Zoeken
Zoeken
Slaaptekort: Symptomen, Oorzaken & Gevolgen

Slaaptekort: Symptomen, Oorzaken & Gevolgen

Samenvatting

Onvoldoende slaap kan leiden tot hoofdpijn, spierpijn, een verzwakt immuunsysteem en mentale gezondheidsproblemen. Oorzaken van slaaptekort zijn onder meer een oncomfortabele slaapomgeving, slechte slaapgewoonten, geestelijke gezondheidsproblemen en ontregelde lichaamsklok. Gevolgen omvatten verminderde lichamelijke en geestelijke gezondheid. Om slaaptekort te bestrijden, is het belangrijk om een gezond slaappatroon te creëren, een ontspannende slaapkameromgeving te bevorderen en effectieve ontspanningstechnieken te gebruiken.

Slaap is een essentieel onderdeel van ons leven en toch worstelen velen van ons met het krijgen van de broodnodige rust die we nodig hebben. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken en gevolgen van slaaptekort bespreken, evenals enkele nuttige tips om een gezond slaappatroon te bevorderen.

Symptomen van slaaptekort

Hoofdpijn is een veel voorkomend gevolg van onvoldoende slaap, kan worden veroorzaakt doordat het lichaam niet kan ontspannen door een gebrek aan rustgevende slaap. Spierpijn kan gevolg zijn van uitputting door onvoldoende rustgevende slaap. Een verzwakt immuunsysteem kan leiden tot meer ziekten zoals verkoudheid of griep, omdat de natuurlijke verdediging van het lichaam tegen ziekten wordt verzwakt wanneer het niet voldoende tijd heeft gehad voor herstel tijdens diepe, herstellende slaapcycli.

Oorzaken van slaaptekort

Slaapomgeving

Een veel voorkomende oorzaak van slaaptekort is een oncomfortabele slaapomgeving, zoals een oncomfortabel bed of kussen, te veel lawaai of licht in de slaapkamer, of een verkeerde temperatuur. Slechte slaapgewoonten en slaaphygiëne zijn ook belangrijke factoren bij het krijgen van voldoende herstellende slaap. Een onregelmatige bedtijd, de consumptie van cafeïne laat op de dag, het gebruik van elektronische apparaten in de buurt van de slaaptijd, het sporten in de buurt van de nacht, het nemen van dutjes overdag en het deelnemen aan veeleisende activiteiten voordat je probeert in te dommelen kunnen allemaal leiden tot onvoldoende rustgevende slaap.

Geestelijke gezondheid

Geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie, angststoornissen, bipolaire stoornis en schizofrenie, kunnen normale slaappatronen verstoren. Deze ziekten veroorzaken vaak slapeloosheid, oftewel moeite om in slaap te vallen of in slaap te blijven. Dit kan komen door op hol geslagen gedachten of zorgen over dagelijkse gebeurtenissen. Andere medische problemen zoals Restless Leg Syndroom (RLS), slaapapnue (OSA) en narcolepsie kunnen ook verantwoordelijk zijn voor onvoldoende herstellende slaap die nodig is om overdag optimaal te functioneren.

Ontregelde lichaamsklok

Ongecontroleerd kan onze natuurlijke lichaamsklok, bekend als het circadiaans ritme, worden verstoord door keuzes in onze levensstijl, zoals werkverplichtingen en sociale activiteiten die ons langer ophouden dan onze normale bedtijden. Daarnaast raakt dit ritme overprikkeld door schermen als tv’s, smartphones en tablets. Dit kan leiden tot chronische niveaus van uitputting, met als gevolg een overvloed aan negatieve effecten op het fysieke, mentale en emotionele welzijn. Voor een optimaal functioneren overdag is het essentieel dat we voldoende kwaliteitsslaap krijgen.

Gevolgen van slaaptekort

 • Onvoldoende rust: dit kan leiden tot gebrek aan concentratie, slechte keuzes en verminderde oplettendheid en alertheid.
 • Cognitieve stoornissen: langdurig slaaptekort kan leiden tot geheugenproblemen, een vertraagde reactietijd en een verminderd beoordelingsvermogen.
 • Fysieke gezondheidsproblemen: onvoldoende rust verhoogt het risico op een hoge bloeddruk, diabetes, obesitas, depressie, een hartaanval of beroerte door een overbelast cardiovasculair systeem als gevolg van uitputting door slaapgebrek.
 • Emotionele instabiliteit: slaaptekort veroorzaakt prikkelbaarheid, angst en depressie als gevolg van hormonale onevenwichtigheden die resulteren in verminderde emotionele controle en een verhoogd stressniveau gedurende de dag wanneer je nachts niet voldoende uitrust.
 • Verminderde werking van het immuunsysteem: zonder voldoende rust is ons lichaam niet in staat om infecties af te weren en wonden effectief te genezen, wat resulteert in een verzwakt immuunsysteem, waardoor we kwetsbaarder zijn voor ziektes zoals verkoudheid en griep.

6 behandelingen tegen slaaptekort

Voordat je een behandeling begint, of dit nou medisch of homeopathische is, is het belangrijk dat je eerst in overleg met je arts dit hebt besproken. Dat gezegd hebbende zijn er verschillende soorten behandelingen beschikbaar voor slaaptekort, zoals:

 1. Cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid (CGT-i): CGT-i is een vorm van therapie die gericht is op het veranderen van je denkpatronen en gedrag die slaapproblemen kunnen veroorzaken. Dit omvat het aanpakken van negatieve gedachten die de slaap kunnen verstoren, en het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten.
 2. Medicatie: er zijn verschillende medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om slaapstoornissen te behandelen, zoals benzodiazepines. Deze medicijnen kunnen helpen bij het in slaap vallen en door slapen, maar hebben ook bijwerkingen en kunnen verslavend zijn! Probeer dit dus zoveel mogelijk te vermijden en kijk eerst eens naar natuurlijke slaapmiddelen.
 3. Verandering van levensstijl: veranderingen in je levensstijl kunnen helpen bij het behandelen van slaaptekort, zoals het verminderen van cafeïne en alcohol, regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en stressmanagement.
 4. Slaapapneubehandeling: als slaapapneu de oorzaak is van jouw slaaptekort, dan kan het gebruik van een CPAP-machine ervoor zorgen je luchtwegen te openen en open te houden tijdens de slaap en je ademhaling te verbeteren.
 5. Lichttherapie: lichttherapie kan helpen bij het behandelen van slaapstoornissen, zoals jetlag of seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD). Deze behandelingen kunnen het lichaam helpen om zijn natuurlijke slaap- en waakritme te reguleren door blootstelling aan specifieke lichtgolflengten op specifieke tijden van de dag.
 6. Supplementen: zoals melatonine kunnen worden gebruikt om milde gevallen van slapeloosheid of incidentele slapeloosheid als gevolg van stress of omgevingsfactoren te behandelen. Kruidenthee met kamille, lavendelolie of aromatherapie kan helpen om je te ontspannen voor het slapengaan

7 manieren om meer slaap te krijgen

Tips en tricks Slaaptekort voorkomen of verminderen
Zorg voor een comfortabele slaapomgeving Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer met een comfortabel bed en kussens. Houd je slaapkamer op een aangename temperatuur.
Stel een slaapschema op en houd je eraan Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta elke dag op hetzelfde tijdstip op (ja zelfs in het weekend).
Vermijd cafeïne en alcohol Beperk de inname van cafeïne en alcohol, vooral ’s avonds, omdat de stoffen hierin je slaapcyclus kunnen verstoren.
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging Regelmatige lichaamsbeweging gedurende de dag kan je slaap verbeteren. Vermijd echter wel intensieve beweging vlak voor het slapengaan.
Beperk je schermtijd voor het slapengaan Beperk de tijd die je doorbrengt op computers, je telefoon of tablets vlak voor het slapengaan, omdat het blauwe licht van deze apparaten je slaap kunnen verstoren.
Ontwikkel ontspanningstechnieken Ontwikkel ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhaling of progressieve spierontspanning om te helpen bij het inslapen en ontspannen voor het slapengaan.
Zoek hulp indien nodig Als je ondanks deze tips aanhoudend moeite hebt met slapen, zoek dan professionele hulp bij een arts of slaapspecialist.

Hoeveel slaap heb ik precies nodig?

Hoeveel slaap je gemiddeld nodig hebt, verschilt per leeftijd. Hieronder hebben we, volgens onderzoek van de American Academy of Sleep Medicine, de juiste slaaptijden per leeftijdsgroep voor je opgesomd:

Leeftijdsgroep Aanbevolen slaaptijd
Baby’s (4-11 maanden) 12-16 uur
Peuters (1-2 jaar) 11-14 uur
Kleuters (3-5 jaar) 10-13 uur
Basischool & tieners (6-12 jaar) 9-12 uur
Pubers (13-18 jaar) 8-10 uur
Volwassenen (18+ jaar) 7-9 uur

Wist je dat?…

slaaptekort je reactietijd en het vermogen om te reageren op situaties kan vertragen en vergelijkbaar kan zijn met het rijden onder invloed van alcohol?

Conclusie

Het is belangrijk om de tekenen van slaaptekort te herkennen, mogelijke oorzaken te identificeren en stappen te ondernemen om een gezond slaappatroon te creëren om verdere complicaties in verband met deze aandoening te voorkomen. Het is van vitaal belang om ’s nachts voldoende, rustige slaap te krijgen voor zowel het huidige als het toekomstige welzijn.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voornaamste symptomen van slaaptekort?

Hoofdpijn, spierpijn, een verzwakt immuunsysteem, en mentale gezondheidsproblemen zijn enkele van de voornaamste symptomen van slaaptekort.

Wat zijn de voornaamste oorzaken van slaaptekort?

Oorzaken zijn onder meer een oncomfortabele slaapomgeving, slechte slaapgewoonten, geestelijke gezondheidsproblemen, en een ontregelde lichaamsklok.

Hoe kan slaaptekort mijn mentale gezondheid beïnvloeden?

Slaaptekort kan leiden tot problemen zoals depressie, angststoornissen, en verminderde cognitieve functies.

Wat zijn de gevolgen van langdurig slaaptekort?

Gevolgen omvatten verminderde lichamelijke en geestelijke gezondheid, zoals een hoge bloeddruk, diabetes, obesitas, depressie, en een verhoogd risico op hartaanvallen.

Hoe kan ik slaaptekort bestrijden?

Het is belangrijk om een gezond slaappatroon te creëren, een ontspannende slaapkameromgeving te bevorderen, en effectieve ontspanningstechnieken te gebruiken.

Wat zijn enkele behandelingen voor slaaptekort?

Behandelingen kunnen variëren van cognitieve gedragstherapie, medicatie, veranderingen in levensstijl, lichttherapie, tot het gebruik van supplementen zoals melatonine.

Hoeveel slaap heb ik nodig op basis van mijn leeftijd?

De aanbevolen slaaptijd varieert per leeftijdsgroep, bijvoorbeeld volwassenen (18+ jaar) hebben 7-9 uur slaap per nacht nodig.

Zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van slaapmedicatie?

Ja, sommige slaapmedicaties kunnen bijwerkingen hebben en kunnen verslavend zijn. Het is belangrijk om eerst natuurlijke slaapmiddelen te overwegen en altijd een arts te raadplegen.

Geschreven door
Niels Zee

Menu