Zoeken
Zoeken
Van Speeksel Tot Slaap: 7 Tips Voor Het Stoppen Met Kwijlen!

Van Speeksel Tot Slaap: 7 Tips Voor Het Stoppen Met Kwijlen!

Samenvatting

Ontdek waarom je kwijlt in je slaap en hoe je het kunt stoppen. Leer meer over de oorzaken van kwijlen, of het gevaarlijk is en tips om kwijlen in je slaap te verminderen. Ook bespreken we eventuele medische behandelingen voor het stoppen van kwijlen.

Je wordt wakker en het is weer eens zover. Je kussen en beddengoed zijn nat… Kwijlen in je slaap is vervelend en kan ongemakkelijk zijn. Gelukkig zijn er tips die kunnen helpen om de mate waarin je kwijlt in je slaap te verminderen!

Laten we eens kijken naar de oorzaken van het kwijlen tijdens de slaap, of het gevaarlijk is voor onze gezondheid en ons welzijn, en hoe we kunnen voorkomen dat we kwijlen in onze slaap.

Wat is kwijlen in je slaap?

Kwijlen in je slaap is een veel voorkomend probleem voor veel mensen. Het wordt veroorzaakt door een overmatige speekselproductie, die het gevolg kan zijn van verschillende factoren. Het goede nieuws is dat het meestal heel normaal is en vaak kan worden behandeld met veranderingen in levensstijl of andere eenvoudige behandelingen. Kwijlen tijdens het slapen kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder een (wakker worden met) droge mond, ademhaling met open mond (wat kan wijzen op slaapapneu), allergieën, dysfagie (moeite met slikken), keelpijn, of een verkeerde slaaphouding (bijv. buikslapers).

Kwijlen tijdens het slapen treedt op wanneer je ’s nachts meer speeksel produceert dan je doorslikt, waardoor er kwijl uit je mond druipt of langs je kin loopt. Het komt het meest voor bij kinderen, maar kan op iedere leeftijd voorkomen en zowel mannen als vrouwen hebben er last van.

Is kwijlen in je slaap gevaarlijk of ongevaarlijk?

in je slaap kwijlen

Kwijlen in je slaap is in het algemeen ongevaarlijk en een normaal verschijnsel bij mensen. In de meeste gevallen is het kwijlen het gevolg van een ontspanning van de spieren in de mond en keel tijdens de slaap. Hoewel het soms ongemakkelijk kan zijn en enkele nadelen met zich mee kan brengen, is het zelden gevaarlijk.

Overmatig kwijlen tijdens de slaap kan echter wel een teken zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals slaapapneu, of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). In deze gevallen kan het belangrijk zijn om medische hulp te zoeken om de onderliggende aandoening te behandelen en eventuele complicaties te voorkomen.

Do’s Don’ts
Slaap op je zij Slaap op je rug
Gebruik een orthopedisch kussen Gebruik geen te hoog kussen
Hydrateer regelmatig gedurende de dag Drink geen overmatige hoeveelheden water of andere dranken voor het slapen gaan
Verlaag je inname van alcohol Drink geen alcohol voor het slapen gaan
Vermijd voedingsmiddelen die maagzuur kunnen veroorzaken Eet geen zware maaltijden voor het slapen gaan
Raadpleeg een arts als het probleem aanhoudt Negeer het probleem en hoop dat het vanzelf verdwijnt
Gebruik eventueel een speciale anti kwijl beugel Gebruik geen willekeurige oplossingen zonder advies van een deskundige

Nadelen van kwijlen in je slaap

 1. Huidirritatie: als het kwijl op je huid blijft zitten, kan dit irritatie veroorzaken. Dit kan vooral een probleem zijn voor mensen met een gevoelige huid of voor mensen die allergisch zijn voor de eiwitten in het speeksel.
 2. Verstopte neus: kwijlen kan de neusgaten verstoppen, wat ademhalingsproblemen kan veroorzaken, vooral voor mensen die al ademhalingsproblemen hebben.
 3. Gebitsproblemen: langdurig kwijlen kan leiden tot gebitsproblemen, zoals tandbederf en tandvleesontsteking. Dit kan vooral een probleem zijn voor mensen die al een slechte mondhygiëne hebben.
 4. Slechte slaapkwaliteit: kwijlen kan de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden, omdat het ongemak kan veroorzaken en de slaaphouding kan beperken.
 5. Sociale ongemakken: kwijlen kan leiden tot sociale ongemakken en schaamte, vooral als het gebeurt tijdens het slapen bij anderen of in openbare situaties.

Wist je dat?…

sommige mensen meer kwijlen tijdens hun dromen dan tijdens andere fases van de slaap? Dit komt doordat dromen soms emotionele of fysieke reacties kunnen veroorzaken, zoals huilen, lachen of kauwen, die kunnen leiden tot overmatige speekselproductie en dus tot kwijlen.

