Zoeken
Zoeken
12 Oorzaken Waarom Je Midden In De Nacht Wakker Wordt Met Buikpijn

12 Oorzaken Waarom Je Midden In De Nacht Wakker Wordt Met Buikpijn

Samenvatting

In dit artikel worden 12 veelvoorkomende oorzaken van buikpijn ’s nachts besproken, zoals stress, slechte slaapgewoonten en voedselovergevoeligheden, evenals oplossingen om de pijn te verlichten. Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, eet licht verteerbaar voedsel en vermijd cafeïne en alcohol. Als de buikpijn ernstig is en gepaard gaat met bloed of braken, zoek dan medische hulp en neem contact op met een huisarts.

Niets is vervelender dan midden in de nacht in je bed wakker te worden met buikpijn. Het kan je nachtrust flink verstoren en zorgen voor een vermoeid gevoel de volgende dag. Maar wat zijn nou eigenlijk de mogelijke oorzaken van deze nachtelijke buikpijn? En belangrijker nog, wat kun je eraan doen om het te op te lossen?

In dit artikel zullen we 12 veelvoorkomende oorzaken en oplossingen voor midden in de nacht wakker worden met buikpijn bespreken, zodat jij weer rustig kunt doorslapen!

12 oorzaken waarom je wakker wordt met buikpijn

1. Stress

Stress kan een belangrijke oorzaak zijn van buikpijn, omdat het kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals Prikkelbaar Darm Syndroom en indigestie. Als je je angstig, overweldigd of gestrest voelt, kan je lichaam reageren met krampen of ongemak in je buik. Tijd nemen om te ontspannen en stressverlagende activiteiten, zoals yoga, meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of een dagboek bijhouden, kan helpen de spanning te verlichten die tot jouw buikpijn leidt. Lees ons artikel over niet kunnen slapen door stress als je denkt dat stress een oorzaak is van je nachtelijke buikpijn.

2. Slechte slaapgewoonten

Als je ’s nachts niet genoeg slaapt, kan dat de oorzaak zijn van je buikpijn. Als we niet genoeg slaap krijgen, is ons lichaam vatbaarder voor ontstekingen, die zich kunnen uiten in buikpijn. Probeer ’s avonds vroeger naar bed te gaan en houd je aan een consequent slaapschema voor betere slaapkwaliteit (en minder buikpijn). We hebben 17 gezonde slaapgewoontes op een rij gezet. Je hoeft echt niet alle slaapgewoontes perfect uit te voeren. We raden je aan om eens te kijken of je slechte gewoontes hebt die je tegen houden beter te slapen.

3. Te laat eten

Te laat eten is een andere veel voorkomende boosdoener voor buikpijn ’s nachts. Dit komt doordat de spijsvertering vertraagt als we slapen, dus voedsel gaat niet zo snel door ons systeem als we ’s avonds laat nog eten in vergelijking met andere momenten van de dag. Zorg ervoor dat je een paar uur voor het slapengaan heb gegeten, zodat je lichaam de tijd heeft om ’s nachts goed te verteren.

4. Overeten

Te veel eten kan ons ook een ongemakkelijk gevoel geven, omdat ons spijsverteringsstelsel extra energie en middelen nodig heeft na een grote maaltijd, vooral als je zwaar voedsel hebt gegeten. Probeer de hele dag door kleinere porties te eten in plaats van al je calorieën op te sparen voor één groot feestmaal vlak voor het slapen gaan. Vooral maaltijden met veel vet en vezels vallen zwaar op je maag.

5. Uitdroging

Uitdroging is een andere mogelijke reden waarom je buikpijn kan krijgen ’s nachts. Als je zelfs maar een beetje uitgedroogd bent, wordt het moeilijker voor voedseldeeltjes om door je darmen te gaan, wat leidt tot buikpijn. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt gedurende zowel de dag als tijdens avonduren. Probeer zo’n 1,5 à 2 liter water per dag te drinken om dit probleem te voorkomen.

6. Voedselovergevoeligheden

Voedselovergevoeligheden worden vaak over het hoofd gezien, maar ze zijn eigenlijk heel gewoon. Veel mensen hebben allergieën of intoleranties zonder het te weten totdat ze symptomen zoals een opgeblazen buik en ongemak ervaren na het eten van bepaalde dingen. Let goed op wanneer je nieuwe ingrediënten in je maaltijden introduceert als je opeens last krijgt van je buik. Houd bij wat ongewenste reacties veroorzaakt en verwijder die triggers langzaam uit je voedingspatroon. Je darmen zullen je dankbaar zijn.

Wanneer je verwacht dat je een intolerantie hebt voor een bepaald type voedsel, dan raden we de voedsel intolerantietest aan van Mijnlabtest.nl. Hiermee test je jezelf thuis op intolerantie voor 195 verschillende voedingsmiddelen.

7. Spijsverteringsproblemen

Spijsverteringsproblemen zoals Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn, zijn aandoeningen die chronische ontstekingen veroorzaken in je maag-darmkanaal, met pijnlijke nachten als gevolg. Als je denkt dat je een van deze aandoeningen hebt, neem dan contact op met je huisarts om te kijken naar oplossingen.

8. Medicijnen

Bepaalde medicijnen die regelmatig worden genomen kunnen ook bijdragen aan buikpijn. Denk hierbij aan maagzuurremmers. Deze remmers hebben de neiging om het natuurlijke zuurevenwicht in je maag te verstoren, wat weer leidt tot krampen en andere ongemakken. Buikpijn kan ook een bijwerkingen zijn van het nemen van magnesium vlak voor het slapen.

9. Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus kunnen leiden tot plotselinge golven van misselijkheid en braken, maar ook voor veel buikpijn. Als je hier veel last van hebt ’s nachts maak dan een lekkere warme kruik voor jezelf voor op je buik en neem een paracetamol vlak voordat je gaat slapen. Ook wietolie voor het slapengaan kan helpen je buikpijn te verlichten en beter in te slapen.

10. Virusinfecties

Opgelopen infecties van een virus kunnen weken later nog steeds schade aanrichten in je lichaam, met name gastro-enteritis (en infectie met een virus, bacterie of parasiet) waarbij bacteriën je darmwand aanvallen. Ernstige gevallen vereisen antibiotica, maar mildere gevallen gaan meestal vanzelf over als je voldoende rust neemt en genoeg water drinkt per dag.

11. Lactose-intolerantie of glutengevoeligheid

Lactose intolerantie of overgevoeligheid voor gluten is erg vervelend en is iets waar veel mensen last van hebben. Je hebt hierbij last van symptomen zoals gas in je buik, een opgeblazen buik of gevoel en diarree of constipatie, afhankelijk van reactie van je lichaam specifieke stof ingenomen. Probeer goed bij te houden wat je eet en lactose of gluten uit je voedingspatroon te schrappen zodat je minder buikpijn hebt.

Wederom heeft mijnlabtest.nl een DNA test welke kan bewijzen of je lactose of gluten intolerant bent.

12. Pittig voedsel en alcohol

Ten slotte verergert pittige eten en alcohol bestaande maagproblemen door scherpe pijnen in de onderbuik, met name alcohol irriteert je slokdarm. Beperk pittig eten en alcohol zodat je minder last krijgt van je buik ’s nachts.

6 oplossingen voor je buikpijn

in de nacht buikpijn
Oplossing Beschrijving
Drink water Het drinken van water kan helpen om uitdroging te voorkomen en kan de spijsvertering bevorderen.
Eet licht verteerbaar voedsel Vermijd zwaar en vet voedsel dat de spijsvertering kan vertragen. Kies in plaats daarvan voor licht verteerbare eten zoals crackers, toast of yoghurt.
Vermijd cafeïne en alcohol Cafeïne en alcohol kunnen de spijsvertering verergeren en uitdroging veroorzaken, dus vermijd deze stoffen als je buikpijn hebt.
Zorg voor een warme omgeving Een warme kruik of een warm bad kan helpen om je spieren te ontspannen en buikpijn te verminderen.
Zoek medische hulp Als je buikpijn ernstig is en gepaard gaat met bloed of braken, of langer dan een paar uur aanhoudt iedere nacht, zoek dan medische hulp en neem contact op met je huisarts.
Probeer ontspanningstechnieken Ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, yoga of meditatie kunnen helpen om stress te verminderen en je buikpijn te verlichten.

Conclusie

Als je midden in de nacht wakker wordt met buikpijn, is het belangrijk om te achterhalen wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe je deze kunt oplossen. In dit artikel hebben we 12 veelvoorkomende oorzaken besproken, waaronder stress, slechte slaapgewoonten, te laat eten, overeten en uitdroging. Daarnaast hebben we oplossingen beschreven zoals het drinken van water, het eten van licht verteerbaar voedsel en het vermijden van cafeïne en alcohol.

Het is belangrijk om te onthouden dat als je buikpijn ernstig is en gepaard gaat met andere symptomen, dat je een arts raadpleegt. Door deze tips te volgen ga jij weer een goede nachtrust, zonder buikpijn tegemoet.

Veelgestelde vragen over nachtelijke buikpijn

Wat te doen tegen buikpijn in de nacht?

Probeer:
– Water te drinken
– Licht verteerbaar voedsel te eten
Cafeïne, pittig eten en alcohol te vermijden
– Voor een warme omgeving te zorgen d.m.v. een kruik of bad
– Probeer ontspanningstechnieken zoals een slaapmeditatie
– Zoek medische hulp als de buikpijn gepaard gaat met bloed of braken, of langer dan een paar uur aanhoudt

Hoe voelt buikpijn van de stress?

Stress-gerelateerde buikpijn kan voelen als een knoop of kramp in je maag, vaak samen met opgeblazenheid, gasvorming, of een verstoord gevoel. Het kan ook gepaard gaan met veranderingen in de stoelgang, zoals diarree of constipatie, en kan fluctueren met stressniveaus.

Wat zijn de symptomen van prikkelbare darm syndroom?

Prikkelbare darm syndroom (IBS) kan symptomen veroorzaken zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, gasvorming, en veranderingen in de stoelgang (zoals diarree, constipatie, of beide), die verbeteren of verergeren na de maaltijd.

Waarom heb ik ’s nachts buikpijn?

Dit kan komen door:
1. Stress
2. Slechte slaapgewoonten
3. Te laat eten
4. Overeten
5. Uitdroging
6. Voedselovergevoeligheden
7. Spijsverteringsproblemen
8. Medicijnen
9. Hormonale veranderingen
10. Virusinfecties
11. Lactose-intolerantie of glutengevoeligheid
12. Pittig voedsel en alcohol

Hoe weet ik of mijn buikpijn serieus is?

Als je buikpijn ernstig is en gepaard gaat met bloed of braken, of langer dan een paar uur aanhoudt iedere nacht, zoek dan medische hulp en neem contact op met je huisarts.

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu