Zoeken
Zoeken
Tips Voor Slapen Met Ischias!

Tips Voor Slapen Met Ischias!

Samenvatting

Ischias is een aandoening die de heupzenuw aantast en pijn, gevoelloosheid en zwakte in de benen en voeten veroorzaakt. Het kan het slapen bemoeilijken door fysiek ongemak of psychologische stress. Voor mensen met ischias kan het een uitdaging zijn om een comfortabele houding te vinden, waardoor het moeilijk is om in slaap te vallen en te blijven.
Zijslapen en rugslapen worden aanbevolen, terwijl buikslapen wordt afgeraden. Mensen met ischias kunnen ook baat hebben bij het gebruik van kussens om extra steun te bieden en de druk op gevoelige gebieden te verminderen. Preventieve maatregelen zoals een gezond gewicht, lichaamsbeweging en regelmatige stretching kunnen de kans op ischias verkleinen.

Slapen met ischias kan een moeilijke en ongemakkelijke ervaring zijn. Mensen met ischias hebben het vaak moeilijk om voldoende te slapen, wat kan leiden tot meer problemen in hun dagelijks leven. Dit artikel gaat in op de oorzaken en effecten van ischias op de slaap, hoe je je het best kunt liggen tijdens het slapen met deze aandoening, en we geven je nog wat extra tips. Dus als je slaapproblemen hebt door ischias, lees dan verder voor meer informatie.

Wat is ischias?

Ischias is een aandoening die de ischiaszenuw aantast, die van de onderrug door elk been loopt. Het kan pijn, gevoelloosheid en zwakte in de benen en voeten veroorzaken. Het meest voorkomende symptoom van ischias is een schietende of brandende pijn die uitstraalt langs het pad van de ischiaszenuw – van de onderrug naar één kant van de billen, dijbeen, kuit en voet. Dit type pijn is vaak erger als je lang zit of staat. Andere symptomen kunnen zijn:

 • Tintelingen of een krampachtig gevoel in een been
 • Spierzwakte in een been
 • Moeite met het bewegen van het been of de voet
 • Het gevoel alsof de voet “in slaap is gevallen”
 • Scherpe pijnen op bepaalde punten langs de loop van de zenuw

Mogelijke oorzaken van ischias zijn hernia’s, slijtage van tussenwervelschijven, vernauwing van de lendenwervelkolom, piriformis-syndroom en problemen in verband met zwangerschap, zoals extra gewicht door het dragen van een kind. Kortom, wanneer een deel van deze zenuw op een of andere manier wordt samengedrukt of afgekneld, kan ischias optreden.

Ischias
Sciatic Nerve: ischiaszenuw
Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Slecht slapen bij ischias

Ischias kan een aanzienlijke invloed hebben op de slaap. De pijn van ischias kan het moeilijk maken om een comfortabele slaaphouding te vinden, waardoor in slaap vallen en blijven moeilijk wordt. Mensen met ischias kunnen moeite hebben met slapen, vanwege het fysieke ongemak of de psychologische spanning die hun aandoening veroorzaakt. Er zijn tips voor het verbeteren van de slaap bij ischias om de getroffenen te helpen een rustiger slaap te krijgen.

Beste slaaphoudingen voor mensen met ischias

Zijligging

zijsslapen

Zijdelings slapen is een van de beste slaaphoudingen voor mensen met ischias. Voor mensen met ischias kan zijslapen gunstig zijn, omdat het de druk op de onderrug vermindert en de bijbehorende pijn kan verlichten. Het kan ook zo zijn dat je op je linker zij beter slaapt dan op je rechter, of visa versa. Onderzoek welke kant voor jou het prettigst is. 

Als je op jouw zij ligt, leg dan een kussen (of speciaal kniekussen) tussen je knieën om jouw ruggengraat in lijn te houden. Kies voor extra ondersteuning een matras die geschikt is voor zijslapers aan die stevig genoeg is om jouw lichaamsgewicht te dragen en tegelijkertijd voldoende demping biedt. 

Rugligging

rugslapen

Rugslapen is een andere goede houding voor mensen met ischiaspijn, omdat het de wervelkolom in een anatomisch correcte positie houdt en de spanning op de spieren in de onderrug vermindert. Om maximaal comfort te garanderen wanneer je op jouw rug slaapt, gebruik een kussen onder beide knieën om ze licht gebogen te houden en de belasting door de zwaartekracht te verminderen.

Daarnaast kan een dun kussen onder de nek helpen om de hele nacht een goede houding te handhaven en de spanning te verlichten die in dit gebied is opgebouwd door langdurig zitten of staan overdag. Ook zijn er speciale kussens voor rugslapers voor ultieme ondersteuning.

Buikslapen

buikslapen edited

Buikslapen wordt niet aanbevolen voor mensen met ischiaszenuw problemen, omdat het te veel druk uitoefent op gevoelige gebieden zoals heupen, benen, schouders en nek – allemaal kwetsbare punten langs deze zenuwbaan.

Maar als je liever op jouw buik slaapt, leg dan niet alleen een kussen voor buikslapers onder je hoofd, maar ook een zacht kussen onder je heupen/bekken, zodat er minder druk wordt uitgeoefend op deze lichaamsdelen tijdens de slaap, zodat je de broodnodige rust krijgt zonder bestaande symptomen te verergeren.

Tips 

 1. Neem preventieve maatregelen: om de kans op ischias te verkleinen, moeten mensen preventieve maatregelen nemen, zoals een goede houding aannemen als ze langere tijd zitten of staan, regelmatig aan lichaamsbeweging en rekoefeningen doen, activiteiten vermijden waarbij zware voorwerpen worden opgetild, eventueel stoppen met roken en hun gewicht in de gaten houden. Zorg daarnaast voor een matras die bij jouw gewicht, lengte, slaaphouding en klachten past.
 2. Vermijd belastende activiteiten voor het slapen: een andere tip voor een betere slaapkwaliteit is het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren voor het slapengaan, zoals lang zitten, zware oefeningen of sporten voor het slapen.
 3. Pas warmte- of koudetherapie toe: het is ook nuttig om voor het slapengaan een warmte- of koudetherapie toe te passen, afhankelijk van wat voor jou het beste voelt, om de spierspanning en krampen te verminderen, zodat je ’s nachts ontspannen in slaap kunt vallen. Warmte therapie kan door middel van een infrarode lamp of infrarode deken.
 4. Neem een warm bad voor het slapen: een warm bad helpt ontspannen, pijnbestrijdende endorfine vrijmaken en de spieren rond de ischiaszenuw wortels ontspannen. Zorg ervoor dat het badwater warm en aangenaam is, maar niet heet, want dit kan nachtzweten veroorzaken. Geen bad? Een warme kruik helpt ook. Leg de kruik op je onderweg of bil vlak voordat je gaat slapen. Denk eraan dat de temperatuur warm moet zijn en niet heet.

Conclusie

Slapen met ischias kan een uitdaging zijn, maar er zijn manieren om het draaglijker te maken. Door te begrijpen wat ischias is, waarom mensen er slecht mee slapen, de beste slaaphoudingen voor mensen met deze aandoening en enkele tips, kun je stappen ondernemen om de kwaliteit van jouw rust te verbeteren. Met deze tips in gedachten, zou je snel moeten kunnen genieten van meer comfortabele nachten van rustige slaap.

Veelgestelde vragen over slapen met ischias

Wat is ischias?

Ischias is een aandoening die de ischiaszenuw aantast, die van de onderrug door elk been loopt. Het kan pijn, gevoelloosheid en zwakte in de benen en voeten veroorzaken. Het meest voorkomende symptoom is een schietende of brandende pijn die uitstraalt langs het pad van de ischiaszenuw.

Wat zijn de symptomen van ischias?

Schietende of brandende pijn die uitstraalt van de onderrug naar één kant van de billen, dij, kuit en voet.
Tintelend of krampachtig gevoel in één been.
Spierzwakte in één been.
Moeilijkheden met het bewegen van het been of de voet.
Gevoel alsof de voet “slaapt.”
Scherpe pijnen op specifieke punten langs het pad van de zenuw.

Wat zijn de oorzaken van ischias?

Mogelijke oorzaken zijn hernia’s, slijtage van tussenwervelschijven, vernauwing van de lendenwervelkolom, piriformis-syndroom en problemen gerelateerd aan zwangerschap.

Hoe beïnvloedt ischias de slaap?

Ischias kan het moeilijk maken om een comfortabele slaaphouding te vinden, wat leidt tot problemen met in slaap vallen en doorslapen.

Wat zijn de beste slaaphoudingen voor mensen met ischias?

Zijslapen: Vermindert druk op de onderrug. Gebruik een kussen tussen de knieën om de wervelkolom te aligneren.
Rugslapen: Houdt de wervelkolom in een anatomisch correcte positie. Gebruik een kussen onder de knieën voor extra comfort.
Buikslapen: Niet aanbevolen voor mensen met ischias vanwege de druk die het legt op gevoelige gebieden.

Wat zijn enkele tips voor slapen met ischias?

Neem preventieve maatregelen zoals een goede houding behouden, regelmatig bewegen en stretchen.
Vermijd inspannende activiteiten voor het slapengaan.
Pas warmte- of koudetherapie toe voor het slapen.
Neem een warm bad om de spieren rond de ischiaszenuw te ontspannen.

Hoe kan de ischiaszenuw worden ontspannen?

De ischiaszenuw kan worden ontspannen door middel van rekoefeningen, yogahoudingen, massagetherapie en acupunctuur.

Geschreven door
Niels Zee

Menu