7 tips om het kwijlen tijdens je slaap te stoppen:

 1. Slaap op je zij: slapen op je zij kan helpen voorkomen dat het speeksel zich ophoopt in je mond en gaat kwijlen. Als je vaak op je rug slaapt en kwijlt, probeer dan een andere slaappositie.
 2. Gebruik een orthopedisch kussen: een orthopedisch kussen kan helpen om je nek en hoofd in de juiste positie te houden, wat kan helpen om kwijlen te voorkomen.
 3. Vermijd voedingsmiddelen die reflux veroorzaken: sommige voedingsmiddelen, zoals pittig of zuur voedsel, kunnen reflux (maagzuur dat terugstroomt in de slokdarm) veroorzaken en daardoor leiden tot kwijlen. Vermijd deze voedingsmiddelen voor het slapengaan.
 4. Drink voldoende water gedurende de dag: het hydrateren van je lichaam gedurende de dag kan helpen voorkomen dat je ’s nachts uitgedroogd raakt en dus minder gaat kwijlen. Drink niet ineens veel water voor het slapen, want dat kan zorgen voor veel plassen tijdens de nacht.
 5. Vermijd alcohol en sigaretten: alcohol en sigaretten kunnen het kwijlen verergeren, dus probeer deze middelen te vermijden of te beperken. Lees ook eens ons artikel over het effect van alcohol op slaap voor meer informatie.
 6. Raadpleeg een arts: als het kwijlen aanhoudt en het je dagelijks leven beïnvloedt, kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen om te bepalen of er een onderliggende aandoening is die het kwijlen veroorzaakt.
 7. Eten van knapperig voedsel: zoals appels of wortels gedurende de dag is ook nuttig gebleken om de speekselklieren te stimuleren en te voorkomen dat ze ’s nachts teveel speeksel produceren.

Sommige mensen vinden verlichting in het drinken van kamille thee voor het slapengaan. De kalmerende werking ervan kan helpen je keelspieren te ontspannen, wat overmatig speeksel ’s nachts kan voorkomen.

4 medische behandelingen voor overmatig kwijlen tijdens de slaap

Als veranderingen in je levensstijl niet voldoende zijn om het kwijlen tijdens de slaap te verminderen, kunnen medische behandelingen nodig zijn. Botox-injecties in de lippen of wangen kunnen bijvoorbeeld het kwijlen tijdelijk verminderen als gevolg van verzwakte gezichtsspieren door neurologische aandoeningen zoals hersenverlamming of een beroerte. Indien nodig kunnen ook andere medicijnen worden voorgeschreven die werken op zenuwbanen die verband houden met de speekselproductie.

 1. Anticholinergica: dit zijn medicijnen die de speekselproductie verminderen en kunnen helpen om overmatig kwijlen te verminderen.
 2. Botuline toxine-injecties: deze injecties worden rechtstreeks in de speekselklieren geïnjecteerd om de speekselproductie te verminderen.
 3. Radiotherapie: in sommige gevallen kan radiotherapie worden gebruikt om de speekselklieren te vernietigen of te beschadigen, waardoor de speekselproductie wordt verminderd.
 4. Chirurgie: in zeldzame gevallen kan chirurgie worden gebruikt om de speekselklieren te verwijderen of te verminderen om overmatig kwijlen te verminderen.

Conclusie

Kwijlen in je slaap kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, maar is meestal onschuldig. Als je merkt dat je kwijlt tijdens het slapen en je daarmee wilt stoppen, dan zijn er eenvoudige tips die kunnen helpen om de hoeveelheid speeksel die je ’s nachts geproduceerd te verminderen. Als je deze bovenstaande stappen volgt, kan je weer genieten van rustige nachten zonder dat jij je zorgen hoeft te maken dat je wakker wordt op een natte kussen!

Veelgestelde vragen

Wat is kwijlen in je slaap?

Kwijlen in je slaap is een veel voorkomend probleem veroorzaakt door overmatige speekselproductie. Dit kan het gevolg zijn van verschillende factoren zoals een droge mond, ademhaling met open mond, allergieën, dysfagie, keelpijn of een verkeerde slaaphouding.

Is kwijlen in je slaap gevaarlijk?

Over het algemeen is kwijlen in je slaap ongevaarlijk en normaal. Echter, overmatig kwijlen kan soms wijzen op een onderliggende medische aandoening zoals slaapapneu of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD).

Wat zijn de nadelen van kwijlen in je slaap?

Enkele nadelen zijn huidirritatie, verstopte neus, gebitsproblemen, verminderde slaapkwaliteit en sociale ongemakken.

Hoe kan ik het kwijlen tijdens mijn slaap stoppen?

Enkele tips zijn: slaap op je zij, gebruik een orthopedisch kussen, vermijd voedingsmiddelen die reflux veroorzaken, drink voldoende water gedurende de dag, vermijd alcohol en sigaretten, en raadpleeg een arts bij aanhoudende problemen.

Zijn er medische behandelingen voor overmatig kwijlen tijdens de slaap?

Ja, enkele medische behandelingen zijn botox-injecties, anticholinergica, botuline toxine-injecties, radiotherapie en in zeldzame gevallen chirurgie.

Waarom kwijlen sommige mensen meer tijdens hun dromen?

Dromen kunnen soms emotionele of fysieke reacties veroorzaken, zoals huilen, lachen of kauwen, die kunnen leiden tot overmatige speekselproductie en dus tot kwijlen.

Wat zijn de voordelen van het eten van knapperig voedsel zoals appels of wortels?

Het eten van knapperig voedsel gedurende de dag kan de speekselklieren stimuleren en voorkomen dat ze ’s nachts teveel speeksel produceren.

Is kwijlen in je slaap een teken van een onderliggend gezondheidsprobleem?

Hoewel het meestal onschuldig is, kan kwijlen in sommige gevallen een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals slaapapneu of GERD.

Wat is het effect van kamillethee op kwijlen?

Kamillethee heeft een kalmerende werking die kan helpen de keelspieren te ontspannen, wat overmatig speeksel ’s nachts kan voorkomen.

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu