbij je zenuwen beschadigd raken, wat kan leiden tot krampen en tintelingen in de handen en voeten.
 • Perifere neuropathie door overmatig alcoholgebruik of specifieke medicijnen zoals chemotherapie medicijnen.
 • Ook neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose kunnen soortgelijke symptomen veroorzaken.

Een onjuiste slaaphouding kan daarnaast een reeks lastige problemen veroorzaken, waaronder het carpaal tunnel syndroom, handkrampen en zenuwschade. Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk het belang van een goede slaaphouding in te zien. Door jouw handen in een comfortabele positie te plaatsen terwijl je slaapt, kun je de kans op carpaal tunnel syndroom of gevoelloosheid bij het ontwaken verminderen.

Andere oorzaken kunnen zijn:

 • Tekort aan mineralen: een tekort aan bepaalde mineralen, zoals magnesium of kalium, kan leiden tot spierkrampen en tintelingen in de handen.
 • Slaapapneu: slaapapneu kan leiden tot ademhalingsproblemen tijdens de slaap, waardoor de spieren in de handen en armen mogelijk te weinig zuurstof krijgen, wat kan leiden tot krampen. Wanneer je lijdt aan slaapapneu word je vaak ook snakkend naar adem wakker en kan je last hebben van (zwaar) snurken.
 • Hyperventilatie: dit kan leiden tot een tekort aan koolstofdioxide in het bloed, wat spierkrampen en tintelingen in de handen kan veroorzaken.
 • Medicatie: sommige medicijnen, zoals diuretica (ook wel plaspillen genoemd), kunnen leiden tot uitdroging, wat kan leiden tot spierkrampen en tintelingen in de handen.
 • Overmatig gebruik van handen: overmatig gebruik van handen gedurende de dag kan leiden tot vermoeide spieren en krampen, vooral als deze activiteiten gepaard gaan met een onnatuurlijke houding.
 • Overmatige stress: stress kan leiden tot spanning in de spieren, waardoor krampen en tintelingen in de handen kunnen ontstaan. Probeer daarom voor het slapen eens ontspanningsoefeningen of meditatie om ontspannen je bed in te gaan.

Tips om verkrampte handen bij het ontwaken te voorkomen

Vermijd slapen op je handen:

Als je op je handen slaapt, kan de bloedtoevoer naar je handen worden beperkt, wat kan leiden tot gevoelloosheid en krampen. Probeer te voorkomen dat je op je handen slaapt door op je rug of zij te slapen.

Houd je handen warm:

Als je handen te koud zijn, kan dit ook krampen veroorzaken. Zorg ervoor dat je handen warm blijven door een deken over je handen te leggen of handschoenen te dragen als het erg koud is in je slaapkamer.

Stretch voor het slapen gaan:

Stretchen kan helpen om de spieren in je handen te ontspannen en de bloedtoevoer te bevorderen. Probeer voor het slapen gaan enkele eenvoudige hand- en polsstretch-oefeningen te doen.

Draag een polsbrace:

Een polsbrace kan je pols ondersteunen en helpen om je handen in een neutrale positie te houden tijdens het slapen. Dit kan de druk op de handen verminderen en krampen voorkomen.

Drink voldoende water:

Uitdroging kan ook krampen veroorzaken. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. We raden je aan om minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken om gehydrateerd te blijven.

Vermijd te strakke kleding:

Als je te strakke kleding draagt, kan dit de bloedtoevoer beperken en krampen veroorzaken. Draag comfortabele en losse kleding tijdens het slapen.

Conclusie

Wakker worden met verkrampte handen kan een pijnlijke en frustrerende ervaring zijn. Het kan bijvoorbeeld een teken zijn van verschillende gezondheidsproblemen, maar kan ook simpelweg veroorzaakt worden door een onjuiste slaaphouding. Om verkrampte handen bij het opstaan te voorkomen, is het belangrijk om op een comfortabele manier te slapen en je handen in een neutrale positie te houden. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken gedurende de dag, te stretchen voor het slapen gaan en strakke kleding tijdens het slapen te vermijden.

Als de krampen aanhouden, raadpleeg dan een arts om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Het is belangrijk om het probleem serieus te nemen en tijdig actie te ondernemen om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Waarom word ik wakker met verkrampte handen?

Wakker worden met verkrampte handen kan te maken hebben met onderliggende medische aandoeningen, een slechte slaaphouding, uitdroging of andere factoren.

Welke medische aandoeningen kunnen leiden tot verkrampte handen bij het ontwaken?

Mogelijke medische oorzaken zijn afknelling van de nervus ulnaris, carpaal tunnel syndroom, thoracaal outlet syndroom, reumatoïde artritis, diabetische neuropathie, perifere neuropathie, en neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose.

Hoe kan mijn slaaphouding invloed hebben op verkrampte handen?

Een onjuiste slaaphouding kan leiden tot problemen zoals het carpaal tunnel syndroom, handkrampen en zenuwschade. Het slapen op je handen kan de bloedtoevoer beperken, wat kan leiden tot gevoelloosheid en krampen.

Wat kan ik doen om verkrampte handen bij het ontwaken te voorkomen?

Enkele tips zijn: vermijd slapen op je handen, houd je handen warm, doe stretch-oefeningen voor het slapen gaan, draag een polsbrace, drink voldoende water en vermijd te strakke kleding tijdens het slapen.

Hoe kan uitdroging leiden tot verkrampte handen?

Uitdroging kan spierkrampen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken om gehydrateerd te blijven.

Wat zijn andere mogelijke oorzaken van verkrampte handen bij het ontwaken?

Andere oorzaken kunnen zijn: tekort aan mineralen zoals magnesium of kalium, slaapapneu, hyperventilatie, bepaalde medicijnen, overmatig gebruik van handen gedurende de dag, en overmatige stress.

Wat moet ik doen als ik regelmatig last heb van verkrampte handen bij het ontwaken?

Als de krampen aanhouden, is het raadzaam om een arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak te achterhalen en verdere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu