Wat is nachtzweten?
Nachtzweten

Wat is nachtzweten?

Zweten om je lichaamstemperatuur te regelen is normaal. Na intensief te hebben gesport, mag je ook veel transpiratie verwachten. Je lichaam is door het sporten opgewarmd en wordt door het zweet afgekoeld. Het is een ander verhaal wanneer je midden in de nacht tijdens je slaap badend in het zweet wakker wordt. Dit wordt nachtzweten of nachtelijk zweten genoemd.

Iedereen verliest vocht, ook tijdens het slapen. Bij de een zal het transpireren minder zijn dan bij de ander. We spreken van nachtzweten als je ‘s nachts meer dan normaal moet zweten om je lichaamstemperatuur te regelen. Elke keer wanneer je tijdens je slaap het te warm krijgt, moet je extreem zweten om af te koelen.

Waarom transpireer je veel zonder dat er lichamelijke inspanning aan vooraf is gegaan? Nachtzweten wordt niet veroorzaakt omdat je dekbed te warm is. Het komt ook niet doordat het te warm is op je slaapkamer. Later in dit artikel worden de oorzaken behandeld. Verder worden er tips gegeven hoe om te gaan met nachtzweten.

Nachtzweten verstoort een goede nachtrust. Het is niet fijn als je pyjama tijdens het slapen helemaal doorweekt is van het zweet. Ook de lakens kunnen helemaal nat worden van de transpiratie. Nachtzweten is vervelend voor jou en je eventuele bedpartner. Als de slaapkleding en het beddengoed zo doorweekt zijn, is het verstandig om die zo snel als mogelijk te vervangen. Het is belangrijk om je bed zo fris en hygiënisch mogelijk te houden. Op die manier wordt je bed geen broedplaats van bacteriën door viezigheid zoals bijvoorbeeld zweet en huidschilfers.

Wat zijn de symptomen van nachtzweten?

De symptomen van nachtzweten zijn samengevat als volgt: meer dan normaal transpireren tijdens je slaap. Andere symptomen zijn rillingen, blozen en koud zweten. Met blozen bedoelen we dat de kleine bloedvaten aan de oppervlakte van je huid wijder worden. Dit kan door emoties zoals verlegenheid komen, maar ook door koorts. Koud zweten is hetzelfde nachtzweten of nachtelijk zweten, maar dan overdag.

Welke verschillende vormen van nachtzweten zijn er?

Zweten in de nacht is echt iets anders dan een oververhitting doordat het te warm is in de slaapkamer of in het bed. Koud zweten en opvliegers worden soms ook geschaard onder de noemer nachtzweten. Wat zijn opvliegers? Wanneer vrouwen definitief stoppen met menstrueren, komen ze terecht in de menopauze. Door de menopauze raakt de hormoonbalans ontregeld. Dit heeft invloed op de lichaamstemperatuur, maar daarover later meer in dit artikel.

Koud zweten en opvliegers kunnen op elk moment van de dag optreden en niet per se in de nacht. In principe zijn er geen verschillende vormen van nachtzweten.

Hoe vaak komt nachtzweten voor? Nachtzweten en de cijfers

Specifieke cijfers over nachtzweten in Nederland zijn er niet. Het NIVEL geeft aan hoe vaak transpiratieproblemen voorkomen, namelijk 3,5 op de 1000 personen. Transpiratieproblemen is een breed begrip waar nachtzweten onder valt. De cijfers laten zien dat vrouwen net iets vaker last ondervinden van zweten. Een onderzoek in het buitenland toont aan dat ongeveer 40 procent van de 2000 patiënten van verschillende huisartsenpraktijken de afgelopen maand ’s nachts heeft gezweet. De meeste mensen die dat aangaven waren tussen de 41 en 55 jaar.

Wat zijn de oorzaken van nachtzweten?

De oorzaken van nachtelijk zweten zijn vrij divers. Soms is het daarom best moeilijk om iets specifieks aan te wijzen. Zo kunnen opvliegers ervoor zorgen dat je in de nacht flink moet zweten. Er kunnen eveneens andere onderliggende redenen zijn die nachtzweten veroorzaken. Het is verstandig om de huisarts te raadplegen. Misschien is er iets anders dan de hand, terwijl je denkt dat het aan de opvliegers moet liggen. Er zijn verschillende oorzaken die verband hebben met nachtzweten, namelijk medicatiegebruik, ziekte, infecties en hormoonproblemen.

Medicijnen

Wanneer je bepaalde medicatie gebruikt, kun je gaan nachtzweten. Denk aan medicijnen zoals antidepressiva, steroïden en generieke geneesmiddelen zoals een aspirientje of een paracetamol. De laatstgenoemde medicijnen worden vaak gebruikt om koorts te verlagen. Een van de mogelijke bijwerkingen is nachtzweten. Cafeïne, alcohol en drugs kunnen het risico op nachtzweten ook vergroten.

Infecties

Een andere oorzaak voor het zweten in de nacht zijn infecties door bacteriële en schimmelinfecties. Een bacteriële infectie kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door tuberculose. Infecties kunnen koorts en daarmee eveneens oververhitting veroorzaken. Het lichaam reageert op de infectie met overmatige transpiratie.

Hormonen en andere ziekten

Veranderingen in de hormoonspiegels kunnen zorgen voor nachtzweten. Dit kunnen problemen met bijvoorbeeld het hormoonstelsel, de schildklier en diabetes zijn. Hormonen hebben invloed op onze lichaamstemperatuur. Als je diabetes hebt, kun je een nachtelijk hypo krijgen. Je bloedsuikerspiegel is dan te laag en dan kun je sterk zweten. Tumoren en kanker of de behandelingen daarvan kunnen eveneens nachtzweten veroorzaken.

Eerder werd aangeven dat opvliegers als gevolg van de menopauze een mogelijke oorzaak is van nachtzweten. Opvliegers kunnen ook worden veroorzaakt door de zwangerschap“>zwangerschap. Nachtzweten kan na kort na de bevalling optreden, omdat het hormoonsysteem nog niet in balans is. Mannen kunnen overigens eveneens opvliegers krijgen als hun testosterongehalte te snel daalt, maar dit komt niet zo vaak voor.

Mocht je je sowieso gedurende dag problemen hebben met overmatig zweten, dan kan dat natuurlijk ook tijdens de slaap gebeuren. Deze ziekte heet hyperhidrose.

Nachtzweten kan door mentale problemen komen. Angst, stress, piekeren of een depressie kunnen nachtzweten veroorzaken. Er wordt adrenaline aangemaakt, je krijgt dan een versnelde hartslag, verhoogde bloeddruk, je krijgt het warmer en daardoor ga je zweten.

Wat zijn de gevolgen van nachtzweten?

Nachtzweten belemmert een goede nachtrust. Slapen is van essentieel belang voor de kwaliteit van leven. Wanneer je slecht slaapt, heeft dat invloed op allerlei gebieden van je leven zoals je werk, emoties en sociale activiteiten. Als je structureel slecht slaapt, heeft dat bijvoorbeeld ook invloed op je alertheid op de weg. Denk niet te licht over nachtzweten.

Tips om nachtzweten te voorkomen of te behandelen

Het is vrijwel onmogelijk om tips te geven, zodat nachtzweten helemaal niet meer voorkomt. Nachtzweten is het gevolg van o.a. een verstoorde hormoonbalans. Een gesprek met je huisarts of specialist is daarom aan te raden als het nachtzweten blijft aanhouden. Er zijn wel tips om beter om te gaan met het nachtzweten. Zo worden de symptomen verlicht. De tips zijn als volgt:

  1. Drink geen koffie en of alcoholische dranken voor het slapengaan. Cafeïne en alcohol verergeren nachtzweten alleen maar. Dit geldt eveneens voor het gebruik van nicotine. 
  2. Trek een katoenen pyjama aan. Kies voor slaapkleding die lucht doorlaat en dus ademt.
  3. Ventileer de slaapkamer goed. Doe een raampje open tijdens de nacht voor frisse lucht. Een kamertemperatuur van 18 graden is prima. Gebruik een ventilator of mobiele airco.
  4. Zorg voor luchtdoorlatende bedtextiel, zoals katoenen lakens. Gebruik net zoals bij je pyjama natuurlijke stoffen in plaats van synthetisch materiaal.
  5. Indien mogelijk, slaap dan apart. Op deze manier is er ook minder lichaamswarmte in het bed.
  6. Lijd je aan overgewicht? Probeer bijvoorbeeld meer te bewegen en laat je adviseren door je huisarts en een diëtiste.
  7. Let ook op je voeding, eet minder pittig of gekruid. Vooral voor het slapengaan zou je geen pikant voedsel moeten nuttigen.

Hopelijk geeft dit artikel je meer inzicht over nachtzweten en wat je kunt doen om beter te kunnen slapen.

Bronnen

Jaarcijfers aandoeningen – Huisartsenregistraties | Nivel 

Hyperhidrose | NHG-Richtlijnen 

Night Sweats: Causes and Treaments – Sleep Foundation 

Night Sweats: Causes and Treatment 

Geschreven door
Nelson