Schokken In Je Slaap: Oorzaak & Tips
schokken-in-bed

Schokken In Je Slaap: Oorzaak & Tips

Samenvatting

Hypnagoge schokken zijn onwillekeurige spierkrampen die optreden tijdens de overgang tussen waken en slapen en kunnen jouw slaap verstoren. De oorzaak van deze schokken is niet precies bekend, maar kan worden veroorzaakt door stress, angst, vermoeidheid, cafeïnegebruik, alcoholgebruik, bepaalde medicijnen, fysieke inspanning laat op de dag, of slapen in een ongemakkelijke houding. Veranderingen in levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging en een goede slaaphygiëne, kunnen helpen om het optreden van hypnagoge schokken te verminderen.

Slaap is een essentieel onderdeel van ons leven en toch kan het door een aantal zaken worden verstoord. Eén zo’n probleem is hypnagoge schokken of stuiptrekkingen in de slaap. Hypnagoge schokken zijn onwillekeurige spierkrampen die optreden wanneer je in slaap valt. Deze veroorzaken plotselinge bewegingen of geluiden die jouw rustgevende slaap kunnen verstoren. Maar wat veroorzaakt deze mysterieuze stuiptrekkingen? Is dit verschijnsel gevaarlijk? En hoe voorkomen we dat ze onze nachten verstoren? Lees verder om oplossingen te vinden voor deze vragen en meer.

Wat zijn hypnagoge schokken?

Als iemand in slaap valt, kan hij plotselinge en onverwachte spasmen of stuiptrekkingen van de spieren ervaren – wat bekend staat als hypnagoge schokken. Het is ook bekend als slaapstart, nachtstart of myoclonische schok. De schokken kunnen van licht tot sterk zijn en duren gewoonlijk slechts enkele ogenblikken. Hypnagogische schokken treden meestal op tijdens de overgang tussen waken en slapen.

Wat veroorzaakt hypnagogische schokken?

Onderzoekers weten niet zeker wat de oorzaak is van hypnagoge schokken, maar ze hebben een paar theorieën. De meest waarschijnlijke verklaring is dat wanneer de spieren zich tijdens de slaap ontspannen, de hersenen dit ten onrechte interpreteren als vallen en reageren met spiertrekkingen. Deze fout treedt op in de reticulaire hersenstam, die ook onze schrikreactie regelt. Het is mogelijk dat hypnagoge schokken een fysieke reactie zijn op de droomachtige beelden die ermee gepaard gaan.

Er zijn nog veel mogelijke oorzaken voor schokken in je slaap, waaronder:

  • Stress
  • Angst
  • Vermoeidheid
  • Cafeïnegebruik vlak voor het slapen gaan
  • Alcoholgebruik vlak voor het slapen gaan
  • Bepaalde medicijnen, zoals stimulerende middelen die gebruikt worden voor de behandeling van ADHD.
  • Fysieke inspanning laat op de dag
  • Slapen in een ongemakkelijke houding, waardoor sommige spieren worden aangespannen terwijl jij wegdroomt in dromenland.
schokken-in-slaap

Herken je het gevoel dat je bijna in slaap valt en dan wakker schikt, omdat je valt in je droom? Dan heb jij ook wel eens hypnagoge schokken ervaren!

Is hypertoon schokken in je slaap gevaarlijk?

Het korte antwoord is nee. Hypnagoge schokken is een veel voorkomend verschijnsel dat tijdens de slaap kan optreden, en over het algemeen is het niet gevaarlijk. Er zijn echter potentiële gezondheidsrisico’s verbonden aan hypnagoge schokken die in overweging moeten worden genomen. Deze risico’s omvatten lichamelijk letsel als gevolg van de plotselinge beweging van het lichaam, maar ook psychisch leed als gevolg van frequente of intense episodes van hypnagoge schokken.

Het is belangrijk om vast te stellen of je een ernstig probleem hebt met schokken in je slaap om mogelijke gezondheidsrisico’s te vermijden. Als je meerdere episoden per nacht heeft of vaak wakker wordt door jouw bewegingen, dan kan dit wijzen op een onderliggend probleem dat nader moet worden onderzocht. Bovendien, als je pijn of ongemak merkt in verband met jouw schokken, kan dit ook wijzen op een ernstigere aandoening zoals epilepsie of narcolepsie, waarvoor medische hulp nodig is.

Wist je dat…

60% tot 70% van de mensen regelmatig schokt in hun slaap?

Hoe voorkom je hypnagoge schokken in je slaap?

Levensstijl

Verandering van levensstijl is een effectieve manier om het risico op schokken in de slaap te verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging is zo’n verandering in levensstijl die kan helpen om beter te slapen en het optreden van schokken te verminderen. Lichaamsbeweging helpt om hormonen te reguleren, de bloedsomloop te verbeteren en endorfine vrij te maken, wat samen zorgt voor een rustiger slaapomgeving. Daarnaast is het belangrijk om een goede slaaphygiëne te ontwikkelen door elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden. Dit zal jouw lichaam helpen zijn interne klok aan te passen, zodat je sneller in slaap valt en langer in slaap blijft gedurende de nacht zonder onderbrekingen door schokken.

Ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken kunnen ook worden gebruikt om het optreden van hypnagoge schokken in jouw slaap te verminderen. Als je voor het slapengaan tijd neemt voor ontspanningsactiviteiten zoals yoga, meditatie, rekken of diepe ademhalingsoefeningen, kun je jouw lichaam en geest ontspannen en voorbereiden op een goede nachtrust. Daarnaast kan het gebruik van kalmerende geuren zoals lavendelolie, kamille- of valeriaan thee je nog meer helpen ontspannen, omdat deze geuren een gevoel van kalmte opwekken.

Fysieke activiteit

Lichaamsbeweging en fysieke activiteit zijn twee van de meest effectieve manieren om schokken in de slaap tegen te gaan. Regelmatige lichaamsbeweging kan het algemene welzijn bevorderen, stress verminderen en het endorfinegehalte verhogen, waardoor het gemakkelijker wordt om ‘s nachts in slaap te vallen. Bovendien kan lichaamsbeweging helpen jouw lichaam te vermoeien, zodat je gemakkelijker sneller in slaap valt. Enkele goede voorbeelden van oefeningen die nuttig kunnen zijn, zijn hardlopen of joggen, zwemmen, yoga- of pilateslessen, krachttraining met gewichten of weerstandsbanden, buiten fietsen of op een stationaire fiets binnenshuis. Doe dit echter niet te dicht op dat je gaat slapen, want dit kan zwetend waker worden bevorderen.

Conclusie

Als hypnagoge schokken slaap verstoren, zijn er methoden om ze te verminderen. Het vermijden van stimulerende middelen voor het slapen gaan, zoals cafeïne en nicotine, slapen op de juiste comfortabele matras, regelmatig bewegen gedurende de dag, stress verminderen en goede slaapgewoonten dragen allemaal bij aan het voorkomen van hypnagoge schokken in jouw slaap.

Geschreven door
Niels Zee