Zoeken
Zoeken
5 Tips Tegen Nachtangst Bij Volwassenen

5 Tips Tegen Nachtangst Bij Volwassenen

Samenvatting

Nachtelijke angst (paniekaanvallen) kan worden veroorzaakt door stress, angststoornissen, slaaptekort en slaapapneu. Hierbij zijn 5 tips van belang, waaronder het creëren van een veilige en rustige slaapomgeving, het beperken van stress en angst, het reguleren van slaapgewoonten, het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en dranken en het zoeken van professionele hulp als nachtangsten regelmatig voorkomen en een negatief effect hebben op de slaapkwaliteit en het dagelijks functioneren.

Heb je ooit het gevoel gehad dat je midden in de nacht wakker wordt, badend in het zweet en volledig in paniek? Of misschien heb je ervaren dat je plotseling uit een diepe slaap ontwaakt, volledig in de war en niet wetend waarom je zo angstig bent. Als dat zo is, ben je niet alleen. Nachtelijke angst bij volwassenen, ook wel bekend als nachtelijke paniekaanvallen, is een relatief veelvoorkomende slaapstoornis die tot aanzienlijke verstoring van de slaapkwaliteit kan leiden. In deze blog bespreken we de symptomen en geven we je 5 tips die je helpen bij jou nachtelijke angst.

Wat is nachtelijke angst bij volwassenen?

Nachtelijke angst bij volwassenen, ook wel nachtelijke paniekaanvallen genoemd, is een aandoening waarbij een persoon plotseling en onverwacht paniekaanvallen ervaart tijdens de slaap. Deze paniekaanvallen kunnen leiden tot nachtelijke angst en een verstoring van de slaapkwaliteit.

Deze paniekaanvallen treden op tijdens de non-REM-slaap en worden vaak gekenmerkt door symptomen zoals plotselinge angstgevoelens, verhoogde hartslag, snelle ademhaling, zweten en beven. Mensen met nachtelijke angst kunnen ook wakker worden uit hun slaap met gevoelens van paniek, angst en verwarring.

Nachtelijke angst kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder stress, angststoornissen, slaaptekort en slaapapneu. Het kan ook verband houden met andere medische aandoeningen, zoals een schildklieraandoening of hartproblemen.

De behandeling van nachtelijke angst kan bestaan uit het aanpakken van onderliggende medische aandoeningen, zoals slaapapneu, of het aanpakken van de onderliggende psychologische oorzaken, zoals angststoornissen, via psychotherapie en/of medicatie. In sommige gevallen kan het vermijden van factoren die angst kunnen veroorzaken, zoals cafeïne of alcohol, helpen om de frequentie van nachtelijke paniekaanvallen te verminderen.

Symptomen van nachtelijke angsten

  1. Plotseling ontwaken uit de slaap, meestal binnen de eerste paar uur na het inslapen.
  2. Luid en heftig schreeuwen, kreunen of praten in de slaap, soms met onverstaanbare woorden.
  3. Versnelde ademhaling en hartslag, zweten en trillen.
  4. Verwardheid en desoriëntatie, met een gevoel van angst en paniek.
  5. Geen of beperkt bewustzijn van de omgeving, en geen reactie op pogingen om te troosten of gerust te stellen.
  6. Terugkeren naar een diepe slaap zonder enige herinnering aan het incident bij het ontwaken de volgende ochtend.

5 tips bij nachtangst

1. Creëer een veilige en rustige slaapomgeving

Maak je slaapkamer een plek van ontspanning en rust. Vermijd sterke lichten, harde geluiden en beperk het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan. Zorg ervoor dat de slaapkamer koel in temperatuur is en dat je comfortabel op je matras en kussen ligt.

2. Beperk stress en angst

Nachtangst kan verergerd worden door stress en angst. Probeer stress en angst te verminderen door het doen van ontspanningsoefeningen zoals meditatie of yoga, of door het volgen van een stressmanagementprogramma. Het kan ook helpen om een dagboek bij te houden om gedachten en gevoelens op te schrijven en zo je emoties beter te begrijpen.

3. Reguleer slaapgewoonten

Zorg voor regelmatige slaaptijden en sta op dezelfde tijd op elke dag, zelfs in het weekend. Het creëren van een consistent slaappatroon kan de slaapkwaliteit verbeteren en nachtangsten verminderen.

4. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen en dranken

Voedingsmiddelen en dranken zoals alcohol, cafeïne en zware maaltijden vlak voor het slapengaan kunnen de kans op nachtangst vergroten. Vermijd deze voedingsmiddelen en dranken en eet een licht diner enkele uren voor het slapengaan.

5. Zoek professionele hulp

Als nachtangsten regelmatig voorkomen en een negatief effect hebben op de slaapkwaliteit en het dagelijks functioneren, zoek dan professionele hulp. Een arts kan medicatie voorschrijven of andere behandelingen aanbevelen, zoals cognitieve gedragstherapie, om nachtangst te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Wat is nachtangst bij volwassenen?

Nachtangst bij volwassenen, ook wel nachtelijke paniekaanvallen genoemd, is een aandoening waarbij iemand plotselinge en onverwachte paniekaanvallen ervaart tijdens de slaap.

Wat zijn de symptomen van nachtangst?

Symptomen zijn onder andere plotseling ontwaken uit de slaap, luid schreeuwen of praten, versnelde ademhaling en hartslag, zweten, trillen, verwardheid, desoriëntatie en geen herinnering aan het incident bij het ontwaken.

Wat zijn de voornaamste oorzaken van nachtangst bij volwassenen?

Nachtangst kan worden veroorzaakt door stress, angststoornissen, slaaptekort, slaapapneu en kan ook verband houden met andere medische aandoeningen zoals schildklieraandoeningen of hartproblemen.

Hoe kan ik nachtangst voorkomen of verminderen?

Enkele tips zijn: creëer een veilige en rustige slaapomgeving, beperk stress en angst, reguleer slaapgewoonten, vermijd bepaalde voedingsmiddelen en dranken zoals alcohol en cafeïne, en zoek professionele hulp indien nodig.

Wat is het verschil tussen nachtangst en nachtmerries?

Terwijl nachtmerries levendige en verontrustende dromen zijn die zich tijdens de REM-slaap voordoen, treden nachtangsten op tijdens de non-REM-slaap en worden gekenmerkt door plotselinge gevoelens van paniek en angst.

Is nachtangst schadelijk voor mijn gezondheid?

Hoewel nachtangst op zichzelf meestal niet schadelijk is, kan het leiden tot slaapverstoring en vermoeidheid overdag. Bovendien kan het een teken zijn van een onderliggende medische of psychologische aandoening.

Hoe kan ik mijn slaapomgeving optimaliseren om nachtangst te voorkomen?

Zorg voor een koele, donkere en stille slaapkamer, vermijd sterke lichten en harde geluiden, en beperk het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan.

Welke voedingsmiddelen en dranken moet ik vermijden om nachtangst te voorkomen?

Vermijd alcohol, cafeïne en zware maaltijden vlak voor het slapengaan.

Wanneer moet ik professionele hulp zoeken voor nachtangst?

Als nachtangsten regelmatig voorkomen en een negatief effect hebben op je slaapkwaliteit en dagelijks functioneren, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken.

Geschreven door
Niels Zee

Menu