Zoeken
Zoeken
Overmatig Zweten En Moe? Dit Zijn De Oorzaken!

Overmatig Zweten En Moe? Dit Zijn De Oorzaken!

Zweten is over het algemeen een normale functie voor je lichaam. Met zweten probeert je lichaam af te koelen door vocht af te scheiden. Dit gebeurt wanneer het buiten heet is, je sport, maar ook wanneer je onder veel stress staat of nerveus bent. 

Ook ‘s nachts zweet je veel. Wanneer dit overmatig is, belemmert dit je nachtrust. Wij kijken in dit artikel naar de verschillende redenen waarom je overmatig moet zweten en moe bent. 

Overmatig zweten moe – Moet ik me zorgen maken?

Wanneer je regelmatig ‘s nachts bezweet wakker wordt, hoef je niet meteen te denken aan een medische aandoening. Het is namelijk mogelijk dat dit ook externe oorzaken heeft. Wij kijken hieronder naar zowel externe invloeden als medische verklaringen waar je overmatig moet zweten en moe bent. 

In de ergste gevallen wordt overmatig zweten gecategoriseerd als hyperhidrosis. Dit is een zeldzame aandoening waardoor je plotseling zweetaanvallen krijgt. Ongeveer 2 tot 3% van de wereld heeft last van hyperhidrosis. In een vacuüm is hyperhidrosis niet meer dan een oncomfortabel probleem. Het is echter mogelijk dat je hierdoor ook uitslag of huidinfecties krijgt. 

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Externe oorzaken van overmatig zweten en moe zijn

Overmatig zweten en moe zijn heeft vaak te maken met het zweten gedurende de nacht. Door het overmatige zweten slaap je niet goed, wat vermoeidheid veroorzaakt. Nachtzweten heeft verschillende mogelijke verklaringen. Wij zetten ze verder uiteen. 

Je slaapkamer

Je slaapkamer is in veel gevallen de dader van overmatig zweten tijdens het slapen. Zo beïnvloeden de kamertemperatuur, dekens, matras en dekbed je lichaamstemperatuur enorm tijdens het slapen. Door te investeren in een goed luchtend matras en beddengoed kan je lichaam een stuk beter afkoelen. Bepaalde dekens hebben meer of minder invloed op zweten.

Daarnaast kun je voor de zomertijd een stille ventilator overwegen. Deze houdt je lichaam koel zonder dat je last hebt van storende geluiden. Met deze maatregelen verlaag je de kans dat je ‘s nachts bezweet wakker wordt aanzienlijk. Er zitten wel kanttekeningen aan het slapen met een ventilator aan.

Stress

Stress en angstigheid zijn veelvoorkomende oorzaken van ‘s nachts overmatig zweten en moe zijn. Wanneer je overmatige zweten gepaard gaat met een stressvolle periode, ligt dit wellicht aan je mentale gesteldheid. 

Probeer in de avond je hoofd leeg te maken door iets rustgevends te doen in plaats van het afkijken van een televisieserie of achter een computerbeeldscherm zitten. Denk hierbij aan een warm bad of het lezen van een boek. Bij Slaapwijsheid hebben we allemaal het boek: “Perfect Slapen in 7 Stappen” gelezen, en wij zijn echt verbijsterd over het effect wat dit boek op onze mindset en nachtrust heeft gehad. Zelfs mijn collega’s die dachten geen slaapproblemen te hebben, zijn verkocht.

Beste Boek tegen Slaappproblemen
Boek, E-Cursus & Persoonlijk Slaapadvies | Perfect Slapen in 7 Stappen

In mijn ervaring de beste en meest uitgebreide slaapcursus die er is. Niet voor niets al >30.000 keer besteld. Je kunt de methode 100% risicoloos kunt proberen. Niet goed, is geld terug voor een periode van 90 dagen. Het boek hoef je niet terug te sturen (geen gedoe). Dit is uiteraard zonder kleine lettertjes of addertjes onder het gras (een simpel mailtje volstaat). Lang verhaal kort: niks te verliezen en veel te winnen(!).

Voordelen:
 • Eindelijk ECHT beter slapen
 • Zonder moeite in slaap vallen
 • Een diepere en effectievere slaap
 • Meer energie en levenslust
 • Succesgarantie
 • Snelle bezorging
 • Toegang tot besloten platform
Nadelen:
 • Dit is geen simpele "hack", het vereist wel werk
Check Prijs op Slaapwijzer.net

Bijwerkingen van medicatie

Medicatie is ook dikwijls de oorzaak van overdreven zweten en vermoeidheid. De meest voorkomende medicaties die overmatig zweten en moe zijn veroorzaken vind je hieronder. 

 • Steroïden als prednisone en cortisone
 • Antidepressiva
 • Pijnstillers als aspirine en acetaminophen
 • Medicatie voor diabetes die je bloedsuikerspiegel verlagen
 • Hormonale therapie medicatie
 • Antipsychotica

Mogelijke medische oorzaken van overmatig zweten en moe zijn

De combinatie van overmatig zweten en moe zijn kan duiden op verschillende medische oorzaken. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken hieronder voor je op een rijtje. 

Secundaire hyperhidrosis

Primaire hyperhydrosis is de meest voorkomende reden van overmatig zweten, maar zorgt normaal gesproken niet voor slaapproblemen. Met secundaire hyperhidrosis is het echter wel mogelijk dat dit gepaard gaat met vermoeidheid. 

Overmatig zweten wordt in dit geval veroorzaakt als bijwerking van medicatie of een onderliggende aandoening. Deze zweetaanvallen gebeuren voornamelijk ‘s nachts, waardoor je regelmatig in “koud zweet” wakker kan schrikken. 

Menopauze

De menopauze is ook een beruchte dader van overmatig zweten en moe zijn. Je hebt regelmatig last van opvliegers waardoor je excessief gaat zweten. Daarnaast ervaren veel vrouwen extreme vermoeidheid. Dit komt doordat je hormonale balans volledig ontregeld is. 

Zwangerschap

Ook tijdens de zwangerschap krijgen veel mensen last van overmatig zweten en moe zijn. Net zoals bij de menopauze is de reden hiervoor dat je hormonale balans flink ontregeld wordt en de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Vooral in het eerste en derde trimester hebben veel vrouwen hier regelmatig last van. 

Tijdens de zwangerschap komt het ook voor dat je last hebt van vermoeidheid. Dit gebeurt dan ook relatief vaak in combinatie met overmatig zweten. 

Diabetes

Veel mensen met diabetes hebben last van vermoeidheid. Overmatig zweten komt minder voor en is meestal een indicator dat je diabetes niet goed behandeld wordt. 

Een te lage bloedsuikerspiegel maakt bepaalde hormonen vrij, zoals adrenaline, die je lichaam opwarmt en overmatig zweten veroorzaakt. 

Wanneer dit vaker gebeurt, raden wij je aan direct langs de dokter te gaan om te kijken wat het probleem is. Op de langere termijn een te lage bloedsuikerspiegel hebben leidt tot zenuwschade

Overgewicht

Steeds meer mensen hebben overgewicht in de wereld. Overmatig zweten is een vaak voorkomend symptoom van overgewicht. Dit omdat mensen met overgewicht meer fysieke moeite moeten doen voor een wandeling of bijvoorbeeld de trap oplopen. 

Daarnaast is vermoeidheid een ander symptoom dat je bij de meeste mensen met overgewicht terugziet. Wanneer je ongezond eet, krijg je vaak een vermoeid gevoel. Dit wordt verergerd door de extra moeite je lichaam moet doen om in beweging te komen. 

Hyperthereoïdie

Overmatig zweten en moe zijn wijst soms op een onderliggend gezondheidsprobleem: hyperthyreoÏdie3. Dit is een relatief onbekende aandoening waar wij in de volgende sectie dieper op ingaan. 

Veel van bovenstaande lichamelijke en hormonale oorzaken van overmatig zweten kunnen ook de oorzaak zijn van moe zijn, futloosheid, geen energie en nergens zin in hebben.

Wat is hyperthereoïdie?

Hyperthereoïdie is een aandoening waarbij je schildklier overactief is. Dit houdt in dat je schildklier te veel hormonen aanmaakt. Wanneer je lichaam te veel hormonen aanmaakt, versnellen belangrijke lichaamsfuncties zich. 

Je schildklier zit in je hals, net onder de adamsappel. De schildklier maakt onder meer hormonen aan die zorgen dat je lichaam eten omzet in energie. Hieronder nog een aantal andere functies van de schildklier. 

 • Het reguleren van je hartslag
 • De snelheid van je ademhaling
 • De gezondheid van je huid
 • Je groei
 • Het reguleren van je lichaamstemperatuur
 • Vruchtbaarheid

Vooral het reguleren van je lichaamstemperatuur speelt een grote rol in de reden dat je overmatig zweet. Wanneer je schildklier dus overuren maakt, raakt je lichaam oververhit. Hierdoor ga je plots veel zweten en dit kan ook tijdens het slapen gebeuren. 

Symptomen Hyperthyreoïdie

Wanneer je hyperthyreoïdie hebt, zie je dit aan een groot aantal symptomen. Dit  omdat de schildklier veel verschillende functies heeft. Wij zetten de symptomen op een rijtje. 

 • Nerveus zijn
 • Een opgejaagd gevoel
 • Last van plotselinge warmte
 • Versnelde hartslag
 • Overmatig zweten
 • Moe zijn
 • Gewichtsverlies
 • Hartkloppingen
 • Grotere eetlust
 • Zwak aanvoelende spieren
 • Trillende handen
 • Kortademigheid
 • Mentale klachten

Hyperthyreoïdie wordt behandeld met medicijnen die de werking van je schildklier afremmen. In sommige gevallen wordt een deel van de schildklier weggehaald tijdens een operatie. De behandelwijze is afhankelijk van de oorzaak van de ziekte. Heb je naast overmatig zweten en moe zijn ook een groot aantal andere van deze symptomen? Dan raden wij je aan langs de huisarts te gaan voor een diagnose. 

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik me zorgen maken over overmatig zweten en moe zijn?

Als je naast deze symptomen ook last hebt van misselijkheid, pijn aan de borst en duizeligheid, raden wij je aan direct naar de dokter te gaan. Als het overmatige zweten en moe zijn je dagelijkse leven chronisch belemmeren, is een doktersbezoek ook verstandig. 

Wat veroorzaakt opvliegers en vermoeidheid?

Dit zijn veelvoorkomende symptomen voor mensen in de menopauze of zwangerschap. Andere hormonale aandoeningen die ervoor zorgen dat je hormonale balans constant schommelt veroorzaken deze symptomen ook. Nachtzweten komt ook vaak voor tijdens de overgang.

Wat betekent het als je ‘s nachts bezweet wakker wordt?

Iedereen heeft wel eens te maken met nachtzweten, vooral in de zomer. Als dit echter regelmatig gebeurt, ligt dit mogelijk aan een externe factor. Denk hierbij aan je beddengoed, matras en kamertemperatuur, maar ook je voeding of medicatie. Heb je geen directe verklaring? Dan kan het mogelijk aan een onderliggende medische aandoening liggen. 

Wat doe je tegen overmatig zweten tijdens het slapen?

Zelf kun je een hoop doen tegen overmatig zweten tijdens het slapen. Lucht je kamer bijvoorbeeld minstens een tiental minuten voordat je gaat slapen. Daarnaast helpt het als je tijdens de zomer alleen het deken zonder dekbed gebruikt. Mijdt synthetische nachtkleding en kies in plaats daarvan voor linnen of katoen. 

Bronnen

1 Night sweats causes and when you should see a doctor

2 Excessive sweating, fatigue, feeling faint and muscle weakness

3 Hyperthyroidism (overactive thyroid)

4 Zweterig wakker worden: Hoe omgaan met zweetaanvallen ’s nachts

Geschreven door
Julia Bensdorp

Menu